Pikku juttu - usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Mistä Fortumin pikku jutussa on kyse?
Chevron down

Ideamme on yksinkertainen. Me kannustamme sinua tekemään ympäristöystävällisiä tekoja arjessasi, esimerkiksi suosimaan lähiruokaa, pyöräilemään työmatkasi tai vaihtamaan paperilaskusi sähköiseen.

Kiitoksena tekemistäsi ympäristöystävällisistä teoista ansaitset ilmaisia sähkötunteja, jotka hyvitämme vuosittain sähkölaskustasi. Kampanjoihin osallistuminen on aina vapaaehtoista.

Yhdessä saamme aikaan kevyemmän ilmastokuormituksen. Ensimmäisen vuoden aikana Pikku juttu -haasteisiin osallistuneet vähensivät hiilidioksidikuormitusta noin 300 000 kg.

Mistä voin tarkistaa edut, joita tällä hetkellä tarjotaan?
Chevron down

Tällä hetkellä voimassa olevista eduista viestitään pääasiassa sähköpostitse. Kun olet lähtenyt mukaan ja vahvistanut sähköpostiosoitteesi, lähestymme sinua säännöllisesti uusilla ympäristöteoilla.

Mitä Fortum itse tekee puhtaamman maailman hyväksi?
Chevron down

Fortumin suunta on selvä: puhtaampi tulevaisuus. Olemme mukana edistämässä muutosta kohti hiilineutraalia Eurooppaa. Sähköntuotantomme Euroopassa on ollut jo useamman vuoden yli 95% hiilidioksidivapaata ja olemme investoineet yli kolme miljardia euroa viimeisen viiden vuoden aikana päästöttömään energiaan, kiertotalouteen ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin.

Päästöttömän energian lisäksi tarjoamme asiakkaillemme myös muita palveluita, joiden keskiössä on vähäpäästöisyys, kuten Fortum Charge & Drive sähköautojen latausratkaisuita ja Suomen ainoan muovinjalostamon, jossa suomalaisten kotitalouksien muovipakkausjätteestä valmistetaan Fortum Fortum Circo® -kierrätysmuovigranulaattia, josta valmistetaan esimerkiksi tiskiharjoja ja kukkaruukkuja.

Lisätietoja Fortumin konkreettisista teoista löydät esimerkiksi täältä: ForTheDoers-blogi: Teemme koko ajan työtä hiilestä luopumiseksi

Liittyminen

Miten liittyminen käytännössä tapahtuu?
Chevron down

Luo tunnus tai kirjaudu jo olemassa olevilla tunnuksillasi Oma Fortum -palveluun. Oma Fortumin etusivulta löydät linkin, jonka kautta pääset liittymään mukaan. Rekisteröitymisen jälkeen saat sähköpostin, jossa pyydämme sinua vahvistamaan tietosi. Näin varmistamme, että saat jatkossakin kaikki sähköpostiviestit ja ilmaiset sähkötunnit kertyvät oikeaan osoitteeseen.

Mitä tarvitsen liittymiseen ja osallistumiseen?
Chevron down

Liittyäksesi sinun tulee olla Fortumin sähkösopimusasiakas. Tarvitset myös Oma Fortum -tunnukset sekä toimivan, henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen. 

Miksi tarvitsen Oma Fortum -tunnukset?
Chevron down

Tarvitset Oma Fortum -tunnukset, jotta voimme tunnistaa sinut asiakkaaksemme ja hyvittää keräämäsi ilmaiset tunnit oikealle laskulle. Oma Fortum -tunnukset ovat maksuttomat.

Maksaako liittyminen tai osallistuminen jotakin?
Chevron down

Liittyminen tai ohjelmaan osallistuminen on maksutonta. Saatamme ajoittain tarjota haasteita, joihin osallistumisesta voi tulla kustannuksia (esimerkiksi maksullisiin päästökompensointeihin osallistuminen), mutta pyrimme pääsääntöisesti tarjoamaan maksuttomia, pieniä ympäristöhaasteita. Voit aina itse valita, mihin tekoihin haluat osallistua.

Ilmaiset sähkötunnit

Miten voin ansaita maksuttomia aurinkosähkötunteja?
Chevron down

Kun olet Fortumin sähkösopimusasiakas, voit lähteä mukaamme tekemään ympäristöystävällisiä tekoja ja ansaita ilmaisia sähkötunteja. Mukaan pääset rekisteröitymällä ja kirjautumalla Oma Fortumiin, jonka etusivulta löytyvän painikkeen kautta voit liittää itsesi mukaan. Liittymisesi jälkeen lähetämme sinulle säännöllisesti sähköpostitse haasteita erilaisiin ympäristötekoihin, joita tekemällä ansaitset ilmaisia sähkötunteja.

Ympäristötekoihin osallistuminen on aina vapaaehtoista.

Miten ilmaiset tunnit kertyvät?
Chevron down

Voit kerätä etuja erilaisista kampanjoista koko kalenterivuoden ajan ja ne hyvitetään sinulle seuraavan vuoden kesäkuun sähkönkulutuksestasi. Kampanjat vaihtelevat vuoden mittaan ja niistä viestitään ensisijaisesti sähköpostitse. Ilmaisten sähkötuntien saaminen edellyttää voimassa olevaa sähkösopimusta Fortumin kanssa.

Mikä on yhden ilmaisen sähkötunnin arvo?
Chevron down

Ilmaisen sähkötunninarvo riippuu hyvityksen ajankohdan sähkön hinnasta sekä käytetyn sähkön määrästä kyseisenä ajankohtana. Yksittäisen ilmaisen sähkötunnin arvoa ei siis voi etukäteen tarkkaan laskea. Hyvitettyjen tuntien euromääräisen arvon näet laskulta, jolla ilmaiset sähkötunnit hyvitetään. 

Hyvitys lasketaan seuraavasti:
(Ansaitut tunnit/kesäkuun kokonaistunnit) x kesäkuun sähköenergian laskutussumma = hyvitys. 

Esimerkiksi jos kesäkuun sähköenergian laskutussummasi on 50 euroa ja olet ansainnut 360 tuntia, on hyvityksesi (360/720) x 50 = 25 euroa.

Kuukausimaksullisille tuotteille, esimerkiksi Fortum Vakiolle, laskentaperiaate on seuraava: (Ansaitut tunnit/kesäkuun kokonaistunnit) x kesäkuun kuukausimaksu = hyvitys. 

Esimerkiksi jos käytössäsi on Fortum Vakio L hintaan 30 e/kk ja olet ansainnut 360 tuntia, on hyvityksesi (360/720) x 30 = 15 euroa.

Hyvitys koskee sähköenergian osuutta. Valitettavasti emme voi hyvittää sähkönsiirtoa emmekä sähköveroja.
 

Milloin saan ilmaiset sähkötunnit käyttööni?
Chevron down

Kalenterivuoden aikana keräämäsi ilmaiset sähkötunnit hyvitetään seuraavan vuoden kesäkuun kulutuksestasi. Näin ollen ne näkyvät laskutusrytmistäsi riippuen heinä-syyskuun aikana laskullasi.

Mistä voin tarkistaa paljonko minulle on kertynyt ilmaisia sähkötunteja?
Chevron down

Näet sinulle kertyneet maksuttomat sähkötunnit sähköposteista, joita lähetämme sinulle säännöllisin väliajoin. Voit tarkistaa keräämäsi aurinkotunnit myös Oma Fortum -sovelluksesta.

Olen irtisanonut sähkösopimukseni, mitä tapahtuu keräämilleni sähkötunneille?
Chevron down

Ilmaisia sähkötunteja ei voida hyvittää ilman voimassa olevaa sähkösopimusta, joten jos irtisanot sopimuksesi ennen hyvitysvuoden kesäkuun loppua, menetät keräämäsi aurinkosähkötunnit. Jos sinulla on useampi sähkösopimus ja irtisanot sopimuksen, jolle olet aiemmin tunteja kerännyt, siirrämme tunnit toiselle sopimuksellesi.

Jos muutan, mitä tapahtuu ilmaisille sähkötunneilleni?
Chevron down

Kun jatkat Fortumin sähkösopimusasiakkaana muuton yhteydessä, siirrämme keräämäsi ilmaiset sähkötunnit uudelle sähkösopimuksellesi automaattisesti eikä sinun tarvitse tehdä mitään. Muistathan kuitenkin tehdä muuttoil­moituksen Fortumin asiak­kaana!

Voinko siirtää ilmaiset sähkötuntini toiselle henkilölle?
Chevron down

Tunnit ovat henkilökohtaisia, eli valitettavasti et voi siirtää niitä toiselle henkilölle. 

Miten keräämilleni tunneille käy, jos muutan yhteen toisen henkilön kanssa?
Chevron down

Mikäli jatkat Fortumin sähkösopimusasiakkaana ja sopimus on nimissäsi, siirtyvät tunnit automaattisesti uudelle sopimukselle. Muistathan kuitenkin tehdä muuttoil­moituksen Fortumin asiak­kaana!

Voiko myös puolisoni kerätä ilmaisia sähkötunteja samalle sähkösopimukselle?
Chevron down

Hienoa, että myös puolisosi haluaa tehdä ympäristöystävällisiä tekoja! Yhdelle sähkösopimukselle tunteja voi kerätä vain yksi henkilö, mutta kannustamme myös perheitä tekemään ekologisia valintoja yhdessä.

Kuinka myös ystäväni voisi saada ilmaisia sähkötunteja?
Chevron down

Kaikkien Fortumin sähkösopimusasiakkaiden on mahdollista tehdä ympäristöystävällisiä tekoja ja kerätä ilmaisia sähkötunteja. Mikäli ystäväsi on jo Fortumin asiakas, hän voi liittyä mukaan rekisteröitymällä ja kirjautumalla Oma Fortumiin ja käyttämällä etusivulta löytyvää linkkiä.

Jos irtisanon sopimukseni ennen hyvitystä, mitä tapahtuu tunneille?
Chevron down

Sinulla pitää olla voimassa oleva sähkösopimus kanssamme 30.6. loppuun saakka, jotta ilmaiset sähkötunnit voidaan hyvittää laskultasi.

Minulla on kaksi sopimusta, joista irtisanon toisen. Mitä tapahtuu tunneille?
Chevron down

Mikäli sinulla on edelleen voimassa oleva sähkösopimus kanssamme, siirrämme tunnit automaattisesti toiselle sopimuksellesi. Mikäli sinulla on päättämäsi sopimuksen lisäksi useampi kuin yksi sähkösopimus, siirrämme ilmaiset sähkötuntisi sähkösopimukselle, jossa ennustettu vuosikulutus on suurin.