Muuttopäivä

Fortum muuttopäivä

Muuttopäivää ei turhaan kutsuta hyvin stressaavaksi päiväksi. Yhden ainoan päivän aikana täytyisi onnistua siirtämään omaisuus uuteen asuntoon sekä vielä suorittaa loppusiivous edelliseen kotiin. Kokonaisuudessaan se on varsin suuri urakka, joka vaatii aikaa ja pitkää pinnaa.

Yksin hoidettuna päivä on raskas, joten apukädet ovat todella tarpeen. Muutosta kuitenkin selviää, kun on pakannut ja järjestellyt asiat hyvissä ajoin kuntoon, ja muistaa pitää huolta muuttoapulaisten jaksamisesta.

Muuttopäivän muistilistamme avulla, suoriudut muutosta mahdollisimman nopeasti ja vieläpä hyvällä fiiliksellä!

Sovi muuttopäivä ja hae muuttovapaata

Muuttopäivä on yleensä joko vanhan vuokrasopimuksen viimeinen päivä, tai uuden sopimuksen ensimmäinen päivä. Ole yhteydessä niin nykyisen asunnon uusiin vuokralaisiin kuin tulevan asunnon senhetkisiin vuokralaisiin, sopiaksesi muuttopäivän siten, että kumpikin osapuoli pystyy toteuttamaan muuton mahdollisimman rauhassa.

Kun muuttopäivä on päätetty, seuraavaksi kannattaa selvittää, että saako työpaikallasi muuttopäivän vapaaksi. Useilla aloilla muuttopäivä on laillinen palkallinen vapaa jonka saa kerran vuoteen, joten tämä etu kannattaa ehdottomasti käyttää jos se on mahdollista.

Vakuutus muuttoon

Vakuutuksen suhteen täytyy aina varmistaa, että se on voimassa jo muuttopäivänä. Jos muuttoa tehdessä tapahtuu vahinko, mutta ei ole vakuutusta, ei rikkoutuneille tavaroille ole minkäänlaista turvaa.

Vanhan asunnon kotivakuutus on voimassa niiden tavaroiden osalta, jotka vanhasta kodista siirretään uuteen. Ota kotivakuutus jo remontin ajaksi, jos uudessa kodissa tehdään muutoksia ennen muuttopäivää.

Uuden asunnon kotivakuutus tulee olla voimassa muuttopäivästä alkaen, jolloin tulevan kodin mahdolliset vahingot on myös turvattu.

Onko kotivakuutuksesi voimassa? Yhdistämällä sähkösopimuksen ja vakuutuksen säästät niin vaivaa, aikaa kuin rahaa.

Sähkösopimus uuteen kotiin

Jotta uudessa asunnossa valot saa päälle ja jääkaapin kylmäksi, täytyy sähkösopimus olla muuttopäivänä voimassa uudessa asunnossa.

Sähkön siirtäminen edellisestä asunnosta uuteen asuntoon onnistuu vaivattomasti, tai jos haluat päivittää sopimustasi käy se myös nopeasti. Sopimuksia vertailemalla pääset valitsemaan itsellesi parhaiten sopivan sähkötarjouksen.

Loppusiivous

Huolellinen loppusiivous on osa muuttopäivän to do-listaa, vaikka se ei useimmille se kaikista mieluisin urakka ole. Huolellisella loppusiivouksella teet samalla palveluksen uudelle vuokralaiselle, sillä uudessa asunnossa odottaa puhdas koti jota ei tarvitse heti siivota. Jos siivoaminen ei saa sinua innostumaan, tai aika ei tunnu siihen riittävän, voi siivouspalvelun myös ostaa.

Käy lisäksi läpi häkkivarastot, pyöräkellarit ja muut yhteiset tilat, jotta sinne ei jäisi mitään ylimääräistä. Tutki kaikki komerot ja nurkat asunnossa tarkasti läpi, jotta mitään ei unohdu. Varmista myös palovaroittimien toimiminen!

Avainten luovutus

Ota selvää, että kuinka avaimet luovutetaan edelliseen ja tulevaan asuntoon? Jätetäänkö vanha avain asuntoon vai toimitetaanko jonnekkin muualle? Luovutetaanko se uudelle vuokralaiselle vai vuokranantajalle? Jos tarkoituksena ei ole enää palata vanhaan kotiin ja tavarat on pakattu ja loppusiivous tehty, voi avaimen yleensä jättää asuntoon.

Hyvin tärkeää on myös uuden asunnon avainten haku, jotta kämppään päästään sisälle ja tavarat kantamaan vikkelästi uuteen kotiin!

Muuttoauton pakkaaminen

Voisi kuvitella, että sillä ei olisi juurikaan väliä miten pakkaat ja muuttoauton tavarat järjestellään - mutta sillä totisesti on!

Pienellä järjestelyllä löydät tavarat helpommin uudessa kodissa. Kun tavarat on pakattu laatikoihin ja laatikot on selkeästi nimetty, on paljon helpompi sijoittaa kamppeet oikeisiin huoneisiin uudessa kodissa. Pakkaa myös yhteen laatikkoon tai matkalaukkuun kaikki välttämättömyydet, kuten hygieniatarvikkeet, jotta ne löytyy tarvittaessa heti uudessa kämpässä vaikka tavaroita ei muuten olisi vielä keretty purkaa.

Muuttoauto kannattaa myös pakata fiksusti, jotta mahdollisimman paljon tavaraa mahtuu kerralla kyytiin ja mitään ei menisi rikki. Mieti myös mitä kautta on kaikista fiksuinta ajaa uuteen osoitteeseen ja mihin siellä saa auton parhaiten parkkeerattua.

Tavaroiden purkaminen

Kun uuteen asuntoon on saavuttu, kiertele kämppä ympäriinsä ja ota kuvat mahdollisista vaurioista. Tämä on tärkeää, jotta voit tilanteen vaatiessa todistaa mitkä vahingot ovat sinun aiheuttamia.

Käynnistä kylmälaitteet heti ja kantakaa muuttoavun kanssa tavarat asuntoon järjestyksessä. Varo tavaroita kantaessa että mitään ei mene rikki, sillä väsyneenä saattaa helposti kolhia omia tavaroita tai asuntoa huolimattomuuden vuoksi. Muista pitää taukoja ja kanna tavarat rauhassa, jotta et myöskään rasita liikaa omaa kroppaasi!

Pyri samantien hiukan järjestelemään laatikkoja oikeisiin huoneisiin, siksi on hyvä jos laatikot on nimetty etukäteen. Aloita kaikkien tavaroiden purkaminen mahdollisimman nopeasti, sillä mitä nopeammin tavarat ovat paikoillaan, sitä pikimmiten pääset asettumaan kunnolla uuteen kotiin.

Palkitse muuttoapulaiset!

Kun kaikki tavarat on kannettu ja pahimmasta urakasta selvitty, palkitse muuttoapulaiset. Perinteiset muuttopitsat ja kylmät juomat toimivat lähes aina!

Pääset myös viimein hengähtämään ja voit taputtaa itseäsi olkapäälle, sillä olet selvinnyt jo kaikista stressaavimmasta osiosta.

Enää tarvitsee vain huolehtia tavaroiden purkamisesta ja asettumisesta uuteen kotiin. Sekä tupareiden järjestämisestä!

Extratärpit mukavaan muuttopäivään:

  • Pidä kiinni aikatauluista

Varsinkin jos etäisyydet on pitkiä ja muita ihmisiä on pyydetty muuttoavuksi

  • Varaa muuttoapulaisille ruokaa ja juomaa

Jano tai pikkunälkä ovat asioita jotka saattavat helposti kiristää tunnelmaa jo ennestään stressaavassa päivässä, joten varaa sapuskaa ja juotavaa tarpeeksi

  • Muista pitää taukoja

Vaikka muuton haluaisi hoitaa alta mahdollisimman nopeasti, täytyy oman ja muiden jaksamisen mukaan muistaa pitää taukoja

  • Maltti on valttia!

Muista että muuttoa ei pysty suorittamaan hetkessä, vaan siihen tyypillisesti menee kokonaisuudessaan päiviä. Pidä pää kylmänä laatikkoja kantaessa, lopulta aherrus kyllä palkitaan!