Sähkövertailu kannattaa

Testaa ja tee sähkön hintavertailu

Vertailemalla sähkösopimuksia löydät sopivimman sinun kotiisi
Nainen ikkunalla katsoo kännykkää

Mitä sähkö­ver­tai­lussa tulee ottaa huomioon?

Sähkön hintavertailu on usein ensimmäinen askel sähkösopimuksia kilpailuttaessa. Mistä löytyy houkuttelevin sähkön kWh-hinta? Sähkön hinnan lisäksi sinun kannattaa kiinnittää huomiota myös mahdollisiin sopimuksen kiinteisiin kuukausimaksuihin ja sopimusehtoihin sekä sähkön alkuperään ja lisäpalveluihin. 

Sähkösopimusten vertailu auttaa sinua löytämään vaihtoehdon, joka sopii tarpeisiisi, arvoihisi ja elämäntilanteeseesi. Fortumin kätevä sopimusavustaja tekee sähkövertailusta helppoa: 

Sopimusavustajalla

 • vertailet ­so­pi­muksia näppärästi
 • löydät sopivan vaihtoehdon tarpeidesi ja elämän­tyylisi pohjalta
 • solmit sähkösopimuksen käden käänteessä
Collaboration partners

Löydä sinulle sopivin sähkösopimus

Kokeile sähköapuria

Miten verrata sähkösopimuksia itse?

Haluatko sittenkin verrata sähkösopimuksia itse, ilman sopimusavustajaa? Se onnistuu myös. Tutustu seuraaviin sähkön hintavertailun seikkoihin ja löydä itsellesi paras mahdollinen sähkösopimus.

Sähkön hinta­ver­tailu: kilowat­ti­tunnin kustan­nukset

Sähkö­n hinnasta puhut­taessa viitataan sähkön kilowat­ti­tun­ti­hintaan (kWh), esimer­kiksi 7,39 snt/​kWh. Saat itse päättää, haluatko maksaa sähkö­stä kiinteää kWh-hintaa vai muuttuvaa pörssihintaa.

Kiinteähintainen sopimus

Jos valitset kiinteähintaisen sopimuksen, voit helposti verrata sopimusten kWh-hintoja keskenään ja valita sopivimman. Tämä kWh-hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Kiinteä­hin­tainen sopimus sopii sinulle esimerkiksi, jos kotonasi on korkea sähkön­ku­lutus tai jos sitä on vaikea ennustaa. Samoin jos et voi itse vaikuttaa sitä milloin käytät sähköä enemmän.  Fortumin Duo-sopimuksessa on kiinteä kWh-hinta ja lisäksi kulutusvaikutus joko nostaa tai laskee hintaa keskimäärin +-2 c/kWh (90 % asiakkaistamme kulutusvaikutus).  

On myös olemassa kiinteän kuukausihinnan sähkösopimuksia. Siinä maksat saman hinnan joka kuukausi, niin kauan kun kulutuksesi pysyy sopimuksen rajoissa. Fortumin Vakio S sopii hyvin kerrostaloyksiöön ja pieneen kaksioon. Vakio M taas isompaan kerrostaloasuntoon tai pienempään rivitaloasuntoon. Vakio on helppo ja vaivaton toistaiseksi voimassa oleva sopimus ilman pitkää sitoutumista. 

Pörssisähkösopimus

Vaihtoeh­toi­sesti voit valita kotiisi muuttu­va­hin­taista pörssi­sähköä. Tällöin sähkön kilowat­ti­tun­ti­hinta vaihtelee jatku­vasti sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan. Muuttu­va­hin­tainen pörssi­sähkö sopii sinulle, jos sähkönkulutuksesi on melko tarkasti tiedossa ja voit jopa ohjata sitä halvem­mille sähkö­tun­neille.

Arvonlisävero nousee 1.9.2024 lähtien 

HUOM: Eduskunnan hyväksynnällä yleinen arvonlisävero nousee nykyisestä 24 prosentista 1.9.2024 alkaen 25,5 prosenttiin. Tämä koskee myös kaikkia Fortumin palveluja – sekä määräaikaisia että toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Uusi arvonlisävero näkyy automaattisesti  hinnoissa 1.9.2024 jälkeen.

Vertaile sähkösopimuksia ja valitse sopivin

Fortum Vakio - aina sama kuukausi­maksu

25,00€/kk

Fortum Vakiota yksinkertaisempaa sähkösopimusta saa hakea. Maksat joka kuukausi saman verran ilman perusmaksua. Alkaen 0,83 € / päivä.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Fortum Duo – vakaampi vaihtoehto pörssi­säh­kölle

7,99c/kWh

Perusmaksu: 3,99€/kk

Fortum Tarkka - pörssisähkö ilman hiilipäästöjä

0,59c/kWh

Perusmaksu: 4,90€/kk

Pörssi­sähkö perustuu tunti­koh­taiseen sähkö­pörs­sissä kilpai­lu­tettuun hintaan. Sähkön hintojen kehit­tyessä muutokset näkyvät nopeasti pörssi­säh­kössä – hintojen laskiessa se laskee ennen kiinteä­hin­taisia ja hintojen noustessa pörssi­sähkön hinta nousee ensim­mäisenä. Ajoittamalla omaa…

Sähkön hinta­ver­tailu sähkönsiirron suhteen on turhaa

Paikal­linen sähkö­verk­ko­yhtiö siirtää sähkön verkosta kotiisi. Sähkön­siirron hinta on tästä palve­lusta ja verkon ylläpidosta maksettava hinta, johon et voi itse vaikuttaa.

Sähkön­siir­to­so­pimus tehdään puolestasi automaat­ti­sesti paikal­lisen verkko­yhtiön kanssa. Kun vaihdat sähkö­so­pi­musta, sähköyh­tiösi ilmoittaa heille muutok­sesta.

Sähkön verotus 

Sähköstä maksetaan käytettyjen kilowat­ti­tuntien ja sähkön­siir­to­kus­tan­nusten lisäksi sähkö­veroa, joka on 24 %. Sähkö­verk­ko­yhtiö laskuttaa sen siirto­hinnan laskutuksen yhteydessä.

Kaikki ilmoittamamme hinnat sisältävät verot. Noudatamme hinnoittelussamme aina avoimuutta. 

Sähkövertailu sisältää muutakin kuin sähkön hinnan

Sähkösopimuksia vertaillessa hinta on merkittävä tekijä, mutta - kuten sanottua -  sinun kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin seikkoihin. Tutustutaan niihin tarkemmin.

 1. Miten sähkö on tuotettu?
  Haluatko tilata päästötöntä sähköä? Me Fortumilla myymme suomalaiskoteihin pelkästään hiilidioksidivapaasti tuotettua sähköä. Lisäksi voit pienellä kuukausittaisella lisäkustannuksella valita sähkösopimukseesi täysin uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.
   
 2. Millaisia palve­luita sopimukseesi haluat?
  Fortumilla on runsaasti palveluita, joilla voit räätälöidä sähkösopimuksesta juuri sinulle sopivan. Haluatko lukita pörssisähkön hinnan? Tai kiinnostaako sinua ehkä sähköauton Älylataus?
  Löydät kaikki kattavat lisäpalvelumme täältä.
   
 3. Miten omaa asiakkuutta ja sähkönkulutusta voi seurata?
  Me Fortumilla haluamme auttaa sinua näkemään selkeästi ja kätevästi laskutukseen ja sähkönkulutukseesi liittyviä asioita. Oma Fortum -palvelu toimii paitsi netissä, myös mobiilisovelluksena ja on siksi aina mukanasi. Voit tarkastella siellä sähkölaskujasi sekä tutkia sähkönkulutustasi ja pörssisähkön hintaa, vaikka tunneittain. Näin pystyt miettimään sähkön säästökohteita ja ajoittamaan kulutustasi edullisemmille pörssisähkön tunneille.  
   
 4. Miten pitkään sähkösopimus on voimassa?
  Sähkön hinnan lisäksi sinun kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten pitkään sopimus on voimassa. Haluatko määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen? Jos haluat joustavuutta ja mahdollisuuden vaihtaa sopimuksesi toiseen, voit harkita jälkimmäistä vaihtoehtoa.
   
 5. Millaiset ovat sopimusehdot?
  Samalla kun teet sähkön hintavertailua, kannattaa lukea myös se pienellä präntätty teksti. Pitääkö sopimus sisällään sopimuksen keston lisäksi muita asioita, kuten kuukausimaksun? Me Fortumilla olemme avoimia hinnoittelun ja muun suhteen: tiedät etukäteen mitä olet tilaamassa ja mitä maksuja sopimukseesi kuuluu. 
   

Miksi Fortum on sähkövertailun paras valinta?

Cost efficient
Seuraat kulutustasi ja säästät sähkölaskussasi helposti

Saat kilpailukykyisen hinnan sekä maksuttomat työkalut oman sähkönkulutuksesi seurantaan. Verkkopalvelu, älysovellus ja sähköpostiin saapuva kulutushälytys pitävät sinut ajan tasalla kulutuksestasi.

Environmental friendly
Teet valinnan puhtaan maailman puolesta

Kun teet sähkösopimuksen kanssamme, saat aina hiilidioksidipäästötöntä sähköä ilman lisämaksua. Voit myös valita uusiutuvaa energiaa. 

Media contact
Saat aina palvelua ja sähkösi on luotettavissa käsissä

Fortum on luotettava suomalainen sähkön myyjä ja saat sähköt nopeasti kotiisi.

Sähkön hintavertailu - löydä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

Kun vertaan sähkösopimuksia, kumpi kannattaa valita: määräaikainen vai jatkuva sähkösopimus?
Chevron down

Määräaikaiset sopimukset ovat tyypillisesti voimassa 1-3 vuotta. Jos sopimus on kiinteähintainen, sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, eivätkä sähkömarkkinan vaihtelut vaikuta sähkölaskuusi.

Fortum Duo on määräaikainen sopimus, jossa sähkön hinta pysyy vakiona koko 24 kk sopimuskauden ajan. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus säästää ajoittamalla kulutusta edullisemmille tunneille kulutusvaikutuksen ansiosta. 

Toistaiseksi voimassa olevalle sähkösopimukselle ei sovita päättymispäivää. Voit siis vaihtaa sopimuksen, jos mielesi muuttuu. Fortumin kuukausihinnoiteltu Vakio tai pörssihinnoiteltu Tarkka ovat toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Jos et ole tyytyväinen sopimukseesi voit vaihtaa sen toiseen. 

Mistä tiedän, mikä sähkösopimus kannattaa nyt?
Chevron down

Paras sähkösopimus riippuu yksilöllisistä tarpeistasi, sähkönkulutuksestasi ja elämäntilanteestasi. Pörssisähkö, kuten Fortum Tarkka, tarjoaa mahdollisuuden hyötyä markkinoiden vaihtelevista hinnoista, erityisesti, jos pystyt joustamaan sähkönkulutustasi edullisempiin aikoihin.

Toisaalta, jos etsit vakaampaa hintaa, kiinteähintainen sopimus, kuten Fortum Vakio, voi olla parempi vaihtoehto sinulle. Se tarjoaa ennustettavuutta ja vakautta sähkölaskuusi. 

Jos koet, että nyt olisi oikea aika kiinnittää sähkön hinta pidemmäksi aikaa, sinun kannattaa valita Fortum Duo, missä maksat saman kWh-hinnan koko sopimuskauden ajan. Kulutusvaikutus tosin tuo pörssihinnan kalleimpiin hetkiin mahdollista pientä korotusta ja toisaalta edullisina tunteina kulutettu sähkö taas laskee veloitettavaa kWh-hintaa. 

Mistä sähkön hinta muodostuu ja miten vertaan sähkön hintaa?
Chevron down

Sähkön hinta muodostuu kolmesta pääkomponentista: sähkön hinnasta, sähkönsiirrosta ja sähköveroista.

Maksat sähköstäsi kulutuksesi mukaan sähkömyyjälle, jonka saat itse valita. Jos sinulla on kiinteähintainen sähkösopimus, maksat ennalta sovittua kWh-hintaa koko sopimuskauden ajan. Jos sinulla puolestaan on pörssisähkösopimus, maksat sähköstä muuttuvien markkinahintojen mukaan: spot-hinta + sähkönmyyjän marginaali. Voi tarkistaa päivittäiset sähkön hinnat täältä. 

Toisin kuin sähkön hinnan, et pysty kilpailuttamaan sähkönsiirtoa. Sähkönsiirron hoitaa paikallinen verkkoyhtiö, joka laskuttaa sinua erikseen. Tässä laskussa on mukana myös sähkövero.

Mitä sähkön tuotantotapoja on, ja voinko itse valita sähkön alkuperän?
Chevron down

Sähkön alkuperä kertoo, mistä ja millä tavalla sähkö on tuotettu. 

Sähkön alkuperä voidaan määritellä esimerkiksi sen perusteella, onko se peräisin fossiilisista polttoaineista, kuten hiilestä tai öljystä, vai uusiutuvista energianlähteistä, kuten aurinko- tai tuulivoimasta, vesivoimasta tai bioenergiasta.

Kaikki kuluttajille myymämme sähkö Fortumilla on päästötöntä. Voit myös halutessasi valita itsellesi pelkillä uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.

Haluatko vertailla lisää?

Sähkövertailu taulukossa

*) Kaikki Fortumin uudet asiakkaat saavat automaattisesti laskun 12 kertaa vuodessa.
Oma Fortum -palvelussa voit itse muokata laskujen lukumäärää vuodessa.

Sopimus ja suosittelu Sähkön hinnoittelu Voimassaolo Laskuja vuodessa*

Yhdistää vakiohinnan ja mahdollisuuden säästää ajoittamalla kulutusta.
Fortum Duo

Sama vakiohinta 24 kk + mahdollisuus säästää kuluttamalla kulutushuippujen ulkopuolella 24 kk määräaikainen sopimus 12
Kerrostaloasuntoon
Fortum Vakio S tai M  
Sama vakiohinta (€/kk) joka kuukausi Toistaiseksi voimassa oleva sopimus 12
Rivitaloon ja omakotitaloon,
myös yö-ja kausisähköhinnoilla
Fortum Takuu
Sama energian hinta (kWh hinta) 24 kk 24 kk määräaikainen sopimus 12
Aktiiviselle säästäjälle
Fortum Tarkka
Pörssisähkö: energian hinta (kWh-hinta) vaihtuu joka tunti Toistaiseksi voimassa oleva sopimus 12

Haluaisitko vaihtaa sähkösopimuksesi toiseen?

Testaa onko nykyinen sähkösopimuksesi sopivin nykyiseen kotiisi? Sopimusavustaja-työkalun avulla löydät parhaan sopimuksen. 

Avaa sopimusavustaja

Lisää vinkkejä kun teet sähkösopimuksen vertailua