Fortum Identiteettisuoja

Fortum tarjoaa asiakkailleen paitsi sähköä, lämpöä ja vakuutuksia, nyt myös suojaa henkilötietojen väärinkäyttöä vastaan. Fortum Identiteettisuoja on tarkoitettu identiteettivarkauksien ja henkilötietojen väärinkäytön ennaltaehkäisyyn, havaitsemiseen ja haittojen minimointiin. Sisältää myös vakuutuksen.

Cost efficient
Kattava ja edullinen
Easiness
Ei ole sidottu määräaikaan
Society and people
Kattaa myös perheen nuoret

Fortum Identiteettisuoja pähkinänkuoressa

Identiteettisuojan online-palvelu ja puhelintuki tarjoavat tukea rikosten ennaltaehkäisyyn 24/7, sekä toimintaohjeita rikoksen tapahduttua.

Asiantuntijamme voivat tehdä puolestasi toimenpiteitä, kuten asettaa vapaaehtoisen luottokiellon, kiistää maksuvaatimuksia ja poistaa epätoivottuja kuvia netistä.

Palveluun kuuluu myös kattava vakuutus, joka korvaa taloudellisia menetyksiä sekä oikeudenkäyntikuluja ilman omavastuuta.

Katso video: Näin Fortum Identiteettisuoja toimii

Palvelun sisältö

 • luottotietojen monitorointi
 • henkilötunnuksen monitorointi
 • sähköpostiosoitteiden monitorointi 
 • 24/7 puhelintuki
 • henkilökohtainen ja konkreettinen apu rikoksen tapahduttua
 • vakuutus korvaa taloudellisia menetyksiä jopa 10 000 euroon asti ilman omavastuuta
 • vakuutus kattaa oikeudenkäyntiavustajan kustannuksia jopa 25 000 euroon asti ilman omavastuuta

Identiteettivarkauden uhrin tuki

Pyynnöstäsi ryhdymme tarvittaviin toimenpiteisiin puolestasi petoksen seurauksien rajoittamiseksi ja mahdollisten taloudellisten tappioiden ennaltaehkäisemiseksi. Esimerkkejä toimenpiteistä:

 • osoitteenmuutoksen eston asettaminen
 • luottokiellon asettaminen luottotietoyhtiölle
 • oikeudettomien maksuvaatimusten kiistäminen ja torjuminen
 • perusteettomien luottomerkintöjen poistaminen luottotietokannasta.

Palveluun sisältyy tuki myös yli 15-vuotiaita lapsiasi, jotka asuvat kokonaan tai osittain luonasi.

Tuki internetissä väärinkäytettyjen tietojen yhteydessä

Sinulla on mahdollisuus valtuuttaa meidät käsittelemään yksittäisen tapauksen epätoivotun aineiston poistamiseksi. Prosessin kulun määräävät omat toiveesi, tietämyksesi, tapauksen monimutkaisuus ja pääsy internetiin.

 • Otamme yhteyttä verkkosivuston omistajiin pyytäen heitä poistamaan sinua koskevat ei toivotut sekä loukkaavat kuvat ja henkilötiedot.
 • Varmistamme, että tiedot todella poistetaan.

Tuki koskee myös yli 13-vuotiaita lapsiasi, jotka asuvat kokonaan tai osittain luonasi.

Palvelun käyttöönotto

Aktivoi käyttö: Saat Identiteettisuojan online-palvelun aktivointikoodin tilauksesi jälkeen. Siirry verkkopalveluun ja aktivoi palvelu käyttöön. Syötä tiedot, joiden perusteella haluat, että valvontaa tehdään.

Tarkista hälytykset: Verkkovalvonnan aktivoinnin jälkeen online-palveluusi alkaa kertyä tapahtumia, joissa henkilötietojasi on käytetty. Tapahtumalistalle kertyy sinun omia verkkoasiointejasi sekä epäilyttäviä, mahdollisiin identiteettivarkauksiin liittyviä tapahtumia, joihin sinun pitää reagoida. Tapahtumien riskiluokitus auttaa arvioimaan riskin suuruutta. Saat hälytyksistä tiedon sähköpostiisi.

Estä vahingot: Kun olet aktivoinut verkkopalvelun käyttöön, löydät online-palvelusta myös kirjallisia ohjeita, kuinka suojautua identiteetin väärinkäytöksiltä. Kannattaa myös tarkistaa etukäteen miten toimia, jos epäilet rikosta. Silloin on toimittava nopeasti. Puhelinpalvelu on käytössäsi sekä rikosten ennaltaehkäisyyn että tilanteen ollessa päällä.

 

Verkkorikollisuus ei katso rajoja.
Fortum Identiteettisuoja etsii tietojesi väärinkäytöksiä kaikkialta tietoverkoista. 

Identiteettirikos ja miten voin joutua sen uhriksi?

Miten Identiteettivarkaus tapahtuu?
Chevron down

Identiteettivarkaus voi tapahtua esimerkiksi siten, että henkilökortti, ajokortti tai passi varastetaan, ja käytetään rikollisiin tarkoituksiin. Joskus Identiteettivarkauteen riittää, että paperinkeräykseen heitetyistä laskuista poimitaan tietoja ja käytetään lain vastaisesti. Myös esiintyminen toisena henkilönä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa täyttää usein identiteettivarkauden tunnusmerkit.

Onko toisen ihmisen henkilötietojen käyttäminen rikos?
Chevron down

Kyllä, on rikos käyttää toisen henkilötietoja tai esimerkiksi henkilökorttia, ajokorttia tai passia. Mikäli jokin näistä poliisin myöntämistä henkilötodistuksena toimivista asiakirjoista on kadonnut, tee ilmoitus poliisin lupahallintoon.

Onko rikos, jos joku luo minun tiedoillani sosiaalisen median tilin?
Chevron down

Mikäli nimeä, kuvaa tai muita henkilön tietoja hyväksikäyttäen luodaan sosiaalisen median tili, ja esiinnytään toisena henkilönä huijaustarkoituksessa, on kyse identiteettivarkaudesta.

Mitä taloudellisia riskejä on identiteettivarkaudessa?
Chevron down

Varastettuja henkilötietoja valitettavasti käytetään monella tavalla taloudellisessa hyötymistarkoituksessa. Toisen henkilön nimissä on otettu pikavippejä sekä ostettu palveluita ja tuotteita. Mikäli epäilet identiteettivarkauden tapahtuneen, ole aina yhteydessä poliisiin. On myös suositeltavaa asettaa itselleen väliaikainen omaehtoinen luottokielto, jotta lainojen ja luottokorttien käyttö estyy. Jos olet Fortum Identiteettisuoja -asiakas, käytössäsi on lisäksi asiantuntija-apu, joka auttaa monissa toimenpiteissä ja voi tehdä osan tarvittavista toimenpiteistä kokonaan puolestasi.

Onko rikos lähettää sähköpostia toisen henkilön nimissä?
Chevron down

Usein identiteettivarkauden yhteydessä sähköpostiin saatetaan murtautua, ja sähköpostitiliä käytetään roskapostin lähettämiseen. Mikäli näin on tapahtunut, vaihda nopeasti sähköpostitilisi salasana. Mikäli se ei onnistu, ilmoita asiasta sähköpostipalvelutarjoajallesi.

Fortum Identiteettisuojasta kysyttyä

Mitä verkkopalvelun aktivointi käytännössä tarkoittaa?
Chevron down

Kun sopimus on astunut voimaan, saat erillisen viestin, jossa sinua pyydetään ensin aktivoimaan Online-palvelu käyttöön. Kun aktivointi on tehty onnistuneesti, saat lisätietoa verkkopalveluun kirjautumisesta ja sen käytöstä.

Jos olet epävarma siitä, miten aktivointi tapahtuu, ole yhteydessä Fortumin asiakaspalveluun tai Fortum Identiteettisuojan 24/7 puhelinpalveluun. Älä koskaan anna kirjautumistietojasi toiselle henkilölle.

Saanko apua, vaikka en aktivoisi Online-palvelua tai ottaisi vastaan hälytyksiä?
Chevron down

Palvelun ostaneena asiakkaana voit olla koska vain yhteydessä Identiteettisuojan asiakaspalveluun ja pyytää neuvoja rikosten ennaltaehkäisyyn ja apua väärinkäytösten selvittelyyn.

Online-palvelun käyttöönoton etu on siinä, että tietojen kalastelu- ym. tietosuojarikoksiin päästään kiinni mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ja siten riskiä päätyä useamman rikoksen kohteeksi voidaan pienentää. 

Palvelun aktivoinnin voi tehdä myöhemminkin. Etsittävien henkilötietojen valintoja voit muuttaa jälkikäteen. Sähköposti-ilmoituksen voit ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä kirjautumalla Online-palveluusi.

Miten henkilötietojeni väärinkäytöksiä verkossa kartoitetaan?
Chevron down

Online-palvelu, jonka olet aktivoinut ja jolle olet itse määritellyt hakuehdot etsii jatkuvasti tietojasi avoimessa, syvässä ja pimeässä verkossa (surface web, deep web, dark web). Pimeä verkko on se osa maailmanlaajuisia tietoverkkoja, joihin esimerkiksi sinä et koskaan löydä tavallista julkista internetiä selaamalla. Pimeän verkon käyttäminen ei ole Suomessa laitonta, mutta koska siellä voi liikkua anonyymina (tunnistamattomana) se on erityisesti verkossa liikkuvien rikollisten suosiossa. Verkossa voi tarjota ja ostaa nimettömänä laittomia palveluja, ja esimerkiksi myydä varastettuja henkilötietoja. 

Pitääkö minulla olla Fortumin sähkösopimus? Miten laskutus hoituu?
Chevron down

Ei tarvitse. Fortum Identiteettisuoja -palvelu voi olla vaikka ainoa sopimuksesi mitä sinulla on Fortumin kanssa.

Fortum Identiteettisuoja on jatkuva sopimus, joten vaikka muut sopimuksesi Fortumiin päättyisivät, Identiteettisuoja jatkuu niin kauan, kunnes jompikumpi osapuoli, sinä tai Fortum irtisanoo sopimuksen.

Voit saada laskun e-laskuna verkkopankkiisi.

Laskutamme Fortum Identiteettisuoja -palvelun sähkölaskullasi ja sen rytmissä.

Palvelun ehdot ja tietosuoja

Lisätietoa verkkouhkista

Mitä eroa on identiteettivarkaudella ja maksukorttipetoksella? Mitä tarkoittaa dark web?

Verkkorikollisuuteen liittyvää termistöä

Kyberrikollisuus, verkkorikollisuus Ammatti- ja amatööririkollisten tekemät rikokset verkossa. Rikos voi kohdistua suoraan tietoverkkoon tai verkkoa voidaan käyttää hyväksi rikoksen tekoon. Rikoksia on usein vaikea, ellei jopa mahdotonta jäljittää, sillä pimeässä verkossa voidaan toimia tuntemattomana ja jälkiä voidaan peittää esim. käyttämällä muuleja varastetun tiedon tai tavaran välittämiseen. Verkkorikollisuus ei tunnista maiden rajoja vaan esimerkiksi anastettuja henkilötietoja, pankkitunnuksia ja muita tunnistautumistietoja kaupitellaan maailmanlaajuisesti. 
Verkkoavaruus Verkkoavaruus  (kyberavaruus, kyberympäristö) on tietoverkkojen ja niihin liitettyjen tietokoneiden muodostama kokonaisuus. Verkkoavaruuteen kuuluu kaikille käyttäjille näkyvä verkko sekä verkkopalvelut ja sivustot joiden käyttö tai sisällöt on rajattu.
Avoin/näkyvä verkko, surface web Tässä yhteydessä avoin verkko eli surface web ( surface =pinta, pinnalla oleva) tarkoittaa  tavallisten internetsivujen muodostamaa kokonaisuutta, johon pääsee tavallisella tietokoneen tai puhelimen selaimella ilman kirjautumista tai erikoisohjelmia. Nämä sivut ovat löydettävissä esimerkiksi googlen hakukoneella. Tästä tietoverkon osa-alueesta käytetään myös nimityksiä indexed web (indeksoitu verkko) ja visible web (näkyvä verkko). Toisessa yhteydessä termillä "avoin verkko" voidaan tarkoittaa myös esim. yhteisen langattoman verkon käyttöä julkisessa tilassa, esimerkiksi kahviossa.
Syvä verkko, deep web Syvä verkko on avoimen verkon vastakohta, eli siellä toimivat sivut joita ei indeksoida. Ne eivät ole löydettävissä tavallisilla hakukoneilla. Tähän osaan tietoverkkoja kuuluvat  esimerkiksi kirjautumisen takana olevat verkkopalvelut ja netissä tehdyt tilaukset. Tästä tietoverkon osa-alueesta käytetään myös nimityksiä invisible web (näkymätön verkko) ja hidden web (piilotettu verkko).
Pimeä verkko, dark web Pimeä verkko eli dark web on osa piilotettua eli syvää maailmanlaajuista verkkoavaruutta. Pimeän verkon on tarkoitus tarjota täysin anonyymi liikkuminen tietoverkossa. Pimeän verkon käyttö ei ole kiellettyä, mutta se houkuttelee laajasti rikollisia toimijoita puoleensa. Rikoksesta kiinni jäämisen riski on pienempi, koska käyttäjiä on vaikea jäljittää. Kaupankäynnissä maksuvälineenä tai kaupankäynnin kohteena käytetään yleensä virtuaalivaluuttaa, jota voidaan siirtää ilman jälkiä.
Nettipetos Nettipetoksilla tarkoitetaan yleensä identiteettivarkauksia, tietojen kalastelua sekä monia internetissä tehtyjä huijauksia. Näihin voi liittyä myös sähköpostitse ja puhelimitse tehtyjä kalasteluyrityksiä.
Identiteettivarkaus Henkilö käyttää luvatta toisen henkilön tietoja saadakseen taloudellista hyötyä. Henkilötietojen avulla rikollinen voi esimerkiksi asioida verkkopankissa, ottaa pikavippejä tai ostaa tavaraa verkkokaupoista. Käsite on tullut rikoslakiin Suomessa vuonna 2015. Poliisi ei aloita tutkia rikosta, jos rikoksen uhri ei itse tee rikosilmoitusta. 
Tietojen kalastelu, verkkourkinta, phising Verkkourkinnan uhria harhautetaan antamaan pankkitunnukset, salasana tai muu palveluun kirjautumistieto esimerkiksi puhelimitse. Sähköpostihuijauksessa henkilöä pyydetään kirjautumaan palveluun, mutta sähköpostin linkki ohjaakin huijaussivulle, joka muistuttaa varsinaisen palveluntarjoajan kirjautumissivua. Kun käyttäjä sitten näppäilee kirjautumistiedot sivulle, ne kertyvät rikollisyrityksen tietokantoihin, joita rikolliset voivat käyttää itse tai kaupitella eteenpäin.
Muuli Varsinkin kansainvälisessä verkossa tapahtuvassa rikollisuudessa käytetään välikäsiä eli 'muuleja', joka entisestään vaikeuttaa rikollisen alkuperän selvittämistä. Muulin avulla siirretään rikollisesti hankittua rahaa tai tavaroita vastaanottajaketjussa eteenpäin. Muuli ei välttämättä itse tiedä, että on mukana rikollisessa toiminnassa vaan luulee vakuuttavan tuntuisen työpaikkailmoituksen vuoksi tekevänsä laillisia toimia. 
Valeprofiili Henkilö luo käyttäjätilin esiintyen toisena henkilönä esimerkiksi Facebookissa, Twitterissä tai muussa sosiaalisessa mediassa. Valeprofiileja tehtaillaan myös esimerkiksi keskustelupalstoille tai verkkokauppoihin.
Vakoiluohjelma, spyware Haittaohjelma, joka ujutetaan tietokoneelle käyttäjän huomaamatta, esimerkiksi ilmaisohjelman lataamisen yhteydessä. Vakoiluohjelma voi esimerkiksi seurata näppäinten painalluksia tai lomakkeille syötettyjä tietoja. Tarkoituksena on yleensä urkkia käyttäjän henkilötietoja tai tietoa käyttäjän liikkeistä verkossa ja käyttää näin saatua tietoa rikollisiin tarkoituksiin.
Maksukorttipetos Maksukorttipetoksessa toisen henkilön maksukorttia tai väärennettyä maksukorttia (luottokortti, pankkikortti tms.) käytetään tilaamiseen tai maksamiseen. Petos kohdistuu silloin ensisijaisesti, luottoyhtiöön, pankkiin tai myyjään, jota tapahtumassa harhautetaan. Usein tämän lisäksi korttitietojen avulla pyritään urkkimaan henkilötietoja kortin omistajasta ja käyttämään niitä rikollisiin tarkoituksiin. Näin ollen petos voi kohdistua sekä kortin omistajaan (identiteettirikos)  että palveluntarjoajaan/myyjään (petos).

 

Huipputiimi palveluksessasi

Voidaksemme tarjota sinulle parhaan mahdollisen asiantuntemuksen, olemme valinneet kumppaniksemme kansainvälisen Tenerity AB:n (entinen cxLoyalty).

Tenerity AB

Tarjoaa Online-monitoroinnin, hälytykset, ilmoitukset ja 24/7 puhelinpalvelun ja rikosten ennaltaehkäisyyn liittyvän neuvonnan

____

Tietosuoja:
Tietosuojaseloste, Tenerity (ent. cxLoyalty)

Online-palvelun aktivointiin liitettyjä tietoja ei siirry Fortumin asiakastietoihin, vaan monitorointiin liittyviä tietojasi käsittelee Tenerity. Fortumissa käsittelemme vain asiakas- ja laskutustietojasi:
Lisätietoa Fortumin asiakkaan tietosuojasta.

Asiakaspalvelu

Contact

Lisätiedot, tilaukset ja laskukyselyt

0200 19000

pvm/mpm

ma - pe 8 - 17

Ulkomailta soitettaessa
+ 358 104 566 080
Customer service

Fortum Identiteettisuojan asiakaspalvelu

Vain palvelun ostaneille

010 416 8028

pvm/mpm

puhelinpalvelu 24h joka päivä

Ulkomailta soitettaessa
+ 358 10 416 8028