Blogi

Fortum Yritys Duo – miksi hybridisopimuksessa on järkeä?

20 maaliskuu 2024, 15:00 Lukuaika: 6 minuuttia

Kiinteähintaisten ja pörssihintoihin sidottujen sopimusten vertailu tuli viimeistään energiakriisin aikaan tutuiksi kaikille suomalaisille yrittäjille: valitako kiinteän hinnan tuoma varmuus vai ottaako hintavaihtelun riski.

Fortum Yritys Duo -sopimus on näiden kahden sopimusmallin täysin uudenlainen hybridi. Yritysasiakaspalvelun Team Leader Mikko Kantanen kertoo, että uusi sopimustyyppi on otettu innokkaasti vastaan, ja kuten aina uuden äärellä, kysymyksiäkin on herännyt paljon. Tässä artikkelissa avaamme niistä yleisimmin toistuvia.

 

Voiko Yritys Duo -sopimukseen siirtyminen pienentää yrityksen sähkölaskua?

“Voi, vieläpä riippumatta siitä, onko aikaisempi sopimus ollut kiinteähintainen tai sähkön pörssihinnan vaihteluun sidottu”, kertoo Mikko Kantanen.

Yritys Duo -sopimuksen laskutuksessa huomioidaan koko laskutettavan kuukauden ajalta ns. kulutusvaikutus. Siinä yrityksen sähkönkäytön ajoitusta verrataan sähkön pörssihintoihin, ja vertailun tulos taas vaikuttaa kWh-hintaan laskulla. 

Kantanen avaa hinnoittelua esimerkin keinoin:

“Jos yritys pystyy keskittämään kulutusvaikutustaan sähköpörssin edullisimmille tunneille, nipistetään kulutusvaikutus pois sopimuksen kiinteästä pohjahinnasta. Samaan aikaan kiinteä pohjahinta pitää kokonaisuuden tasapainoisena ja poistaa pörssisähkön hinnanvaihteluihin liittyvää epävarmuutta”, hän toteaa.

 

 

Mitä, jos sähkön pörssihinta äkkiä kasvaa?

Kun sähkön pörssihinta vaikuttaa Yritys Duossa sähkön loppuhintaan, on ymmärrettävää, että pörssihinnan muutoksista kysytään erityisen paljon.

“Yritys Duo -sopimus suojaa myös sähkön pörssihintojen heilahduksilta”, tähdentää Kantanen.

Hän avaa kysymystä yritysasiakkaille yleensä kulutusvaikutuslaskelman kautta: Jos pörssisähkön hinta äkkiä olisikin kuukaudessa keskimäärin 70 c/kWh, mutta asiakas onnistuisi kohdistamaan kulutuksensa halvimmille tunneille ja siten keskimäärin 68 c/kWh -hintaan, pienentäisi kulutusvaikutus yhä hänen sähkölaskunsa kWh-hintaa 2 c/kWh.

“Tämän laskelman avulla kulutusvaikutus on helppoa hahmottaa, ja yleensä pörssihintaankin liittyvät mahdolliset huolet hälvenevät samalla”, Kantanen toteaa.

Katso video, miten Yritys Duon kulutusvaikutus toimii

 

Entä, jos kulutuksen ajoittaminen ei onnistukaan?

Miten käy yritysten, joissa on tavoitteena ohjata kulutusta esimerkiksi yötunneille, mutta suunnitelma ei toteudukaan? 

“Kulutusvaikutuksessa seurataan koko kuukauden keskiarvoa, jota taas verrataan sähkön pörssihinnan keskiarvoon”, valottaa Mikko Kantanen.

“Jos siis kulutuspiikki osuu vain satunnaisesti tunteihin, joina sähkön pörssihinta on korkealla, tämä tuskin merkittävästi vaikuttaa laskun loppusummaan. Kulutuksen painottumisen keskiarvo ratkaisee”, hän jatkaa.

“Mikäli kuitenkin tiedetään jo etukäteen, että yrityksen kulutus on suurinta silloin, kun pörssihinnat ovat korkealla, eikä kulutusta voida ohjata esimerkiksi yötunneille, kannattaa harkita Yritys Duon sijaan esimerkiksi kiinteähintaista sopimusta”, Kantanen neuvoo.

Fortumin yrityssopimuksista Yritys Varma on täysin kiinteästi hinnoiteltu.

 

Milloin pörssihinta on korkeimmillaan?

Sähkön pörssihinnat mukailevat kysyntää: kun sähköä kulutetaan valtakunnallisesti paljon, myös sen hinta on korkeammalla. Tyypillisesti hinta on korkealla esimerkiksi arkipäivisin ja putoaa yöksi. Viikonloppuisin sähkö on edullisempaa päivisinki, kun suuri osa yrityksistä siirtyy viikonlopun viettoon, ja sähkön kysyntä maltillistuu.

“Pörssihintojen vaihtelusta pääsevät hyötymään eniten ne yritykset, joissa kulutusta on mahdollista ohjata edullisille tunneille. Esimerkiksi leipomoissa ja muissa aamuyöhön tai viikonloppuihin painottuvan työn pk-yrityksissä Yritys Duo on vakaa ja turvallinen vaihtoehto Yritys Tunti -pörssisähkösopimukselle”, täsmentää Kantanen.

 

Voiko kulutusvaikutus johtaa sähkön hinnan hallitsemattomaan kasvuun?

Mikko Kantanen kertoo, että tieto yleensä hälventää huolta siitä, että hinta karkaisi kovin korkeaksi: Fortumin keräämän datan mukaan valtaosalla Yritys Duon valinneista asiakkaista kulutusvaikutus +- 2 c/kWh: 95 %:lla vaikutus sijoittuu -1,42 c – +1,64c/kWh välille. 

“Useimmat kykenevät pudottamaan sähkölaskunsa loppusummaa ajoittamalla kulutustaan”, iloitsee Kantanen, ja jatkaa: “Ja mikäli ajoittaminen ei tilapäisesti onnistukaan, vaikutus kasvattaa laskua yleensä varsin maltillisesti, kun kiinteän hinnan osuus vakauttaa hintaa. Eli huoli sähkölaskun räjähdysmäisestä kasvusta osoittautuu turhaksi.”

 

Entä kuinka käy niiden asiakkaiden, joiden kulutus on täysin tasaista? Minkälaista sopimusta Kantanen suosittelee heille? 

“Jos on jo tiedossa, että kulutus on tasaista, eikä sitä voida ohjata esimerkiksi lämmitystä säätämällä ‘halvoille tunneille’, kannattaa hintavertailua tehdä kiinteähintaiseen sopimukseen. Tasaisella kulutuksella kulutusvaikutus on nimittäin nolla, ja sähkön loppuhinnaksi laskulle jää sopimuksen kiinteän hinnan osuus, joka on syksyllä 2023 ollut täysin kiinteähintaista Varma-sopimusta jopa 2 c/kWh edullisempi”, toteaa Kantanen.

 

Yritys Online auttaa kulutuksen ajoittamisessa

Kaikille yritysasiakkaille maksuttomassa Fortumin Yritys Online -palvelussa yrittäjä voi seurata sähkönkulutustaan, omia kustannuksiaan ja sähkön pörssihintoja. Kun kokonaiskuva saadaan haltuun, on helppoa tehdä oivalluksia esimerkiksi säästömahdollisuuksista,

“Yritys Online on helppokäyttöinen sovellus, johon jokaisen yrittäjän kannattaa ilman muuta tutustua”, kannustaa myös Mikko Kantanen. 

Yritys Onlinesta löytyy lämpökartta yrityksen sähkön keskimääräisestä tuntikulutuksesta, josta saa nopeallakin vilkaisulla hyvän kuvan siitä, mille päiville ja tunneille yrityksen kulutus jakautuu ja toisaalta painottuu. Sovelluksessa voi myös seurata 24-48 tunnin viiveellä päivittyvää kuukausikohtaista kulutusvaikutusta. Koko kuukautta ei siis tarvitse jännittää, minkälainen yrityksen kulutusvaikutus on.

“Yhdessä fiksusti valitun sopimuksen kanssa Yritys Online voi varsin nopeasti auttaa leikkaamaan sähkönkulutuksen rönsyjä ja pienentämään kustannuksia. Suosittelen!” summaa Kantanen lopuksi.

Tutustu ja tilaa Yritys Duo