Lehdistötiedote

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksella tuotettiin 8,09 terawattituntia hiilidioksidipäästötöntä sähköä vuonna 2023

04 tammikuu 2024, 10:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 4.1.2024
 

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksella oli hyvä tuotantovuosi 2023. Voimalaitoksella tuotettiin hiilidioksidipäästötöntä sähköä yhteensä 8,09 terawattituntia.

Loviisa 1 tuotti sähköä 3,99 TWh ja sen käyttökerroin oli 89,79 % ja Loviisa 2 tuotti sähköä 4,10 TWh ja sen käyttökerroin 92,32 %. Laitosyksiköiden yhteiskäyttökerroin oli 91,06 %.

"Loviisassa tuotettiin viime vuonna noin 10 % Suomen sähköntarpeesta. Tämä vastaa koko pääkaupunkiseudun sähkönkulutusta", Loviisan ydinvoimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo kertoo.

Loviisan voimalaitoksen molemmilla yksiköillä oli vuonna 2023 lyhyt, ns. polttoaineen vaihtoseisokki. Loviisan ykkösyksiköllä vuosihuollon kesto oli 22 vuorokautta ja kakkosyksiköllä 18 vuorokautta.

 

Uuden polttoainetyypin suunnittelu hyvällä mallilla

Fortum ja Westinghouse Electric Company solmivat marraskuussa 2022 sopimuksen uuden polttoainetyypin suunnittelusta ja toimittamisesta Loviisan voimalaitokselle.

"Yhteistyö etenee hyvin ja vuosihuollon aikana toiseen reaktoriin ladattiin yksi Westinghousen valmistama koe-elementti, joka ei sisällä varsinaisia uraanipellettejä. Tällä tavoin haemme mekaanisia käyttökokemuksia uudesta polttoainetyypistä. Käytännössä kokeesta saadaan tuloksia, kun reaktori avataan syksyllä* polttoaineen vaihtoseisokissa", Valkamo sanoo.

Westinghousen lisäksi Fortum selvittää toisen länsimaisen polttoainetoimittajan mahdollisuuksia kehittää Loviisan voimalaitokseen sopiva polttoainetyyppi polttoaineen toimitusvarmuuden ja kilpailutilanteen parantamiseksi.

 

Uusi käyttölupa vuoteen 2050

Valtioneuvosto myönsi helmikuussa 2023 Loviisan ydinvoimalaitokselle uuden käyttöluvan vuoden 2050 loppuun saakka. Fortum toimitti lupaehtona olleen selvityksen tuoreen ydinpolttoaineen hankintajärjestelyistä työ- ja elinkeinoministeriölle 21.12.2023. Uuden käyttölupajakson aikana voimalaitoksen odotetaan tuottavan jopa 170 terawattituntia päästötöntä sähköä.

"Olemme aloittaneet mittavan kehitys- ja investointiohjelman, jolla turvaamme voimalaitoksen luotettavan, turvallisen ja kannattavan käytön vuoteen 2050 asti. Useissa uudistusprojekteissa vaihdetaan komponentteja ja ikääntyviä laitteita uusiin", kertoo Valkamo.

Loviisan voimalaitos on alueellaan merkittävä työnantaja. Voimalaitos työllistää noin 550 Fortumin työntekijän lisäksi lähes sata muiden yritysten työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Voimalaitoksen investointihankkeisiin ja vuosihuoltoihin osallistui oman henkilöstön lisäksi noin 650 ulkopuolista työntekijää. Tämän lisäksi voimalaitos työllisti myös noin 70 kesätyöntekijää. Fortumin investoinnit Loviisan voimalaitokseen olivat noin 20 miljoonaa euroa (2022: noin 30 miljoonaa euroa).

 

Fortum Oyj

Viestintä

 

Lisätieto- ja haastattelupyynnöt: 

Fortum News Desk, newsdesk [ät] fortum [piste] com, 040 198 2843

 

Loviisan voimalaitos

Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2023 oli 91,06 %. Voimalaitoksen jatkuva kehittäminen ja modernisoinnit mahdollistavat kansainvälisessä mittakaavassa painevesireaktorien parhaimmistoon sijoittuvat käyttökertoimet. Vuonna 2023 voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 8,09 terawattituntia (netto), mikä on yli 10 % Suomen sähköntuotannosta. Fortumissa työskentelee noin 700 ydinvoima-alan ammattilaista, joista noin 550 Loviisan voimalaitoksella. Tämän lisäksi voimalaitosalueella työskentelee päivittäin lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää. Lisätietoja: www.fortum.fi/loviisa

 

Fortum

Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi

 

*Tiedotetta muokattu 4.1.2024 klo 14:46, muutettu ensi vuoden syksy - syksyllä.