Myy ylimääräinen uusiutuva sähkösi meille

Onko kodissasi aurinkopaneelit, tuulivoimala tai muu uusiutuvalla energialla toimiva pientuotantolaitos, joka on liitetty julkiseen sähköverkkoon? Fortum Lähisähkö -sopimuksella saat korvauksen ylijäämätuotannosta, eli tuottamastasi sähköstä, jolle sinulla ei ole käyttöä.

Fortum Lähisähkön hyödyt sinulle

Customer service
Helppo

Hyvitämme ylijäämätuotantosi sähkölaskullasi. Jos sinulla ei ole sähkösopimusta meille, hoidamme silti laskun muodostamisen puolestasi.

Fortum tarkka
Hintaseurantapalvelut

Laskutuspalvelun lisäksi palveluun kuuluu ilmainen tuntihintojen seurantapalvelu. Löydät Lähisähkön tuntihinnat tältä sivulta sekä Oma Fortum sovelluksesta

Solar charge
Myös sähköautoilijalle

Halutessasi hyvitämme aurinkopaneeliesi ylituotannon Fortum Charge & Drive -palvelutunnisteellesi. Nyt saat hyvityksen kaksinkertaisena.

 

vesi-, tuuli- ja aurinkovoimasymboli

Saat korvauksen uusiutuvalla energialla tuottamastasi sähköstä, joka ei mene omaan kulutukseesi.

↓  NÄIN ONNISTUT  ↓
1. a)
TILAA VERKOSSA
Täytä ja lähetä Lähisähkösopimuslomake. Voit vaihtoehtoisesti tilata Charge & Drive Aurinkolataussopimuksen. Olemme sinuun tarvittaessa yhteydessä. Tilaa täältä.
1. b)
TILAA ASIAKASPALVELUSTA
Jos haluat ensin keskustella yksityiskohdista asiantuntijan kanssa, ole yhteydessä Energiatiimiimme
2.
Vahvistus
Saat tilauksesta kopion sähköpostiisi. Sen jälkeen lähetämme jakeluverkon haltijalle tiedon halukkuudestasi myydä sähkön ylijäämätuotantosi meille. Fortum Lähisähkö –sopimus alkaa, kun paikallinen verkkoyhtiö aloittaa sähköntuotantoasi koskevien tuntimittaustietojen toimittamisen.
3.
Laskutus ja seuranta
Hyvitämme toimittamastasi sähköstä Fortum sähkösopimuksesi rytmissä tai suoraan tilillesi. Löydät tuntihinnat tältä sivulta. Lisäksi voit seurata hintoja ja kulutusta Oma Fortumissa.
Aurinkopaneelit ja leija

Oman tuotantosi Lähisähkön hinnat on esitetty kuvassa ilman arvonlisäveroa (hinnat kotitalouksille). Huomioi tämä, jos olet arvonlisäverovelvollinen.

Lähisähköstä kysyttyä

Mitä teknisiä vaatimuksia edellytetään?
  • Sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla.
  • Tuotantolaitoksesi on kytketty jakeluverkkoon.
  • Kohteessa on tunneittain sähkönsiirtoa mittaava sähkömittari, jolloin voidaan erottaa toisistaan käyttöpaikassa tuotettu ja sinne ostettu sähkö.
  • Paikallinen verkkoyhtiö voi lähettää Fortumille tiedon verkkoon siirretyn määrän tunnin tarkkuudella.
Miten Lähisähkön hinta määräytyy?

Hinta on pörssisähkön Suomen alueen tuntihinta, josta vähennetään Fortumin välityspalkkio.

Jos myyjä on arvonlisäverovelvollinen, hintoihin lisätään arvonlisävero.

Laskutusta ja raportointia varten paikallinen verkkoyhtiö toimittaa meille tiedot ylijäämätuotannostasi tunnin tarkkuudella.

Miten seurantapalvelut eroavat toisistaan?

Tältä sivulta löydät arvonlisäverottomat tuntihinnat kuluvalta vuorokaudelta.

Oma Fortumista näet ylijäämätuotantosi. .

Ylijäämätuotannon tiedot löydät myös Oma Fortum sovelluksesta.

Eikö sinulla vielä ole omaa sähköntuotantoa?

Sähkö­verkkoon liitty­misen kustan­nukset ja verot

Sovi pientuotantolaitoksen liittäminen sähköverkkoon paikallisen sähkönsiirtoyhtiösi kanssa. Kun myyt omaa tuotantoasi, paikallinen verkkoyhtiö perii pienen korvauksen verkkoon siirretystä sähköstä.

Verottajan ohjeiden mukaan sähkön myynnistä saatu tulo on yleensä tuotantokustannuksiin suhteutettuna niin vähäistä, että siitä ei jää verotettavaa tuloa. Alle 8 500 € vuosimyyntiä tai hyötyä tekevät toimijat on vapautettu arvonlisäverosta. Pienimmät sähköntuottajat (alle 50 kVA) on vapautettu myös oman tuotannon sähköverosta.

Laitein­ves­tointi, suunnittelu- ja asennus­kus­tan­nukset ja takai­sin­mak­suaika

Oman tuotantolaitoksen perustamiskustannukset riippuvat siitä, mihin tuotantomuotoon investoit. Asennuksen osalta voit hyödyntää kotitalousvähennyksen. Oman tuotannon tuotot syntyvät lähinnä siitä, että itse tuotetulla sähköllä korvataan ostosähkön kustannuksia. Takaisinmaksuajan määrittäminen investoinnille voi olla haastavaa, koska ostosähkön hinnan kehitystä useaksi vuodeksi eteenpäin on mahdotonta ennustaa.

Tutkimustemme mukaan pelkät eurot eivät aina ratkaise, vaan oma arvonsa on myös omavaraisuudella, ympäristömyötäisellä tuotantotavalla, käyttömukavuudella, laitteiston käyttöiällä sekä ostamisen helppoudella.

Mikro- ja pientuo­tannon liittä­minen sähkö­verkkoon

Liittäessäsi oman pientuotantolaitoksesi sähköverkkoon, sovelletaan Energiateollisuus ry:n suosittelemia verkkopalveluehtoja (VPE2010) liitteineen sekä oman paikallisen sähkönsiirtoyhtiösi ehtoja.

Ole aina yhteydessä paikalliseen sähkönsiirtoyhtiöösi, sillä sieltä saat verkon ominaisuuksiin liittyviä tietoja, joita tarvitset oman tuotantolaitteistosi verkkoon liittämisessä. Sinun tai urakoitsijasi tehtävä on selvittää onko tuotantolaitteistosi kytkettävissä jakeluverkkoon sen ominaisuudet ja käyttötapa huomioon ottaen.

Huomaa, että sähkönsiirtoyhtiö ei maksa korvausta toimittamastasi sähköstä, vaan korvauksen saat tekemällä sopimuksen sähkön myynnistä. Kun sinusta näin ollen tulee virallisesti sähkön myyjä, paikallinen verkkoyhtiö veloittaa sinulta pienen korvauksen myymäsi sähkön siirrosta yleiseen sähköverkkoon oman hinnastonsa mukaisesti.

Käyttöönoton jälkeen ylläpi­to­vaihe

Kun pientuotanto on todettu kriteeristöt täyttäväksi, liitetään se sähköverkkoon sähkönsiirtoyhtiön antaman luvan jälkeen. Tämän jälkeen toimitaan sähkönsiirtoyhtiösi ja sinun välisen sopimuksen mukaisesti. On tärkeää, että tieto sähkönsiirtoyhtiön ja sinun välilläsi kulkee oikein ja jouhevasti esimerkiksi huolto- ja muutostöiden osalta. Pientuotantolaitteesi on oltava erotettavissa sähkönsiirtoverkosta myös sähkönsiirtoyhtiön edustajan toimesta, useimmiten automaation avustuksella.

Pientuo­tannon mittaa­minen

Sama etäluettava sähkömittari pystyy mittaamaan oston ja myynnin erillisinä. Näin ollen sekä osto että myynti voidaan aina erottaa toisistaan, myös saman tunnin sisällä. Tämä mahdollistaa tuntipohjaisen hinnoittelun, jossa viitearvona osto- ja myyntisähkön hinnalle voidaan käyttää NordPool sähköpörssin tuntihintoja.

Asiantuntijamme auttavat oman tuotannon myyntiin liittyvissä asioissa

Solar charge

Energiatiimi

0200 99330pvm/mpm
ma - pe 8-17

Lähisähkö, Kotilataus, Fiksu, SmartLiving, Aurinkopaneelit

Ulkomailta soitettaessa:
+358 10 45 66260

Invoicing and payment

Hyvitystili

Ilmoitathan Energiatiimillemme  hyvitystilinumerosi, jotta saamme hyvitettyä ylijäämätuotantosi.

 

Voit myös päivittää tilinumerosi verkossa

Tunnistaudu ensin pankki- tai mobiilitunnisteella.

Tilinumeron päivitys


 

Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Oma Fortum - mobiilissa ja webissä

Vakio-sopimuksen kulutusta voit seurata Oma Fortum sovelluksessa

​​​​​Oma Fortum kertoo sähkönkulutuksesi ja kustannuksesi.

Oma Fortum palvelusi

Verkossa ja mobiilisovelluksena. 

Lue lisää

Ilmoittaudut siellä myös Pikku juttu -etuohjelmaan.