Uusiutuva energia sähkösopimuksen alkuperäksi

Aurinkoenergialla, tuulivoimalla, vesivoimalla tai bioenergialla tuotettu sähkö on uusiutuvaa energiaa. Voit tilata alkuperämuutoksen uuteen tai jo voimassa olevaan Fortum-sopimukseen ja ottaa näin pienen askeleen ekologisempaan ja vihreämpään elämäntapaan. Valitse kolmesta eri vaihtoehdosta suosikkisi.

Miksi valita uusiutuva energia?

Pitkällä tähtäimellä uusiutuva energia on edellytys kestävälle kehitykselle. Sinun valinnallasi on merkitystä ja tekosi voi toimia arvokkaana esimerkkinä muille.

Lue lisää uusiutuvan energian vaihtoehdoistamme ja tilaa

Aurinkoenergia on johtavassa roolissa puhtaan energian tulevaisuudessa.

100% aurinkoenergiaa

Fortum Aurinkovalinta

Kysyimme asiakkailtamme, ja suurin osa heistä valitsisi aurinkoenergialla tuotettua sähköä. Nyt se on mahdollista, vaikka ei olisikaan omaa aurinkopaneelia kodin katolla.

Voit liittää Aurinkovalinta-alkuperän joko uuteen tai nykyiseen Fortumin sähkösopimukseesi.

Tuuli lennättää leijaa ja tuottaa sähköä

100% tuulivoimaa

EKOtuulisähkö

Fortumin uudistunut tuulisähkö on paitsi sertifioitua tuulivoimalla tuotettua sähköä, myös ympäristömerkittyä, Suomen luonnonsuojeluliiton suosittelemaa EKOenergiaa.

Voit liittää EKOtuulisähkö-alkuperän joko uuteen tai nykyiseen Fortumin sähkösopimukseesi.

Vesi on uusiutuvan energian lähde

Vesi- ja tuulivoimaa, aurinko- ja bioenergiaa

100% uusiutuva energia

Suomessa on runsaasti uusiutuvan energian tuotantoa, kun aurinko- ja tuulisähkön lisäksi mukaan otetaan vesivoimalla ja bioenergialla tuotettu sähkö. Ilmasto ja ympäristö kiittävät, kun valitset fossiilisen tuotannon sijaan 100% uusiutuvan sähkön.

Haluatko vaihtaa nykyisen Fortum -sopimuksesi alkuperän?

Voit vaihtaa alkuperän kirjautumalla Oma Fortum palveluusi. Löydät alkuperämuutoksen "sopimukset" sivun alareunasta.  

Alkuperämuutoksen voi peruuttaa asiakaspalvelusta. Alkuperä on erillinen sopimuksen lisäosa, eikä sitä ole sidottu samoihin määräaikoihin kuin sähkösopimus (Takuu ja Tarkka 24 kk).

glass-globe-green-1320x500
Missiomme on edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa.

Yhteiseen päämäärään puhtaamman maailman puolesta

Uusiutuvien energialähteiden osuus, liikennepolttoaineet mukaan luettuna, on Suomessa nyt lähes 40 %. Kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisesti vuoteen 2030 mennessä uusiutuvan osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin.

Kysymyksiä vihreästä sähköstä ja uusiutuvan energian alkuperästä

Mitä on uusiutuva energia?

Uusiutuvaksi energiaksi sähköntuotannossa saa kutsua vain sellaista sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä, kuten vedellä, tuulella ja aurinkoenergialla. Uusiutuvaan energiaan katsotaan kuuluvaksi myös ilmalämpöenergia, geo- ja hydroterminen energia, valtamerienergia, biomassa, kaatopaikkakaasut, jätevedenpuhdistamokaasut sekä biokaasut.

Sähköntuotannon lisäksi uusiutuvaa energiaa käytetään myös lämmöntuotannossa ja liikennepolttoaineina. Silloin puhutaan myös bioenergiasta tai biopolttoaineista.

Eikö kaikki sähkö sekoitu sähköverkossa?

Olet oikeassa. Näin todellakin tapahtuu. Sähköverkossa kulkeva sähkö ja sen alkuperä on erotettava toisistaan, jotta käyttämäsi sähkön alkuperän aitous voidaan taata.

Sähkön tuotannosta ylläpidetään alkuperätakuujärjestelmää (Guarantee of Origin). Sähkön tuottajat saavat tuottamaansa energiaa vastaavan määrän tuotantotapansa mukaisia alkuperätakuita, jotka tuottaja voi myydä sähkönmyyjille.

Sähkönmyyjänäsi varmistamme, että hankimme kulutusta vastaavan määrän alkuperätakuita sähkön tuottajilta. Sähköä saa myydä uusiutuvana ainoastaan, jos sille on myönnetty alkuperätakuu.

Miten Fortumin myymän sähkön alkuperä todennetaan?

Guarantee of Origin alkuperätakuujärjestelmä varmistaa, että ympäristömerkitty sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä Direktiivin 2001/77/EC mukaisesti. Todentaminen suoritetaan tuotantolaitoksittain ja -ajankohdittain vuosittain ulkopuolisen tilintarkastajan toimesta.

Sähkön alkuperä on todennettu Energiaviraston Ohje sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta  mukaisesti. 

Mitä on EKOenergia?

EKOenergia on kansainvälinen, ympäristöjärjestöjen perustama ympäristömerkki uusiutuvalle energialle. Suomessa sitä edistää Suomen luonnonsuojeluliitto.

Kun tilaat sähkösopimukseesi tuuli-alkuperän eli EKOtuulisähkön, käytät EKOenergia-sertifioitua sähköä.

Linkki EKOenergian sivulle tässä.

Onko ydinvoima uusiutuvaa energiaa?

Ydinvoimaa ei lasketa uusiutuvaksi energiaksi. Sen etuna fossiilisten polttoaineiden eli öljyn ja kivihiilen sekä turpeen käyttöön nähden on hiilidioksidittomuus.

Ilmastonmuutos ja siirtyminen vähähiiliseen energiajärjestelmään tarkoittavat, että luotettava ja päästötön sähköntuotanto on entistäkin tärkeämpää. Hiilidioksidipäästöttömänä energiantuotantomuotona ydinvoimalla on keskeinen osa matkalla puhtaampaan energiantuotantoon.

Uusiutuvaa energiaa taloyhtiöösi

Liikkuuko hissi uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä? Lämpenevätkö huoneistot bioenergialla? Ota asia keskusteluun vaikkapa seuraavassa yhtiökokouksessa.

Taloyhtiön sähkö

Jos taloyhtiössäsi on Fortumin sähkösopimus,  sen voi päivittää 100% uusiutuvaan sähköön helposti. Taloyhtiöille ja yrityksille tarkoitettu uusiutuva sähkö on sekoitus vesi-, tuuli-, aurinko- ja bioenergiaa.

Lue lisää Vihreä-lisäpalvelusta.

EkoPlussalla uusiutuvaa kaukolämpöä

EkoPlus on bioenergialla tuotettua kaukolämpöä. Se sopii taloyhtiöille, jotka haluavat saavuttaa asettamansa ympäristötavoitteet ja olla vauhdittamassa muutosta kohti uusiutuvan energian laajempaa käyttöä.

Lue lisää EkoPlussasta

Suomen- ja englanninkielistä lukemista uusiutuvasta energiasta

Autamme kaikissa sopimus- ja alkuperäasioissa puhelimitse

Moving

Sopimus ja muutto

0200 80000

pvm/mpm

Muuttopuhelin on käytössäsi:

ma-pe 8-20, la 9-16

Customer service

Asiakasneuvonta ja laskukyselyt

0200 19000

pvm/mpm

Kysy mitä vaan sopimukseesi liittyvää:

ma-pe 8-17


Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Yhdessä -blogi

Inspiraatiota ja hyödyllistä lukemista.

Yhdessä blogi

Tilaa uutiskirje

Pikku juttu -etuohjelma

Tee pieniä ilmas­to­tekoja – säästät rahaa ja ympäristöä.

Lue ja liity mukaan