Lehdistötiedote

Fortumin Vermon laitos on käynnistynyt – lajissaan Suomen suurin tuottaa kaukolämpöä ilmasta

12 kesäkuu 2023, 14:00

Vermo IVLP-laitos ilmakuva

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 12.6.2023

Espoon Vermoon valmistunut ilma-vesilämpöpumppulaitos tuottaa hiilineutraalia kaukolämpöä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueelle. Suomen suurimman kaukolämpöverkkoon kytketyn laitoksen tuotantoa on kevään aikana nostettu portaittain, ja sen odotetaan saavuttavan täyden 11 megawatin tehon kesän aikana.

Vermon ilma-vesilämpöpumppulaitoksen käyttöönotto Fortumin vanhan lämpölaitoksen tontilla on tärkeä askel kaukolämmön muuttamisessa hiilineutraaliksi, kun keskitetystä, fossiilisia lämmönlähteitä käyttävästä tuotannosta siirrytään kohti puhdasta ja hajautettua lämmöntuotantoa. Laitoksen pilottivaihe valmistui loppuvuonna 2020, jonka jälkeen testattiin uuden tekniikan toimivuutta pääkaupunkiseudun haastavissa sääolosuhteissa. Nykyisen vaiheen rakennustyöt alkoivat alkuvuonna 2022.

Ilma-vesilämpöpumppulaitos toimii ottamalla ilmasta lämpöä, joka siirretään sähköllä toimivalla lämpöpumpulla ja lämmönvaihtimilla kaukolämpöverkkoon. Tuotannon päästöttömyys perustuu lämpöpumpun käyttämään sähköön, joka tuotetaan päästöttömästi.

”Lämmityksen sähköistäminen on keskeistä kaukolämmön hiilineutraaliuden edistämisessä. Ilma-vesilämpöpumpputekniikalla voi olla tässä kehityksessä merkittävä rooli. Vermon laitoksen konsepti on lisäksi helposti skaalattava ja monistettava missä tahansa pienten tai suurten kaukolämpöverkkojen alueilla – ilmaahan on saatavilla rajattomasti”, kertoo Thomas Ekholm, Energy Solutions -yksikön johtaja Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Kaukolämmön ohella Vermon ilma-vesilämpöpumppulaitos voi tuottaa jäähdytystä lähialueiden tarpeisiin. Jäähdytyksen yhteydessä syntyvä hukkalämpö kierrätetään tehokkaasti takaisin kaukolämpöjärjestelmään.

Hiilineutraalia kaukolämpöä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella vuoteen 2025 mennessä

Vermon ilma-vesilämpöpumppulaitos on osa Fortumin Espoo Clean Heat -ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on luopua kivihiilestä kaukolämmön tuotannossa viimeistään vuonna 2025 ja saavuttaa hiilineutraalius 2020-luvun aikana. Kaukolämpö muuttaa lämmityksen puhtaaksi isossa mittakaavassa, ja kaukolämmön hiilineutraaliuden edistäminen on Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten suurin yksittäinen ilmastoteko.

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi vuonna 2020 Vermon laitokselle investointituen, jolla edistetään vapaaehtoista ja nopeutettua luopumista kivihiilestä kaukolämmön tuotannossa vuoden 2025 loppuun mennessä. Tuen myöntämisessä etusijalla olivat hankkeet, joissa hyödynnetään muita kuin polttoon perustuvia innovatiivisia teknologioita.

 

Fortum Oyj

Viestintä

 

Lisätietoja:
Thomas Ekholm, johtaja, Energy Solutions, Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta
thomas [piste] ekholm [ät] fortum [piste] com (thomas[dot]ekholm[at]fortum[dot]com), puh. 050 406 1550

Tietoa Fortumin ilma-vesilämpöpumppuhankkeista: https://www.fortum.fi/yrityksille-ja-yhteisoille/lammitys-ja-jaahdytys/kaukolampo/espoo-clean-heat/ilmavesilampopumput

Fortum

Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi