Säästö- ja turvallisuusvinkit sähkölieden, uunin ja mikron käyttöön

Löytyykö kodistasi valurautaiset paistolevyt vai keraaminen tai induktioliesi? Täältä löydät vinkkejä niiden tehokkaaseen ja turvalliseen käyttöön. Voit myös muistutella mieleen uunin ja mikroaaltouunin fiksua käyttöä.

Lämpimän ruoan tuoksu houkuttelee

Ihana ruoan ja leipomusten tuoksu herättelee kehon ruokailuun ja houkuttelee yhteiseen ruokahetkeen. Parhaimmillaan yhdessä olo alkaa jo, kun perheenjäsenet tai ystävät häärivät hellan ääressä yhteistuumin ja tietoisina ekologisista ruoanlaittotavoista.

Kun pohdit ympäristön, energian ja rahan säästämistä, ota huomioon lieden ja uunin teknisten ominaisuuksien lisäksi myös ruoanvalmistusastiat, laitteiden käyttötiheys sekä valmistustavat.

Lieden, uunin ja mikroaaltouunin sähkönkulutus

Sähkön kulutus ruokaa kypsentäessä syntyy valitusta lämpötilasta/tehosta sekä kypsentämiseen käytetystä ajasta. Perinteisessä sähköuunissa ja valurautaliedellä kypsentäessä kannattaa tapauskohtaisesti hyödyntää sekä esilämmitys että jälkilämpö. Induktioliesi säästää huomattavasti sähköä muihin liesiin verrattuna ja se reagoi heti lämpötilan säätöihin. Mikroa voidaan suositella pienten annosten kypsentämiseen ja lämmitykseen.

 

Liesien energiansäästövertailu

Sähkönsäästö perinteiseen valurautasähkölieteen verrattuna

20%

Keraaminen taso

40%

Induktiotaso

10-20%

Levyn ja astian jälkilämpö

Miten omalla toiminnallani vähennän ruoan kypsentämisen sähkönkulutusta?

Älä unohda kantta

Keitinvesi kuumenee nopeammin ja ruoka kypsyy tasaisemmin ja pienemmällä teholla, kun käytät kattilassa kantta. Myös padassa ruoka kypsyy tasaisemmin kannen kera sekä levyllä että uunissa. Mikrossa suurella teholla kypsennettäessä kansi tai kupu on hyödyksi, mutta siltikin ruokaan jää helposti kylmiä pisteitä. Pienempi teho ja pidempi kypsennysaika yhdessä kannen tai kuvun kanssa tuovat yleensä paremman lopputuloksen. 

Kypsennysastia tilanteen mukaan

Paksupohjainen kattila lämpenee liedellä hieman ohutpohjaista hitaammin, mutta se pitää lämmön tasaisempana pienemmälläkin teholla. Hyödynnä kattilaan/pataan varastoitunut lämpö: sammuta uuni tai levy ja anna ruoan valmistua loppuun jälkilämmössä.  Induktiotasossa ei kuumenneta levyä vaan ruoka-astia kuumenee. Tutki oman induktiotasosi käyttöohjeista millaiset ja minkä kokoiset kattilat ja pannut tuottavat parhaan lopputuloksen. 

Sopiva määrä

Kun lämmität valmisruokaa, lämmitä vain se määrä mikä syödään. Ruoan useampaan kertaan lämmittäminen paitsi kuluttaa turhaan energiaa, lisää myös ruokamyrkytyksen riskiä.

Jos keität perunoita tai kasviksia vedessä, käytä vettä niukasti (ja käytä kantta). 

Valitse energiataloudellisin valmistustapa

Mikroaaltouuni: Valitse mikro, jos lämmität tai valmistat ruokaa pienen määrän kerrallaan.

Sähköuuni: Valitse uuni, jos leivot tai valmistat ruokaa ison määrän kerrallaan. Sähköä kuluu ensin uunin lämmittämiseen ja sen jälkeen lämpimänä pitämiseen. Kun lämmität uunin, kannattaa samalla kertaa tehdä isompi määrä ruokaa, ja vaikkapa pakastaa osa.

Liesi: Jos käytössäsi on induktioliesitaso, se lyö energiatehokkuudellaan sekä mikron että sähköuunin - ja jopa vedenkeittimen! Monet pataruoat hautuvat selkeästi edullisemmin induktioliedellä, kuin sähköuunissa. 

Liesien, uunien ja mikroaaltouunin käyttöön liittyviä vinkkejä

Paljonko minun lieteni/uunini kuluttaa sähköä?
Chevron down

Uunit ja liedet on lähes aina kytketty kiinteästi kodin sähköverkkoon, joten oman laitteen energiankulutus sähkönkulutusmittarilla ei onnistu. Se on harmi, sillä kaikista kotitalouslaitteista juurikin uunit ja liedet kuluttavat kohtalaisen paljon energiaa. Poikkeuksen sääntöön tekee induktiotaso, joka käyttää varsin vähän sähköä.

Mikroaaltouunissa säästö tulee siitä, että esilämmitystä ei tarvita. Sähkön säästön näkökulmasta marjat, liha ja monet muut pakasteet kannattaa sulattaa jääkaapissa eikä mikrossa. 

Säästömahdollisuudet
Chevron down

INDUKTIOTASO: verrattuna valurautaliedellä valmistamiseen, sähköä kuluu noin 40-50% vähemmän. Ruoka valmistuu nopeasti, ja myös aikaa säästyy.

KERAAMINEN LIESI: Valurautalieteen verrattuna, säästömahdollisuus on noin 20%.

VALURAUTALEVYT: Hyödynnä jälkilämpö ja sammuta levy ennen kuin ruoka on valmista.  Se onnistuu parhaiten kun käytät lämpöä varaavia astioita: patoja ja paksupohjaisia kattiloita. Säästö: 10-20%.

SÄHKÖUUNI: Sähköä kuluu eniten uunin lämmittämiseen, kun oikea lämpötila on saavutettu energiankulutus vähenee. Luukkua ei tule turhaan availla, sillä jokaisella luukun avauksella uunipesä jäähtyy ja lämmitysteho nousee. Paista isoja eriä, aloita niistä ruoista, jotka vaativat kuumimman lämpötilan. 

MIKROAALTOUUNI: Säästöä syntyy tavalliseen uuniin ja valurautaliedellä valmistamiseen nähden eniten silloin, kun lämmitettävät tai valmistettavat ruoka-annokset ovat pieniä.

 

Energiamerkinnät
Chevron down

Energiamerkinnän tavoite on motivoida valmistajia suunnittelemaan energiatehokkaita sähkölaitteita ja auttaa sinua kuluttajana valitsemaan energiaa vähemmän kuluttava malli.

Vuodesta 2014 alkaen sähköuunien energiamerkinnässä energiatehokkuuden asteikko on ollut A+++....D.  Eniten sähköä käyttävä malli kuuluu luokkaan D. Uunin energiamerkistä näet myös uunin tilavuuden.

Sähkölevyille/liesitasoille ja mikroaaltouuneille ei ole energiamerkintää.

Liesituulettimille on energiamerkintä, ja vuodesta 2016 jälkeen myyntiin tulleissa malleissa asteikko on A+....F. Vertaillessasi eri liesituulettimia, näet energiamerkistä myös energiankulutuksen vuodessa kilowattitunteina (laskennallinen) sekä laitteen laatuun ja käytettävyyteen liittyviä tietoja, kuten rasvansuodatus, valaistus ja ääni.

Turvallinen käyttö
Chevron down

Hyvin usein tulipalot alkavat keittiöstä liedeltä tai liesituulettimesta. Paistolevy on jäänyt päälle, lemmikkieläin on kytkenyt lieden päälle tai rasva on syttynyt palamaan. Jos sinä tai lähipiiristäsi joku on huonomuistinen, ajastustoiminnallinen liesimalli tuo lisäturvaa asumiseen. Pikkulasten ja lemmikkieläimien varalta on saatavilla erilaisia suojaimia.

Keraamisten ja induktiotasojen pinta on lasia, joka voi rikkoutua ja aiheuttaa vakavan sähköiskun vaaran. Poista sulake välittömästi.

Älä laita mikroaaltouuniin metallia tai muita materiaaleja, jotka eivät sinne kuulu ja jotka voivat aiheuttaa tulipalon. Kun kuumennat nesteitä täydellä teholla, saattaa kiehuminen alkaa vasta kun mikro on jo lopettanut kuumennuksen.

Vanha vai uusi?
Chevron down

Kysymys: Pitäisikö vanha valurautainen liesi laittaa kiertoon ja korvata energiaa säästävällä induktioliedellä?
Vastaus: Jos kokkailet paljon ja haluat, että ruoka valmistuu nopeammin ja turvallisemmin, induktioliesi on hyvä valinta, jos kukkaro antaa periksi.

Kysymys: Pitäisikö uudessa uunissa olla höyrytoiminnallisuus?
Vastaus: Höyrytoiminnallisuudella saat haudutettua herkullista ruokaa alhaisessa lämpötilassa energiatehokkaasti. Mukava lisä, jos käytät sitä.

Kysymys: Kannattaako vanha mikro korvata mikrolla, jossa on myös paistotoiminnallisuuksia? 
Vastaus: Jos keittiössäsi on tilaa, niin erillinen mikro ja uuni saattavat olla kuitenkin kätevämpiä käyttää ja puhdistaa. Yhdistelmälaitteissa sisätila on usein pienempi kuin tavallisessa mikrossa, vaikka laite on ulkomitoiltaan yhtä suuri tai jopa suurempi. Keittiökalusteisiin integroitavissa mikroissa kaiken kaikkiaan on otettava huomioon jäähdytys ja vapaa ilman kierto mikron takana ja yläpuolella: voi olla yllätys, kun kalusteissa olevaan mikroaaltouuniin ei enää mahdukaan ne samat lautaset, joita käytit aiemmin pöytämikrossa.

Remontti ja uudistukset

Jos teet ison keittiöremontin, todennäköisesti keittiö ja sen varustus ei enää vastaa nykyistä tarvetta. Kalleimmat kodinkonehankinnat kannattaa tehdä kauaskantoisesti, eli pohtia myös tulevia tarpeita. Onko perheen koko kasvamassa/pienenemässä, kuinka usein ja millaista kokkailua kotona harrastetaan, käykö usein ruokavieraita, tarvitaanko turvavälineitä, kuten ajastimia.

Hienoimpien ja monipuolisimmin varustettujen uunien ja liesien kohdalla lienee sama haaste kuin esimerkiksi matkapuhelimien kanssa: osataan käyttää vain perustoiminnallisuuksia ja monet ostohintaa nostavat hienoudet jäävät käyttämättä. Tutustu siis ominaisuuksiin jo ennen ostopäätöksen tekoa. Jos induktiotaso on sinulle uusi tuttavuus, käytä pieni hetki aikaa eri mallien tutkimiseen ja investoi myös muutamaan hyvälaatuiseen keittoastiaan. Siten saat täyden hyödyn ja ilon uudesta liedestä heti alusta alkaen.

Kierrätys ja käytöstä poistaminen
Chevron down

Kun tarpeet muuttuvat, on aika laittaa vanha laite kiertoon. Jos tuttavapiiristä ei löydy akuuttia tarvetta, voit myydä lieden/mikron tori.fi:ssä tai jollain toisella myyntisivustolla. Useilta myyntipalstoilta löytyy erittäin hyvä paikkakuntasuodatus sekä vaihtoehdot "myydään", "ostetaan" ja "annetaan" vaihtoehdoille.

Jos olet itse hankkimassa käytettyä laitetta, voit saada sen edullisesti tai jopa ilmaiseksi, kunhan sinulla on kulkupeli, millä voit kuljettaa lieden keittiöösi.

Sähkölaitteita voi kierrättää maksutta lähes 500 virallisella keräyspisteellä ympäri Suomen. Löydät kierrätyspisteitä esimerkiksi osoitteesta www.kierratys.info. Paikallinen jätekuljetusalan yritys saattaa tarjota myös kuljetuspalvelua. Myös monet suuret kauppaketjut ottavat vastaan rikkoutuneita sähkölaitteita.

Hyöty­tietoa liesistä ja uuneista muualla verkossa

Hyödynnä myös nämä hyvää tietoa sisältävät nettisivut:

Liesien ja uunien säästövinkit lyhyesti

  • Check Valitse energiatehokkain laite
  • Check Käytä patoja ja paksupohjaisia kattiloita
  • Check Valitse levyn kokoinen kattila
  • Check Käytä kantta
  • Check Hyödynnä alku- ja jälkilämpö
  • Check Kypsennä vain suuret määrät sähköuunissa

Lue lisää kodin ja sähkölaitteiden energiankulutuksesta