Fortum Duo – fiksusti yhdessä

Fortum Duo -sähkö­so­pimus yhdistää fiksusti sekä kiinteä­hin­taisen että markkinahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut:

Kiinteä sähköhinnan osuus kahdeksi vuodeksi

+

Mahdollisuus säästää kulutusta ajoittamalla

Fixed price
Sähkönhinnassa kiinteä osuus

Fortum Duo tarjoaa sopimukseesi vakautta, sillä sen kiinteän hinnan osuus on sama 2 vuoden ajan. 

Bath
Mahdollisuus säästää

Kun kulutat sähköä kulutushuippujen ulkopuolella, voit laskea kiinteää sähkönhintaasi.

Circular economy
Ilmastoa huomioiden

Duo-sopimuksen sähkön­tuo­tanto ei lisää ilman hiili­diok­si­di­pi­toi­suutta. Voit valita myös 100% uusiu­tuvana tai aurin­ko­sähkönä.

Fortum Duon esittelyvideo

Miten Fortum Duo eroaa muista sopimuksista?

Pörssisähkö- sopimus

+ Ajoittamalla kulutusta voit
vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan

– Riski sähkön hintojen nousemisesta
on koko ajan läsnä

Duo- sähkösopimus

+ Ennustettavuutta kiinteään hintaan pohjautuvalla energian osuudella (c/kWh)

+ Keskittämällä sähkönkäyttöäsi edullisille tunneille, voit vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan   pörssihintaan perustuvalla kulutusvaikutuksella (c/kWh)

Kulutusvaikutus tarkoittaa sitä, että sähkölaskusi loppusummaan tulee joko vähennys tai lisämaksu riippuen sähkönkäyttösi ajoituksesta. Vaikutus hintaan on maltillisempi kuin pörssisähkö –sopimuksissa.

Kiinteähintainen sähkösopimus

+ Saat mielenrauhaa, kun tiedät paljonko sähkö maksaa

+ Kahden vuoden kiinteähintaisella sopimuksella suojaudut hintatason vaihteluilta ​


– Et hyödy sähkön matalista hinnoista, vaan maksat aina samaa hintaa

Washing machine

Carunan kysely 2022

Duo-sopimus sopii sinulle, jos

  • haluat vaikuttaa osaan sähkösi hinnasta
  • haluat suunnitella kulusi etukäteen
  • sinulla on mahdollisuus ajoittaa sähkönkulutustasi

Yleisimmät kysymykset Duo-sopimuksesta

Mitä tarkoittaa "määräaikainen sopimus" ?

Sopimus on voimassa 24 kk pituisen määräajan. Määräaikana Duo-sopimusta ei voi lopettaa eikä vaihtaa toiseen, paitsi jos esimerkiksi muutat toiseen osoitteeseen.

Mistä Fortum Duon hinta koostuu?

Fortum Duo-sopimuksen hinta muodostuu energian kiinteästä osasta (c/kWh), kuukausittaisesta perusmaksusta (€/kk) , sekä sähköpörssin hintaan perustuvasta kulutusvaikutuksesta (c/kWh), johon asiakas voi itse vaikuttaa ajoittamalla kulutustaan. 

Kulutusvaikutus määräytyy jokaisen kuukauden lopussa jälkikäteen asiakkaan tuntikohtaisen sähkönkulutuksen sekä pörssisähkön tuntihintojen perusteella.

Se osa asiakkaan sähkönkulutuksesta,  joka ajoittuu pörssisähkön kuukausikeskihintaa edullisempiin tunteihin vaikuttaa positiivisesti kulutusvaikutukseen, eli energiamaksu alenee. Kulutusvaikutus toimii myös toisinpäin, eli voi olla asiakkaan kannalta negatiivinen, jolloin vaikutus energiamaksuun on nouseva.

Perinteiseen määräaikaiseen sopimukseen verrattuna, Fortum Duo -sopimuksella voit saada edullisemman hinnan. Tyypillisesti kulutusvaikutuksen haarukka on -5,0 c/kWh - +5,0 c/kWh.

Duo-sopimuksessa kuukauden lopullinen energiahinta toteutuu aina kiinteänä energiahintana +/- kulutusvaikutus. 

Miten voin vaikuttaa sähkön hintaan ajoittamalla kulutustani?

Pörssisähkön hinta määräytyy tunneittain. Kun sähköä käytetään paljon eli sen kysyntä on korkeampaa, myös sähkön hinta on yleensä korkeampi. Historiallisesti sähkö on halvimmillaan klo 01-05 yöllä. Ajoittamalla sähkön kulutuksen (esim. saunomisen, lattialämmityksen, sähköauton lataamisen jne.) tunneille, jolloin pörssisähkön hinta on matalampi,  asiakas pystyy vaikuttamaan sähkölaskun loppusummaan. 

Oma Fortum mobiiliapplikaatiosta tai nettipalvelusta pystyy seuramaan sähkön tuntihintoja vaivattomasti. Huomisen hinnat näet klo 15.00 jälkeen. Näin asiakas voi lyhyellä aikavälillä suunnitella sähkönkäyttöä vuorokauden edullisimmille tunneille.

Miten Fortum Duon kulutusvaikutus syntyy?

Kulutusvaikutus viittaa siihen, mihin aikaan vuorokaudesta ja minä päivinä käytät isomman osan sähköstäsi. Yleisesti ottaen jos käytät eniten sähköä silloin kun muutkin suomalaiset käyttävät eniten sähköä ja pörssisähkö on kallista (usein esimerkiksi arki-iltaisin), hintasi nousee. Jos taas käytät eniten sähköä halvempiin aikoihin (usein esimerkiksi yöt ja viikonloput), hintasi laskee.

Kulutusvaikutus määräytyy jokaisen kuukauden lopussa jälkikäteen tuntikohtaisen sähkönkulutuksesi sekä pörssisähkön tuntihintojen perusteella. Se osa sähkönkulutuksestasi, joka ajoittuu pörssisähkön kuukausikeskihintaa edullisempiin tunteihin, kulutusvaikutus alentaa energian hintaa laskullasi. Jos käytät enemmän sähköä silloin kun sähkö on kallista (usein esimerkiksi arki-illat), kulutusvaikutus nostaa energian hintaa laskullasi. Voit seurata pörssisähkön hintaa helposti Oma Fortum -sovelluksella tai netissä.

Tyypillisesti kulutusvaikutus on -5 c/kWh ja +5 c/kWh välillä. Jos käytät yhtä paljon sähköä silloin kun se on halpaa ja silloin kun se on kallista, kulutusvaikutuksesi on 0 c/kWh ja maksat energiasta sopimuksesi energian perushinnan mukaan.

Kulutusvaikutus on kuukausikohtainen, joten pörssisähkön hintojen yleinen nousu ei vaikuta sinun laskuusi, koska Duo-sopimuksessa energian hinnan kiinteä osa on lukittu.

Kulutusvaikutus lasketaan seuraavasti: summataan yhteen laskentajakson jokaisen tunnin kulutus kerrottuna kunkin tunnin pörssihinnalla. Kyseinen tulo jaetaan laskentajakson kokonaiskulutuksella, mistä syntyy asiakkaan laskutuskuukauden kulutuksella painotettu pörssihinta. Tästä vähennetään sähköpörssin laskutuskuukauden keskihinta. Syntynyt erotus kuvaa, kuinka hyvin asiakkaan kulutus painottuu edullisille pörssitunneille. Luvun ollessa etumerkiltään negatiivinen kulutusvaikutus laskee asiakkaan sähköenergian hintaa ja luvun ollessa etumerkiltään positiivinen kulutusvaikutus nostaa asiakkaan sähköenergian hintaa. Sähköenergian laskutushinta ei voi kuitenkaan olla negatiivinen. ​

Miten Fortum Duo huomioi luonnon?

Halpoina pörssitunteina tuotettu sähkö on keskimäärin puhtaammin tuotettua kuin kalliina hetkinä tuotettu sähkö. Sähköntuotannon päästöt ovat silloin nimittäin alimmillaan.

Oma Fortum sovellus kokemuksia

Duo-asiakkaana näet tuntihinnat helposti Oma Fortumista.

Oma Fortum-sovellus on näppärä apuri kotisi sähkö­asioiden hoitoon matka­pu­he­li­mella ja table­tilla. Oma Fortum -sovel­luk­sesta näet:

✓ Sähkön­käyttösi kilowat­teina ja euroina
✓ Sopimustiedot ja laskut
✓ Etuoh­jel­massa hankkimasi ilmaiset tunnit

Oma Fortum näyttää milloin markkinahinnat ovat edullisimmillaan, jolloin voit suunnitella sähkönkäyttöäsi paremmin lyhyellä aikavälillä. Seuraavan päivän hinnat näet palvelusta kello 15:00 jälkeen.

Tehtyäsi sähkösopimuksen voit ladata Oma Fortum -sovelluksen heti käyttöösi!

Fortum Duon hinnat yleis-, yö- ja kausisähkölle

Kiinteä osuus sähkönhinnassa + pörssihintaan perustuva arvioitu kulutusvaikutus +/- 5 c/kWh.

25,12c/kWh

Perusmaksu 3,99 €/kk

25,12c/kWh

Päiväajan hinta 25,12 c/kWh

Perusmaksu 3,99 €/kk

25,12c/kWh

Talvipäivän hinta 25,12 c/kWh

Perusmaksu 3,99 €/kk