Sähkönsiirto ja sähkön siirtohinta

Miksi sähkönsiirrosta maksetaan erikseen?

Mitä tarkoittaa sähkönsiirto?
nordic-grids-1280x480

Sähkönsiirto ja sähkön siirtohinta

Sähkönsiirto tarkoittaa sähköenergian kuljettamista tuotantolaitoksista sähköverkkoa pitkin kotitalouksiin, yrityksiin ja teollisuuden tarpeisiin. Kuluttajana havahdut yleensä sähkönsiirron olemassaoloon sähkölaskun maksamisen yhteydessä tai tilanteissa, joissa sähköverkossa on häiriöitä. Mutta mitä kaikkea sinun kannattaisi tietää siitä? Tutustutaan tarkemmin sähkönsiirtoon ja sähkön siirtohintoihin.

Sähkön siirtohinta

Maksat sähkön siirtohinnan sähkölaskusi yhteydessä paikalliselle sähköverkkoyhtiölle, joka omistaa sähköverkon. Toisin kuin varsinainen sähkösopimus, jonka kilpailutat itse, sopimus sähkönsiirrosta tehdään sinun puolestasi.

Kun vaihdat sähkösopimusta, uusi sähköyhtiösi ilmoittaa muutoksesta automaattisesti paikalliselle sähköverkkoyhtiölle. Et siis voi kilpailuttaa siirtomaksuja sähköstä, etkä kuluttajana vaikuttaa hintaan mitenkään. Energiamarkkinavirasto valvoo sähkön siirtohintoja.

Sähkönsiirron merkitys

Sähkön saannin luotettavuus on arjen toimivuuden kannalta äärimmäisen tärkeää. Kuluttajana sinulla on oikeus olettaa, että sähköverkko toimii saumattomasti ja että sähköä on saatavilla jatkuvasti ilman pitkiä tai toistuvia sähkökatkoja.

Sähköverkon häiriöt ja sähkökatkot voivat aiheuttaa merkittävää haittaa ja ylimääräisiä kustannuksia. Sähkökatkot vaikuttavat esimerkiksi kodin toimivuuteen ja ruuan säilytykseen. Sähkökatkojen vaikutukset ulottuvat myös liike-elämän kautta kansalaisten arkeen, sillä ne voivat aiheuttaa tuotantokatkoksia ja palveluhäiriöitä.

Sähkönsiirto pyritään varmistamaan kaikin keinoin

Sähkönsiirrosta vastaavat paikalliset sähköverkkoyhtiöt pyrkivät aktiivisesti varmistamaan sähkönsiirron luotettavuuden ja toimitusvarmuuden. Ne investoivat sähköverkon ylläpitoon, modernisointiin ja kehitykseen. Maksamillasi sähkön siirtohinnoilla katetaan myös verkon jatkuva valvonta ja huolto sekä vikatilanteiden nopea havaitseminen ja korjaaminen.

Sähköverkkoyhtiöt tiedottavat suunnitelluista huoltotöistä ja mahdollisista häiriöistä. Energiateollisuus ylläpitää ajantasaista karttaa sähköhäiriöistä.

Collaboration partners

Löydä sinulle sopivin sähkösopimus

Kokeile sähköapuria

Sähkösopimuksen hinnoittelumalleineen saat valita itse

Kiinteähintainen sähkösopimus tarjoaa ennustettavuutta, sillä siinä sähkön hinta pysyy samana sopimuskauden ajan riippumatta markkinahintojen vaihteluista. Tämä sopimustyyppi sopii sinulle, jos haluat tietää sähkönkulutuksen kustannukset etukäteen ja välttää yllättäviä hintapiikkejä.

Pörssisähkösopimuksen hinta perustuu sähkön markkinahintoihin, jotka vaihtelevat sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssisähkösopimus voi tarjota mahdollisuuden hyötyä alhaisista markkinahinnoista, mikäli kulutus ajoitetaan edullisimpiin aikoihin. Tämä sopimustyyppi sopii sinulle erityisesti, jos olet valmis seuraamaan markkinahintoja ja reagoimaan hintavaihteluihin.

Sähkönsiirto ja sähkölasku

Kuten aiemmin mainittua, laskutetaan sähköenergia ja sähkönsiirto erikseen. Riippuen paikkakunnasta eli paikallisesta sähköverkkoyhtiöstä ja siitä keneltä olet tilannut kuluttamasi sähköenergian, saat yleensä molemmista erillisen laskun. Pienen kulutuksen kodeissa lasku sähkönsiirrosta saattaa tulla harvemmin, esimerkiksi kahden tai kolmen kuukauden välein. Jos olet Fortumin asiakas, esimerkiksi Espoossa, Kirkkonummella ja Joensuussa saat molemmista, sekä sähkönsiirrosta ja sähkönkulutuksesta, vain yhden laskun. 

Lue lisää sähkölaskusta.

Sähkönsiirrosta kysyttyä

Paljonko sähkönsiirto maksaa?
Chevron down

Sähkönsiirron hinta muodostuu kahdesta osasta: kulutuksesta (snt/kWh) ja kiinteästä perusmaksusta (€/kk). Sähkönsiirron perusmaksu laskutetaan aina, vaikkei sähkönkulutusta olisi lainkaan.

Sähkönsiirron laskuttaa paikallinen verkkoyhtiö, joka vastaa sähkön jakelusta alueellasi. Toisin kuin käyttösähköä, sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa.

Sähkön siirtohinnat vaihtelevat alueittain. Tärkeimmät hintaan vaikuttavat tekijät ovat sijainti ja asumistiheys. Yleisesti ottaen siirtohinnat ovat korkeampia taajama-alueiden ulkopuolella.

Pitääkö sähkönsiirto ostaa erikseen?
Chevron down

Ei tarvitse. Kun teet sähkösopimuksen sähkönmyyjän, kuten Fortumin, kanssa, myyjä ilmoittaa sopimuksesta paikalliselle sähkön siirtoyhtiölle.

Sinun ei siis tarvitse ottaa yhteyttä siirtoyhtiöön, vaan sopimus solmitaan automaattisesti.

Jos olet ostamassa oamkotitaloa tai kesämökkiä, pitää sähkönsiirtosopimus tehdä paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa erikseen. Kauppakirjaan pitää irtaimeksi omaisuudeksi ilmoittaa sähköverkkoliittymä ja ilmoittaa verkkoyhtiölle omistuksenmuutoksesta. 

Onko sähkönsiirtohinta aina sama?
Chevron down

Ei, sähkönsiirron hinta vaihtelee alueittain. Suomessa on lukuisia eri sähköverkkoyhtiöitä, jotka vastaavat paikallisesta sähkönsiirrosta.

Yleisesti ottaen siirtohinnat ovat korkeampia taajama-alueiden ulkopuolella, sillä haja-asutusalueilla rakennus- ja huoltokulut jakautuvat pienemmälle asukasjoukolle kuin tiheään asutuilla seuduilla.

Suomessa Energia­virasto valvoo sähkön siirtohintoja.

Miksi sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa?
Chevron down

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, koska samalla alueella kilpailevien sähköverkkojen rakentamista ei ole nähty kannattavaksi. 

Fingrid hoitaa kantaverkon, jolla siirretään sähköä eri puolille Suomea. Sähkönsiirrosta kotitalouksiin vastaa paikallinen verkkoyhtiö. 

Kuka maksaa sähkönsiirron?
Chevron down

Sähkön käyttäjä maksaa sähkönsiirron. Sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähkönsiirrosta yleensä omalla laskullaan.

Miksi? Sähkön siirtäminen tuotantolaitokselta kotiin, toimistoon tai tehtaaseen vaatii sähkönsiirtoprosessia. Siitä vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa jakeluverkon. 

Miten sähkönsiirto toimii?
Chevron down

Sähkönsiirto on prosessi, jossa sähkö siirretään tuottajalta käyttäjälle. Sähkö siirretään voimalaitoksista sähköverkkoon ja sitä kautta kuluttajille ja yrityksille.

Sähköverkkoja hallinnoivat paikalliset verkkoyhtiöt. Ne rakentavat ja ylläpitävät tarvittavaa sähköinfrastruktuuria ja hoitavat korjaukset.

Pitääkö sähkönsiirto irtisanoa muuttaessa?
Chevron down

Sähkönsiirtoa ei tarvitse irtisanoa muuttaessa kun asut taloyhtiössä. Mutta varsinainen sähkösopimus tulee joko irtisanoa tai siirtää uuteen asuntoon muuttoilmoituksella. 

Sähkönmyyjä, kuten Fortum, ilmoittaa tarvittavista muutoksista tai uudesta asiakkuudesta paikalliselle sähköverkkoyhtiölle.

Pitääkö sähkönsiirto tilata erikseen?
Chevron down

Ei, sähkönsiirtoa ei tarvitse tilata erikseen, koska sähkönmyyjä hoitaa sen puolestasi. 

Ainoa poikkeus tähän sääntöön on se, jos lisäät talon tai mökin ensimmäistä kertaa sähköverkkoon. Tässä tilanteessa ota yhteyttä paikalliseen sähkönjakeluyritykseen. Kerro, että haluat liittää uuden kiinteistön sähköverkkoon.

Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Yhdessä-blogi

Inspiraatiota ja hyödyllistä lukemista.

Yhdessä-blogi

Oma Fortum palvelusi

Verkossa ja mobiilisovelluksena. 

Lue lisää

Ilmoittaudut siellä myös Pikku juttu -etuohjelmaan.