Uusiutuva energia sähkösopimuksen alkuperäksi

Aurinkoenergialla, tuulivoimalla, vesivoimalla tai bioenergialla tuotettu sähkö on uusiutuvaa energiaa. Voit tilata alkuperämuutoksen uuteen tai jo voimassa olevaan Fortum-sopimukseen ja ottaa näin pienen askeleen ekologisempaan ja vihreämpään elämäntapaan. Valitse kolmesta eri vaihtoehdosta suosikkisi.

Miksi valita uusiutuva energia?

Pitkällä tähtäimellä uusiutuva energia on edellytys kestävälle kehitykselle. Sinun valinnallasi on merkitystä ja tekosi voi toimia arvokkaana esimerkkinä muille.
Uusiutuva energia sähkösopimuksen alkuperäksi

Lue lisää uusiutuvan energian vaihtoehdoistamme ja tilaa

Aurinko on luonnol­linen valinta

100 % aurinkoenergiaa

Kysyimme asiakkailtamme, ja suurin osa heistä valitsisi aurinkoenergialla tuotettua sähköä. Nyt se on mahdollista, vaikka ei olisikaan omaa aurinkopaneelia kodin katolla.

Voit liittää 100 % aurinkoenergiaa-lisäpalvelun joko uuteen tai nykyiseen Fortumin sähkösopimukseesi.

Lue lisää

Vesi- ja tuulivoimaa, aurinko- ja bioenergiaa

100% uusiutuvaa energiaa

Suomessa on runsaasti uusiutuvan energian tuotantoa, kun aurinko- ja tuulisähkön lisäksi mukaan otetaan vesivoimalla ja bioenergialla tuotettu sähkö. Ilmasto ja ympäristö kiittävät, kun valitset fossiilisen tuotannon sijaan 100% uusiutuvan sähkön.

Lue lisää

Haluatko vaihtaa nykyisen Fortum -sopimuksesi alkuperän?

Voit vaihtaa alkuperän kirjautumalla Oma Fortum palveluusi. Löydät alkuperämuutoksen "sopimukset" sivun alareunasta.  

Alkuperämuutoksen voi peruuttaa asiakaspalvelusta. Alkuperä on erillinen sopimuksen lisäosa, eikä sitä ole sidottu samoihin määräaikoihin kuin sähkösopimus. 

Oma Fortumiin      Asiakaspalveluun

Missiomme on edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa.

Yhteiseen päämäärään puhtaamman maailman puolesta

Uusiutuvien energialähteiden osuus, liikennepolttoaineet mukaan luettuna, on Suomessa nyt lähes 40 %. Kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisesti vuoteen 2030 mennessä uusiutuvan osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin.

Kysymyksiä vihreästä sähköstä ja uusiutuvan energian alkuperästä

Mitä on uusiutuva energia?
Chevron down

Uusiutuvaksi energiaksi sähköntuotannossa saa kutsua vain sellaista sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä, kuten vedellä, tuulella ja aurinkoenergialla. Uusiutuvaan energiaan katsotaan kuuluvaksi myös ilmalämpöenergia, geo- ja hydroterminen energia, valtamerienergia, biomassa, kaatopaikkakaasut, jätevedenpuhdistamokaasut sekä biokaasut.

Sähköntuotannon lisäksi uusiutuvaa energiaa käytetään myös lämmöntuotannossa ja liikennepolttoaineina. Silloin puhutaan myös bioenergiasta tai biopolttoaineista.

Eikö kaikki sähkö sekoitu sähköverkossa?
Chevron down

Olet oikeassa. Näin todellakin tapahtuu. Sähköverkossa kulkeva sähkö ja sen alkuperä on erotettava toisistaan, jotta käyttämäsi sähkön alkuperän aitous voidaan taata.

Sähkön tuotannosta ylläpidetään alkuperätakuujärjestelmää (Guarantee of Origin). Sähkön tuottajat saavat tuottamaansa energiaa vastaavan määrän tuotantotapansa mukaisia alkuperätakuita, jotka tuottaja voi myydä sähkönmyyjille.

Sähkönmyyjänäsi varmistamme, että hankimme kulutusta vastaavan määrän alkuperätakuita sähkön tuottajilta. Sähköä saa myydä uusiutuvana ainoastaan, jos sille on myönnetty alkuperätakuu.

Miten Fortumin myymän sähkön alkuperä todennetaan?
Chevron down

Guarantee of Origin alkuperätakuujärjestelmä varmistaa, että ympäristömerkitty sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä Direktiivin 2001/77/EC mukaisesti. Todentaminen suoritetaan tuotantolaitoksittain ja -ajankohdittain vuosittain ulkopuolisen tilintarkastajan toimesta.

Sähkön alkuperä on todennettuEnergiaviraston Ohje sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta mukaisesti.

Onko ydinvoima uusiutuvaa energiaa?
Chevron down

Ydinvoimaa ei lasketa uusiutuvaksi energiaksi. Sen etuna fossiilisten polttoaineiden eli öljyn ja kivihiilen sekä turpeen käyttöön nähden on hiilidioksidittomuus.

Ilmastonmuutos ja siirtyminen vähähiiliseen energiajärjestelmään tarkoittavat, että luotettava ja päästötön sähköntuotanto on entistäkin tärkeämpää. Hiilidioksidipäästöttömänä energiantuotantomuotona ydinvoimalla on keskeinen osa matkalla puhtaampaan energiantuotantoon.

Mistä tiedän mikä alkuperä sähkölläni on ja mitä se maksaa?
Chevron down

Omat sopimustietosi löydät Oma Fortum -sovelluksesta sekä -verkkopalvelusta.

Uusiutuvaa energiaa taloyhtiöösi

Liikkuuko hissi uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä? Lämpenevätkö huoneistot bioenergialla? Ota asia keskusteluun vaikkapa seuraavassa yhtiökokouksessa.

Taloyhtiön sähkö

Jos taloyhtiössäsi on Fortumin sähkösopimus,  sen voi päivittää 100% uusiutuvaan sähköön helposti. Taloyhtiöille ja yrityksille tarkoitettu uusiutuva sähkö on sekoitus vesi-, tuuli-, aurinko- ja bioenergiaa.

Lue lisää Vihreä-lisäpalvelusta.

EkoPlussalla uusiutuvaa kaukolämpöä

EkoPlus on bioenergialla tuotettua kaukolämpöä. Se sopii taloyhtiöille, jotka haluavat saavuttaa asettamansa ympäristötavoitteet ja olla vauhdittamassa muutosta kohti uusiutuvan energian laajempaa käyttöä.

Lue lisää EkoPlussasta

Suomen- ja englanninkielistä lukemista uusiutuvasta energiasta

Autamme kaikissa sopimus- ja alkuperäasioissa puhelimitse

Moving

Sopimus ja muutto

0200 80000

pvm/mpm

Muuttopuhelin on käytössäsi:

ma-pe 8-17

Customer service

Asiakasneuvonta ja laskukyselyt

0200 19000

pvm/mpm

Kysy mitä vaan sopimukseesi liittyvää:

ma-pe 8-17

Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Yhdessä-blogi

Inspiraatiota ja hyödyllistä lukemista.

Yhdessä-blogi

Pikku juttu -etuohjelma

Tee pieniä ilmas­to­tekoja – säästät rahaa ja ympäristöä.

Lue ja liity mukaan