Aurinkoenergia – ehtymätön energianlähde

Aurinkoenergia on johtavassa roolissa puhtaan energian tulevaisuudessa. Aurinko tarjoaa joka päivä enemmän energiaa kuin tarvitsemme koko maapallon sähköntarpeiden täyttämiseen. Siksi investoimme voimakkaasti aurinkovoimalaitoksiin.

Renewable
Uusiutuva

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä muuttamalla auringosta jatkuvasti virtaavaa energiaa sähköksi.

Low emissions
Hiilidioksiditon

Kun sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla, ilmaan ei vapaudu haitallisia päästöjä.

Cost efficient
Alhaiset käyttökustannukset

Aurinkosähköprosessi, joka muuntaa auringonvalon energiaksi, ei vaadi polttoaineita eikä sillä ole muuttuvia kustannuksia.

Aurinkoenergia on johtavassa roolissa puhtaan energian tulevaisuudessa.

Aurinkoenergiamme lukuina 2020

(sisältää myös osakkuusyhtiöt)

948

Aurinkovoiman tuotantokapasiteetti MWp

9

Aurinkovoimalaitoksia Intiassa ja Venäjällä

116

Rakenteilla MWp

Aurinkoenergia tarjoaa rajattomasti sähköä

Rajattomasti sähköä

Auringosta saadaan enemmän kuin tarpeeksi energiaa täyttämään koko maailman sähköntarpeet. Aurinkoenergia ei myöskään ole loppumassa lähitulevaisuudessa, toisin kuin fossiiliset polttoaineet. Se on uusiutuva energianlähde, jota rajoittaa vain meidän kykymme muuntaa se sähköksi tehokkaasti ja edullisesti.

Puhtaan energian lähde

Tuottaessamme sähköä aurinkopaneeleilla ilmakehään ei vapaudu kasvihuonekaasupäästöjä. Koska aurinko tuottaa enemmän energiaa kuin ikinä tulemme tarvitsemaan, aurinkoenergia on myös tärkeä energianlähde siirtyessämme puhtaaseen energiantuotantoon. 

Polttoaineita ei polteta

Aurinkopaneelien käyttökustannukset ovat asentamisen jälkeen melko alhaiset verrattuna muihin sähköntuotantomuotoihin. Polttoainetta ei tarvita, minkä ansiosta aurinkovoimalla voidaan tuottaa paljon sähköä ilman epävarmuutta ja kustannuksia polttoainetoimitusten varmistamisesta.

Aurinkoenergia Suomessa

Auringonvalon määrän riittämistä energiantuotantoon Suomessa epäillään usein. Niinpä aurinkoenergia varteenotettavana sähköntuotannon vaihtoehtona tuleekin usein yllätyksenä suomalaisille. Aurinkoenergialla kuitenkin voidaan hoitaa huomattava osa suomalaisten energiatarpeesta”, kertoo Olli Raatikainen. Suomessa aurinkoenergian kannattavuus on hyvä. Vuosittainen tuotanto on lähes samalla tasolla kuin Keski-Euroopassa. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin. Yksittäisen järjestelmän kannattavuus yksittäiselle kuluttajalle on korkein, kun tuotetun aurinkosähkön käyttää itse eli järjestelmä on mitoitettu oman sähkönkulutuksen mukaisesti. Asiantuntijamme auttavat optimaalisen mitoituksen suunnittelussa.

Usein kysytyt kysymykset aurinkoenergiasta

Mitä aurinkoenergia on?
Chevron down

Aurinkoenergia on sähköntuotantomuoto, jossa auringon energia muunnetaan sähköksi. Siinä käytetään aurinkopaneeleja, jotka on usein asennettu rakennukseen tai keskitetty aurinkopuistoihin. Näin edistetään aurinkosähköreaktiota, jossa auringonvalo muunnetaan sähköksi.

Miten aurinkopaneelit toimivat?
Chevron down

Aurinkopaneelin aurinkokennot tekevät auringonvalosta tasavirtasähköä (DC). Vaihtosuuntaaja muuntaa tasavirtasähkön vaihtovirtasähköksi (AC). Tämän jälkeen sähkö joko käytetään, syötetään verkkoon tai varastoidaan akkuun.

Ovatko aurinkopaneelit kalliita?
Chevron down

Hinta riippuu siitä, miten monta paneelia asennetaan sekä siitä, miten ja minne paneelit asennetaan. Yleisesti ottaen aurinkoenergiasta tulee vuosi vuodelta edullisempaa. Aurinkoenergia on keskeinen tuotantomuoto siirtyessämme kohti puhtaan energian tulevaisuutta. Sen merkitys vain kasvaa, kun hinnat laskevat tuotannon laajenemisen myötä.

Mitä etua aurinkoenergiasta on?
Chevron down

Aurinkoenergian suurin etu on se, että se on uusiutuva ja puhdas energianlähde. Aurinkoenergia on myös laajennettavissa. Tämä tarkoittaa, että se voidaan ottaa käyttöön teollisessa mittakaavassa tai sitä voidaan käyttää yhden kotitalouden sähköntuotantoon. Kun aurinkoenergiaa käytetään pienessä mittakaavassa, lisäsähkö voidaan varastoida akkuun tai syöttää takaisin sähköverkkoon. Auringosta siis saadaan enemmän energiaa kuin ikinä tulemme tarvitsemaan. Ainoa rajoite on meidän kykymme muuntaa se sähköksi kustannustehokkaasti.

Aurinkoenergia ja ympäristö

Aurinkoenergia on uusiutuva ja hiilidioksiditon energianlähde, joten sen ympäristövaikutukset ovat moneen muuhun tuotantomuotoon verrattuna vähäisiä. Vaikutukset liittyvät lähinnä aurinkopaneelien tuotannossa tarvittavien erikoismateriaalien ja -metallien tuotantoon ja riittävyyteen. Myös aurinkopaneelien sijainti, sähkönjakelu ja paneelien puhdistamisessa käytettävä vesi vaikuttavat ympäristöön. Pyrimmekin jatkuvasti löytämään vaihtoehtoisia tapoja aurinkopaneeliemme puhdistamiseen.

Tutustu tarkemmin voimalaitoksiimme

Lue lisää