Referenssi

Kemiran teollisuusalueen kymmenien rakennusten purkuhanke onnistui hyvällä yhteistyöllä ja asiantuntemuksella

14 joulukuu 2023, 09:00

Vaasassa sijaitsevalta entiseltä Kemiran tehdasalueelta purettiin kymmeniä rakennuksia useiden toimijoiden yhteistyöllä. Fortum Recycling & Waste toimi pääurakoitsijana haastavassa purku-urakassa, joka vaati erityistä kokonaisuuden hallintaa, asiantuntemusta haitta-aineista sekä niiden vaikutuksista lajittelevaan purkutyöhön ja turvallisuuteen.

Mittava haitta-aineita sisältävä purkuhanke

Fortum Recycling & Waste:n purkuliiketoiminta toimi päätoteuttajana loppuvuonna 2020 alkaneessa hankkeessa, jossa Vaasassa sijaitsevalta entiseltä Kemiran tehdasalueelta purettiin lähes 40 rakennusta.

Teollisuusalueen toimintahistorian aikana alueella on valmistettu monenlaisia kemikaaleja muun muassa sotatarvike-, maatalous- ja paperiteollisuuden tarpeisiin. Alueen historiasta ja kerroksellisesta rakentamisesta johtuen rakennuksissa ja muissa rakenteissa, kuten kanaaleissa tehtiin normaalista poikkeavia asbestiin ja PAH-yhdisteisiin liittyviä havaintoja.

”Oman haasteensa purkuhankkeeseen toi eri aikakausien rakennuksien kerroksellisuus ja lukuisat teollisen toiminnan seurauksena syntyneet haitta-aineet, kuten elohopea, DDT sekä muut torjunta-aineet ja raskasmetallit”, kertoo Fortumin purkuliiketoiminnan tuotelinjapäällikkö Kari Kataja.

Huolellinen suunnittelu, yhteistyö ja haitta-aineiden tuntemus purkutyön lähtökohtina

Purkuhankkeen toteutuksen lähtökohtana oli työn huolellinen suunnittelu yhteistyössä ja erityisesti haitta-aineisiin liittyvän asiantuntemuksen hyödyntäminen. Purkuhanke myös jaettiin kahteen työmaahan, etelään ja pohjoiseen, joissa kummassakin tehtiin purkutöitä samanaikaisesti pandemian rajoitukset ja vaikutukset huomioiden.

Hanke vaati saumatonta yhteistyötä ja moniulotteisen kokonaisuuden hallintaa projektin eri osapuolilta, sillä työmaalla oli paljon työntekijöitä ja useita rakennuksia purussa samanaikaisesti. Työn etenemisestä ja turvallisuudesta keskusteltiin säännöllisissä palavareissa ja työmaakokouksissa, mikä mahdollisti asioiden ratkaisemisen sujuvassa yhteistyössä.

”Monella tapaa haastavan ja poikkeuksellisen purkuhankkeen onnistumisen perustana oli hyvä yhteistyö projektiorganisaatiossa koko projektin ajan. Tärkeintä, että työ saatiin maaliin turvallisesti. Huolellinen suunnittelu ja hyvät käytännöt olivat onnistumisen keskiössä, sillä projekti toteutettiin koronaepidemian aikana ja saatiin vietyä läpi terveysturvallisesti sekä aikataulussa”, kertoo Kemiran projektin päällikkö Teemu Mattila.

Hankkeessa kiinnitettiin erityishuomiota haitta-aineiden tutkimuksiin ja vaikutuksiin käytännön purkutyöhön ja työntekijöiden turvallisuuteen.

”Suunnittelimme yhdessä tilaajan ja muiden toimijoiden kanssa turvallisuus- ja purkusuunnitelman ja työturvallisuuden suunnittelu perustui riskiarvioon, jossa työntekijöihin kohdistuvat riskit tunnistettiin mahdollisimman laajasti eri näkökulmista. Nämä osaltaan edesauttoivat siinä, ettei purkutöiden aikana sattunut yhtään vakavaa tapaturmaa", kertoo Kari Kataja.

Olennaisena osana valmistelevia töitä purkusuunnittelun lisäksi oli näytteidenoton ja valvonnan suunnittelu. Tällä mahdollistettiin tilaajalle tarvittavien lupahakemusten, kuten ympäristöluvan hakeminen purkutyössä syntyvien materiaalien hyötykäyttöä varten. Materiaalien käsittely suunniteltiin niin, ettei purkutöistä aiheudu haitallisia ympäristövaikutuksia.

Lajitteleva purku ja haitta-aineanalyysit materiaalien hyötykäytön mahdollistajana

Rakennusten purkaminen toteutettiin lajittelevasti, jotta mahdollisimman suuri osuus purkujätteistä saatiin uudelleenhyödynnettyä muissa tarkoituksissa, kuten alueen maaperän ja kaatopaikan kunnostushankkeissa. Lajittelevassa purussa hyödynnettiin muun muassa purkurobottia ohuiden POP-yhdisteitä ja elohopeaa sisältävien betonikerrosten kohdalla.

Keskeistä hankkeessa oli myös useiden satojen haitta-ainenäytteiden ottaminen ja analysoiminen purkutyön ohjaamiseksi. Monikerroksisista rakenteista ilmeni uusia haitta-ainehavaintoja, joille sopivat purkumenetelmät ratkaistiin työn aikana.

”Esimerkiksi betonirakenteista otettiin osassa rakennuksia kymmeniä kerroksittaisia näytteitä, jotta pystyttiin määrittämään tarkasti POP-jäte erilleen hyödynnettävästä betonista”, toteaa Kari Kataja.

Hankkeessa syntyi yhteensä noin 52 500 tonnia purkumateriaaleja, joista saatiin eriteltyä uudelleenhyödynnettäväksi noin 48 500 tonnia. Kaikki vaarattomaksi jätteeksi luokiteltava betoni valmisteltiin hyötykäyttöä varten, ja muut ei materiaalina hyödynnettävissä olevat purkujätteet hyödynnettiin mahdollisuuksien mukaan energiana. Vaaralliset sekä erityiset POP-jätteet puolestaan purettiin tarkkarajaisesti erikseen ja kuljetettiin asianmukaiseen käsittelyyn.

Fortum Recycling & Waste sai onnistuneesta purku-urakastaan Vuoden purkuhanke 2023 -kunniamaininnan.
Valmistunut purkutyömaa
Environmental construction

Tutustu ympäristörakentamisen palveluihimme

Lue lisää