Säästö- ja turvallisuusvinkit kylmälaitteiden käyttöön

Miten jääkaappia pitäisi käyttää, jotta se ei kuluttaisi tarpeettomasti sähköä? Miksi pakastin pitäisi sulattaa välillä? Miten varmistan kylmälaitteiden turvallisen käytön?

Viileän viehätys

Kylmälaitteet pitävät maut raikkaina ja vitamiinit tallessa. Lisäksi kaikki osaavat käyttää kylmälaitteita ilman eri ohjeita. Vai osaavatko?

Olipa laitteesi vanha tai uusi, eniten sen sähkönkulutukseen vaikuttaa se, miten jääkaappiasi hoidat - tai jätät hoitamatta. Pidä siis hyvä huoli tuosta kodin uskollisesta palvelijasta, unohtamatta muita kodin kylmälaitteita.

Jääkaapin, pakastimen ja muiden kodin kylmälaitteiden sähkönkulutus

Kylmälaite käyttää eniten energiaa silloin, kun sen viilennystoiminto hurahtaa käyntiin. Näin käy silloin, kun sisätila lämpenee, esimerkiksi ovea avattaessa. Jos kylmälaitteessasi ei ole lämpötilanäyttöä, laita mittari kaapin sisälle.  Kun mittaat yön yli kylmälaitteesi eri tilat, niin voit säätää laitteesi lähimmäs ihannelämpötilaa.

Kylmälaitteiden ihannelämpötilat

2-6°C

Jääkaappi

10-14°C

Viileäkaappi

18°C

Pakastin

Miten omalla toiminnallani vähennän kylmälaitteiden sähkönkulutusta?

Kylmä karkaa oviaukosta

Järjestä ruokatarvikkeet kylmälaitteeseen laitteen mukana tulevan ohjekirjan mukaisessa järjestyksessä. Tämä on tärkeää myös ruoan säilyvyyden kannalta: jääkaapin eri osissa on eri lämpötilat. Kun ruokatavarat löytyvät helposti samoilta paikoilta, ovea ei tarvitse pitää auki ruokatarvikkeita etsiessä. Älkää luovuttako, vaan sopikaa että kaikki perheenjäsenet toimivat samoin.

Puhtaus on säästöä ja turvallisuutta

Pidä laite puhtaana sisältä ja imuroi jääkaapin takana sijaitseva koneisto vähintään kerran vuodessa. Säilytä ruokatarvikkeet kannellisissa astioissa. Ruoka säilyy puhtaana, laitteen sulatusvesireitti ei tukkiudu, sähkönkulutus ja tulipalovaara pienenevät.

Sijoituspaikalla on väliä

Mitä lämpimämmässä tilassa kylmälaitteesi on,  sitä enemmän se tarvitsee sähköä viilentämiseen. Eihän aurinko porota suoraan jääkaappiin, tai eihän kylmälaite ole heti lämpöpatterin, uunin, lieden tai tiskikoneen vieressä? 

Ilma saa kiertää vapaasti

Jotta jääkaappi toimisi ihanteellisesti, ja myös sähköä säästyisi, tulisi ilman saada kiertää vapaasti sekä kaapin sisä- että ulkopuolella.

Puutteellinen ilmankierto voi kuluttaa jopa kolme kertaa enemmän sähköä! Jos kaappi sijoitetaan kalusteisiin, se yleensä kuluttaa enemmän energiaa, kuin vapaasti sijoitettuna. 

Jos jääkaappi tuppaa täyttymään liikaa, pohdi onko kaikki ruokatavarat tarpeellista säilyttää jääkaapissa. Ainakin väliaikaisesti, monet vihannekset ja juurekset säilyvät hyvin ja maistuvat paremmalta huoneen lämmössä, pimeässä tilassa säilytettynä. Sähkön kulutuksen osalta täydempi kaappi on parempi kuin tyhjä silloin, kun ruokatarvikkeet ovat jo viilentyneet säilytyslämpötilaan. 

 

Kylmälaitteiden käyttöön liittyviä vinkkejä

Paljonko minun kylmälaitteeni kuluttavat?
Chevron down

Jos kylmälaitteesi ovat ehjiä ja käytät niitä fiksusti ja suunnitelmallisesti, sähkönkulutus saavutettuun hyötyyn nähden on varsin pieni. Varsinkin uudet energiamerkityt kylmälaitteet ovat lähtökohtaisesti energiapihejä laitteita.

Käyttöohjeiden ja tilastojen laskennallisia kulutusmääriä paremmin saat todellisen tiedon sähkölaitteen kulutuksesta laittamalla sähkönkulutusmittarin pistorasian ja töpselin väliin ja mittaamalla energiankulutuksen hieman pidemmällä aikavälillä. Tarvittaessa säädät lämpötilaa ihannelämpötilaan (jotta ruoka säilyy raikkaana ja turvallisesti)  ja mittaat uudelleen. 

Säästömahdollisuudet
Chevron down

MITOITUS: Valitse laitteet taloutesi kulutuksen mukaan. Yksi iso jääkaappi on parempi kuin kaksi pientä. Kaksi pienempää pakastinta saattaa olla yhtä isoa pakastinta parempi ratkaisu marjastajalle ja kotipuutarhurille. Silloin ensimmäisen pakastimen tyhjennyttyä se voidaan sammuttaa odottamaan seuraavan vuoden satoa.

SIJOITTAMINEN: Säästö syntyy eniten, kun et sijoita kylmälaitetta keittiökalusteisiin etkä lähelle lämmönlähdettä: auringon paiste, lämpöpatteri, liesi, uuni, piippu, lattialämmityskaapeli laitteen alla

SÄÄTÖ: Joissain uusimmissa malleissa on laitteen ulkopuolella elektroninen näyttö, joka kertoo laitteen sisälämpötilat ja voit säätää niitä helposti. Voit säätää lämpötilat myös erillisellä lämpömittarilla, jonka annat olla useamman tunnin paikoillaan ruokatarvikkeita lisäämättä tai ovea aukomatta. Jos pidät kylmälaitetta yhden asteen liian kylmänä, se kuluttaa noin 5% ylimääräistä energiaa.

SULATUS, PAKASTUS, HUURTUMINEN: Jos pakastimeen on kertynyt paksu jääkerroksen, se alkaa käyttämään enemmän sähköä ja on silloin hyvä sulattaa. Sulatus kannattaa tehdä kovalla pakkasella, jolloin tuotteet voi nostaa ulos sulatuksen ajaksi. Tarkista sulatustarve käyttöohjeesta, joissakin malleissa on automaattinen sulatustoiminto. Pakastimen pakastustoiminto kannattaa laittaa päälle silloin, kun jäädyttää ison määrän tuotteita kerrallaan. Jäädytettävät tuotteet sijoitetaan niille tarkoitettuun pakastustilaan, jolloin jäätymättömät tuotteet eivät jäähdytä pakastimen sisälämpötilaa. Käyttöohjeesta löydät kertapakastuksen maksimimäärän ja ohjeet. Jos jääkaapissa tai pakastimessa esiintyy huurtumista, saattaa syynä olla vika tiivisteissä (jolloin laite kannattaa vaihtaa), ovi on jäänyt auki tai tuotteita ei ole viilennetty riittävästi ennen kylmälaitteeseen sijoittamista. Jääkaapissa nestemäiset tuotteet kannattaa aina varustaa kannella huurtumisen estämiseksi.

KÄYTTÖ: Pidä tavarat järjestyksessä, jäähdytä tuotteet ennen kuin laitat ne kylmälaitteeseen, älä pidä ovea auki pitkään. Huolellisella käytöllä voit säästää 15 - 50 % laitteen sähkönkulutuksesta.

Energiamerkinnät
Chevron down

Vuoden 2005 alusta alkaen, kylmäsäilytyslaitteissa on käytetty  pakollisena A+. A++ ja A+++ -merkintöjä, jotka sijoittuvat A-energialuokan tehokkaimpaan kärkeen.

Kylmälaitteiden energiamerkit muuttuivat maaliskuussa vuonna 2021, jolloin plus-merkinnöistä luovutaan, ja palataan käyttämään uudistunutta A-G portaikkoa, A:n ollessa paras luokka. Muutoksen uskotaan parantavan ostopäätösten tekoa sekä kannustavan valmistajia kehittämään entistä energiatehokkaampia laitteita. Lue lisää energiamerkintöjen muutoksista blogistamme.

Turvallinen käyttö
Chevron down

Kylmälaitteiden turvallisuusriskit liittyvät ruokaan sekä tulipalovaaraan.

RUOAN SÄILYTYSLÄMPÖTILA JA SÄILYTYSAIKA: Liian pitkään tai väärässä lämpötilassa säilytetty ruoka voi aiheuttaa äkillisen ruokamyrkytystilan. Kerran sulatettua ruoka-ainetta ei tule sellaisenaan pakastaa uudestaan. Lisää tietoa löydät esimerkiksi ruokaviraston ja Marttojen nettisivuilta. Linkit löydät tältä sivulta.

TULIPALOVAARA: Pölyn kerääntyminen koneistoon ja riittämätön ilmankierto lisäävät tulipalon riskiä. Pienennät riskiä kun imuroit kylmälaitteen taustan vähintään kerran vuodessa ja pidät laitteen ympäristön puhtaana. Jos laite on jo ikääntynyt, ei viilennä kunnolla, käy jatkuvasti ja pitää vierasta ääntä, se kannattaa vaihtaa uuteen. Varmista myös, että sinulla on toimiva vaahtosammutin kylmälaitteen läheisyydessä ja virran katkaisu käy helposti (pistoke ja/tai sulake). Sähkölaitetta ei koskaan saa yrittää sammuttaa vedellä, kun virta on päällä.

Jos tilanne pääsee niin pitkälle, että kylmälaite syttyy tuleen, se aiheuttaa merkittävän vaaratilanteen: kylmälaitteen seinämissä eristeenä käytettävät materiaalit ovat palavaa materiaalia, joten palon leviämisen vaara talon rakenteisiin on paljon suurempi kuin monen muun sähkölaitteen osalla. Jos jääkaapin takaseinä on metallia, leviämisvaara ei ole niin suuri, kuin useimmissa uudemmissa laitteissa, joissa tausta on muovia.

Vanha vai uusi?
Chevron down

Jos sinulla on normaalikokoinen, hyvin hoidettu ja ehjät tiivisteet omaava vuoden 2005 malli, tai uudempi, niin sen energiankulutus lienee hyvällä mallilla. Jos laite on edelliseltä vuosituhannelta, on sen energiankulutus hyvä varmistaa hyvällä mittarilla. 

Sähkönkulutus ei välttämättä pienene jos vaihdat uuteen laitteeseen, mutta et ota huomioon vapaata ilmankiertoa laitteessa, sijoitat sen lämmönlähteen lähelle, laitat liikaa ja liian lämpimiä ruokia tai pidät ovea auki pitkään.

Jos kylmälaite on liian pieni tai suuri omaan tarpeeseesi, kannattaa laittaa vanha laite kiertoon ja hankkia sopivamman kokoinen, pienikulutuksinen laite tilalle.

Kierrätys ja käytöstä poistaminen
Chevron down

Kun tarpeet muuttuvat, on aika laittaa vanha laite kiertoon. Jos lähipiirissä ei ole tarvetta kylmälaitteelle, voit myydä ehjän kylmälaitteen esim.  tori.fi:ssä tai muulla myyntisivustolla. Useilta myyntipalstoilta löytyy erittäin hyvä paikkakuntasuodatus sekä vaihtoehdot "myydään", "ostetaan" ja "annetaan" vaihtoehdoille.

Jos etsit itse käytettyä jääkaappia tai pakastinta, voit löytää sellaisen varsin edullisesti tai jopa ihan ilmaiseksi, kunhan sinulla on kulkupeli, millä voit noutaa laitteen kotiisi.

Kun kylmälaite ei ole enää käyttökelpoinen, se kannattaa toimittaa purettavaksi ja edelleen kierrätettäväksi osina. Vie laite kierrätyskeskukseen. Jotkut isot kotitalouskoneiden myyjät ottavat myös vastaan käytettyjä laitteita ilman ostopakkoa. Jos laitteen poiskuljettamiseen ei ole mahdollisuutta, ota selvää tarjoaako paikallinen jäteyhtiö noutopalvelua.

Hyötytietoa kylmälaitteista muualla verkossa

Hyödynnä myös nämä tiukkaa asiaa sisältävät nettisivut:

Kylmälaitteiden säästövinkit lyhyesti

  • Check Mittaa lämpötilat ja säädä oikein
  • Check Huolehdi puhtaudesta ja järjestyksestä
  • Check Täytä vähän kerrallaan tai viilennä tuotteet ennakkoon
  • Check Tyhjänä laite kuluttaa enemmän, hyödynnä ruokaan sitoutunut viileys
  • Check Pidä laite poissa auringon ja lieden lämmöstä

Lue lisää kodin ja sähkölaitteiden energiankulutuksesta