Sähkönkulutuksen seuranta ja sähkön säästäminen

Sähkönkulutus näkyy suoraan sähkölaskussa - siksi sen seuranta ja optimointi kiinnostavat lähes kaikkia. Tiedätkö, mitkä ovat kotisi suurimmat sähkösyöpöt? Entä, miten olet tehostanut asuntosi sähkönkäyttöä? Tutustu sähkön säästövinkkeihin ja kerrytä säästöä.

Miksi aloittaa sähkönkulutuksen seuranta? 

Seuraamalla omaa sähkönkulutustasi hahmotat, miten paljon sähköä todella käytät ja tunnistat kotisi mahdolliset ongelmakohdat, kuten vialliset sähkölaitteet.

Oma Fortum -sovellus antaa sinulle selkeää tietoa sähkönkulutuksestasi euroina ja kilowattitunteina. Pääset käsiksi tietoihin sekä sovelluksessa että verkkopalvelussa.

Kun teet sähkönkulutuksen seurannasta rutiinin, saatat löytää helppoja mahdollisuuksia sähkönkäytön tehostamiselle. Voit säästää vuositasolla pitkän pennin.

Säästät myös löytämällä itsellesi parhaan mahdollisen sähkösopimuksen: 

Säästä sähköä kotonasi - ota haltuun perustoimenpiteet

Moni meistä vilkaisee sähkölaskua kiinnittäen huomiota lähinnä loppusummaan ja maksun eräpäivään. Sinun kannattaa kuitenkin sukeltaa syvemmälle: kuinka paljon sähköä kotonasi kuluu kuukaudessa? Miten voisit vähentää energiankulutustasi? Vaikka Pohjolassa asuminen tarkoittaa monelle suuria lämmityskustannuksia, erityisesti talvella, on silti lukuisia keinoja, joilla kaikki voivat hallita sähkönkulutustaan.
 


Saunan sähkönkulutus

Saunominen on meille suomalaisille tärkeä harrastus, mutta se kuluttaa sähköä melkoisesti, etenkin jos saunot päivittäin. Tiesitkö, että voit säästää merkittävästi sähköä tekemällä pieniä muutoksia saunomistottumuksiisi?

Harkitse saunomiskertojen vähentämistä viikossa, alenna hieman saunan lämpötilaa ja napsaise sauna ajoissa pois päältä. Vanha kiuas voi kuluttaa paljon sähköä, joten harkitse tarvittaessa sen vaihtamista uuteen.

Ruoanlaitto

Kun valmistat ruokaa, uuni, liesi, jääkaappi ja pakastin ovat kaikki elintärkeitä välineitä, ja luonnollisesti nämä laitteet kuluttavat sähköä. Voit vähentää sähkönkulutusta käyttämällä laitteita oikein ja valitsemalla vähemmän energiaa kuluttavia malleja. Esimerkiksi induktioliesi ja nykyaikaiset kylmälaitteet säästävät enemmän sähköä kuin vanhat laitteet.

Kodinkoneet

Kodissasi on todennäköisesti astianpesukone, pyykinpesukone ja ehkäpä myös pyykinkuivauskone. Voit säästää sähköä käyttämällä näitä laitteita tehokkaasti pesemällä aina täysiä koneellisia. Useissa koneissa on ympäristöystävällisiä pesuohjelmia, jotka auttavat vähentämään energiankulutusta.

Osan vaatteista voi myös tuulettaa tai tarvittaessa pakastaa, jolloin niitä ei tarvitse aina pestä koneessa. Voit myös harkita vanhojen ja energiatehottomien kodinkoneiden vaihtamista uudempiin ja ympäristöystävällisempiin malleihin.

Asunnon lämmitys

Kodin sähkönkulutuksesta yli puolet menee usein lämmitykseen. Sähkönkulutuksen määrä riippuu kuitenkin käytössä olevasta lämmitysmuodosta ja asunnon koosta. Varsinkin sähkölämmitteisissä kodeissa sähkölasku voi talvikuukausina olla korkea. 

Voit säästää lämmityksessä pienentämällä huoneiden lämpötilaa. Jopa muutaman asteen lämpötilan alentaminen voi pienentää laskuasi huomattavasti. Myös sähköinen lattialämmitys kuluttaa paljon sähköä.

Käyttövesi

Veden lämmittämiseen kuluu yllättävän paljon sähköä jos sinulla on oma lämminvesivaraaja. Siksi lämmintä vettä ei koskaan kannata jättää juoksemaan turhaan tai käydä liian pitkissä ja kuumissa suihkuissa.  

Myös tiskikone ja pyykkikone kuluttavat reippaasti lämmintä vettä, siksi niitä ei tule pyörittää liian tiuhaan. Kannattaa myös pyrkiä pesemään täysiä koneellisia.

Elektroniikkalaitteiden sähkönkulutus

Elektroniikkalaitteista erityisesti televisio ja tietokone kuluttavat merkittävästi sähköä, mutta laitteiden kulutuksessa on valtavasti eroja. Suuret televisiot kuluttavat enemmän kuin pienemmät. Vastaavasti pöytäkoneiden ja varsinkin tehokkaiden pelikoneiden sähkönkulutus on huomattavasti läppäreitä suurempaa. Muista sulkea laitteet aina, kun et käytä niitä.

Valaistus

Valaistusteknologia on kehittynyt hurjasti, ja lamput eivät ole yhtä suuria energiasyöppöjä kuin ennen. Valaistuksessa pystyt säästämään valitsemalla energiansäästölamput, sammuttamalla valot aina kun et tarvitse niitä ja sijoittamalla kotisi lamput tarkoituksenmukaisesti.

Saavuta sähkön säästämisen seuraava taso keittiön lämpötilojen hallinnalla

On monia tehokkaita tapoja, joilla voit säästää sähköä kotonasi keskittymällä kylmän kylmänä pitämiseen ja tarpeenmukaiseen lämmön käyttöön. Pienetkin muutokset voivat johtaa merkittäviin säästöihin sekä sähkölaskussa että ympäristön kuormituksessa. Katso myös kattava lista Fortumin energiansäästövinkkejä.  

Sähkön säästövinkit - pidä viileä viileänä

 1. Sulata pakastin ja jääkaappi säännöllisesti

  Tiesitkö, että jääkaappi ja pakastin tulisi sulattaa vähintään kerran vuodessa? Säännöllinen sulatus on nimittäin avainasemassa pakastimen ja jääkaapin tehokkaassa toiminnassa. Jääkertymät voivat estää ilmankierron, mikä alentaa jääkaapin ja pakastimen tehoa kuluttaen enemmän energiaa. 

  Poista jokaisen sulatuksen yhteydessä jäät ja jäätyneet ruoantähteet ja puhdista pinnat huolellisesti. Pakastin ja jääkaappi on suositeltavaa sulattaa vähintään kerran vuodessa, mutta tarvittaessa useammin, jos jääkerrostumia alkaa muodostua. Kun sulatat laitteet säännöllisesti, vähennät samalla laitteiston kulumista ja pidennät niiden käyttöikää.
   
 2. Tarkista pakastimesi lämpötila sähkön säästämiseksi

  Milloin olet viimeksi tarkistanut pakastimesi lämpötilan? 

  Pakastimen lämpötilan selvittäminen on tärkeä askel energiatehokkuuden ja elintarvikkeiden säilyvyyden varmistamiseksi. Optimaalinen lämpötila pakastimelle on noin -18°C. Tällöin ruoka säilyy turvallisesti ja tuoreena. 

  Liian kylmä lämpötila kuluttaa tarpeettomasti energiaa ja aiheuttaa elintarvikkeiden kuivumista, kun taas liian suuri lämpötila johtaa ruoan pilaantumiseen ja bakteerikasvuun. 
   
 3. Tarkista jääkaappisi ja pakastimesi ovien eristeet

  Miten säästää sähköä keittiössä mahdollisimman tehokkaasti? 

  Jääkaapin ja pakastimen ovien eristeiden kunto on olennainen tekijä laitteiden energiatehokkuudessa ja niiden toiminnan luotettavuudessa. Jos eristeet ovat hapertuneet tai risaiset, ne eivät enää tiivistä ovea kunnolla, mikä voi johtaa lämpöhävikkiin ja lisätä laitteen energiankulutusta.

  Muistatko, milloin olet viimeksi tarkistanut ja tarvittaessa vaihtanut pakastimen ja jääkaapin ovien eristeet? Varmista, että eristeet ovat ehjät ja tiiviit ja puhdista ne säännöllisesti pidentääksesi niiden käyttöikää. Jos huomaat, että ovien eristeet ovat vahingoittuneet, vaihda ne tai ota yhteyttä laitteen valmistajaan tai maahantuojaan saadaksesi tietoa oikeanlaisen eristeen hankkimisesta tai vaihtamisesta. 
   
 4. Jäähdytä kuuma ruoka ennen kylmäsäilytystä

  Kuinka säästää sähköä viilentämällä ruoat fiksusti?

  Jääkaapin tehokas käyttö vaatii hieman ennakointia. Kuuma ruoka vaatii ylimääräistä energiaa jäähtyäkseen jääkaapissa, mikä lisää laitteen energiankulutusta ja altistaa ruoan pilaantumiselle. 

  Siksi sinun kannattaa jäähdyttää ruoka huoneenlämpöiseksi ennen sen laittamista jääkaappiin. Voit esimerkiksi asettaa astiat viileään paikkaan, jotta ruoka voi jäähtyä nopeasti ja energiatehokkaasti.
   

Miten säästää sähköä laskemalla kuumuutta?

 

 1. Säädä liettä pienemmälle, kun keitoksesi kiehuu

  Ruuanlaiton aikana voit saavuttaa sähkön säästöä pienilläkin toimenpiteillä. 

  Kun keitoksesi on saavuttanut kiehumispisteen, voit säätää lieden tehoa pienemmälle, sillä kiehuminen jatkuu edelleen myös vähemmällä teholla. Tämä pieni mutta tehokas muutos auttaa välttämään lämpöhävikkiä ja säästää sähköä ruoanvalmistuksen aikana. Lisäksi pienemmällä teholla ruoka voi kypsyä hitaammin ja tasaisemmin, mikä voi parantaa sen makua ja koostumusta. 

  Muista myös pitää liesi puhtaana, jotta ruoanlaitto on turvallista ja tehokasta. 
   
 2. Älä käytä kuumaa vettä astioiden esihuuhteluun

  Astioiden esihuuhtelu ennen niiden konepesua voi olla tarpeen pinttyneen lian irrottamiseksi, mutta huuhtelu on syytä suorittaa kylmällä vedellä. 

  Kylmän veden käyttö lämpimän sijaan aina kun se on mahdollista onkin erinomainen sähkön säästövinkki: veden lämmittäminen kun vie merkittävän osan kodin energiankulutuksesta. 
   
 3.  Käytä vedenkeitintä kattilan sijaan

  Oletko ahkera teen tai muun kuuman juoman nautiskelija? Lämpiääkö vetesi kattilassa vai vedenkeittimessä?

  Vedenkeittimen käyttö on huomattavasti energiatehokkaampaa kattilaan verrattuna, erityisesti silloin kun tarvitset kiehuvaa vettä esimerkiksi teen, kahvin tai ruoanlaiton yhteydessä. 

  Vedenkeittimessä vesi kuumenee nopeasti ja tehokkaasti pienemmällä energiamäärällä kuin kattilassa. Vedenkeittimessä kiehumiseen käytetään suoraa lämpöä vain veden lämmittämiseen, kun taas kattilassa lämpöenergia voi haihtua ympäristöön.  

  Laita vedenkeittimeen vain tarvittava määrää vettä sähkön säästämiseksi.

Sähkönkulutuksesta kysyttyä

Mikä kuluttaa eniten sähköä kotona?
Chevron down

Eniten sähköä kotona kuluttaa lattialämmitys. Myös sähkösauna, pöytätietokone ja kylmälaitteet vievät paljon sähköä. Välttämällä niiden turhaa käyttöä voit säästää sähkölaskussa. 

Mistä näen sähkönkulutuksen?
Chevron down

Sähkönkulutuksen näet sähkölaskusta kuukausitasolla. Näet myös kulutuksen esimerkiksi Oma Fortum -sovelluksella tai verkkopalvelussa. Seuraamalla kulutusta päiväkohtaisesti, havaitset sähkönkulutuksen piikit. 

Mistä sähkölasku muodostuu?
Chevron down

Sähkölasku muodostuu sähköenergiasta, jonka laskuttaa valitsemasi sähköyhtiö. Sähkölasku muodostuu myös sähkön siirrosta, jonka laskuttaa paikallinen sähköverkkoyhtiö. Siirrosta ja sähköenergiasta maksetaan arvonlisävero sekä sähkövero. Joissain sähkösopimuksissa laskuun lisätään myös kuukausimaksu. 

Miten voin säästää sähköä?
Chevron down

Sähkönsäästö kannattaa aloittaa eniten sähköä kuluttavista asioista. Lattialämmityksen voi säätää alemmas, sähkösauna kannattaa lämmittää koko perheelle kerralla ja kylmälaitteet ja muut kodinkoneet kannattaa vaihtaa uusiin vähäpäästöisiin. 

Katso energiansäästövinkit

Fiksuja juttuja Fortumin asiak­kaille

Fortumin sähkösopimus on jo sellai­senaan hyvä juttu – saat asiak­kaa­namme aina päästöt­tö­mästi tuotettua sähköä, vinkkejä sähkön­säästöön ja etuoh­jelman, jossa säästät sekä ilmastoa että rahaa.

Fortumin asiakkaana saat fiksuja etuja kuten etuja Niemen muuttopalveluista, kätevät sähkönkäytön seuraamisen työkalut ja paljon muuta. 

Lue fiksut jutut

Muutto uuteen asuntoon – lue lisää!

Katso vinkkejä asunnon hankintaan ja muuttojärjestelyihin. 

Lue lisää muuttajan oppaasta