Vihreä vesi kertoo kaukolämpövuodosta

Mikäli havaitset kaukolämpövuodon eli vihreää kaukolämpövettä tai höyryä ympäristössä, ilmoitathan siitä meille.
Maksuton vikailmoitusnumeromme 0800 1 90090 palvelee 24/7.

Kaukolämmön vihreä vesi

Kaukolämpövesi on värjätty vihreäksi

Tuotamme kaukolämpömme voimalaitoksessa ja toimitetamme sen asiakkaillemme kaukolämpöverkossa kiertävän veden välityksellä. Kaukolämpöverkossa virtaava vesi värjätään vihreäksi, jotta mahdolliset putki- ja siirrinlaiterikkoontumiset havaittaisiin helpommin. Väriaineena käytetään vahvasti fluoresoivaa kemikaalia, pyraniinia. Tätä väriainetta käytetään myös esimerkiksi kosmetiikassa ja se on vesiliuoksena täysin harmitonta.

Kaukolämpövesi on myös pehmennetty ja käsitelty kemiallisesti, mikä suojaa kaukolämpöjärjestelmiä kovuussuolojen aiheuttamilta tukkeumilta ja saostumilta sekä hapen aiheuttamalta korroosiolta. Kaukolämpövesi ei ole myrkyllistä, mutta sitä ei ole tarkoitettu talousvedeksi eikä varsinkaan juotavaksi.

Ilmoita vihreästä kaukolämpövedestä maastossa

Mikäli havaitset kaukolämpövuodon eli vihreää kaukolämpövettä tai höyryä ympäristössä, ilmoitathan siitä vikailmoitusnumeroomme 0800 1 90090.

Vihreää kaukolämpövettä saattaa löytyä myös kiinteistön lämpimästä käyttövedestä, jos kaukolämmön siirrinlaitteisto on rikkoutunut. Kaukolämpöveden vihreä väri paljastaa vuodon jo hyvin aikaisessa vaiheessa eikä kaukolämpöveden osuus lämpimässä käyttövedessä näin ollen pääse huomaamatta nousemaan merkittäväksi.

Parhaiten lämpimän veden vihertävyys näkyy aamuisin, kun vesi on seissyt. Lämmintä vettä kannattaa ottaa tällöin näytteeksi kirkkaaseen pulloon, josta näyte varmennetaan laboratoriossamme. Muistathan ottaa yhteyttä myös joko isännöitsijääsi tai LVI-liikkeeseen. Siirrinlaitteen vika ei välttämättä merkitse koko laitteiston uusimista.

Vihertävää, lämmintä käyttövettä ei tule käyttää ruoanlaittoon. Suihkussa voit kuitenkin käydä normaalisti. Myös astian- ja pyykinpesukonetta voit käyttää normaalisti, sillä nämä lämmittävät yleensä oman käyttövetensä itse. Kaukolämpövettä ei tule koskaan käyttää talousveden asemasta. Lämmintä käyttövettä ei tulisi muutenkaan juoda, sillä bakteerit viihtyvät paremmin lämpimässä kuin kylmässä vedessä.