Markkinakatsaus

Nainen katsoo puhelinta keittiössä

Kuukausittaisessa markkinakatsauksessamme tarjoamme sinulle tietoa sähkön hintakehityksestä ja siihen vaikuttavasta tilanteesta sekä ajankohtaisen kuukauden sähkönsäästövinkin. Lopusta löydät myös spot- ja futuuri-termien selitykset.

Tämän hetken tilanne sähkömarkkinoilla

Tänä vuonna sulamisvedet Pohjolassa ovat olleet monin paikoin hyvin runsaita ja aiheuttaneet myös tulvia tietyillä alueilla. Tästä johtuen vesivoimaa on ollut runsaasti käytettävissä ja turbiinit ovat toimineet täydellä teholla. Yksinkertaisesti vettä on virrannut niin paljon, että patoaltaat ovat täyttyneet ja voimaloita on täytynyt ajaa suurella teholla. Tästä johtuen sähköjärjestelmässä on ollut runsaasti sähköä käytettävissä. Tämä on ajanut spot-hinnat aika-ajoin negatiivisiksi. Negatiivinen hinta tarkoittaa sitä, että tuottajan pitää maksaa sähkön tuottamisesta sähköverkkoon ja puolestaan sähkön käyttäjälle maksetaan, kun hän kuluttaa sähköä. 

Sähkömarkkina toimii kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Eli kulloinenkin kysyntä ja samalla hetkellä oleva tarjonta määrittävät hinnat niiden leikkauspisteessä. Tämän yleisen periaatteen mukaisesti toimivat useat eri markkinat, sähkö ei siis ole tässä mielessä poikkeus. Sähkömarkkinan erityispiirre on se, että sähköä pitää tuottaa ja kuluttaa joka sekunti yhtä paljon, jotta sähköverkko pysyy toiminnassa. Sähköä ei voida varastoida samalla tavalla kuin jotain muita fyysisiä hyödykkeitä. Nimenomaan vesivoima on sähköjärjestelmän "varastointimekanismi" - vettä voidaan säilöä patoaltaisiin.

Mutta, kuten ylempänä todettiin, nyt keväällä valumat ovat olleet niin suuria, että patoaltaat ovat tulleet täyteen ja vesivoimalat ovat tuottaneet paljon sähköä. Vastaavasti kysyntä on samaan aikaan laskenut lämmityskauden päätyttyä. Muutakin perusvoimaa, kuten ydinvoimaa, on ollut hyvin saatavilla. Näin ollen hinnat ovat painuneet hyvin alhaisiksi.

Futuurimarkkinoiden näkemyksen perusteella kuitenkin käy selville että nykyinen tilanne ei jatku loputtomiin. Normaalin kausivaihtelun myötä ensi talvella kysyntä (eli kulutus) taas kasvaa ja eikä samaan aikaan ole tämän hetken kaltaista kevään sulamisvesitilannetta eli tarvitaan myös paljon muuta tuotantoa kattamaan kasvanutta kysyntää. Näin ollen myös hintataso on korkeammalla tuleville kuukausille, kuin juuri tämän hetken spot-hinta. Tämä näkyy erityisesti 2 vuoden määräaikaisten kiinteähintaisten tuotteiden hinnoittelussa. On hyvä muistaa, että talvella myös spot-hinta eli pörssisähkösopimusten tuntihinta voi näyttää hyvinkin erilaiselta kuin juuri tällä hetkellä.

Lähde: Refinitiv, 1.6.2023

Kuukauden vinkki

Oli sinulla aurinkopaneelijärjestelmä tai pörssisähkösopimus, negatiiviset tuntihinnat kannattaa hyödyntää parhaasi mukaan. Pörssisähkösopimuksella säästät sähkölaskussasi ja aurinkopaneelien omistajana vältät ylituotannon myynnin. Voit seurata hintoja helpoiten Oma Fortum -sovelluksella.

Termien kertaus: mitä tarkoittavat spot ja futuuri?

SPOT: Spot-hinta tarkoittaa sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvää hintaa. Suomessa Spot-hinta muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä. Käytännössä sähköntuottajat ja ostajat (esim. sähkön vähittäismyyjät) päivittävät Nord Poolin huutokauppaan kerran vuorokaudessa hinnan ja määrän, jolla ovat valmiita ostamaan ja myymään sähköä tunneittain seuraavana päivänä. Jos sinulla on pörssisähkö-sopimus, se seuraa Spot-hintoja.

FUTUURI: Johdannaismarkkinoilla (johdannainen on arvopaperi, jonka arvo perustuu jonkin toisen arvopaperin, kuten valuutan tai osakkeen, hintaan) noteerattujen futuurien avulla sähköä sitoudutaan etukäteen ostamaan ja myymään sovittuun hintaan tiettynä aikana tulevaisuudessa. Näin sähkönmyyjät ja tuottajat suojaavat oman myyntinsä tai hankintansa. Futuurimarkkinan hintanoteerauksen voidaan katsoa edustavan markkinan sen hetken parasta näkemystä tulevasta hintakehityksestä. Täytyy kuitenkin muistaa, että näkemys elää koko ajan sen perusteella kun tieto lisääntyy. Futuuri ei siis täysin varmasti ennusta vaikkapa tulevan talven sähkön hintaa.

 

 

Tervetuloa fiksumpi arki

Fortumin sovel­luksen avulla pysyt kartalla sähkön­ku­lu­tuk­sestasi. Aika fiksua, eikö totta?

Aloita heti!