Pikku juttu - usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Mistä Fortumin pikku jutussa on kyse?

Ideamme on yksinkertainen. Me kannustamme sinua tekemään ympäristöystävällisiä tekoja arjessasi, esimerkiksi suosimaan lähiruokaa, pyöräilemään työmatkasi tai vaihtamaan paperilaskusi sähköiseen.

Kiitoksena tekemistäsi ympäristöystävällisistä teoista ansaitset ilmaisia tunteja aurinkosähköä, jotka hyvitämme vuosittain sähkölaskustasi. Kampanjoihin osallistuminen on aina vapaaehtoista.

Yhdessä saamme aikaan kevyemmän ilmastokuormituksen. Ensimmäisen vuoden aikana Pikku juttu -haasteisiin osallistuneet vähensivät hiilidioksidikuormitusta noin 300 000 kg.

Mistä voin tarkistaa edut, joita tällä hetkellä tarjotaan?

Tällä hetkellä voimassa olevista eduista viestitään pääasiassa sähköpostitse. Kun olet lähtenyt mukaan ja vahvistanut sähköpostiosoitteesi, lähestymme sinua säännöllisesti uusilla ympäristöteoilla.

Mitä Fortum itse tekee puhtaamman maailman hyväksi?

Fortumin suunta on selvä: puhtaampi tulevaisuus. Olemme mukana edistämässä muutosta kohti hiilineutraalia Eurooppaa. Sähköntuotantomme Euroopassa on ollut jo useamman vuoden yli 95% hiilidioksidivapaata ja olemme investoineet yli kolme miljardia euroa viimeisen viiden vuoden aikana päästöttömään energiaan, kiertotalouteen ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin.

Päästöttömän energian lisäksi tarjoamme asiakkaillemme myös muita palveluita, joiden keskiössä on vähäpäästöisyys, kuten Fortum Charge & Drive sähköautojen latausratkaisuita ja Suomen ainoan muovinjalostamon, jossa suomalaisten kotitalouksien muovipakkausjätteestä valmistetaan Fortum Fortum Circo® -kierrätysmuovigranulaattia, josta valmistetaan esimerkiksi tiskiharjoja ja kukkaruukkuja.

Lisätietoja Fortumin konkreettisista teoista löydät esimerkiksi täältä: ForTheDoers-blogi: Teemme koko ajan työtä hiilestä luopumiseksi

Liittyminen

Miten liittyminen käytännössä tapahtuu?

Luo tunnus tai kirjaudu jo olemassa olevilla tunnuksillasi Oma Fortum -palveluun. Oma Fortumin etusivulta löydät linkin, jonka kautta pääset liittymään mukaan. Rekisteröitymisen jälkeen saat sähköpostin, jossa pyydämme sinua vahvistamaan tietosi. Näin varmistamme, että saat jatkossakin kaikki sähköpostiviestit ja ilmaiset aurinkosähkötunnit kertyvät oikeaan osoitteeseen.

Mitä tarvitsen liittymiseen ja osallistumiseen?

Liittyäksesi sinun tulee olla Fortumin sähkösopimusasiakas. Tarvitset myös Oma Fortum -tunnukset sekä toimivan, henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen. 

Miksi tarvitsen Oma Fortum -tunnukset?

Tarvitset Oma Fortum -tunnukset, jotta voimme tunnistaa sinut asiakkaaksemme ja hyvittää keräämäsi ilmaiset tunnit oikealle laskulle. Oma Fortum -tunnukset ovat maksuttomat.

Maksaako liittyminen tai osallistuminen jotakin?

Liittyminen tai ohjelmaan osallistuminen on maksutonta. Saatamme ajoittain tarjota haasteita, joihin osallistumisesta voi tulla kustannuksia (esimerkiksi maksullisiin päästökompensointeihin osallistuminen), mutta pyrimme pääsääntöisesti tarjoamaan maksuttomia, pieniä ympäristöhaasteita. Voit aina itse valita, mihin tekoihin haluat osallistua.

Ansaitut sähkötunnit ovat aurinkosähkötunteja

Mitä ansaitut sähkötunnit ovat?

Aurinkosähkötunnit ovat ilmaista auringolla tuotettua sähköä. Voit ansaita ilmaisia aurinkosähkötunteja osallistumalla erilaisiin ympäristötekoihin. Tuntien määrä voi vaihdella riippuen ympäristötekojen laajuudesta. Keräämäsi tunnit lasketaan yhteen ja hyvitetään vuosittain sähkölaskultasi.

Miten voin ansaita maksuttomia aurinkosähkötunteja?

Kun olet Fortumin sähkösopimusasiakas, voit lähteä mukaamme tekemään ympäristöystävällisiä tekoja ja ansaita ilmaista aurinkosähköä. Mukaan pääset rekisteröitymällä ja kirjautumalla Oma Fortumiin, jonka etusivulta löytyvän painikkeen kautta voit liittää itsesi mukaan. Liittymisesi jälkeen lähetämme sinulle säännöllisesti sähköpostitse haasteita erilaisiin ympäristötekoihin, joita tekemällä ansaitset ilmaisia aurinkosähkötunteja.

Ympäristötekoihin osallistuminen on aina vapaaehtoista.

Minulla ei ole sopimusta aurinkosähköstä, voinko silti kerätä tunteja?

Et tarvitse sopimusta aurinkosähkön ostamisesta tai aurinkopaneeleja ansaitaksesi maksuttomia aurinkosähkötunteja. Hankimme kerättyjä tunteja vastaavan määrän alkuperäsertifioitua aurinkosähköä. Näin voimme hyvittää kerätyt tunnit aurinkosähkönä, vaikka sinulla ei olisikaan varsinaista aurinkosähkösopimusta. 

Voit kuitenkin halutessasi valita sähkösi tuotantotavaksi aurinkoenergian tekemällä Aurinkovalinta-sopimuksen.

Miten ilmaiset tunnit kertyvät?

Voit kerätä etuja erilaisista kampanjoista koko kalenterivuoden ajan ja ne hyvitetään sinulle seuraavan vuoden kesäkuun sähkönkulutuksestasi. Kampanjat vaihtelevat vuoden mittaan ja niistä viestitään ensisijaisesti sähköpostitse. Aurinkosähkötuntien saaminen edellyttää voimassa olevaa sähkösopimusta Fortumin kanssa.

Mikä on yhden aurinkosähkötunnin arvo?

Aurinkotunnin arvo riippuu hyvityksen ajankohdan sähkön hinnasta sekä käytetyn sähkön määrästä kyseisenä ajankohtana. Yksittäisen aurinkotunnin arvoa ei siis voi etukäteen tarkkaan laskea. Hyvitettyjen tuntien euromääräisen arvon näet laskulta, jolla ilmaiset aurinkotunnit hyvitetään. 

Hyvitys lasketaan seuraavasti:
(Ansaitut tunnit/kesäkuun kokonaistunnit) x kesäkuun sähköenergian laskutussumma = hyvitys. 

Esimerkiksi jos kesäkuun sähköenergian laskutussummasi on 50 euroa ja olet ansainnut 360 tuntia, on hyvityksesi (360/720) x 50 = 25 euroa.

Kuukausimaksullisille tuotteille, esimerkiksi Fortum Vakiolle, laskentaperiaate on seuraava: (Ansaitut tunnit/kesäkuun kokonaistunnit) x kesäkuun kuukausimaksu = hyvitys. 

Esimerkiksi jos käytössäsi on Fortum Vakio L hintaan 30 e/kk ja olet ansainnut 360 tuntia, on hyvityksesi (360/720) x 30 = 15 euroa.

Hyvitys koskee sähköenergian osuutta. Valitettavasti emme voi hyvittää sähkönsiirtoa emmekä sähköveroja.
 

Milloin saan maksuttomat aurinkosähkötunnit käyttööni?

Kalenterivuoden aikana keräämäsi aurinkosähkötunnit hyvitetään seuraavan vuoden kesäkuun kulutuksestasi. Näin ollen ne näkyvät laskutusrytmistäsi riippuen heinä-syyskuun aikana laskullasi.

Mistä voin tarkistaa paljonko minulle on kertynyt ilmaisia aurinkosähkötunteja?

Näet sinulle kertyneet maksuttomat aurinkosähkötunnit sähköposteista, joita lähetämme sinulle säännöllisin väliajoin. Voit tarkistaa keräämäsi aurinkotunnit myös Oma Fortum -sovelluksesta.

Olen irtisanonut sähkösopimukseni, mitä tapahtuu keräämilleni aurinkotunneille?

Maksuttomia aurinkosähkötunteja ei voida hyvittää ilman voimassa olevaa sähkösopimusta, joten jos irtisanot sopimuksesi ennen hyvitysvuoden kesäkuun loppua, menetät keräämäsi aurinkosähkötunnit. Jos sinulla on useampi sähkösopimus ja irtisanot sopimuksen, jolle olet aiemmin tunteja kerännyt, siirrämme tunnit toiselle sopimuksellesi.  

Jos muutan, mitä tapahtuu aurinkosähkötunneilleni?

Mikäli jatkat Fortumin sähkösopimusasiakkaana, siirrämme keräämäsi tunnit uudelle sähkösopimuksellesi automaattisesti. 

Voinko siirtää aurinkosähkötuntini toiselle henkilölle?

Tunnit ovat henkilökohtaisia, eli valitettavasti et voi siirtää niitä toiselle henkilölle. 

Miten keräämilleni tunneille käy, jos muutan yhteen toisen henkilön kanssa?

Mikäli jatkat Fortumin sähkösopimusasiakkaana ja sopimus on nimissäsi, siirtyvät tunnit automaattisesti uudelle sopimukselle.

Voiko myös puolisoni kerätä aurinkosähkötunteja samalle sähkösopimukselle?

Hienoa, että myös puolisosi haluaa tehdä ympäristöystävällisiä tekoja! Yhdelle sähkösopimukselle tunteja voi kerätä vain yksi henkilö, mutta kannustamme myös perheitä tekemään ekologisia valintoja yhdessä.

Kuinka myös ystäväni voisi saada maksutonta aurinkosähköä?

Kaikkien Fortumin sähkösopimusasiakkaiden on mahdollista tehdä ympäristöystävällisiä tekoja ja kerätä aurinkosähkötunteja. Mikäli ystäväsi on jo Fortumin asiakas, hän voi liittyä mukaan rekisteröitymällä ja kirjautumalla Oma Fortumiin ja käyttämällä etusivulta löytyvää linkkiä.

Jos irtisanon sopimukseni ennen hyvitystä, mitä tapahtuu tunneille?

Sinulla pitää olla voimassa oleva sähkösopimus kanssamme 30.6. loppuun saakka, jotta aurinkosähkötunnit voidaan hyvittää laskultasi.

Minulla on kaksi sopimusta, joista irtisanon toisen. Mitä tapahtuu tunneille?

Mikäli sinulla on edelleen voimassa oleva sähkösopimus kanssamme, siirrämme tunnit automaattisesti toiselle sopimuksellesi. Mikäli sinulla on päättämäsi sopimuksen lisäksi useampi kuin yksi sähkösopimus, siirrämme aurinkotuntisi sille sähkösopimukselle, jossa ennustettu vuosikulutus on suurin.