Energiansäästöstä kysyttyä

Tutustu ja hyödynnä kodin energiansäästövinkit. Jos kotisi ja käyttövesi lämpenee sähköllä, sinun kannattaa keskittää huomio energiansäästötoimissa ensin niihin. Sähkösaunan ja kylpyhuoneen lattialämmityksen tilanne kannattaa myös tarkistaa.

Mitkä sähkölaitteet kuluttavat eniten?

Tiedätkö sinä, mitkä kotisi sähkölaitteista kuluttavat eniten ja miksi ne kuluttavat niin paljon kuin kuluttavat?

Monelle saattaa olla yllätys - ja ehkä helpotuskin - että kodin suurimmat energiasyöpöt eivät olekaan sähkölaitteet vaan usein sähkölaitteiden käyttäjät. Aina ei siis tarvitse laittaa koko kalustoa uusiksi, vaan sitkeästi opetella uudet tavat käyttää kodinkoneita ja muita sähkölaitteita. Esimerkiksi kylmälaitteen siirtäminen lämmönlähteen vierestä viileämpään paikkaan, oikean lämpötilan säätäminen ja ruoka-aineiden jäähdyttäminen ennen kylmälaitteeseen laittoa voivat pienentää jääkaapin tai pakastimen sähkönkulutuksen puoleen, tai jopa enemmänkin.

Tervetuloa laitekohtaisille enrgiansäästösivuillemme. Kokosimme niille hyötytietoa laitteiden energiatehokkaasta ja turvallisesta käytöstä.

Tietoa keittiökoneiden sähkönkulutuksesta ja turvallisuudesta

Valoa ja viihdettä pimeisiin iltoihin

Syksyn edetessä pidemmälle lamput kodeissa ja puutarhoissa syttyvät yhä aikaisemmin illalla. Joulun lähestyessä ripustamme koristevaloja. Televisio ja viihde-elektroniikka korvaa osan ulkoilusta. Miten tämä vaikuttaa sähkönkulutukseen?

Tilastojen mukaan kerrostalohuoneistossa eniten sähköä kuluu televisioon ja viihde-elektroniikkaan (22%) ja kolmanneksi eniten valaistukseen (14%).

Rivitalohuoneistoissa osat vaihtuvat päittäin, eli ykkösenä on valaistus (19%) ja vastaavasti televisio ja viihde-elektroniikka tulee kolmanneksi suurimpana sähkönkäyttökohteena (14%).

Asunnon varustelutaso, asukasmäärä ja käyttötottumukset luonnollisesti vaikuttavat sähkönkäytön jakaumaan ja kokonaiskustannuksiin.

Pidät valaistuksen käyttökustannukset matalana, kun käytät ensisijaisesti vain led-lamppuja ja led-valaisimia. Syksyn ja joulun sesonkivaloihin sisällä ja ulkona kannattaa yhdistää ajastin tai kaukosäädin, jotta valot eivät ole päällä jatkuvasti.

Television ja viihde-elektroniikan käytössä huomio kiinnittyy ensisijaisesti päivittäisen katselu-/käyttöajan rajoittamiseen. Valmiustila kuluttaa myös sähköä, joten jos sinulla on useita elektronisia laitteita tai olet oikein tarkka, kannattaa virta sulkea kokonaan silloin kun laitetta ei käytetä.

Iltojen pimentyessä yhä aikaisemmin talvea kohden mentäessä, ulkovalaistuksesta tulee myös turvallisuustekijä, joten ihan kaikessa ei kannata pihistää. Voit kuitenkin laittaa parvekkeelle, terassille ja kulkureiteille liiketunnistimilla varustetut led-valaisimet, jolloin sähkönkulutus pysyy kurissa turvallisuudesta tinkimättä.

 

VALAISTUS

Miksi led-lamput ja valaisimet?

Ledit ovat energiapihejä, ympäristöystävällisiä, kierrätettäviä ja monipuolisia valon lähteitä. Erilaisiin valontarpeisiin ja tunnelmiin.

Lämpöä ja lämmintä vettä, viilennystä ja raitista ilmaa

Merkittävimmät säästöt sähkölaskussa on saatavissa lämmityksen ja jäähdytyksen säädöillä.

Pohjoisen sijaintinsa vuoksi lämmitys lohkaisee suurimman osan suomalaisten kotien käyttämästä enerigasta. Jos ensisijainen lämmönlähde on sähkö, lohkaisee lämmitys ainakin puolet sähkölaskusta, vanhoissa omakotitaloissa sekä Pohjois- ja Sisä-Suomessa helposti enemmänkin. 

Jos käyttövesi ja sauna lämpiävät sähköllä ja asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, niiden energiakustannus näkyy silloin sähkölaskussa merkittävänä osana. Kannattaa kiinnittää huomiota myös kylpyhuoneen lattialämmitykseen ja sen kuntoon.

Asuntojen varustelutason noustessa myös viilennys kesäaikana voi lohkaista ison osan kulutuksesta. Esim. ilmalämpöpumpun säädöissä on hyvä olla tarkkana silloin, kun on otettu automaattinen lämmitys/jäähdytys -toiminto käyttöön.

LATTIALÄMMITYS

Kodin ja märkätilojen lattialämmitys

Onko sinulla lattia­läm­mitys, jonka arvelet kulut­tavat tarpeet­to­masti sähköä? Katso täältä lattialämmityksen vinkit ja linkit. Sivulla nyt myös viiden kysymyksen pikatesti: kokeile onko sinulla tiedot lattialämmityksestä hallussa.

Oma Fortum kertoo sähkönkulutuksestasi tunnin tasolla

Palvelu sekä netissä että sovelluskaupasta ladattavana.

Suosit­te­lemme lämpi­mästi, että lataat puheli­meesi Oma Fortum -sovel­luksen. Se kertoo sinulle nopeasti ja helposti sähkö­kus­tan­nuksesi kuluvan kuukauden alusta euroina ja kilowat­ti­tun­teina. Samalla Oma Fortum -tunnuk­sella kirjaudut myös netti­pal­ve­lui­himme. Jos sinulla ei vielä ole tunnusta, luo tunnus saman tien: löydät tunnuksen luomiseen linkin sivun yläosan kirjautumisboksista.

Kun olet luonut Oma Fortum -käyttä­jä­tun­nuksen sähkö­asiak­kaana, voit myös liittyä Pikku Juttu -ohjelmaan, jonka avulla voit säästää ympäristöä ja sähkö­las­kussasi.

Asumisen energiankulutus Suomessa

Suomessa asumisen energiankulutuksesta selkeästi suurin osa kuluu asuntojen, käyttöveden ja saunan lämmitykseen. Mitä kylmempi talvi, sitä suuremman osuuden lämmitys lohkaisee asumiseen käytetyn energian kulutuksesta.

Energialähteittäin noin kolmannes kotitalouksien asumisen energiankulutuksesta koostuu sähköstä, kolmannes kaukolämmöstä. Puun osuus on noin 5% ja seuraavaksi eniten energiaa tuotetaan kotitalouksien omilla lämpöpumpuilla: maalämmöllä, ilmalämpöpumpuilla ja vesi-ilmalämpöpumpuilla. Ilmasto- ja ympäristösyistä fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä on korvattu ja pyritään korvaamaan vähemmän luontoa rasittavilla energiantuotantotavoilla kuten hiilidioksidittomalla sähköllä ja lämpöpumppuenergialla.

Uudet sähkölaitteet tarvitsevat vain murto-osan siitä sähköstä, mitä ennen energiamerkintöjen käyttöönottoa. Sen sijaan asuntojen koot ovat kasvaneet lisäten lämmitystarvetta, varustelutaso on parantunut ja sähkölaitteita hankitaan ja käytetään kotona entistä enemmän. 

Kansallinen Energiansäästöviikko

Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motiva järjestää yhteistyössä kumppaneidensa kanssa vuosittain Energiansäästöviikon lokakuussa. Energiansäästöviikko motivoi organisaatioita ja kansalaisia, erityisesti koululaisia kiinnittämään huomiota omaan energiankäyttöönsä. Vuonna 2021 Energiansäästöviikko juhli 25. juhlavuottaan ja kampanjaviikolla kannustettiin erityisesti kaupunkeja ja kuntia energiansäästötekoihin, jotka auttavat ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Tänä vuonna energiansäästöviikko 11.–16.10.2022 viestii meitä kaikkia koskettavista asioista: kuinka energiaa järkevästi käyttämällä hillitsemme ilmastonmuutosta ja vähennämme muita ympäristövaikutuksia. Energiansäästöviikko nostaa puheenaiheeksi suomalaisten energiankäytön ja lukuisat keinot tehostaa energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä niin työpaikoilla, kouluissa, liikenteessä kuin kotonakin.


Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Yhdessä-blogi

Inspiraatiota ja hyödyllistä lukemista.

Yhdessä-blogi

Tilaa uutiskirje

Pikku juttu -etuohjelma

Tee pieniä ilmas­to­tekoja – säästät rahaa ja ympäristöä.

Lue ja liity mukaan