Elinympäristökunnostukset Vuoksessa

Merkittävä osa Vuoksen luonnon monimuotoisuutta edistävistä toimista tähtää elinympäristöjen parantamiseen. Tavoitteena on vahvistaa joen vaelluskalakantoja luomalla niille suotuisammat elinolot.

Vuoksi

Yhteinen työ tuottaa tulosta

Elinympäristökunnostus oli Fortumin, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Imatran kaupungin yhteistyöhanke. Imatran kaupunki on vastannut hankkeen toteutuksesta. Hanke on hyvä esimerkki siitä, miten eri tahojen yhteistyöllä saadaan aikaan käytännön toimia elinympäristön parantamiseksi ja samalla parannetaan luonnon monimuotoisuutta alueella.

Käytännön toimenpiteet

Noin kilometri Tainionkosken voimalaitoksesta ylävirtaan sijaitsi perkauskivistä muodostunut pieni saareke, jossa on mahdollisesti sijainnut aikoinaan uittoon liittyviä rakenteita. Saareketta muotoiltiin matalammaksi ja veden virtausta ohjattiin muodostuvalle matalikolle niin, että se soveltuu paremmin taimenen lisääntymiseen.

Fortumin omistama kunnostusala on kooltaan noin 1 000 m². Kunnostus perustui Fortumin laatimaan habitaatti- ja virtaamamalliin, jonka pohjalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus laati kunnostussuunnitelman. 

Yksi Fortumin ilmasto- ja ympäristötavoitteista on toteuttaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä merkittäviä vapaaehtoisia toimenpiteitä vesistöissä, joissa yhtiöllä on vesivoimalaitoksia. Vuoksen elinympäristökunnostus oli yksi näistä vapaaehtoisista toimenpiteistä vuonna 2022. Yhteisiä vaelluskalojen elinympäristökunnostuksia on kuitenkin toteutettu alueella vuodesta 2013 lähtien.

Arvokasta yhteistyötä

Vuoksen elinympäristökunnos oli yksi monista yhteistyöhankkeista Imatran kaupungin kanssa. Valokuva: Arto Apila

Aiemmat kunnostukset

Toinen yhteishanke Imatran kaupungin ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa toteutui
syyskuussa 2020, jolloin saatiin päätökseen lohikalojen elinympäristökunnostus Kokkasaaressa. Myös Kokkasaari oli Vuoksessa sijaitseva saareke. Se oli muodostunut ruoppauksen seurauksena perkuukivistä.

Kunnostuksen tavoitteena oli muokata uomaa ja madaltaa saareketta niin, että vesi pääsisi kulkemaan sen yli. Ylimääräiset kivet siirrettiin saaren etupuolelle ja pääuoman sivuille, ja niiden väliin levitettiin kutusoraikkoa.

Kunnostuksia on tehty aiemmin myös Tainionkosken voimalaitoksen ja Imatran kaupungin välisellä alueella noin kilometrin päässä Kokkasaaresta sekä Mellonlahden ulkopuolella.

Environmental friendly

Ympäristöraportti 2022

Lisää projekteja