Avoin kaukolämpö

Syntyykö kiinteistössäsi tai yrityksesi tuotantoprosessissa enemmänkin lämpöä, joka jää hyödyntämättä? Hyödynnä lämpösi ja myy sitä meille! Avoimen kaukolämmön tuottajana kierrätät hyvää lämpöenergiaa ja osallistut alueesi kiinteistöjen kestävämpään lämmittämiseen.

Low emissions
Tavoitteenamme on puhdas lämpö 2020-luvulla
District heating
Avasimme kaukolämpöverkon puhtaalle energialle
Flat
20 000 asuntoa voisi lämmittää hukkalämmöllä
Katso lyhyt animaatio miten avoin kaukolämpöverkko toimii
Energy market data

Näin paljon ansaitset hukkalämmöllä

Contact by email

Ota yhteyttä

data-center

Palvelinkeskukset lämmittävät

Palvelinkeskuksissa lukuisat palvelimet synnyttävät toimiessaan paljon lämpöä. Jotta palvelimet eivät ylikuumentuisi, tulee niitä jäähdyttää. Elisan, Tiedon ja Ericssonin palvelinkeskukset siirtävät jo hukkalämpöä Fortumin kaukolämpöverkkoon. Lue lisää

Kysymyksiä ja vastauksia avoimesta kaukolämmöstä

Mitä avoin kaukolämpö tarkoittaa?

Avoin kaukolämpö tarkoittaa sitä, että kaukolämpöä tuotetaan monimuotoisesti useiden toimijoiden toimesta. Asiakkaamme ja muut lämmön tuottajat voivat myydä meille ylijäämälämmön tai muuten tuottamansa puhtaan lämmön. Ostamme lämpöä avoimesti julkistetuin ja kilpailukykyisin hinnoin kaukolämpöverkkojemme alueella Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Tuusulassa ja Järvenpäässä.

Katso kaukolämpöverkon sijainti

Miksi Fortum avaa kaukolämpöverkkonsa?

Tavoitteenamme on tuottaa kaikki kaukolämpö puhtaasti joko uusiutuvilla tai siihen rinnastettavalla hukkalämmöllä jo 2020-luvulla. Yhtenä keinona tavoitteeseen päästäksemme, avaamme kaukolämpöverkkomme kaikille puhtaan energian tuottajille.

Olemme kehittäneet hukkalämmön hyödyntämistä kaukolämpöverkossamme jo useamman vuoden asiakkaidemme kanssa ostamalla lämpöä mm. palvelinkeskuksilta ja sairaaloilta. Nyt haluamme laajentaa ja ostaa lämpöä useammilta toimijoilta kuten toimistoista, taloyhtiöistä, teollisuudesta sekä ammattimaisilta tuottajilta.
Avoin kaukolämpöverkko on järkevää kaikin puolin. Kun kiinteistöissä syntynyt ylijäämälämpö saadaan hyötykäyttöön, säästämme muita energianlähteitä ja tuemme resurssien tehokasta käyttöä.

Mitä on hukkalämpö?

Hukkalämpö on ylijäämälämpöä, jota ei hyödynnetä mihinkään. Ylijäämälämpöä syntyy esimerkiksi prosessi- ja savukaasuista, jäte- ja jäähdytysvesistä sekä koneellisen jäähdytyksen lauhdelämmöstä. Esimerkiksi teollisuudessa tai palvelinkeskuksissa muodostuu paljon ylimääräistä lämpöä, josta osa on mahdollista kerätä talteen ja hyödyntää. Myös kiinteistöissä voi syntyä ylimääräistä lämpöä; perinteisesti rakennusta viilennettäessä ylimääräinen lämpö poistetaan ilman hyötykäyttöä.

Hukkalämpö on olemassa oleva energiavara, jonka tehokas hyödyntäminen säästää muita energianlähteitä ja yhteistä ympäristöämme. Ylijäämälämmön kierrättäminen on paitsi kannattavaa, myös järkevää kestävän kehityksen kannalta.

Kuka soveltuu lämmön tuottajaksi?

Lämmön tuottajaksi soveltuu käytännössä kuka tahansa kaukolämpöverkkojemme alueella oleva toimija, jolla syntyy hukkalämpöä tai puhdasta lämpöä. Ole yhteydessä meihin, niin selvitämme voiko kiinteistösi hukkalämpöä hyödyntää, sekä onko se taloudellisesti järkevää. Hyödyntämiseen vaikuttaa mm. lämmön toimituslämpötila, määrä, aika sekä sijainti. Löydät sivultamme yhteydenottolomakkeen ja myyjiemme yhteystiedot.

Miten lämmön myyminen käytännössä tapahtuu?

Selvitämme aluksi yhdessä tuotettavan hukkalämmön määrän, ajankohdan ja sijainnin. Kiinteistössä syntynyt hukkalämpö siirretään kaukolämpöverkkoon, joko meno- tai paluupuolen putkistoon. Kiinteistö tai lämpöä myyvä yritys vastaa lämmöntuotantolaitteiston investoinnista ja liittymiskustannuksista. Me tuomme putket, mittarin ja teemme liitynnän kaukolämpöverkkoon. Olemassa olevilla asiakkaillamme liityntä kaukolämpöverkkoon löytyy jo valmiina, jolloin osa työstä on jo tehty. Uusien toimijoiden osalta kartoitamme missä kohtaa kaukolämpöverkostoa hukkalämpöä syntyy, ja miten liityntä onnistuisi.

Paljonko voin ansaita lämmön myynnillä?

Lämmön ostohinta määrittyy ulkolämpötilan ja oman tuotantomme rajakustannuksen perusteella. Ostohintaan vaikuttaa myös lämmön lämpötila. Katso ostohinnat

Lämpö voidaan toimittaa kaukolämpöverkkoon joko meno- tai paluupuolelle. Menopuolelle tuotettu lämpö, ns. priimalämpö, on arvokkaampaa kuin paluupuolelle tuotettu, koska korkeampilämpöinen energia pystytään hyödyntämään helpommin järjestelmässämme.

Myykö joku lämpöä jo nyt Fortumille?

Olemme kehittäneet avointa kaukolämpöä ja hukkalämmön hyödyntämistä yhteistyössä muutamien asiakkaidemme kanssa jo useamman vuoden ajan. Espoon sairaala on avoimen kaukolämmön ensimmäinen hyödyntäjä. Sairaalat sekä käyttävät lämpöä että tuottavat sitä laitteidensa kautta. Tämä hukkalämpö hyödynnetään lähialueen kaukolämpöänä lähialueen kodeille.

Elisan ja Tiedon palvelinkeskukset ovat jo vuodesta 2010 siirtäneet hukkalämpönsä kaukolämpöverkkoomme. Ericssonin laajennettavassa palvelinkeskuksessa ja Telian rakenteilla olevassa palvelinkeskuksessa tullaan myös siirtämään hukkalämpö kaukolämpöverkkoon.

Otamme myös HSY:n puhdistetun jäteveden sisältämää lämpöä talteen ja hyödynnämme sen kaukolämmitykseen.

Missä Fortumin kaukolämpöverkot sijaitsevat?

Kaukolämpöverkkomme sijaitsevat Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Tuusulassa ja Järvenpäässä. Ostamme hukkalämpöä ja muuten tuotettua puhdasta lämpöä näillä alueilla. Katso kaukolämpöverkon sijainti