Kiitos, kun osallistut muutokseen tekemällä ympäristötekoja!

Ottamalla osaa Pikku juttu -ohjelman haasteisiin, olet osa aktiivista yhteisöä, joka haluaa jättää kevyemmän hiilijalanjäljen. Kokosimme tänne vinkkejä, miten parhaiten hyödynnät ohjelman ja Pikku Juttu haasteita eri tilanteissa.

Monipuoliset haasteet ja ohjelmassa eteneminen

Tässä kuussa yksien haaste on torjua ruokahävikkiä, toisten haasteena on korjata käyttöesineitä ja kolmansien tehtävä on pohtia pyykinpesua. Arvotaanko haasteet vai kohdennetaanko ne meille jäsenille jollain logiikalla?

Pikku juttu on ohjelma, jossa haasteet tulevat pääsääntöisesti kaikille samassa järjestyksessä. Ohjelma alkaa ekologisen elämäntavan testillä, joka on Pikku Juttuun liittymisen jälkeen ensimmäinen haaste. Sen jälkeen kuukausihaasteet vaihtuvat sen mukaan, missä kohtaa ohjelmaa olet menossa. Ohjelma on vielä melko uusi, joten teemme kyselyjä ja testausta, ja pyrimme muokkaamaan haasteita sellaisiksi, joita mahdollisimman moni voisi niihin osallistua hyvillä mielin. Kiitämme asiakkaitamme innokkaasta osallistumisesta, kommenteista ja hyvistä vinkeistä.


Oma Fortum -tunnuksella seuraat hankkimiasi sähkötunteja

Mitä useampaan haasteeseen otat osaa, sitä enemmän ilmaisia tunteja sähköä ansaitset. Ansaitut tunnit vähennetään laskulta kesäkuun sähkönkulutuksestasi. Voit seurata ansaitsemiesi sähkötuntien määrää Oma Fortum sovelluksessa tai kirjautumalla Oma Fortumiin verkossa.

Palvelu näyttää myös sähkönkulutuksesi, verraten sitä edeltäviin vastaaviin ajanjaksoihin. Näppärää ja auttaa myös sähkön käytön tehostamiseen.

Lue Oma Fortum -tunnuksesta ja palveluista


Ansaitut tunnit muuttavat mukanasi

Onko uusi koti etsinnässä? Muistathan siirtää Fortumin sähkösopimuksesi uuteen kotiin. Silloin myös Pikku juttu ohjelmassa kerätyt sähkötunnit siirtyvät uuteen kotiisi, ja hyödynnät hyvityksen normaaliin tapaan kesäkuun sähkökulutuksesta.

Kun viet ekologisen elämäntavan myös uuteen osoitteeseen, muutat maailmaa toimimalla esimerkkinä muille uudessa asuinympäristössäsi.

Tee muuttoilmoitus Fortumin asiakkaana


Yhdessä pikku jutuistakin syntyy isoja

Yhdessä Pikku jutun osallistujat ovat vähentäneet jo yli 800 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä, ja joka päivä säästöjä syntyy yllin kyllin lisää.

Esimerkiksi tälläkin hetkellä kaikki suihkuhaastetta suorittavat yhdessä vähentävät hiilidioksdipäästöjä 380 kiloa joka päivä – vain suihkuaikaansa lyhentämällä. Pikku juttuja, mutta yhdessä niistä syntyy isoja!

Ja mikä parasta, tällä tavalla osallistujat säästävät myös sähkölaskullaan. Ensimmäisenä Pikku jutun kokonaisena toimintavuotena 2021 palkitsimme asiakkaitamme 4,8 miljoonalla ilmaisella sähkötunnilla.

Tiesitkö että, kaikki Pikku jutussa kerätyt sähkötunnit ovat auringolla tuotettua sähköä?

Vuosittain hankimme kerättyjä tunteja vastaavan määrän alkuperäsertifioitua aurinkosähköä, eli mitä enemmän tunteja asiakkaamme ansaitsevat, sitä enemmän sähköä hankitaan ekologisena aurinkoenergiana. Et tarvitse sopimusta aurinkosähkön ostamisesta tai aurinkopaneeleja ansaitaksesi ilmaisia sähkötunteja Pikku juttu -haasteissa, mutta voit toki tilata sopimuksesi aurinkosähkönä Oma Fortumista. 


Kokemuksia Fortum Pikku juttu -haasteista

"Sekä vinkkejä että haaste samassa paketissa."
"Se on nykyaikaa, moderni tapa ajatella."
"Oli mukavaa huomata, että taidan jo nyt tehdä oikeita asioita ja valintoja"
" Enimmäkseen helppoja toteuttaa, vaikka ikääkin tulee kovalla vauhdilla lisää"
"Tämän myötä olen saanut nostettua keskustelua aiheesta työpaikalla."
"On vaan kiva haastaa itseään."

Kysyttyä Pikku juttu -haasteista ja liittymisestä

Miten haasteet syntyvät?
Chevron down

Keräämme haasteideoita Pikku jutun osallistujilta, kumppaneiltamme sekä henkilöstöltämme ja jalostamme ideat lopullisiksi haasteiksi. Monesti haasteissa on vaihtoehtoisia toteutustapoja, jotta haasteen toteuttaminen onnistuisi mahdollisimman monelta. Tavoitteenamme on, että mahdollisimman moni jatkaisi pienten ilmastotekojen tekemistä arjessa myös haasteen jälkeen. Tavoitteen toteuttamiseksi kuuntelemme tarkasti osallistujien palautteita ja kehitämme haasteita jatkuvasti.

Mikä haaste on ollut suosituin?
Chevron down

Eräs pidetyimmistä ja eniten osallistujia keränneistä haasteista on ollut kierrätyshaaste. Siinä haasteen saanut voi valita yhden kolmesta ehdotetusta tavasta kehittyä kierrättäjänä omassa arjessaan. Kierrätykseen liittyviä vinkkejä on myös hyödynnetty ahkerasti.

Täytyykö minun osallistua kaikkiin haasteisiin?​
Chevron down

Voit vapaasti valita ne haasteet, joihin haluat osallistua etkä ole sitoutunut mihinkään. Voit myös osallistua haasteisiin milloin sinulle itselle parhaiten sopii eli haasteet eivät vanhene, vaikka juuri silloin, kun haasteen saat, ei olisi sopiva aika osallistua – voit laittaa haasteen talteen ja osallistua siihen milloin vain.​ ​Voit esimerkiksi luoda haasteille oman postikansion, josta löydät ne tarpeen mukaan.​

Eri haasteissa on erilaisia tapoja osallistua haasteisiin. Esimerkiksi korjaushaasteessa osallistuja ottaa valokuvan korjauskohteesta ennen ja jälkeen korjauksen. Mikäli sinulla on ongelmia esim. kuvan ottamisen tai lähettämisen kanssa, ole yhteydessä asiakaspalveluumme, jotta voitte selvittää miten haasteessa pääsee eteenpäin.

Saavatko kaikki osallistujat samat haasteet?
Chevron down

Kyllä vain. Ensimmäisenä haasteena kaikilla on ekologisen elämäntavan testi, ja sen jälkeen ne etenevät samassa järjestyksessä kaikilla. Eli jos ystävälläsi on ollut esimerkiksi kasvisruokahaaste, se on tulossa myös sinulle, kun olet edennyt ohjelmassa siihen vaiheeseen.

Miten löydän kutsun haasteeseen sähköpostistani?
Chevron down

Voit hakea aikaisemmin saamiasi kutsuja haasteisiin sähköpostistasi esimerkiksi hakemalla lähettäjää “Fortum”. Jos et ole osallistunut haasteeseen, lähetämme myös muistutusviestin osallistumisesta. Jos olet poistanut kutsun sekä muistutusviestin, eikä kumpikaan viesti löydy sähköpostisi roskapostista tai poistetut-kansiosta, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.​ ​

Voit suorittaa haasteet aina omaan tahtiisi, eikä niitä tarvitse välttämättä toteuttaa siinä kuussa, jossa haaste lähetetään.

Miten haasteista ansaittavat tunnit pisteytetään?
Chevron down

Kun suoritat haasteita, ansaitset ilmaisia sähkötunteja, joita kerätään aina kalenterivuoden ajan ja jotka hyvitetään seuraavan vuoden kesäkuun kulutuksestasi sähkölaskullasi.

Eri haasteista voi hankkia eri määrän sähkötunteja - niitä voit halutessasi ajatella vaikka pisteinä.​ ​ Ympäristövaikutus sekä haasteen vaativuus vaikuttavat ansaittujen sähkötuntien määrään. Sähköposti, jossa uusi haaste esitetään, kerrotaan selkeästi tuntimäärä, jonka voit ansaita.​ ​

Ansaitsemasi tunnit ovat aurinkosähköllä tuotettua sähköä, riippumatta omaan sähkösopimukseesi valitsemastasi sähkön alkuperästä.

Miten Pikku juttu -etuohjelmaan liitytään?
Chevron down

1) Ohjelmaan liittyessä tarvitaan vahva tunnistautuminen. Tämä tarkoittaa joko Oma Fortumiin kirjautumista tai pankki/mobiilitunnistatumista.​

Sähkösopimus pitää olla Pikku juttu -ohjelmaan liittyjän nimissä. Muut perheenjäsenet voivat toki osallistua haasteiden toteuttamiseen, ja näin suositellaankin.​

2) Liittymisen jälkeen sinulle lähetetään vielä sähköpostiviesti, johon sinun tulee vastata, jotta osallistuminen tulee voimaan ja liittyjän oikea sähköpostiosoite saadaan varmistettua.

En ole saanut ensimmäistäkään kutsua haasteisiin, miten toimin?
Chevron down

Ensimmäisen haasteen tulisi saapua sinulle noin viikko liittymisen jälkeen. Mikäli sähköpostiviestiä ei ala kuulua, tarkistathan sähköpostisi roskapostikansion ja määritä halutessasi Fortumin viestit tulevaksi omaan postilaatikkoon.

Jos et liittymisen jälkeen saa haasteita sähköpostiisi kuukauteen, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voinko siirtää haasteista ansaitut tunnit toiseen sähkösopimukseeni?​
Chevron down

Jos nimissäsi on esimerkiksi koti- ja vapaa-ajan asunnon sähkösopimus, voit ohjelmaan liittyessä valita kumpaan kohteeseen ansaitut ilmaiset sähkötunnit kohdistetaan (Sama asiakasnumero, kaksi sähkönkäyttöpaikkaa). Edellisenä vuonna ansaitut tunnit hyvitetään seuraavan vuoden kesäkuun sähkönkulutuksesta. Mikäli haluat muuttaa kohdetta, josta tunnit hyvitetään, ilmoitathan siitä meille viimeistään hyvitysvuoden toukokuun aikana.​

​Jos sinulla on vain yksi sopimus, mutta olet muuttanut toiseen asuntoon, ansaitut tunnit siirtyvät sinne automaattisesti. Tarkista kuitenkin, että asiakasnumero ei ole muuttunut! Näin käy esimerkiksi, jos sopimus on ollut aiemmin puolisosi nimissä.

Mistä näen keräämieni ilmaisten sähkötuntien määrän?
Chevron down

Sähkötuntiesi määrän näet sinulle sähköpostitse lähetettävistä uusista haasteviesteistä sekä Oma Fortum –sovelluksesta.