Pörssisähkö hintakiinnityksellä tuo mielenrauhaa – Nappaa Tarkka Hintatakuulla

Tilaa Tarkka pörssisähkösopimus Hintatakuulla tai lisää nykyiseen Fortum-sopimukseesi

Lukitse pörssisähkön hinta kuukaudeksi kerrallaan
Mies tietokoneen kanssa sohvalla

Pörssisähkö on suosittu kodin sähkösopimus. Se mahdollistaa pienemmän sähkölaskun vähentämällä kulutusta hinnan ollessa korkeammalla ja ajoittamalla sitä edullisemmille tunneille. Koska pörssisähkön hinta seuraa sähköpörssin vaihteluita, voi hinta myös välillä nousta korkealle. Pörssisähkön hintakiinnityksellä voit lukita sähkön hinnan aina kuukaudeksi kerrallaan kiinteään hintaan. Tilaa Fortumin pörssisähkö Hintatakuu-kiinnityksellä ja saat mielenrauhaa kotisi sähköasioihin. 

Hintatakuun kiinnityshinta kesäkuulle on 5,99 c/kWh (tarjous hyväksyttävissä 7.–9.5.). Heinäkuun kiinnitystarjous nähtävissä ti 4.6.

Näin pörssisähkön hinnan kiinnitys toimii

Spot price
Tee tilaus

Tilaa Fortum Tarkka -pörssi­säh­kö­so­pimus Hinta­takuu-palvelulla. Saat aina ilmastoystävällistä sähköä kotiisi.  

Tilaa nyt
Collaboration partners
Vastaa tarjoukseen

Saat kuukausittain tarjouksen hyväksyä pörssisähkön hinnan kiinnityksen Oma Fortum -palveluun. Voit joko hyväksyä tai hylätä tarjouksen.

Näin se toimii
Smart energy solutions
Seuraa pörssisähkön hintaa

Päätös hinnan lukitsemisesta kuukausittain kannattaa tehdä seuraamalla pörssisähkön hinnanmuutoksia. Parhaiten näet sen Oma Fortum -sovelluksesta.

Oma Fortum

Tarkka pörssisähkö + Hintatakuu

Hintavakautta ja mielenrauhaa silloin kun haluat.

Hyödynnä pörssisähkön edulliset tunnit ja lukitse hinta halutessasi kuukausi kerrallaan. 

Fortum Tarkan välityspalkkio pörssisähkön tuntihinnasta

0,59 c/kWh

Fortum Tarkka: perusmaksu 4,90 € / kk 
Fortum Hintatakuu: 5,90 € / kk

Tilaa nyt

Kenelle sähkön hinnan kiinnittäminen sopii?

Sähkön hinnan kiinnittäminen pörssisähkösopimuksissa sopii parhaiten koteihin, joissa sähkönkulutus on hieman suurempaa, esimerkiksi omakotitaloihin ja sähkölämmitteisiin rivitaloihin sekä saunallisiin koteihin.

Pienen kulutuksen kodeissa Hintatakuu-palvelu tuo toki mielenrauhaa, mutta parhaan hyödyn lisäpalvelu tuo silloin kun haluat kiinnittää pörssisähkön hinnan silloin kun et pysty tai halua tinkiä esimerkiksi sähkölämmityksestä tai saunomisesta.

Mitä pörssisähkön Hintatakuu maksaa?

Fortum Hintatakuu on palvelu, jonka kuukausittainen kustannus lisätään sähkölaskuusi niin kauan kun olet palvelun tilaaja. Palvelun hinta on 5,90 € / kk ja se veloitetaan sähkölaskulla, vaikka et hyödynnä lähettämäämme tarjousta pörssisähkön hinnan kiinnittämisestä seuraavalle kuukaudelle. Kustannus on maltillinen varsinkin jos voit Hintatakuu-palvelun avulla kiinnittää hinnan kiinteäksi pörssisähkön hinnan noustessa.

Voit lopettaa palvelun tilauksen milloin tahansa esimerkiksi Oma Fortum -palvelussa tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme

Kannattaako pörssisähkön hintakiinnitys?

Tarjouksen hyväksymällä voit olla huoletta seuraavan kuukauden sähkönkulutuksesta, eikä sinun tarvitse seurata hinnan vaihteluja eri kellonaikoina ja päivinä. Pörssisähkön hinnan lukitseminen ja hintatakuutarjouksen hyväksyminen voivat olla taloudellisesti kannattavia, mutta on myös mahdollista, että joudut maksamaan enemmän, mikäli sähkön hinta pysyy matalana.

Oletko jo Fortumin pörssisähköasiakas? Lisää Hintatakuu sopimukseesi

Sähkön hintakiinnitys – näin se toimii

Pörssisähkösopimukseen tarjottava sähkön hintakiinnitys määräytyy tarjouksen tekohetkellä olevan markkinatilanteen mukaisesti. Hintakiinnitystarjoukset yhden kuukauden kiinteästä hintajaksosta päivittyvät Oma Fortum -palveluun jokaisen kuukauden 1. tiistaina ja ovat hyväksyttävissä ti-to ajan. Sinä päätät, hyödynnätkö kiinteän hinnan vai jatkatko markkinahinnalla. Hyväksymäsi kiinteä 1 kk jakson hinta alkaa aina seuraavan kuukauden alussa Toteutunut pörssisähkön keskihinta voi olla korkeampi tai alhaisempi kuin kiinnitys.

Esimerkki:

1. Saat tarjouksen hintakiinnityksestä marraskuun ensimmäisenä tiistaina
2. Hyväksyt tarjouksen viimeistään kolmen päivän kuluessa eli torstaina
3. Joulukuussa maksat pörssisähkön sijaan kiinteää kWh-hintaa kuukauden ajan.

Sähkön hintakiinnityksen plussat ja miinukset

+ Voit säästää sähkölaskussa jos pörssisähkön hinta nousee
+ Voit käyttää sähköä kiinteään kWh-hintaan myös kalleimpaan pörssisähkön aikaan
+ Palvelu maksaa itsensä helposti takaisin jos pörssisähkön hinta nouseekin
- Pörssisähkön hinta voikin olla edullisempi seuraavassa kuussa verrattuna hintakiinnitystarjoukseen
- Sähkön kiinteä kWh-hinta ei mahdollista säästöjä ajoittamalla kulutusta pörssisähkön edullisiin aikoihin

Tilaa pörssisähköä ja Hintatakuu-palvelu

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä

Hintatakuusta kysyttyä

Miksi Hintatakuu?
Chevron down

Fortum Hintatakuu -lisäarvopalvelu antaa sinulle mahdollisuuden lukita tuntihintaisen sähkösopimuksen hinta kiinteäksi yhden kuukauden ajaksi tarjouksemme mukaisesti, Näin voit suojautua markkinahinnan vaihteluilta  lukitun hintajakson aikana. Hintatakuulla saat ennustettavuutta Fortum Tarkan hintaan.

Kun sinulla on käytössäsi Fortum Hintatakuu, saat jokaisen kuukauden 1. tiistaina hintakiinnitystarjouksen Oma Fortum -palveluun. Hyväksynnän voit tehdä 3 päivän aikana ti-to.  Hyväksymäsi hintakiinnitys alkaa aina seuraavan kuukauden ensimmäinen päivä.  Määräaikaisen kiinnitysjakson jälkeen sopimuksesi siirretään automaattisesti takaisin tuntihinnoitteluun.

Kiinnitys koskee seuraavaa kuukautta ja niitä voi halutessaan tehdä vuodessa jopa 12 eli joka kuukausi.

Miten saan Hintatakuu-tarjoukset?
Chevron down

Kulloinkin voimassa olevat hintakiinnitystarjoukset ovat nähtävissä joka kuun ensimmäisenä tiistaina. Tarjouksen voit hyväksyä kunkin kuukauden ensimmänen ti-to. 

Mitä tapahtuu kun Tarkka-sopimus päättyy?
Chevron down

Hintatakuu on toistaiseksi voimassa oleva lisäpalvelu, kuten myös siihen liitetty Tarkka-sähkösopimus. Hintatakuu jatkuu myös muutossa, jos siirrät nykyiset sopimuksesi uuteen osoitteeseen. Jos olet epävarma onko Hintatakuu voimassa tai haluat peruuttaa palvelun käytön, ole yhteydessä Fortum muuttopuhelimeen tai asiakaspalveluumme.
Näet voimassa olevat sopimuksesi myös Oma Fortum palvelussasi kirjautumalla omille sivuillesi.

Miten Hintatakuu laskutetaan?
Chevron down

Fortum Hintatakuu veloitetaan sähkölaskullasi.

Miten Hintatakuun hintakiinnityksen hinta määräytyy? Miksi hintakiinnityksen hinta voi olla kalliimpi tai halvempi kuin pörssisähkön hinta?
Chevron down

Jotta voimme tarjota sinulle kiinteähintaista sähköä kiinnitysjakson ajaksi, suojaamme ennakoitua sähkön käyttöään vastaavan määrän sähköä jo valmiiksi Nasdaqin sähkön futuurimarkkinan hintatason mukaisesti. Hintatakuun hintakiinnityksen hinta perustuu sähkön futuurimarkkinan hintatasoon.

Pörssisähköä hinnoitellaan eri tavalla kuin sähkön kiinteää hintaa, minkä vuoksi hinnat eivät ole suoraan vertailukelpoiset. Pörssisähkön hinta määritetään tunneittain Nord Poolin sähköpörssissä ja kiinteät hinnat puolestaan Nasdaqin futuurimarkkinalla.

Pörssisähkön toteutunut keskihinta voi olla korkeampi tai alhaisempi kuin kiinnitys. Hintakiinnitys tuo ennustettavuutta, kun tiedät sähkösi hinnan jo etukäteen.

Kannattaisiko minun hyväksyä hintakiinnitystarjous vai jäädä pörssisähkölle?
Chevron down

On sinun päätöksesi haluatko kiinnittää sähkösi hinnan.

Hintakiinnitystarjouksen hinta perustuu hintatasoon, jonka markkinat ennustavat tulevaisuuteen kiinnitysjakson ajalle. Pörssisähkön toteutunut keskihinta voi olla korkeampi tai alhaisempi kuin kiinnitys, riippuen markkinahinnan kehityksestä. Hyväksymällä tarjouksen saat ennustettavuutta kiinnitysjakson ajalle, kun tiedät sähkösi hinnan jo etukäteen. Tämä mahdollistaa sähkönkäytön joustavasti mihin kellonaikaan tahansa samaan hintaan.

Fortum Hintatakuu, sopimusehdot

1. YLEISTIETOA HINTATAKUU-LISÄPALVELUSTA
Chevron down

Voimassa 1.5.2023 alkaen

1.1 Hintatakuu -lisäpalvelu (”Hintatakuu”) on Fortum Markets Oy:n (”Fortum”) kuluttaja-asiakkaiden (”Asiakas”) tuntihinnoiteltuihin pörssisähkösopimuksiin (”Sähkösopimus”) tarkoitettu valinnainen lisäpalvelu, jolla Asiakas saa mahdollisuuden suojautua sähköenergian hinnanvaihteluilta normaaleista Sähkösopimukseen perustuvista sähkön toimitusehdoista poiketen niiltä osin, jotka Asiakas hyväksyy Hintatakuuta käyttäessään.

1.2 Hintatakuun avulla Asiakas voi valita kiinteän hinnan sähkölle ennalta määritellyksi sitovaksi määräajaksi (”Hintakiinnitysjakso”). Hintakiinnitysjakson pituus on vähintään yksi (1) kuukausi. Asiakas, jolla on määräaikainen Sähkösopimus, voi hyväksyä tarjouksen Hintakiinnitysjaksosta vain siinä tapauksessa, että hänen määräaikaista Sähkösopimustaan on jäljellä vähintään Hintakiinnitysjaksoa vastaava aika. Jos Asiakas ei hyväksy tarjousta Hintakiinnitysjaksosta, niin Sähkösopimus jatkuu normaalisti Sähkösopimuksen ehtojen mukaisena.

1.3 Sähkösopimukseen sovellettavat yleiset sopimusehdot koskevat soveltuvilta osin myös Hintatakuuta.

2. SOPIMUKSEN KESTO
Chevron down

2.1 Tämä Hintatakuuta koskeva sopimus (”Hintatakuu-sopimus”) on voimassa toistaiseksi sopimuksentekohetkestä alkaen ja koskee vain Sähkösopimuksessa määriteltyä käyttöpaikkaa.

2.2 Hintatakuu -sopimus voidaan tehdä vain asiakkaalle, jonka vuotuinen sähkönkulutus on alle 50 000 kilowattituntia (kWh).

3. HINTAKIINNITYSJAKSOT JA ASIAKKAAN HYVÄKSYNTÄ TARJOTULLE KIINTEÄLLE HINNALLE
Chevron down

3.1 Hintatakuu antaa Asiakkaalle mahdollisuuden suojautua sähköenergian hinnanvaihteluilta Hintakiinnitysjaksojen avulla riippumatta siitä, mitä alkuperäisessä Sähkösopimuksessa määrätään.

3.2 Fortum tekee Asiakkaalle tarjouksen kiinteästä hinnasta määrittelemällensä Hintakiinnitysjaksolle (”Hintakiinnitystarjous”) Fortumin verkkosivulla tai mobiilisovelluksessa (yhdessä “Sivusto”). Hintakiinnitystarjous on Asiakkaan nähtävissä Sivustolla. Markkinahintojen muuttuessa oleellisesti, Fortum pidättää oikeuden:

muuttaa Hintakiinnitystarjousta ja voimassaoloaikaa siihen saakka, kunnes Asiakas on hyväksynyt tarjouksen

rajoittaa Asiakkaille tehtyjen Hintakiinnitystarjousten määrää ja saatavuutta

rajoittaa sitä, kuinka monta kertaa Asiakas voi hyväksyä Hintakiinnitystarjouksia Hintakiinnitysjaksoa kohti.

3.3 Hintatakuu-sopimukseen sitoutumalla Asiakas hyväksyy sähköisen viestinnän käyttämisen Hintatakuuta koskevassa viestinnässä. Kun Asiakas on tehnyt Hintatakuu-sopimuksen, Fortum lähettää Asiakkaalle Hintakiinnitystarjoukseen liittyviä viestejä sekä Asiakkaan hyväksymiä Hintakiinnitystarjouksia koskevat tilausvahvistukset sähköpostitse, tekstiviestillä tai muiden Hintatakuun toteuttamisessa käytettävien sähköisten kanavien kautta. Fortum tekee Hintakiinnitystarjouksen Asiakkaalle asianmukaisessa muodossa, esimerkiksi lähettämällä linkin Sivustolle, jossa Hintakiinnitystarjous avataan ilmoitettuna ajankohtana. Asiakkaan vastuulla on varmistaa, että Asiakkaan sähköpostiosoite, matkapuhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot ovat aina oikein ja ajan tasalla.

3.4 Fortum voi valinnaisesti tehdä Hintakiinnitystarjouksen Asiakkaan arvioidun sähkönkulutuksen mukaisesti (asiakkaan profiilin tai aiemman kulutuksen perusteella) tai vain tietylle osuudelle Asiakkaan arvioidusta sähkönkulutuksesta, jolloin jäljelle jäävä osuus laskutetaan Asiakkaan Sähkösopimuksen mukaisesti.

3.5 Kun Hintakiinnitysjakso on päättynyt, Sähkösopimus jatkuu automaattisesti alkuperäisen Sähkösopimuksen hintojen ja muiden ehtojen mukaisesti.

4. LASKUTUS
Chevron down

4.1 Hintatakuun kulloinkin voimassa oleva kiinteä kuukausihinta (”Kuukausimaksu”) laskutetaan sähkölaskun yhteydessä. Kuukausimaksu peritään riippumatta siitä, onko Fortum lähettänyt Hintakiinnitystarjouksen, tai onko Asiakas hyväksynyt Hintakiinnitystarjouksen.

4.2 Hintatakuun kulloinkin voimassa oleva Kuukausimaksu laskutetaan sähkölaskun yhteydessä. Hintakiinnitystarjouksen hyväksymisestä ei veloiteta erikseen.

4.3 Jos Asiakas hyväksyy Hintakiinnitystarjouksen, sähkönkulutus veloitetaan kyseisenä ajanjaksona toteutuneen kulutuksen mukaan Hintakiinnitystarjouksessa määritellyllä kiinteällä hinnalla. Muilta osin sähkönkulutuksesta laskutetaan Sähkösopimuksen ehtojen mukaisesti. Jos Hintakiinnitystarjous on rajoitettu arvioituun kulutukseen tai osuuteen kulutuksesta, vain kyseinen määrä laskutetaan kiinteällä hinnalla ja loppuosa Sähkösopimuksen mukaisesti.

5. SOPIMUKSEN IRTISANOMINEN
Chevron down

5.1 Hintatakuun irtisanominen

5.1.1 Asiakkaalla on oikeus irtisanoa Hintatakuu kahden (2) viikon irtisanomisajalla. Jos Asiakkaalla on Hintatakuu-sopimuksen irtisanomishetkellä voimassa oleva Hintakiinnitysjakso, tai Asiakas on hyväksynyt Hintakiinnitystarjouksen ennen tai jälkeen Hintatakuu-sopimuksen irtisanomista, irtisanominen voi astua voimaan aikaisintaan Hintakiinnitysjakson päätyttyä. Hintatakuun irtisanomisen yhteydessä Fortumilla on oikeus laskuttaa Hintatakuun Kuukausimaksu koko alkaneen kalenterikuukauden ajalta.

5.1.2 Fortumilla on oikeus irtisanoa Hintatakuu-sopimus yhden (1) kuukauden irtisanomisajalla. Jos Asiakas on Fortumin irtisanomisilmoituksen saatuaan hyväksynyt Hintakiinnitystarjouksen, Hintatakuu-sopimus päättyy vasta Hintakiinnitysjakson päätyttyä.

5.1.3 Jos Asiakas on olennaisesti rikkonut Hintatakuu-sopimuksesta johtuvia velvoitteita, Fortumilla on oikeus irtisanoa Hintatakuu-sopimus välittömästi, myös Asiakkaan mahdollisesti hyväksymän Hintakiinnitysjakson osalta.

Jos Asiakkaan Sähkösopimus päättyy ennen hyväksytyn Hintakiinnitysjakson päättymistä Asiakkaan olennaisesta rikkomuksesta johtuvan ennenaikaisen irtisanomisen vuoksi, Asiakkaan on korvattava Fortumille aiheutuneet kustannukset Hintatakuu-sopimuksen kohdan 5.2.2 mukaisesti.

5.1.4 Asiakkaan Sähkösopimuksen irtisanominen johtaa automaattisesti myös tämän Hintatakuu-sopimuksen päättymiseen. Tämän Hintatakuu-sopimuksen irtisanominen ei vaikuta Sähkösopimuksen voimassaoloon.

5.2 Hintakiinnitysjakson irtisanominen

5.2.1 Hintakiinnitystarjouksen hyväksyminen on sitova. Hintakiinnitystä sovelletaan sitovasti Asiakkaan Sähkösopimukseen koko kyseessä olevan Hintakiinnitysjakson ajan. Hintakiinnitysjaksoa tai Sähkösopimusta ei voi irtisanoa ennen Hintakiinnitysjakson päättymistä.

5.2.2 Asiakas on velvollinen maksamaan Fortumille irtisanomismaksun Hintakiinnitysjakson ennenaikaisesta irtisanomisesta. Irtisanomismaksu lasketaan ennenaikaisesti irtisanotusta Hintakiinnitysjaksosta Fortumille aiheutuneiden välittömien taloudellisten tappioiden perusteella.

Fortumille aiheutuneet välittömät taloudelliset tappiot perustuvat toteutuneisiin suojauskustannuksiin, jotka Fortumille on aiheutunut sähkön hinnan kiinnittämisestä hyväksytyn Hintakiinnitysjakson ajaksi. Nämä kustannukset lasketaan i) Asiakkaan Hintakiinnitysjakson aikana ennen Hintakiinnitysjakson irtisanomista kuluttaman sähkön suojauskustannusten ja ii) Asiakkaan irtisanomisen jälkeen Hintakiinnitysjakson jäljellä olevaa määräaikaa koskevien suojauskustannusten perusteella.

Irtisanomismaksu sisältää 100 euron suuruisen kiinteän hallinnointimaksun, joka vaaditaan korvauksena Fortumille aiheutuvasta työstä välittömien taloudellisten menetysten kokonaismäärän laskemiseksi.

Asiakas on velvollinen maksamaan irtisanomismaksun kaikissa tilanteissa, joissa Asiakas vapaaehtoisesti ennenaikaisesti irtisanoo Hintakiinnitysjakson. Irtisanomismaksu maksetaan myös tilanteessa, jossa Hintakiinnitysjakson mukainen sähkön toimitus ei ole alkanut Asiakkaan ennenaikaisen irtisanomisen hetkellä. Irtisanomismaksua ei sovelleta vuoden 2019 sähköntoimitusehtojen (STE2019) kohdissa 15.2.2 ja 15.2.5 tai vuoden 2014 sähkönmyyntiehtojen (SME2014) kohdissa 10.2.1. ja 10.2.5 mainittuihin tilanteisiin.

Markkinahinnan nousua ("negatiivinen ero") ei palauteta Asiakkaalle.

6. VASTUU JA MUUTOKSET
Chevron down

6.1 Hintatakuu tuo Asiakkaalle ennustettavuutta sähkön hintaan Hintakiinnitysjakson ajaksi, jos Asiakas hyväksyy Hintakiinnitystarjouksen. Fortum ei ole vastuussa Asiakkaalle hintaeroista, jotka aiheutuvat Hintakiinnitystarjouksen hyväksymisestä. Asiakkaan hyväksymän Hintakiinnityksen kiinteä hinta voi olla korkeampi tai alhaisempi kuin Sähkösopimuksen mukainen muuttuva hinta tai pörssisähköhinta.

6.2 Verojen, julkisten maksujen ja muiden näihin rinnastettavien maksujen muutosten vaikutus sopimuksen hintaan huomioidaan välittömästi niiden voimaantulosta lukien. Fortum ilmoittaa Asiakkaalle näiden vaikutuksesta hinnoitteluun mahdollisimman nopeasti saatuaan tiedon muutoksesta.

6.3 Fortum voi muuttaa Hintatakuu-sopimusehtoja tai -hintoja lähettämällä ilmoituksen Asiakkaalle yksi (1) kuukausi ennen muutoksen voimaantuloa. Fortum ilmoittaa näistä muutoksista lähettämällä ilmoituksen ensisijaisesti asiakkaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen tai muuhun asiakkaan kanssa sovittuun osoitteeseen.

6.4 Asiakkaalla ei ole oikeutta siirtää tämän Hintatakuu-sopimuksen mukaisia oikeuksia ja/tai velvollisuuksia kokonaan tai osittain ilman Fortumilta etukäteen saatua kirjallista suostumusta.

6.5 Fortum pidättää oikeuden siirtää Hintatakuu-sopimuksen mukaiset oikeutensa ja/tai velvollisuutensa samaan konserniin kuuluvalle yritykselle.

7. HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELY
Chevron down

Jos haluat lisätietoa oikeuksistasi tai henkilötietojesi käsittelystä, käy osoitteessa https://www.fortum.fi/tietosuoja/tietosuojaseloste

Palvelua myös puhelimitse

Moving

Sopimus ja muutto

0200 80000

pvm/mpm

Muuttopuhelin on käytössäsi:

ma-pe 8-17

Customer service

Asiakasneuvonta ja laskukyselyt

0200 19000

pvm/mpm

Kysy mitä vaan sopimukseesi liittyvää:

ma-pe 8-17

Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Yhdessä-blogi

Inspiraatiota ja hyödyllistä lukemista.

Yhdessä-blogi