Teollisen mittakaavan ilma-vesilämpöpumput tuottavat päästötöntä kaukolämpöä

Ilma-vesilämpöpumppu on monelle omakotitaloasujalle tuttu lämmitys- ja viilennystapa. Skaalaamme teknologiaa teolliseen mittakaavaan – ilma-vesilämpöpumppulaitokset tuottavat muutaman vuoden sisällä merkittävän osan Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämmöstä. Samalla syntyy jäähdytystä alueellisiin tarpeisiin.

Keran IVLP-laitos havainnekuva: Ramboll

Havainnekuva: Ramboll. Espoon Keraan suunniteltu IVLP-laitos osana modernia kaupunkiympäristöä

Jo nyt Espoossa on käynnissä useita ilma-vesilämpöpumppuhankkeita. Teollisten ilma-vesilämpöpumppujen päästötön lämmöntuotanto on tärkeä osa Espoon alueen lämmityksen muuttamista hiilettömäksi ja hiilineutraaliksi.

Climate and resources

Ilma on resurssina rajaton

Ilma-vesilämpöpumput ottavat lämmön ilmasta. Ilmaa voidaan käyttää rajattomasti ja sitä on saatavilla kaikkialla. Teollisen mittakaavan ilma-vesilämpöpumppulaitokset ovat tärkeä osa tulevaisuuden hiilineutraalia kaukolämmöntuotantoa.

Increased efficiency

Uuden tekniikan edelläkävijä

Ilma-vesilämpöpumppujen hyötysuhde riippuu ulkoilman lämpötilasta, ja tekniikkaa kehitetään parhaillaan toimimaan myös kovilla pakkasilla. Tämä mahdollistaisi sen hyödyntämisen silloin, kun kaukolämmön kysyntä on suurinta.

Build new energy ventures

Energian kiertotaloutta käytännössä

Ilman ohella jäähdytyksen lauhde, joka palautuu kiinteistöltä, voidaan hyödyntää lämpöpumpun avulla kaukolämmön tuotannossa. Lämmön ja kylmän yhteistuotanto parantaa tuotannon hyötysuhdetta ja mahdollistaa kylmän tuotannon alueellisesti asiakkaiden tarpeisiin.

Suomen suurin ilma-vesilämpöpumppulaitos

Vermon vuonna 2023 käynnistyvä ilma-vesilämpöpumppulaitos on tärkeä askel kohti hiilineutraalia kaukolämpöä, jossa keskitetystä kivihiilen poltosta siirrytään kohti puhtaita, hajautettuja tuotantomuotoja. Samalla laitos mahdollistaa alueellisen kylmän tuotannon lähialueiden tarpeisiin. Se vähentää päästöjä 31 000 hiilidioksiditonnia vuodessa, mikä vastaa 14 500 auton poistamista liikenteestä. Havainnekuva: Sweco

Lue lisää

Kokoluokassaan ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Fortumin tavoite on toimittaa Espoon Keran kaupunginosaan lämmitysjärjestelmä, joka perustuu ilma-vesilämpöpumppulaitokseen, paikalliseen hiilineutraaliin energiantuotantoon ja energian kiertotalouteen. Kokoluokassaan ja pohjoisissa olosuhteissa ainutlaatuinen ratkaisu muuttaa toteutuessaan kokonaisen kaupunginosan lämmityksen hiilineutraaliksi. Havainnekuva: Ramboll.

Lue lisää
 

 

Energian kierrätystä yliopistokorttelin sisällä

Ainutlaatuisessa projektissa Fortum on uudistanut Aalto-yliopiston 10 kiinteistön korttelin energiajärjestelmän päästöttömäksi ja 70-90-prosenttisesti omavaraiseksi. Lämpö ja kylmä tuotetaan teollisen koon keskitetyillä ilma-vesilämpöpumpuilla ja jäähdytyksessä syntyvä lämpö kierrätetään. Havainnekuva: Helin Co Architects/Aalto-yliopisto

Lue lisää
 

Millaista on Vermon IVLP-laitoksella?

Klikkaa kuvasta ja katso video Vermon ilma-vesilämpöpumpuista.

Ota yhteyttä

Thomas Ekholm

Johtaja, New Solutions -yksikkö
Lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Suomi
Puhelin: 040-828 0777
thomas [piste] ekholm [ät] fortum [piste] com