Myy ylimääräinen uusiutuva sähkösi meille

Onko kodissasi aurinkopaneelit, tuulivoimala tai muu uusiutuvalla energialla toimiva pientuotantolaitos, joka on liitetty julkiseen sähköverkkoon? Fortum Lähisähkö -sopimuksella saat korvauksen ylijäämätuotannosta, eli tuottamastasi sähköstä, jolle sinulla ei ole käyttöä.

Fortum Lähisähkön hyödyt sinulle

Energy review
Hyvitys sähkölaskulla

Hyvitämme ylijää­mä­tuo­tantosi sähkö­las­kullasi.

Invoicing and payment
Ei perusmaksua

Fortum Lähisähkö -sopimuksessa perusmaksu on 0 €/kk

Fortum tarkka
Helppo hintaseuranta

Palveluun kuuluu ilmainen tunti­hin­tojen seuran­ta­palvelu. Löydät Lähisähkön tunti­hinnat tältä sivulta sekä Oma Fortum sovel­luk­sesta.

 

Saat korvauksen uusiutuvalla energialla tuottamastasi sähköstä, joka ei mene omaan kulutukseesi.

↓  NÄIN ONNISTUT  ↓
1. a)
TILAA VERKOSSA
Täytä ja lähetä Lähisähkön sopimuslomake.  Olemme sinuun tarvittaessa yhteydessä. Tilaa täältä.

HUOM: Fortum Lähisähkö -asiakaanamme sinulla tulee olla Fortumin sähkösopimus samalla nimellä ja samassa käyttöpaikassa kuin Lähisähkö-sopimus. Näin saat myös sekä sähkön myynnin että sähkön tuotannon hyvityksen samalle laskulle. 
1. b)
TILAA ASIAKASPALVELUSTA
Jos haluat ensin keskustella yksityiskohdista asiantuntijan kanssa, ole yhteydessä Asiakaspalveluumme
2.
Vahvistus
Saat tilauksesta kopion sähköpostiisi. Sen jälkeen lähetämme jakeluverkon haltijalle tiedon halukkuudestasi myydä sähkön ylijäämätuotantosi meille. Fortum Lähisähkö –sopimus alkaa, kun paikallinen verkkoyhtiö aloittaa sähköntuotantoasi koskevien tuntimittaustietojen toimittamisen.
3.
Laskutus ja seuranta
Hyvitämme toimittamastasi sähköstä Fortum sähkösopimuksesi rytmissä tai suoraan tilillesi. Löydät tuntihinnat tältä sivulta. Lisäksi voit seurata hintoja ja kulutusta Oma Fortumissa.

Päivän hinnat

Haluatko seurata tuntihintoja päivittäin? Voit seurata oman sopimuksesi tuntihintoja helposti Oma Fortumista.

Fortum Lähisähkön hintoja voit seurata myös täällä:

Klikkaa tästä näkyviin Fortum Lähisähkön hinnat

Lähisähköstä kysyttyä

Kenelle Fortumin Lähisähkö-sopimus on tarkoitettu?
Chevron down

Se on tarkoitettu kotitalouksille ja pienyrityksille, jotka tuottavat uusiutuvaa energiaa yli oman tarpeensa ja voivat myydä sitä Fortumille / sähköjärjestelmään.

 • Uusiutuva energia on tuotettu joko asiakkaan aurinko-, tuuli-, bio- tai vesivoimalaitoksessa.
Kuka voi tehdä ylijäämätuotannon Lähisähkö-sopimuksen Fortumin kanssa?
Chevron down

Sopimuksen teko edellyttää, että on saanut verkkoyhtiöltä tunnuksen tuotannon käyttöpaikan kohteeseen. 

 • Lisäksi pitää olla samassa kohteessa Fortumin sähkösopimus. 

Nykyinen Lähisähkö-sopimusasiakas:

 • Mikäli sinulla ei ole voimassa olevaa Fortumin sähkönmyyntisopimusta 30.6., Lähisähkö-sopimus irtisanotaan päättymään 31.7. 
Mikä muuttuu nykyisille Lähisähkö-sopimusasiakkaille 1.8. alkaen?
Chevron down

 • Sopimusehtojen muutosten myötä edellytämme, että asiakkaalla on myös Fortumin sähkösopimus samalla nimellä ja samassa käyttöpaikassa kuin Lähisähkö-sopimus.
 • Ylijäämäsähkön tuotanto hyvitetään lähtökohtaisesti sähkölaskussa.
 • Huom: Hinta määräytyy samoin periaattein kuin tähänkin asti. Myös välityspalkkio ja hyvitysperiaatteet säilyvät samoina, eikä perusmaksua veloiteta ehtomuutosten jälkeenkään. 

Miten ylijäämäsähkön hinta käytännössä määräytyy?
Chevron down

Laskutusta ja raportointia varten paikallinen verkkoyhtiö toimittaa meille tiedot asiakkaan ylijäämätuotannosta tunnin tai vartin tarkkuudella.

Ostamme ylijäämätuotannon Suomen hinta-alueen pörssisähkön hinnan mukaisesti, josta vähennetään Fortumin välityspalkkio

 • niiltä tunneilta muodostuu kuukauden keskihinta, joina ylijäämätuotantoa myydään
 • välityspalkkio 0,24 c/kWh (alv.  0%)

Perusmaksua Lähisähkö-sopimuksessa ei ole.

Miten ylijäämäsähkö käytännössä hyvitetään?
Chevron down

Mikäli tuotanto ylittää samassa kohteessa syntyvän kulutuksen tasejakson aikana, tästä yli jäänyt tuotanto myydään Fortumille Lähisähkö-sopimuksessa.

 • Mikäli asiakkaan ylijäämätuotannon hyvitys ylittää sähkölaskun, maksetaan hyvitys asiakkaan tilille kun 7 € summa täyttyy.  Kaikissa muissa tilanteissa, ylijäämätuotanto hyvitetään sähkölaskulla.
 • Mikäli et ole ilmoittanut tilinumeroasi tai tilinumerosi vaihtuu, voit käydä ilmoittamassa tilinumeron täällä.

 

Miten asiakas voi itse seurata Lähisähkön hintoja?
Chevron down

Palveluun kuuluu ilmainen pörssisähkön hintojen seurantapalvelu. Lähisähkön tuntihinnat löytyvät fortum.fi:stä sekä Oma Fortum -sovelluksesta. Oma Fortum-palvelussa on mahdollista seurata samalla tavalla ylijäämätuotannon kertymistä kuin sähkönkulutusta.

Miten miinusmerkkiset sähkötunnit huomioidaan hyvityksessä?
Chevron down

Valtaosan ajasta pörssisähkön hinta on positiivisen puolella, joten myös ylijäämätuotannosta jää asiakkaalle lähes aina hyvitettävää huolimatta siitä, että välityspalkkio vähennetään pörssisähkötunnin hinnasta. 

Mikäli pörssisähkön hinta on poikkeuksellisesti miinusmerkkinen, kyseisellä tunnilla myyty ylijäämätuotanto laskee ylijäämätuotannosta maksettavaa kuukauden keskihintaa.

Mikäli hyvityksen loppusumma on alle 7 euroa, hyvitys siirtyy seuraavalle laskulle.
 

Mitä teknisiä vaatimuksia edellytetään?
Chevron down
 • Sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla.
 • Tuotantolaitoksesi on kytketty jakeluverkkoon.
 • Kohteessa on tunneittain sähkönsiirtoa mittaava sähkömittari, jolloin voidaan erottaa toisistaan käyttöpaikassa tuotettu ja sinne ostettu sähkö.
 • Paikallinen verkkoyhtiö voi lähettää (Datahubin kautta) Fortumille tiedon verkkoon siirretystä määrästä tunnin tai vartin tarkkuudella.
 • Sopimus on mahdollista tehdä vasta, kun verkkoyhtiö on luonut tuotannon käyttöpaikkatunnuksen. Verkkoyhtiö ilmoittaa tuotannon käyttöpaikkatunnuksen suoraan asiakkaalle.
Jos ylijäämäsähkön hinta (pörssisähköhinta vähennettynä välityspalkkiolla) on negatiivinen, joutuuko pientuottaja maksamaan toimittamastaan ylijäämäsähköstä?
Chevron down

Yksittäisten tuntien aikana se on mahdollista. On kuitenkin harvinaista, että hinta on negatiivinen.  Näin ollen asiakkaan korvaus ylijäämätuotannosta on laskutusjakson aikana lähes aina positiivinen.

Voiko mökin ylijäämäsähkön saada hyvityksenä varsinaisen asunnon sähkölaskussa?
Chevron down

Molemmissa kohteissa niin mökillä kuin varsinaisessa asunnossakin pitää silloin olla Fortumin sähkösopimus ja nämä pitää yhdistää samalle laskulle.

 

Voiko Maksujoustopalvelun sopimusasiakas saada ylijäämähyvityksensä samalle laskulle?
Chevron down

Mikäli asiakkaalla on Maksujousto-palvelu käytössään, ylijäämätuotannon hyvitykset maksetaan tilille. Tilinumeron hyvityksiä varten voi ilmoittaa Oma Fortum-palvelussamme tai fortum.fi:ssä.

Voiko uusiutuvan energian ylijäämätuotannolle saada alkuperätakuun?
Chevron down

Jotta saisi, pitäisi pienvoimalaitos sertifioida. Se ei kuitenkaan yleensä kannata, koska sertifiointi on pientuotantolaitoksen osalta kallista verrattuna alkuperätakuiden arvoon.

Miten Lähisähkö-sopimuksen voi tarvittaessa päättää?
Chevron down

Lähisähkö-sopimus on toistaiseksi voimassa oleva sopimus (ei määräaikaisuutta). Eli sen voi päättää 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Mikäli asiakas irtisanoo sähkösopimuksen, päätetään myös Lähisähkö-sopimus.

Mikäli siirrät sähkösopimuksesi toiseen yhtiöön, huolehdithan myös, että ylijäämätuotannon sopimus siirtyy samalla. Muutoin ylijäämäsopimus päättyy Fortumilla, etkä saa hyvityksiä ylijäämästä.

Miten todennetaan, kuinka paljon ylijäämäsähköä on myyty?
Chevron down
 • Verkkoyhtiön mittari mittaa sekä asiakkaalle sisään tulevan (osto) että ulos menevän (myynti) sähkön. Jokaisen taseselvitysjakson aikana on joko ostoa tai myyntiä eli jokaisen taseselvitysjakson aikana netotetaan osto- ja myyntimäärät.
 • Taseselvitysjakso on joko tunnin tai 15 minuutin pituinen riippuen verkkoyhtiöstä.
 • Laskutuksen pohjana olevat taseselvitysjaksokohtaiset myynti- ja ostomäärät välittyvät Fortumille Datahubin kautta. 

Mikäli haluat lukea lisää netotuksesta, lisätietoa netotuksesta löytyy seuraavaista linkeistä: yleistietoa pientuotannosta Motivan sivuilta. tietoa netotuksestaMotivan sivuilta. ET mittauksesta tietoa tekninen raportti, katso kohta 6.7.1 Tasejakson sisäinen netotus, s39.

Eikö sinulla vielä ole omaa sähköntuotantoa?

Sähkö­verkkoon liitty­misen kustan­nukset ja verot

Sovi pientuotantolaitoksen liittäminen sähköverkkoon paikallisen sähkönsiirtoyhtiösi kanssa. Kun myyt omaa tuotantoasi, paikallinen verkkoyhtiö perii pienen korvauksen verkkoon siirretystä sähköstä.

Verottajan ohjeiden mukaan sähkön myynnistä saatu tulo on yleensä tuotantokustannuksiin suhteutettuna niin vähäistä, että siitä ei jää verotettavaa tuloa. Alle 8 500 € vuosimyyntiä tai hyötyä tekevät toimijat on vapautettu arvonlisäverosta. Pienimmät sähköntuottajat (alle 50 kVA) on vapautettu myös oman tuotannon sähköverosta.

Laitein­ves­tointi, suunnittelu- ja asennus­kus­tan­nukset ja takai­sin­mak­suaika

Oman tuotantolaitoksen perustamiskustannukset riippuvat siitä, mihin tuotantomuotoon investoit. Asennuksen osalta voit hyödyntää kotitalousvähennyksen. Oman tuotannon tuotot syntyvät lähinnä siitä, että itse tuotetulla sähköllä korvataan ostosähkön kustannuksia. Takaisinmaksuajan määrittäminen investoinnille voi olla haastavaa, koska ostosähkön hinnan kehitystä useaksi vuodeksi eteenpäin on mahdotonta ennustaa.

Tutkimustemme mukaan pelkät eurot eivät aina ratkaise, vaan oma arvonsa on myös omavaraisuudella, ympäristömyötäisellä tuotantotavalla, käyttömukavuudella, laitteiston käyttöiällä sekä ostamisen helppoudella.

Mikro- ja pientuo­tannon liittä­minen sähkö­verkkoon

Liittäessäsi oman pientuotantolaitoksesi sähköverkkoon, sovelletaan Energiateollisuus ry:n suosittelemia verkkopalveluehtoja (VPE2010) liitteineen sekä oman paikallisen sähkönsiirtoyhtiösi ehtoja.

Ole aina yhteydessä paikalliseen sähkönsiirtoyhtiöösi, sillä sieltä saat verkon ominaisuuksiin liittyviä tietoja, joita tarvitset oman tuotantolaitteistosi verkkoon liittämisessä. Sinun tai urakoitsijasi tehtävä on selvittää onko tuotantolaitteistosi kytkettävissä jakeluverkkoon sen ominaisuudet ja käyttötapa huomioon ottaen.

Huomaa, että sähkönsiirtoyhtiö ei maksa korvausta toimittamastasi sähköstä, vaan korvauksen saat tekemällä sopimuksen sähkön myynnistä. Kun sinusta näin ollen tulee virallisesti sähkön myyjä, paikallinen verkkoyhtiö veloittaa sinulta pienen korvauksen myymäsi sähkön siirrosta yleiseen sähköverkkoon oman hinnastonsa mukaisesti.

Käyttöönoton jälkeen ylläpi­to­vaihe

Kun pientuotanto on todettu kriteeristöt täyttäväksi, liitetään se sähköverkkoon sähkönsiirtoyhtiön antaman luvan jälkeen. Tämän jälkeen toimitaan sähkönsiirtoyhtiösi ja sinun välisen sopimuksen mukaisesti. On tärkeää, että tieto sähkönsiirtoyhtiön ja sinun välilläsi kulkee oikein ja jouhevasti esimerkiksi huolto- ja muutostöiden osalta. Pientuotantolaitteesi on oltava erotettavissa sähkönsiirtoverkosta myös sähkönsiirtoyhtiön edustajan toimesta, useimmiten automaation avustuksella.

Pientuo­tannon mittaa­minen

Sama etäluettava sähkömittari pystyy mittaamaan oston ja myynnin erillisinä. Näin ollen sekä osto että myynti voidaan aina erottaa toisistaan, myös saman tunnin sisällä. Tämä mahdollistaa tuntipohjaisen hinnoittelun, jossa viitearvona osto- ja myyntisähkön hinnalle voidaan käyttää NordPool sähköpörssin tuntihintoja.

Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Kaikki sopimuk­seesi liittyvät asiat Oma Fortu­missa

✓ Näet sähkön­käyttösi kilowat­teina ja euroina
✓ Löydät sopimustiedot ja laskut
✓ Voit aktivoida helposti e-laskun

Tutustu Oma Fortumiin

Oma Fortum palvelusi

Verkossa ja mobiilisovelluksena. 

Lue lisää

Asiantuntijamme auttavat oman tuotannon myyntiin liittyvissä asioissa

Solar charge

Asiakaspalvelu

0200 1 9000
pvm/mpm
ma - pe 8-17

Lähisähkö, Aurinkopaneelit

Ulkomailta soitettaessa:
+358 200 1 9000

Invoicing and payment

Hyvitystili

Ilmoitathan Energiatiimillemme  hyvitystilinumerosi, jotta saamme hyvitettyä ylijäämätuotantosi.

 

Voit myös päivittää tilinumerosi verkossa

Tunnistaudu ensin pankki- tai mobiilitunnisteella.

Tilinumeron päivitys