Markkinakatsaus

Pariskunta keittiössä katsomassa puhelinta

Kuukausittaisessa markkinakatsauksessamme tarjoamme sinulle tietoa sähkön hintakehityksestä ja siihen vaikuttavasta tilanteesta sekä ajankohtaisen kuukauden sähkönsäästövinkin. Lopusta löydät myös spot- ja futuuri-termien selitykset.

Tämän hetken tilanne sähkömarkkinoilla

Julkisuudessa on keskusteltu paljon sähkön säästämisen ja kulutuksen ajoittamisen tärkeydestä. Valtio lanseerasi syksyllä myös Astetta alemmas -kampanjan, joka näkyy mainoksissa laajasti. Kuten muun muassa Fingrid on viestinyt useaan otteeseen, suomalaiset ovat säästäneet sähköä syksyn ja talven aikana todella hyvin. Huomioitavaa on, että myös kulutuksen siirtämistä pois kulutushuipuista on Fingridin mukaan tapahtunut. Myös Fortumin asiakkaat ovat kunnostautuneet tässä ja hyödyntäneet ahkerasti käteviä työkalujamme, joilla sähkön pörssihintaa sekä omaa kulutusta voi seurata. Olemme läpi loppuvuoden viestineet sähkön säästämisestä paljon ja lanseeranneet muun muassa viikoittaisen markkinakatsauksen sosiaalisessa mediassa. Viimeisimpänä otimme käyttöön joulukuussa uudenlaiset email- ja tekstiviestit, joita lähetämme jos hinta- ja saatavuustilanne markkinoille tiukkenee.

Pörssihinnat ovat heilahdelleet voimakkaasti viimeisten viikkojen aikana. Siihen ovat vaikuttaneet lämpötilan muutokset, jotka ovat vaikuttaneet sähkön kulutukseen merkittävästi. Hintojen heilahteluun vaikuttaa myös tuulisuuden vaihtelu ja muun tuotantokapasiteetin tuotantokyky: esimerkiksi Ruotsissa oli ydinvoiman käytettävyyden osalta haasteita joulukuun alkupuolella, kuten edellisessä markkinakatsauksessa kerroimme. Edelleen siis pätevät vanhat lainalaisuudet kysynnän ja tarjonnan tasapainosta.

Futuurihinnat ovat jonkin verran laskeneet lähikuukausien osalta. Tähän ovat vaikuttaneet kaasun hinnan laskeminen viimeisten viikkojen aikana sekä toisaalta pohjoismainen vesitilanne.

Toistaiseksi olemme selvinneet kohtuullisesti kuluvasta talvesta eikä sähköpula-tilanteita ole tullut. Suomalaisten sähkönsäästäminen ja kulutuksen ajoittaminen on vaikuttanut tähän osaltaan positiivisesti!

Kuvaaja markkinoiden hintatasosta

Lähde: Refinitiv, 11.1.2023

 

Muistathan, että futuurihinnoista ei voi suoraan tehdä päätelmiä sähkösopimuksesi tulevasta hintatasosta, sillä kyseessä on markkinoiden tekemä ennuste tulevista spot-hinnoista. Kunkin hintajakson hinta määräytyy aina sopimusehdoissa määritetyllä tavalla, joka vaihtelee sopimuksittain.

Miten tiedotamme mahdollisista hintapiikeistä ja muista poikkeustilanteista

Viestimme ensisijaisesti sähköpostitse, jos havaitsemme esimerkiksi poikkeuksellisen korkeita kulutus- tai hintapiikkejä. Lähetämme tietoa tarvittaessa myös tekstiviestinä. Kannattaa siis varmistaa, että sinulla on sähköpostiosoitteesi ajan tasalla Oma Fortum -palvelussa!

Kuukauden vinkki

Oletko jo mukana Pikku juttu -etuohjelmassamme? Pikku jutussa saat kerran kuukaudessa haasteen – arkisten haasteiden teemat vaihtelevat sähkön säästämisestä kierrätykseen ja muihin kestäviin elämäntapoihin. Osallistumalla haasteisiin keräät ilmaisia sähkötunteja ja vähennämme vuoden kerätyt tunnit sähkölaskultasi aina seuraavan kesäkuun laskulla.

Pikku jutun ajatuksena on kannustaa tutustumaan erilaisiin pieniin tapoihin tehdä kestävämpiä valintoja arjessa. Kun pieniin haasteisiin osallistuu moni, niiden vaikutuksista kasvaa yhdessä isoja. Lue lisää Pikku jutusta ja lähde mukaan!

Termien kertaus: mitä tarkoittavat spot ja futuuri?

SPOT: Spot-hinta tarkoittaa sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvää hintaa. Suomessa Spot-hinta muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä. Käytännössä sähköntuottajat ja ostajat (esim. sähkön vähittäismyyjät) päivittävät Nord Poolin huutokauppaan kerran vuorokaudessa hinnan ja määrän, jolla ovat valmiita ostamaan ja myymään sähköä tunneittain seuraavana päivänä. Jos sinulla on pörssisähkö-sopimus, se seuraa Spot-hintoja.

FUTUURI: Johdannaismarkkinoilla (johdannainen on arvopaperi, jonka arvo perustuu jonkin toisen arvopaperin, kuten valuutan tai osakkeen, hintaan) noteerattujen futuurien avulla sähköä sitoudutaan etukäteen ostamaan ja myymään sovittuun hintaan tiettynä aikana tulevaisuudessa. Näin sähkönmyyjät ja tuottajat suojaavat oman myyntinsä tai hankintansa. Futuurimarkkinan hintanoteerauksen voidaan katsoa edustavan markkinan sen hetken parasta näkemystä tulevasta hintakehityksestä. Täytyy kuitenkin muistaa, että näkemys elää koko ajan sen perusteella kun tieto lisääntyy. Futuuri ei siis täysin varmasti ennusta vaikkapa tulevan talven sähkön hintaa.

Fortum on vastuullinen sähkökumppanisi

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä