Kysy meiltä - asiakaspalvelumme vastaa

Onko sinulla jo Fortum Kotinäyttö tai jokin Fortum Fiksu -energiansäästöratkaisu? Täältä löydät käyttövinkit ja linkit käyttöohjeisiin.

Vinkkejä Fortum Kotinäytön omistajille

1. Tuotekuvaus

Fortum Kotinäyttö näyttää kotisi sähkönkulutuksen juuri tällä hetkellä

Tutkimusten mukaan energiankäytön ajantasaisen seurannan avulla voida​an saavuttaa keskimäärin 10 % säästö. Tämä tarkoittaa, että Kotinäyttö voi maksaa itsensä takaisin varsin nopeasti ohjaamalla sinua käyttämään vain energiaa jota tarvitset. Kotinäyttö on poistunut Fortumin myynnistä, mutta löydät täältä edelleen vinkkejä laitteen käyttöön.

Fortum Kotinäytön avulla

✓ Näet kotisi energiankulutuksen reaaliajassa helposti ja selkeästi
✓ Voit reagoida korkeaan sähkönkulutukseen heti
✓ Näet säästön jo seuraavalla sähkölaskullasi
✓ Tunnistat kotisi piilokulutukset helposti
✓ Voit asettaa Kotinäyttöön tavoitteita, joiden avulla kulutuksen pienentäminen helpottuu.

2 Käyttövinkit

Kodin tyhjäkäynnin selvittäminen:

Kun olet lähdössä pois kotoa ja ylimääräisiä sähkölaitteita ei ole päällä, kotinäyttö näyttää kuinka paljon kotisi kuluttaa sähköä ns. tyhjäkäynnillä. Katso lukemaa (kWh tai €) – voitko vielä tehdä jotakin lukemaa pienentääksesi? Onko jokin laite valmiustilassa? Nyrkkisääntönä: 1W jatkuvaa kulutusta maksaa vuodessa yhden euron. Tarkkailemalla Kotinäyttöä muistat varmemmin sammuttaa ylimääräiset sähkösyöpöt.

 
Tavoitteiden asettaminen:

Aseta kuukausittaiseksi budjetiksi esim. 10 % nykyistä sähkölaskuasi alempi summa. Käytettyäsi Kotinäyttöä vuorokauden, se kertoo sinulle menneen vuorokauden kulutuksen ja myös arvioi tämän perusteella asettamasi kuukausibudjetin toteutumista. Pidemmällä aikavälillä kotinäyttö oppii tuntemaan kulutusprofiilisi eri viikonpäivinä, ja osaa tämän perusteella kertoa tavoitteesi täyttymisestä myös päivätasolla. Säädä budjettiasi myöhemmin, kun olet oppinut tunnistamaan kotisi sähkösyöpöt ja tiedät miten ja minkä verran voit pienentää kulutustasi ja sähkölaskuasi.


Selvitä yksittäiset sähkölaitteet kuluttavat:

Kotinäytön hetkellinen kulutus (kWh tai €) pienenee, kun kytket jonkin laitteen pois päältä. Erotuksesta voit laskea ko. laitteen kulutuksen. Kannattaisiko jokin laite vaihtaa energiatehokkaampaan? Kuinka pian hankintahinnan säästäisi pienentyneellä sähkölaskulla?

 

Huoltoa vaativien laitteiden havaitseminen:

Kotinäyttö vahtii puolestasi kodin sähkölaitteita. Mikäli jokin laite vioittuu, saatat havaita sen kokonaiskulutuksen merkittävänä kasvuna. Esimerkiksi pölyä ympärilleen keränneet kylmälaitteet tai viihde-elektroniikkalaitteet kuluttavat normaalia enemmän. Laitteen imurointi auttaa sitä toimimaan tehokkaammin.

 
Jäikö sauna päälle?

Onko jokin ikkuna turhaan auki? Onko autotallin ovi raollaan? Kotinäyttö antaa välittömän palautteen kasvaneesta sähkönkulutuksesta – sinun ei tarvitse odottaa sähkölaskua havaitaksesi asian. 

 
Jos perheessäsi on lapsia

opeta heille mitä Kotinäytön helpot merkinnät tarkoittavat. Lapset oppivat luontaisesti ja opettelevat mielellään energiansäästöä. Voit verrata Kotinäyttöä auton ajotietokoneen näyttämään hetkelliseen polttoaineenkulutukseen – se kertoo sinulle reaaliajassa kotisi hetkellisen kulutuksen ja antaa heti palautteen tekemiesi muutosten vaikutuksista. Asettamalla Kotinäytön sellaiselle paikalle, että se on sinun ja perheenjäsenten nähtävillä, se kertoo ja muistuttaa fiksuista tavoista käyttää energiaa.

3. Vinkit ongelma- ja muutostilanteisiin

3.1. Tarkista, että lähettimen paristot on asennettu oikein ja että niissä on vielä tehoa jäljellä
3.2. Aseta lähetin ja näyttö aluksi lähelle toisiaan siten, että niiden välissä ei ole esteitä.
3.3. Jos signaalin voimakkuuden merkki näytön vasemmassa yläkulmassa ei näy, jatka kohtaan Uudelleenkäynnistys.
3.4. Jos signaalin voimakkuuden merkki näkyy (vähintään yksi palkki), mutta kulutusta ei ilmoiteta tarkista, että LED-lukijan johto on kiinnitetty kunnolla lähettimeen. Johtoa kiinnitettäessä täytyy tuntua pieni naksahdus.
3.5. Tarkista, että olet asettanut lukijan tarkasti sähkömittarisi vilkkuvan LED-valon päälle. Vilkkuvan LED-valon vieressä on merkintä imp/kWh.
3.6. Tarkista, että LED-lukijaan ei “vuoda” sivuilta valoa sisään. Aseta lukija tarkasti sähkö-mittarin vilkkuvan LED-valon keskelle ja käytä pakkauksessa olevaa pyöreää tarrakiinnikettä, jossa on reikä keskellä.
3.7. Jos näistä ei ole apua, jatka kohtaan Uudelleenkäynnistys.

4. Tiedustelut

Energiatiimimme auttaa ma-pe klo 9-17: puh 0200 99330

Fortum Fiksu Energianseuranta - palvelusta kysyttyä

Miten saan palvelun käyttööni

Fortum Fiksu Energianseuranta -palvelun saat käyttöösi kun olet tilannut palvelun ja asennus on suoritettu onnistuneesti. Jos kaikki edellytykset palveluun täyttyvät: olet sähkölämmittäjä, lämmität käyttövesivaraajaasi yösähköllä ja teknisesti käyttökohde täyttää palvelun asetukset, saat Oma Fortum -sovellukseen palveluun lisäosan. Jos sinulla on Oma Fortum -mobiilisovellus jo käytössä, palvelu ilmestyy näytölle automaattisesti kun päivität Oma Fortumin uuden version. Jos sinulla ei vielä ole Oma Fortum -sovellusta, voit ladata sen osoitteesta www.fortum.fi/lataaomafortum. Muista rekisteröityä palveluun.  Huom. jotta saat kaikki uudet ominaisuudet käyttöösi muista pitää Oma Fortum -app päivityksesi ajan tasalla. 

Minullahan on jo käytössä Valpas energianseuranta

Hieno juttu, olet siis ottanut Oma Fortumin käyttöösi. Käytössäsi oleva seuranta tapahtuu pienellä viiveellä eli se ei ole reaaliaikainen. Kun sinulla on käytässäsi Fortum Fiksu Energianseuranta -palvelu, näet sähkönkäyttösi täysin reaaliaikaisesti jopa sekunneissa.

Tarvitsenko Fortumin sähkösopimuksen?

Palvelun tilaaminen ei vaadi sähkösopimuksen ostamista Fortumilta. Sinulla voi siis olla sähkösopimus joltain muulta myyjältä. Tiesithän, että Fortumilta saat kuitenkin aina valintasi mukaisesti 100% vesi-, aurinko- tai tuulisähköä. Sähkösopimuksen voit tehdä helposti tilauksen yhteydessä tai myöhemminkin.

Minulla on määräaikainen sähkösopimus

Palvelu voidaan asentaa sinulle vaikka sinulla olisikin määräaikainen sähkösopimus. Se ei estä asennusta.

Tarvítsenko älypuhelimen palvelua varten?

Kyllä, Oma Fortum –sovellus, kuten Fortum Fiksu Energianseuranta -palvelukin toimii älypuhelimissa sekä tabletilla. Sovellus toimii IOS- ja Android-laitteilla.

Voinko ohjata myös kodin lämmitystä palvelulla?

Fortum Fiksu Energianseuranta –palvelulla ohjataan vesivaraajaa, jolla lämmitetään käyttövettä, esimerkiksi suihkua ja hanavettä varten. Se ei kuitenkaan ohjaa lämminvesivaraajaa kustannussäästömielessä, eikä hallinnoi kodin lämmitystä.

Muut Fortum Fiksu palvelut ovat poistuneet valikoimastamme

Jos sinulla on kotona vanha Fiksu-laitteisto, jolla olet optimoinut kotisi lämmitysjärjestelmää, olethan yhtey­dessä Energia­tiimiin. Palvelu on lakkautettu, ja asennettu laitteisto saattaa valvonnan puuttuessa vaikuttaa lämmi­tys­jär­jes­telmien sähkön­ku­lu­tukseen tai aiheuttaa teknisiä haasteita myöhem­mässä vaiheessa.

Lue lisää


Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Yhdessä -blogi

Inspiraatiota ja hyödyllistä lukemista.

Yhdessä blogi

Tilaa uutiskirje

Pikku juttu -etuohjelma

Tee pieniä ilmas­to­tekoja – säästät rahaa ja ympäristöä.

Lue ja liity mukaan