ForTheDoers-blogi

Aurinkovoimasta Pohjolan vihreän siirtymän vauhdittaja

Eero Vartiainen 08 syyskuu 2023, 16:18

Aurinkovoima on valtavassa kasvussa maailmanlaajuisesti. Suomessa aurinkovoiman kapasiteetti ylittää tänä vuonna jo gigawatin rajan. Mikä on buumin taustalla ja mitkä ovat aurinkoenergian mahdollisuudet menestyä meillä Pohjolassa?

Viime vuonna maailmassa asennettiin noin 240 gigawattia uutta aurinkosähkökapasiteettia, mikä oli yli 40 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna 2021. SolarPower Europen tilastojen mukaan vuoden 2023 elokuun lopussa maailmassa oli kaikkiaan noin 1 400 gigawattia aurinkosähkökapasiteettia, jolla tuotetaan noin 7 prosenttia globaalista sähkönkulutuksesta. Kasvu jatkuu tulevaisuudessa niin, että vuonna 2030 aurinkosähkön ennakoidaan kattavan jo16-20 prosenttia.

Aurinkovoima ei kuitenkaan ole vain eteläisten maiden energiantuotantomuoto. Pimeistä ja kylmistä talvikuukausista huolimatta Suomi on yllättäen hyvin potentiaalinen paikka aurinkovoimalle. Aurinkoenergian tuotanto kun perustuu lämmön sijaan valon määrään, joten aurinkoenergiaa voidaan meillä tuottaa kesällä jopa enemmän kuin Keski-Euroopassa. Etelä-Suomessa, missä etuna on myös vahva sähköverkko, aurinkoenergiaa saadaan vuositasolla yhtä paljon kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa. Marras-tammikuussa valoa Suomessa ei juuri ole, mutta jo kevättalvella aurinko paistaa hyvin. Kylmä lämpötila ja lumen heijastukset lisäävät tuotantoa entisestään.

Suomessa onkin alettu rakentaa pienten kattojärjestelmien lisäksi isompia maalle asennettavia aurinkosähköjärjestelmiä. Julkistettuja projekteja on jo useita gigawatteja ja varauksia verkkoon liittymiseksi tehty kymmeniä gigawatteja. Aurinkovoima-alan kattojärjestö SolarPower Europe arvioi, että Suomessa asennetaan vuodesta 2025 lähtien vähintään gigawatti aurinkosähköä joka vuosi.

Myös me Fortumissa tähtäämme aurinkovoiman kehittämiseen Suomessa ja muualla Pohjoismaissa. Ensimmäisiä hankkeita suunnitellaan jo Suomessa ja Ruotsissa.

 

Lähteet: Kapasiteetti: Aurinkoenergian maailmanlaajuiset markkinanäkymät 2023-2027 (SolarPower Europe, 6/2023) + oletuksella, että vuosien 2028-2030 vuotuinen kasvu on sama kuin vuonna 2027. Sähkön kysyntä: IEA World Energy Outlook (2022) + 5 % CAGR (Compound annual growth rate eli keskimääräinen vuotuinen kasvuvauhti) 2023-2030.

Edullisuus ja teknologinen kehitys valttikortteina

Suurin tekijä aurinkosähkön kasvulle on ollut sen nopeasti laskenut tuotantokustannus: 2010-luvulla aurinkopaneelien hinta halpeni peräti 90 prosentilla. Vuosina 2021-22 paneelien hinta nousi tilapäisesti pandemian ja energiakriisin kasvattamien logistiikka- ja raaka-ainekustannusten takia, mutta on nyt palannut takaisin lasku-uralle. Historiallisesti paneelien hinta on pudonnut keskimäärin aina 25 prosenttia, kun maailmanlaajuinen tuotantokapasiteetti on tuplaantunut. Paneelien maailmanmarkkinahinnan arvioidaan edelleen puoliintuvan nykyisestä noin 20 sentistä per watti vuoteen 2030 mennessä.

Tulevaisuudessa suurin tekijä kustannusten pienenemisessä on paneelien hyötysuhteen kasvu: uusien kennoteknologioiden avulla yhä suurempi osuus auringon säteilystä saadaan muunnettua sähköksi. Paneelien valmistusmenetelmät myös tehostuvat jatkuvasti ja niissä käytetään yhä vähemmän raaka-aineita ja energiaa. Parempi hyötysuhde vähentää myös tarvittavaa pinta-alaa, rakennusmateriaaleja, kaapeleita ja asennustyötä koko järjestelmässä.

Kumppani muille puhtaille tuotantomuodoille

Edullisuus, teknologinen kehitys sekä verrattain nopea rakentamisaika tekee aurinkovoimasta lupaavan sähköntuotantomuodon muiden puhtaiden energiatuotantomuotojen rinnalle. Vihreä siirtymä tulee vaatimaan paljon uutta puhdasta sähköntuotantoa, kun teollisuus sähköistyy ja vetytalous kehittyy. Aurinko on mainio lisä Pohjoismaiden sähköntuotantopalettiin. Yksi yleistymässä olevista ratkaisuista on tuuli- ja aurinkovoiman yhdistäminen hybridipuistoissa. Talvisin tuulee keskimäärin enemmän kuin kesäisin ja vastaavasti kesäisin aurinkovoima on tuottoisampaa. Hybridiratkaisussa voidaan tulevaisuudessa yhdistää vaikkapa tuuli- ja aurinkovoimaa, akkuratkaisu ja vedyn tuotantolaitos.

Paikallinen yhteistyö onnistuneen hankekehityksen avain

Uuden strategiamme mukaisesti Fortumin tavoitteena on kasvaa tuuli- ja aurinkovoimassa. Olemme jo vuodesta 2012 olleet mukana suuren kokoluokan aurinkovoimaprojekteissa Intiassa, missä olemme keränneet hyvät opit siihen, millaista on rakentaa ja pyörittää suuren volyymin aurinkopuistoja. Tätä osaamista pääsemme nyt soveltamaan kotimarkkinoillamme Pohjoismaissa, jossa meillä on pitkä kokemus tuulivoimahankkeiden kehityksestä tiiviissä yhteistyössä kuntien, paikallisten yhteisöjen ja maanomistajien kanssa.

Vihreän siirtymän hyväksyttävyyden kannalta on tärkeää varmistaa, että yhteiskunnan lisäksi hankkeet hyödyttävät paikallista väestöä ja tuovat lisäarvoa aluetaloudelle. Periaatteenamme Fortumissa on paikallinen läsnäolo ja hankkeen koko elinkaaren huomioiminen maanvuokrasopimusten solmimisesta luvitukseen ja rakentamisesta operointiin sekä lopulta sähkön myyntiin ja alueiden ennallistamiseen. Aurinkovoiman tulevaisuus näyttää Suomessa ja muissa Pohjoismaissa erittäin valoisalta, kun sen kehitys tehdään huomioiden ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointi.

 

Eero Vartiainen

Aurinkoteknologiapäällikkö ja aurinkosähkön pientuottaja.
Eero edustaa Fortumia ja Suomea Euroopan aurinkosähköteknologiakomiteassa.
eero [piste] vartiainen [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi

Blogin etusivulle