Kulutusjousto eli kaukolämmön älykäs ohjaus

Kulutusjousto on uusi tapa optimoida kaukolämmön tuotantoa ja kiinteistöjen lämmitystä eri tahdissa niin, että lämpöä ohjataan sinne missä sitä kulloinkin eniten tarvitaan. Kaukolämmön älykkäällä ohjauksella mahdollistamme yhdessä ekologisemman kaukolämmön ja torjumme ilmastonmuutosta. Mitä enemmän kiinteistöjä on mukana, sitä ekologisempi ja tehokkaampi on energiajärjestelmämme.

F16
Tavoitteenamme on hiilineutraali lämpö 2020-luvulla

L3
Tulevana talvena jo 300 kiinteistöä mukana kulutusjoustossa

AU9
Tämä vähentää fossiilisia polttoaineita käyttävien varalämpölaitosten käyttöä

Näin kulutusjousto toimii

Kulutusjoustossa tekoälyyn perustuva ohjausjärjestelmä tutkii etukäteen kuinka monen kiinteistön lämmitystä voitaisiin ohjata silloin kun lämpöä tarvitaan paljon. Kulutusjoustosta sovitaan aina asiakkaan kanssa ja se ohjaa lämmitystä asiakkaan oman lämmöntarpeen ehdoin niin, etteivät kiinteistön käyttäjät edes huomaa ohjausta. Kaukolämmön älykäs ohjaus edellyttää, että asiakkaalla on kiinteistössä etäohjattava lämmityksen säätöjärjestelmä.

Katso lyhyt animaatio alta.

Näin kulutusjousto toimii - katso lyhyt animaatio!

Auringon lämpö hyötykäyttöön

Kiinteistön rakenteisiin päivän aikaan varastoituva auringon lämpö saadaan myös kulutusjouston avulla hyötykäyttöön. Kaukolämmön älykäs ohjaus osaa vähentää ylimääräistä lämmitystä kevättalven poutapäivinä.

Kulutusjousto tasoittaa kulutuspiikkejä

Kulutusjoustossa lämmitys joustaa päivän mittaan eri kiinteistöissä hetkellisesti ilman, että käyttäjät huomaavat muutosta lämmityksessä tai lämpimän käyttöveden saatavuudessa.

Aamupesulla lämmintä vettä kuluu, joten lämpöä ohjataan suihkuttelijoille. Sen sijaan kaikkia kiinteistöjä ei tarvitse vielä lämmittää. Esimerkiksi kauppakeskuksen lämmitys voi tällöin joustaa hetkellisesti.

Suuret kauppakeskukset joustavat kotien hyväksi

Espoon suuret kauppakeskukset Sello ja Iso-Omena ovat edelläkävijöitä ja tulevat joustamaan lämmönkulutuksessaan tulevana talvena. Näissä kiinteistöissä joustetaan lämmitystä silloin, kun lämpöä tarvitaan muualla enemmän.

Espoon kaupunki vahvasti mukana kehityksessä

Espoon Asuntojen 275 kiinteistöä, Espoon kaupungin 4 päiväkotia ja yksi koulu ovat olleet mukana pilotoimassa kaukolämmön älykästä ohjausta. Tulevana talvena laajennamme kulutusjoustoa entisestään.

 

”Olemme parantaneet kiinteistöjen energiatehokkuutta ottamalla vuonna 2018 kaikissa asunnoissamme käyttöön älykkään lämmityksen säätöjärjestelmän. Sen avulla voimme parantaa asumismukavuutta, pienentää lämmityskustannuksia ja tehostaa lämmöntuotantoa. Älykäs lämmönohjaus ja siihen liittyvä kaukolämmön kulutusjousto vähentävät energian kulutusta ja säästävät siten luontoa.”

Jaakko Kammonen, toimitusjohtaja Espoon Asunnot Oy

Kiinnostuitko? Kerron sinulle mielelläni lisää.

Timo Kivi
Myyntijohtaja
Puhelin: 0400 615 700
timo.kivi@fortum.com