Sähkönostajan opas

Sähkönostajan opas antaa sinulle tietoa kodin sähkösopimuksesta ja auttaa sinua valitsemaan sinulle sopivimman sähkösopimuksen. Olemme koostaneet tietoa, vinkkejä ja ohjeita kodin sähkösopimusasioihin liittyen. 

Sähkösopimuksen tekeminen – millainen sopimus valita?

Sähkösopimuksia vertaillessa, saattaa monella mennä sormi suuhun ja monet termit kuulostaa hankalilta hahmottaa. Ensimmäisenä yleensä törmäät siihen, että pitäisi päättää kuinka pitkäksi aikaa haluat sitoutua sähkösopimukseen. Määräaikainen sähkösopimus on voimassa useimmin kaksi vuotta tai joskus lyhyemmän aikaa, toistaiseksi voimassaoleva sopimus voidaan puolestaan purkaa milloin vain. 

Valitse juuri sinulle oikea sähkösopimus Fortumilta.
Vertaile sopimuksia ja saat 100 % hiilidioksidivapaata sähköä. 
Määräaikainen sähkösopimus jos haluat kiinnittää hinnan pidemmäksi aikaa.

Vertaile Fortumin sähkösopimuksia

Tilaa sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on joustava ja ei velvoita sinua pitkäaikaiseen sopimukseen. Fortumin sopimuksista Vakio ja Tarkka ovat toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Muuttaessa voit ottaa nykyisen sopimuksen mukaan uuteen osoitteeseesi tai tehdä uuden sopimuksen

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus päättyy määräajan umpeutuessa. Fortumin sopimuksista Duo on määräaikainen kahden vuoden sopimus. Olemme yhteydessä sinuun ennen sopimuskauden päättymistä, joten sinun ei tarvitse pelätä sähköjen katkeamista vaikka määräaikainen sopimus päättyisikin.  

Kaikki Fortumin sähkösopimukset

Kuukausihintaan vai pörssisähköä? Tai jotain siltä väliltä? Tutustu kaikkiin Fortumin sähkösopimuksiin

Sähkösopimuksen tekeminen – mihin hinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?

Sähkön hintaa voi olla vaikea hahmottaa, sillä puhutaan kilowateista (kWh), perusmaksuista ja siirtomaksuista. Sähkö myös hinnoitellaan eri tavoin. Osassa sopimuksia hinta voi vaihdella päivittäin, jopa tunneittain kuten pörssisähkössä. Osassa hinta on sidottu tietyksi ajaksi kerrallaan. Osa sopimuksista puolestaan hinnoitellaan kuukausipaketin mukaan ja maksat joka kuukausi saman hinnan, kun kulutuksesi pysyy paketin raameissa. 

Sähköä pörssihintaan

Pörssisähkössä hinta määrittyy tunneittain. Tämä tarkoittaa, että silloin kun sähköä kulutetaan vähemmän (esimerkiksi yöaikaan), on hintakin edullisempi. Kun ajoitat kulutuksen edullisille tunneille, säästät euroja. Fortum Tarkka on hyvä valinta aktiiviselle säästäjälle. Voit seurata oman sopimuksesi tuntihintoja helposti Oma Fortumista. 

Sähköä kuukausihintaan

Voit valita sähkösopimukseksi kuukausihinnoitellun Vakio-sopimuksen. Siinä arvioidaan asunnon sähkönkulutus ja valitaan sen mukaan sopiva paketti (S tai M). Sopimus soveltuu hyvin kerrostaloon tai rivitaloon. Maksat paketin mukaisen kuukausimaksun. Vakio on voimassa toistaiseksi ja et sitoudu pitkään sopimukseen. 

Kiinteä kWh-hinta ja säästöä ajoittamalla

Fortum Duo -sähkö­so­pimus yhdistää fiksusti sekä kiinteä­hin­taisen että markkinahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut. Siinä on kiinteä sähköhinnan osuus kahdeksi vuodeksi ja mahdollisuus säästää kulutusta ajoittamalla. 

Katso Fortum Duo

Sähkösopimuksen tekeminen – apuja valitsemiseen

Sähkösopimuksen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Fortumin sopimusavustaja on mainio työkalu, jonka avulla löydät omaan kotiisi parhaan sopimuksen riippuen asunnon koon, perheen koon, lämmitystavan ja omien henkilökohtaisten mieltymystesi perusteella. Voit valita esimerkiksi uusiutuvan energian alkuperän sähkön tuotantotavaksi.  

Apua sopimuksen valintaan

Etkö ole vielä varma minkälainen sähkösopimus sopisi uuteen kotiisi? Testaa ja valitse sinulle paras ilmastoystävällinen sopimus muuttoon.

Sähkön kilpailutus muuton yhteydessä

Kilpailuta sähkö muuton yhteydessä. Sopimusten vertailua kannattaa tehdä aina kun muuttaa ja valita tulevaan kotiin sopivin sähkösopimus. Lue mitä kilpailuttaminen tarkoittaa.

Ensimmäinen sähkösopimukseni

Sähkösopimuksen tekeminen ja sen ymmärtäminen pitäisi olla mahdollisimman helppoa. Lue kaikki oleellinen, mitä sinun tarvitsee tietää, kun lähdet tekemään omaa ensimmäistä sähkösopimustasi.

Sähkönostajan opas – Valitsenko uusiutuvaa energiaa?

Fortumin asiakkaana, sähkösi on tuotettu aina ilman fossiilisia polttoaineita ja samalla ilman hiilidioksidipäästöjä, jotka edesauttavat ilmastonmuutosta. Pienellä kuukausittaisella lisämaksulla voit valita sähkön tuotantotavaksi uusiutuvan energian. Fortumin Pikku juttu -etuohjelma puolestaan tarjoaa mahdollisuuden säästää sähkölaskussa vastaamalla pieniin ekohaasteisiin. 

Aina hiilidioksidivapaata sähköä Fortumilta

Kun kotiisi tulee Fortumin sähköä, se on tuotettu aina ilman hiilidioksidipäästöjä ja fossiilisia polttoaineita. Olet siis mukana rakentamassa puhtaampaa maailmaa. Lue lisää Fortumin ilmastoystävällisestä sähköstä 

Sähköä uusiutuvasta energiasta

Aurin­koe­ner­gialla, tuuli­voi­malla, vesivoi­malla tai bioener­gialla tuotettu sähkö on uusiu­tuvaa energiaa. Voit tilata alkupe­rä­muu­toksen uuteen tai jo voimassa olevaan Fortum-sopimukseen. Pienellä kuukausittaisella lisämaksulla olet mukana edistämässä kestävää kehitystä.    

Ympäristöteoilla säästöä sähkölaskuusi

Pikku juttu -etuohjelma tarjoaa Fortumin asiakkaille mahdollisuuden osallistua muutokseen. Maksa osa sähkölaskustasi tekemällä pieniä arkisia ilmastotekoja. Haasteita suorittamalla voit ansaita ilmaisia sähkötunteja. Lähtemällä mukaan ansaitset heti 24 ilmaista sähkötuntia!

Sähkönkulutus – miten arvioin sähkönkulutuksen?

Kun olet tekemässä sähkösopimusta, varsinkin uuteen kotiin, on vaikeaa hahmottaa kodin sähkönkulutusta. Sähkönkulutus on monia huolestuttava aihe ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota jos valitset kiinteähintaista Vakio-sopimusta tai kun haluat arvioida sähkölaskusi etukäteen. 

Sähkönkulutus erikokoisissa kodeissa

Sähkönkulutus yksiössä, kaksiossa ja omakotitalossa... Katso millainen sähkönkulutus on keskimäärin erikokoissa asunnoissa. Millaisista tekijöistä sinun sähkönkulutuksesi muodostuu – tunnistatko itsesi esimerkkitalouksistamme? Miten esimerkiksi sauna vaikuttaa sähkönkulutukseen?

15.08.2022 | Fortum | 3 Min

Miksi sähkön hinta on korkealla, ja mitä voit kuluttajana tehdä säästääksesi?

Sähkön hinta on ollut kuluneen vuoden aikana paljon pinnalla, ja syystäkin. Aiempiin vuosiin verrattuna hinnat ovat olleet tavanomaista korkeammalla, eikä helpotusta vielä ole näkyvissä. Sähkönkulutukseen ja laskun loppusummaan vaikuttaa moni asia asumismuodosta sopimusmalliin sekä lukuisiin yksittäisiin arjen valintoihin ja kulutuksen hallinta voikin tuntua haastavalta.

14.03.2022 | Fortum | 5 Min

Tiedätkö paljonko kodinkoneesi kuluttavat sähköä?

Tiedätkö, paljonko tutut kodinkoneet oikein kuluttavatkaan sähköä ja miten voit itse vaikuttaa siihen? Siitä otetaan nyt selvää.

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä

Sähkönostajan opas – sähkön säästäminen

Sähkön säästäminen on ajankohtaista ja se mitä hyötyä on energian säästämisestä, on kaikille selvää. Samalla kun olet tekemässä uutta sähkösopimusta kannattaa miettiä miten voit säästää sähköä ja samalla rahaa. Kannattaa myös selvittää, voiko sopimukseesi liittää edullisemman yösähkön ja onko se mahdollista alueellasi. 

Sähkön säästä­minen ja kulutuksen seuranta

Sähkön säästäminen kannattaa jo taloudellisessa mielessä. Meistä jokainen haluaa pienemmän sähkölaskun. Sähkön säästäminen alkaa kulutuksen seuraamisesta, sillä siten näet mikä  aiheuttaa kulutusta. Sähkön säästäminen on tärkeää myös ympäristön näkökulmasta. Lue kuinka paljon kodin arkiset asiat kuluttavat sähköä ja miten voit säästää. 

Säästö­vinkit lattia­läm­mi­tykseen

Onko sinulla lattia­läm­mitys, jonka arvelet kulut­tavan tarpeet­to­masti sähköä? Lähes kaikilla sähkölämmittäjällä ainakin puolet kodin käyttämästä sähköstä kuluu talon lämmittämiseen. Muista, että vain yhden asteen pudotus lämpötilaan tuo noin 5 % säästön energian kulutukseen. Lue vinkkejä ja ohjeita, joiden avulla voit säästää sähköä lämpenipä asuntosi kokonaan lattialämmityksellä tai jos lattiasi lämpenee vain märkätiloissa.  

Sähkösopimus ja muutto

Kun muutat tarvitset sähköt uuteen kotiisi. Helpointa on siirtää nykyinen Fortum-sopimus uuteen kotiisi. Sen voi tehdä kätevästi netissä. Jos olet unohtanut tehdä sopimuksen, onnistuu myös pikatilaus. 

Muutto ja sähköt uuteen kotiin

Sähkösopimus on uuden kotisi tärkeimpiä asioita. Fortumilta saat meiltä sähköt nopeasti uuteen kotiin – jopa samalle päivälle, jos sopimuksen tekeminen on unohtunut. Voit siirtää vanhan sopimuksen uuteen kotiin tai tehdä uuden. Fortum hoitaa puolestasi myös sähkönsiirtosopimuksen tilauksen paikalliseen sähköverkkoyhtiöön.

Muuttoil­moitus Fortumin asiak­kaana

Siirrä näppä­rästi Fortum sähkö­so­pi­muksesi uuteen osoit­teeseen tai testaa ensin, mikä sopimus olisi paras. Sähköt jopa samalle päivälle aamupäivän tilauksiin. Jos käytössäsi on ollut e-lasku, se säilyy edelleen. Varmistamme sähkösopimuksen siirron nimesi ja nykyisen osoitteesi perusteella. Samalla voit ilmoittaa sähkösopimuksesi päättymisestä vanhassa kodissasi. 

Fiksuja juttuja Fortumin asiak­kaille

Fortumin sähkösopimus on jo sellai­senaan hyvä juttu – saat asiak­kaa­namme aina päästöt­tö­mästi tuotettua sähköä, vinkkejä sähkön­säästöön ja etuoh­jelman, jossa säästät sekä ilmastoa että rahaa.

Fortumin asiakkaana saat fiksuja etuja kuten etuja Niemen muuttopalveluista, kätevät sähkönkäytön seuraamisen työkalut ja paljon muuta. 

Lue fiksut jutut

Tietoa sähkölaskusta

Kun sähkölasku tipahtaa postilaatikkoon tai sähköpostiin, saattaa sen ymmärtäminen olla hankalaa. Lisäksi monissa tapauksissa saat erillisen laskun sähköyhtiöltä ja toisen sähkön siirrosta vastaavalta paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Katso ohjeet ja tiedät paremmin. Tutustu myös Maksujousto-palveluumme, joka auttaa varautumaan suurempiin sähkölaskuihin.  

Sähkölaskusta kysyttyä

Mistä osista lasku muodostuu? Miksi saan postissa kaksi laskua? Mihin kellonaikoihin sovelletaan yösähkön hintaa? Voinko saada lisää maksuaikaa? Tutustu yleisimpiin kysymyksiin ja vastauksiin. 

Ennakoi sähkölaskusi seuraamalla kulutusta

Seuraat energian­ku­lu­tusta helposti Oma Fortum -sovel­luk­sessa sekä verkko­pal­ve­lussa. Näet sähkönkulutuksesi jopa tuntitasolla ja voit sen avulla ennakoida tulevaa sähkölaskuasi. Kulutusta seuraamalla näet myös miten oma käyttäytyminen vaikuttaa sähkönkulutukseen ja sitä kautta voit löytää mahdollisuuksia säästää sähköä ja pienentää sähkölaskuasi. Oma Fortum kertoo myös pörssisähkön hinnan tunneittain etukäteen. 

Lue lisää

Joustoa maksamiseen ja tasaa maksuja

Fortum Maksu­jousto on sähkö­so­pi­mus­asiak­kail­lemme suunnattu palvelu, joka tuo monipuo­li­sesti joustoa maksa­miseen mutta myös tasaa maksuja kuukausi­ta­solla. Lue lisää lisäpalvelustamme ja voit välttyä ikäviltä tilanteilta. 

Kaikki sopimuk­seesi liittyvät asiat Oma Fortu­missa

✓ Näet sähkön­käyttösi kilowat­teina ja euroina
✓ Löydät sopimustiedot ja laskut
✓ Näet etuoh­jel­massa hankkimasi ilmaiset tunnit
✓ Voit aktivoida helposti e-laskun

Tutustu Oma Fortumiin

Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Yhdessä-blogi

Inspiraatiota ja hyödyllistä lukemista.

Yhdessä-blogi

Pikku juttu -etuohjelma

Tee pieniä ilmas­to­tekoja – säästät rahaa ja ympäristöä.

Lue ja liity mukaan