Fortumin seuraavan lämpöpumppulaitoksen rakentaminen alkanut Espoon datakeskusalueella

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 19.3.2024

Fortum on käynnistänyt lämpöpumppulaitoksen rakennustyöt Espoon Hepokorvessa, jonne rakentuu myöhemmin Microsoftin datakeskus. Laitos kierrättää tulevan datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämmöksi ja voi tuottaa kaukolämpöä myös itsenäisesti ilma-vesilämpöpumpuilla ja sähkökattiloilla. Toisen lämpöpumppulaitoksen rakennustyöt käynnistyivät Kirkkonummen Kolabackenin datakeskusalueella jo viime syksynä. Lämpöpumppulaitoksen rakennustyöt Hepokorvessa kestävät vuoden 2025 loppuun saakka.  

Kehä III:n viereen rakentuva Fortumin lämpöpumppulaitos sisältää rakennukset, ilma-vesilämpöpumput lämmön talteenottoon ilmasta, lämpöpumput datakeskuksen hukkalämmön talteenottoon sekä kaksi 50 megawatin sähkökattilaa kaukolämpöveden lämpötilan nostoon ja sähkön hintavaihteluiden hyödyntämiseen. Lisäksi Fortum rakentaa noin 6,5 kilometriä uutta kaukolämpöputkistoa, joka liittää Hepokorven lämpöpumppulaitoksen kaukolämpöverkkoon.

”Olemme juuri tehneet historiallisen päätöksen lopettaa hiilen käyttö yli vuoden etuajassa. Olen tyytyväinen, että kahden lämpöpumppulaitoksen rakennustyöt etenevät nyt vauhdilla. Niiden talteen ottama datakeskusten hukkalämpö tulee kattamaan asteittain jopa 40 prosenttia kaukolämmön kulutuksesta, jolloin voimme luopua lopustakin fossiilisesta polttoaineesta lähes kokonaan ja päästä hiilineutraalisuustavoitteeseemme”, kertoo projektijohtaja Teemu Nieminen Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Siirtymäaikana ennen datakeskusten valmistumista kaikkein kylmimpien ajankohtien lämmöntuotanto varmistetaan kaasulla, minkä jälkeen Suomenojan kaasuyksikön on tarkoitus jäädä osaksi toimitusvarmuuskapasiteettia.

Fortumin datakeskushankkeelle on myönnetty Euroopan Unionin NextGenerationEU-rahoitusta sekä työ- ja elinkeinoministeriön investointitukea. Hanke on osa Fortumin ja Espoon kaupungin yhteistä Espoo Clean Heat -ohjelmaa, jonka aikana kaukolämmöntuotanto muutetaan hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.

Kaukolämmön hiilestä luopuminen on osa Fortumin strategisia tavoitteita tuottaa puhdasta energiaa luotettavasti ja edistää teollisuuden dekarbonisaatiota Pohjoismaissa. Sähköpohjainen kaukolämpö perustuu fossiilisten energianlähteiden korvaamiseen älykkäillä ja joustavilla ratkaisuilla, jotka hyödyntävät mm. palvelinkeskusten ja jätevesien hukkalämpöjä, uusiutuvaa sähköä ja lämpöpumppuja.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Teemu Nieminen, projektijohtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum
teemu [piste] nieminen [ät] fortum [piste] com, 040-593 7989

www.fortum.fi/datakeskushanke
https://www.fortum.fi/media/2023/09/fortumin-lampopumppulaitoksen-rakennustyot-kaynnistyneet-microsoftin-kirkkonummen-datakeskusalueella