Säästö- ja turvallisuusvinkit kahvinkeittäjälle

Paljonko kahvinkeitin, kapselikeitin tai espressokone kuluttaa sähköä? Eivät ne kuluta kovin paljon, mutta siitäkin voi hieman nipistää. Lue myös miten uudet ja vanhat laitteet poikkeavat toisistaan kulutuksen ja turvallisen käytön osalta.

Kahvista nautiskelua takkatulen ääressä

Suomalaiset ovat kahvikansaa

Mitä olisikaan elämä ilman kahvia?  Eihän päivä lähde kunnolla käyntiin ilman aamukahvia eikä juhla ole juhlaa ilman kahvia ja kakkua! Näin moni suomalainen ajattelee. Olemme kahvin suurkuluttajia maailmassa. Onkin hyvä joskus tarkistaa, minkä verran käytämme energiaa tuon herkkujuoman valmistamiseen.

Kahvinkeittimen, kapselikeittimen ja espresso/kahvikoneen sähkönkulutus

Kahvin valmistuksessa suurin osa energiasta kuluu veden lämmitykseen. Lisäksi sähköä kuluu lämmitetyn veden pumppaamisessa suodattimeen sekä kahvin lämpimänä pitämiseen. Laitteet voivat sisältää myös erilaisia muita sähköä käyttäviä toiminnallisuuksia, kuten kahvipapujen jauhamisen.

 

Kahvia vuoden jokainen päivä

Kokonaiskulutukseen vaikuttaa se, kuinka usein keität kahvia ja miten pitkään kahvinkeitin on päällä

1-1,5kW

Laitteen teho keittämisen aikana

10 min

Keitto- ja lämpimänäpitoaika

700

Käyttökertojen määrä vuodessa

Miten omalla toimin­nallani vähennän kahvinkeiton sähkön­ku­lu­tusta?

Keitä harvemmin ja katkaise virta pian

Kahvin valmistukseen käytettävien laitteiden teho on ilmoitettu pääsääntöisesti olevan 1 - 1,5 kW eli 1.000 - 1.500 Wattia. Mitä kuumemmaksi vesi kuumennetaan, yleensä sitä isompi teho laitteelle tarvitaan. Laitteesta riippuen, keittämisvaihe, lämpölevyn ylläpito tai valmiustila kuluttavat eri määrän energiaa. Ylläpitolämpöä ei yleensä ole ilmoitettu käyttöohjeessa. Jos kahvittelu kestää pitemmän aikaa, käytä termaria.

Jos katkaiset kahvinkeittolaitteesi jo viimeistään 10 minuutin kuluttua, niin sähköä kuluu maltillisesti. Jos kuitenkin keittelet kahvia useamman kerran päivässä vuoden ympäri, se vastaa suunnilleen samaa määrää, kuin pienen tai keskikokoisen jääkaapin sähkön kulutus vuodessa.

Huomioi kokonaisenergian kulutus

Kun puhdistat keittimen heti käytön jälkeen, astia puhdistuu vähemmällä lämpimän veden käytöllä, joten säästät kokonaisenergiassa.  Jos otat tavaksi pyyhkäistä myös vesisäiliön heti kahvinkeiton jälkeen, pienenee kalkkisaostumien määrä keittimessäsi, joka osaltaan vähentää sähkön kulutusta.

 

Kahvinkeittimien ja kahvikoneiden käyttöön liittyviä vinkkejä

Paljonko minun keittimeni kuluttaa?

Laitteen mukana tulevista ohjeista löydät laitteen tehon, yleensä se on 1000 - 1500W eli 1 - 1,5 kilowattia. Teho on ylimmillään kun vesi kuumennetaan eli kahvin valmistuksen ajan. Yleensä kahvin ystävien mielestä kahvin aromit maistuvat paremmin, kun vesi on suodatusvaiheessa lähellä kiehumispistettä, mutta ei kuitenkaan kiehuvaa. Ylläpitolämpö käyttää vähemmän energiaa kuin itse valmistus.

Jos todella kiinnostuit kahvinvalmistuksen sähkönkäytöstä, saat tiedon tiedon keitimesi kulutuksesta laittamalla sähkönkulutusmittarin pistorasian ja töpselin väliin. Mittari kertoo tarkasti paljonko sähköä kuluu yhteensä sekä valmistukseen että ylläpitolämpöön.

Säästömahdollisuudet

Vedessä esiintyvä kalkki aiheuttaa keittimeen tukkoisuutta. Tämä puolestaan hidastaa kahvin valmistumista ja nostaa sähkön kulutusta. Usein keittimen voi puhdistaa kaupasta ostettavalla keittimen puhdistusaineella tai etikalla. Tarkista käyttöohjeesta miten juuri sinun keittimesi voi puhdistaa.

Energiamerkinnät

Kahvinvalmistuslaitteille ei ole käytössä samankaltaista energiamerkintää, kuin jääkaapeille ja pakastimille.

Sen sijaan valmistajat noudattavat ohjeistusta, jonka mukaan laitteen on sammuttava automaattisesti kahvinkeittovaiheen jälkeen:

  • Eristämätön kahviastia, esim. perinteinen lasipannu: 40 min
  • Eristetty kahviastia, termoskannu: 5 min
  • Muut kahvikoneet: 60 min
Turvallinen käyttö

Sähkökäyttöisten laitteiden käsittely vaatii aina huolellisuutta. Kun peset laitetta, poista pistoke seinästä. Älä käytä jatkojohtoja keittiössä, vaan valitse kahvinkeitin ja kahvinkeittimen paikka siten, että johto ylettyy suoraan pistorasiaan.

Uusimmissa perinteisissä lasikannulla varustetuissa keittimissä virta katkeaa viimeistään 40 minuutin kuluttua. Vanhemmissa keittimissä virta saattaa jäädä päälle ja aiheuttaa mahdollisen vaaratilanteen.

Vanha vai uusi?

Kahvinkeitin kestää vuodesta toiseen, kun huolehtii sen puhtaudesta ja poistaa ylimääräisen kalkin tarvittaessa eikä käsittele helposti rikkoutuvia muoviosia tai lasikannua varomattomasti.

Lämpölevyn termostaatti toimii moitteettomasti, kun varmistat, että siihen ei valu vettä.  Suosikkikeittimen voi myös korjauttaa pienkoneliikkeessä. Rikkoutuneen lasikannun tilalle voi löytää ehjän netistä, marketin hyllyltä tai kierrätyskaupasta. Myös muita varaosia löytyy helposti netistä valmistajan sivuilta ja niitä voi tiedustella myös korjaajilta.

Jos muisti pätkii, kannattaa harkita vanhan laitteen korvaamista uudella, termoskannulla varustetulla keittimellä. Uusissa laitteissa nimittäin on automaattikatkaisu, eikä kahvinkeitin jää pitkäksi aikaa päälle vahingossa.

Kierrätys ja käytöstä poistaminen

Jos olet hankkimassa kahvinkeittoon uutta laitetta, voit löytää käytetyn laitteen edullisesti tai jopa ilmaiseksi esimerkiksi nettikirppareilta.

Jos olet itse laittamassa ehjää keitintä eteenpäin, voit myydä sen kirpputorilla tai antaa ilmaiseksi sitä tarvitsevalle. Jotkut kierrätyskeskukset ottavat vastaan myös pikkuviallisia tuotteita korjattavaksi.

Kun rakas kahvinkeitin on tullut tiensä päähän, vie se erilliskierrätyspisteeseen. Älä vie sitä kaatopaikalle tai laita sekajätteeseen. Voit myös tarjota käytöstä poistettavaa laitetta kodinkoneliikkeiseen tai kierrätyskeskukseen. Kahvikone kierrätetään osissa Sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivin mukaisesti.

Hyöty­tietoa kahvinkeittimistä muualla verkossa

kahvinkeittimistä ja niiden hoidosta löydät tietoa myös täältä:

Säästövinkit kahvinkeittäjälle lyhyesti

  • Keitä vain tarvittava määrä
  • Sammuta keitin pian, tarvittaessa käytä termoskannua
  • Poista kalkkisaostumat
  • Puhdista kannu/kapselikeittimen osat heti käytön jälkeen

Lue lisää kodin ja sähkölaitteiden energiankulutuksesta