Mietitäänkö taloyhtiössäsi toista lämmitysmuotoa?

Kun taloyhtiössä mietitään lämmitysmuotoa maalämmön ja kaukolämmön välillä, kannattaa energiaratkaisua miettiä laajemmin ja ottaa puolueeton asiantuntija tekemään selvitys. Ennen lämmitysmuodon vaihtamista kaukolämmöstä maalämpöön kannattaa selvittää, mitä taloyhtiössä voitaisiin tehdä energiatehokkuuden parantamiseksi, jotta vältytään ylimitoitetulta investoinnilta.

Kerrostalo

Keinoja lämmityksen energiatehokkuuden parantamiseksi

 • Energiahukan pienentäminen. Taloyhtiössä energiankulutusta voidaan vähentää oikeilla toimenpiteillä kevyin kustannuksin. Katso Motivan ja ympäristöministeriön vinkit taloyhtiön energiahukan vähentämiseen.
 • Kulutusseuranta. Järkevä energiatehokkuuden parantaminen alkaa energiakulutuksen seurannasta. Fortum tarjoaa asiakkailleen nyt uuden, maksuttoman Fortum Yritys Online -raportointipalvelun, jossa voi seurata sekä sähkön että kaukolämmön kulutusta ja kustannuksia. Fortum SmartLiving -palvelussa tarjotaan tietoa taloyhtiön sähkön-, veden- ja lämmönkulutuksesta kiinteistö- ja asuntotasolla.
 • Patteriverkoston perussäätö. Tällä varmistetaan, että lämmitysverkoston vesi kiertää jokaisen patterin kautta ja lämmitys jakautuu tasaisesti talon eri osissa. Perussäätö parantaa asuinviihtyvyyttä ja tuo usein säästöä. Katso Motivan ohjeistus patteriverkoston perussäätöön.
 • Lämmityksen älykäs optimointi. Fortum SmartLiving eli lämmityksen optimointipalvelu ohjaa taloyhtiön lämmitystä älykkäästi. Ohjausjärjestelmä mittaa jatkuvasti jokaisen asunnon lämpötilaa ja ilmankosteutta. Se huomioi myös sääennusteen ja säätää näiden tietojen perusteella sopivan lämpötilan koko taloyhtiöön.
 • Tieto lämmityslaitteiston kunnosta ja energiansäästötoimenpiteistä. Fortum Optimi -palvelulla saat ajantasaisen tiedon lämmönjakolaitteiden kunnosta sekä toimenpide-ehdotukset säästämiseen. Fortum OptimiPlus antaa lisäksi tiedon kiinteistösi eri tilojen lämpötiloista ja ilmankosteudesta. Lämmönkäytön säännöllinen seuranta ja laitetarkastus varmistavat, että kiinteistösi energiakustannukset pysyvät hallinnassa.

Kaukolämmön ja maalämmön vertailussa kannattaa huomioida

 • Riskit. Kaukolämpö on huoleton ja toimintavarma lämmitys, jossa lämpöä ja lämmintä vettä riittää kaikille asukkaille vuoden kylmimpäänkin aikaan. Kaukolämpölaitteiston käyttöikä on noin 25 vuotta. Energiayhtiö huolehtii lämmityksestä ja riskeistä, eikä taloyhtiön hallituksen tarvitse toimia ”laitospäällikkönä” huolehtien lämmön riittävyydestä. Muita lämmitysmuotoja harkitessa kannattaa selvittää järjestelmien mitoitus ja riittävyys, laitteiston käyttöikä sekä pumppujen uusimistarve.
 • Kustannukset. Investointi kaukolämpöön on edullista, sillä liittyminen kaukolämpöön maksaa kerrostalon* osalta noin 20 000 € ja kaukolämpölaitteiston uusiminen 25 käyttövuoden jälkeen noin 15 000 €. Taloyhtiön ei tarvitse välttämättä investoida uuteen kaukolämpölaitteistoon, vaan sen voi liisata palveluna. Fortum tarjoaa asiakkailleen Liisi-palvelun, jossa on mukana sekä laitteiston hankinta liisaten että täysi huoltopalvelu. Investointi esimerkiksi maalämpöön maksaa vastaavassa kerrostalossa* noin 400 000 € (* 80 asuntoa, lämmönkulutus 600 MWh/a).
 • Sähkötehon tarve. Lämpöpumppuratkaisuissa sähkötehon tarve kasvaa ja siksi taloyhtiön sähköliittymää tulee usein suurentaa ja kaapelointia uusia. Suurempi sulakekoko nostaa sähkön perusmaksuja. Sähköautojen latausjärjestelmän sähköntarve kannattaa huomioida tässä yhteydessä.
 • Lämpöpumpun vuosihyötyä kuvaava suhdeluku (SCOP), joka kuvaa lämpöpumpun todellista hyötysuhdetta paremmin kuin hetkellistä hyötysuhdetta kuvaava COP-luku. Kiinteistökohtaisen lämpöpumppuinvestoinnin kannattavuus vaihtelee merkittävästi kohteittain.
Sauna

Kaukolämpö on ennen kaikkea palvelua

 • Kaukolämpö on huoleton ja toimitusvarma. Me huolehdimme lämmityksestä ja riskeistä, jotta asiakkaamme voivat nauttia lämmöstä ja lämpimästä vedestä vuoden jokaisena päivänä.
 • Voit seurata lämmön kulutusta erilaisista raporteista.
 • Autamme sinua energia-asioissa!

Kasvin verso

Ekologinen ja kilpailukykyinen lämmitys

 • Kaukolämpö on yhä ekologisempaa. EkoPlus-lisätuotteella varmistat 100 %:sti hiilineutraalin lämmön.
 • Nyt hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon tehtävät investoinnit takaavat tulevaisuudessa entistä vakaamman ja kilpailukykyisemmän hinnoittelun.

Kerrostalot

Ara avustaa kauko­läm­pö­lait­teiston uusimi­sessa

Ara tukee kaukolämpölaitteistojen uusimista enintään 90-asteiseen kaukolämpöveteen sopiviksi. Kerrostaloyhtiöt voivat saada avustusta enintään 6000 € ja rivitaloyhtiöt enintään 4000 €. Avustus tulee haettavaksi lokakuun 2022 aikana.

Avustus on hyödyllinen niissä taloyhtiöissä, joissa kaukolämpölaitteiden uusiminen olisi muutenkin ajankohtaista.

Lue lisää

Keskustelen mielelläni kanssasi

Kun taloyhtiössäsi mietitään energiatehokkuustoimenpiteitä tai lämmitystavan valintaa, keskustelen mielelläni kanssasi ja tulen myös mieluusti yhtiökokoukseen mukaan. Voit myös varata kanssani 30 minuutin etätapaamisen.

Varaa aika kalenterista

Sami Säteri

Sami Säteri

Avainasiakaspäällikkö
Taloyhtiöt ja isännöitsijät
Puhelin: 050 521 3882
sami [piste] sateri [ät] fortum [piste] com