Huolla kaukolämpölaitteet

Keväällä ei tarvitse tehdä laitteille mitään, sillä säätöautomatiikka sulkee automaattisesti lämmityksen säätöventtiilin ja kaukolämpöveden kierto loppuu lämmönsiirtimeltä. Syksyllä ennen lämmityskautta on hyvä tarkistaa muutama asia.

​Asiantuntijamme suosittelevat, nämä asiat kannattaa tarkistaa syksyllä:

  1. Onko mahdollinen kesäsulku auki? Kesäsulun ollessa kiinni, talon lämmin käyttövesi toimii normaalisti, mutta kiinteistön lämmitysjärjestelmään ei tule lämpöä.
     
  2. Tuleehan taloon kaukolämpöä? Mikäli ei, ota yhteyttä Fortumin vikapalveluun puh. 0800 190090.
     
  3. Onhan lämmityksen ja käyttöveden pumput käynnissä? Tarkista, että lämmityksen ja käyttöveden pumppuja ei ole kytketty pois päältä.
     
  4. Onhan lämmitysverkoston painetaso kohdallaan? Tarkista lämmitysverkon veden määrä  paisunta-astian painemittarista. Paine lämmitysverkostossa tulee olla yli paisunta-astian esipaineen. Voit katsoa esipaineen arvon kytkentäkaaviosta paisuntalaitteiden kohdalta. Lisää tarvittaessa vettä täyttöventtiilistä lämmitysjärjestelmään sen verran, että paine on hieman yli esipainearvon. Jos paisunta-astiassa on lämmityskauden alkaessa liian vähän vettä, lämmitysvesi ei lähde kunnolla kiertämään lämmitysverkoston ylimmissä pisteissä.

Kiinnitä huomiota kaukolämmön jäähtymään

Jäähtymällä tarkoitetaan kaukolämmön meno- ja paluuveden välistä lämpötilaeroa. Palaavan kaukolämpöveden lämpötilan tulee olla mahdollisimman alhainen, joka osoittaa, että laitteisto toimii kunnolla. Kaukolämpölaitteiston jäähtymän tulisi olla vähintään yli 25 °C. Jäähtymäarvon näet laskulta tai Oma Fortum -palvelusta.

Tarvittaessa saat apua LVI- tai säätölaiteliikkeestä lämmitysjärjestelmäsi huoltamiseen. Voit myös soittaa asiakaspalveluumme.

Kaukolämpölaitten täyttöventtiilit

Tarkista lämmitysverkoston painetaso

Lisää tarvittaessa täyttöventtiilistä lämmitysjärjestelmään sen verran, että paine on hieman yli esipainearvon. Käännä venttiilit auki.

 

 

Lämmönjakolaitteiden tarkastus

Huomio teknisessä tilassa nämä asiat

Teknisessä tilassa on hyvä käydä silloin tällöin ja tarkistaa, että laitteet ovat päällisin puolin kunnossa eikä niissä näy vuotoja. Jos lattialla on vettä, on syytä selvittää, mistä vesi on peräisin, sillä vuodot on hyvä korjata heti.

Kun käyt teknisessä tilassa, se on hyvä siivota ja poistaa sinne kuulumattomat tavarat.