Aurinkoenergia – ehtymätön energianlähde

Aurinkoenergia on johtavassa roolissa puhtaan energian tulevaisuudessa. Aurinko tarjoaa joka päivä enemmän energiaa kuin tarvitsemme koko maapallon sähköntarpeiden täyttämiseen. 

Renewable
Uusiutuva

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä muuttamalla auringosta jatkuvasti virtaavaa energiaa sähköksi.

Low emissions
Hiilidioksiditon

Kun sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla, ilmaan ei vapaudu haitallisia päästöjä.

Cost efficient
Alhaiset käyttökustannukset

Aurinkosähköprosessi, joka muuntaa auringonvalon energiaksi, ei vaadi polttoaineita eikä sillä ole muuttuvia kustannuksia.

Aurinkoenergia on johtavassa roolissa puhtaan energian tulevaisuudessa.

Aurinkoenergia tarjoaa rajattomasti sähköä

Rajattomasti sähköä

Auringosta saadaan enemmän kuin tarpeeksi energiaa täyttämään koko maailman sähköntarpeet. Aurinkoenergia ei myöskään ole loppumassa lähitulevaisuudessa, toisin kuin fossiiliset polttoaineet. Se on uusiutuva energianlähde, jota rajoittaa vain meidän kykymme muuntaa se sähköksi tehokkaasti ja edullisesti.

Puhtaan energian lähde

Tuottaessamme sähköä aurinkopaneeleilla ilmakehään ei vapaudu kasvihuonekaasupäästöjä. Koska aurinko tuottaa enemmän energiaa kuin ikinä tulemme tarvitsemaan, aurinkoenergia on myös tärkeä energianlähde siirtyessämme puhtaaseen energiantuotantoon. 

Polttoaineita ei polteta

Aurinkopaneelien käyttökustannukset ovat asentamisen jälkeen melko alhaiset verrattuna muihin sähköntuotantomuotoihin. Polttoainetta ei tarvita, minkä ansiosta aurinkovoimalla voidaan tuottaa paljon sähköä ilman epävarmuutta ja kustannuksia polttoainetoimitusten varmistamisesta.

Aurinkoenergia Suomessa

Auringonvalon määrän riittämistä energiantuotantoon Suomessa epäillään usein. Niinpä aurinkoenergia varteenotettavana sähköntuotannon vaihtoehtona tuleekin usein yllätyksenä suomalaisille.  Vuosittainen auringon säteilymäärä on lähes samalla tasolla Suomessa kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin. 

Lue lisää miten aurinkovoima vauhdittaa vihreää siirtymää 

Aurinko ei ole vain helle­päivien ilonaihe

Aurin­ko­voima ja teolli­suuden yhteistyö kiihdyt­tävät vihreää siirtymää Suomessa. Ja kerrankin viileäm­mästä säästä palkitaan. Miksi?

Lue lisää

Usein kysytyt kysymykset aurinkoenergiasta

Mitä aurinkoenergia on?
Chevron down

Aurinkoenergia on sähköntuotantomuoto, jossa auringon energia muunnetaan sähköksi. Siinä käytetään aurinkopaneeleja, jotka on usein asennettu rakennukseen tai keskitetty aurinkopuistoihin. Näin edistetään aurinkosähköreaktiota, jossa auringonvalo muunnetaan sähköksi.

Miten aurinkopaneelit toimivat?
Chevron down

Aurinkopaneelin aurinkokennot tekevät auringonvalosta tasavirtasähköä (DC). Vaihtosuuntaaja muuntaa tasavirtasähkön vaihtovirtasähköksi (AC). Tämän jälkeen sähkö joko käytetään, syötetään verkkoon tai varastoidaan akkuun.

Ovatko aurinkopaneelit kalliita?
Chevron down

Hinta riippuu siitä, miten monta paneelia asennetaan sekä siitä, miten ja minne paneelit asennetaan. Yleisesti ottaen aurinkoenergiasta tulee vuosi vuodelta edullisempaa. Aurinkoenergia on keskeinen tuotantomuoto siirtyessämme kohti puhtaan energian tulevaisuutta. Sen merkitys vain kasvaa, kun hinnat laskevat tuotannon laajenemisen myötä.

Mitä etua aurinkoenergiasta on?
Chevron down

Aurinkoenergian suurin etu on se, että se on uusiutuva ja puhdas energianlähde. Aurinkoenergia on myös laajennettavissa. Tämä tarkoittaa, että se voidaan ottaa käyttöön teollisessa mittakaavassa tai sitä voidaan käyttää yhden kotitalouden sähköntuotantoon. Kun aurinkoenergiaa käytetään pienessä mittakaavassa, lisäsähkö voidaan varastoida akkuun tai syöttää takaisin sähköverkkoon. Auringosta siis saadaan enemmän energiaa kuin ikinä tulemme tarvitsemaan. Ainoa rajoite on meidän kykymme muuntaa se sähköksi kustannustehokkaasti.

Aurinkoenergia ja ympäristö

Aurinkoenergia on uusiutuva ja hiilidioksiditon energianlähde, joten sen ympäristövaikutukset ovat moneen muuhun tuotantomuotoon verrattuna vähäisiä. Vaikutukset liittyvät lähinnä aurinkopaneelien tuotannossa tarvittavien materiaalien ja metallien tuotantoon ja riittävyyteen. Myös aurinkopaneelien sijainti, sähkönjakelu ja paneelien puhdistamisessa käytettävä vesi vaikuttavat ympäristöön. Hyvällä suunnittelulla aurinkovoimassa on ainesta aidosti kestäväksi energiaratkaisuksi.