Oikeanlaista kemiaa – William Buddas on matkalla haaveammattiinsa Loviisan ydinvoimalaitoksella

Loviisan ydinvoimalaitoksessa työskentelee joka kesä kymmeniä kesäharjoittelijoita. Yksi heistä oli tänä vuonna William Buddas, 22. Moni nuori on löytänyt juuri kesäharjoittelun kautta kutsumuksen ydinvoimasta ja palannut alalle pysyvästi opintojen jälkeen. William oli puolestaan varma urasuunnitelmistaan jo yläasteella, jolloin hän päätti tähdätä opiskelemaan kemia- ja prosessitekniikkaa. Tänä kesänä nuori mies pääsi hyödyntämään yliopistossa oppimaansa käytännössä osana ydinvoimalaitoksen prosessikemian analysaattoriteknikkoryhmää. Kesätyö vahvisti entisestään nuoren miehen urahaaveita ydinalalla.

Åbo Akademissa toista vuotta kemia- ja prosessitekniikkaa opiskeleva William Buddaksella on takana opettavainen kesä. Hän työskenteli kesäharjoittelijana Loviisan ydinvoimalaitoksen analysaattoriteknikkoryhmän jäsenenä.

Ryhmän tehtävänä on tarkkailla ydinvoimalaitoksen vesikemiaa ja varmistaa anturien antaman datan oikeellisuus, mahdollistaen laitoksen vesikemian oikeanlaisen ohjauksen.

”Aamuisin käymme läpi analysaattorien tuloksia ja havainnoimme mahdollisia poikkeamia erilaisista mittausarvoista, kuten veden pH:sta sekä natrium- ja happitasoista. Mittaustulosten perusteella vesikemia-tiimi pystyy säätämään veden koostumusta halutunlaiseksi”, William kuvaili työtään.

Williamin tiimin tekemä työ on voimalaitoksen eliniän kannalta erittäin tärkeää, sillä vääränlainen veden koostumus aiheuttaa laitoksen järjestelmissä korroosiota, joka vaatisi ennen pitkää isoja ylimääräisiä huoltotöitä.

Työtä tehdään tiiviissä, alle kymmenen hengen tiimissä, mikä sopi Williamille erinomaisesti.

”Pieni tiimi mahdollistaa sen, että työkaverit tulevat tutuiksi ja kynnys kysyä kokeneemmilta on todella matala. Lisäksi on aina voinut olla varma, että opastusta on saatavilla. Tämä on antanut tilaa kasvaa työtehtäviin, ja lopulta saada myös enemmän vastuuta”, hän kuvaili.

Williamille työura ja siihen liittyvät haaveet ovat aina olleet selkeitä. Loviisalaisena hänellä on erityinen kotiseutusuhde laitokseen, ja kuten useimmilla loviisalaisilla hänellä on myös sukulaisia töissä laitoksella. Hän päättikin jo yläasteella hakea lukion jälkeen opiskelemaan kemia- ja prosessitekniikkaa.

”Urahaaveisiini on varmasti vaikuttanut moni seikka, mutta ensimmäinen opiskeluvuosi ja kesäharjoittelut Loviisassa ovat vielä vahvistaneet käsitystäni siitä, että olen juuri oikealla alalla”, hän kertoi.

Williamilla on vielä muutama vuosi opintoja jäljellä, mutta tulevaisuuden suunnitelmissa hänellä siintää ura ydinalalla.

”Olen todella tyytyväinen kesäharjoitteluuni Loviisassa ja aion ilman muuta hakea ensi vuonna uudestaan ja luultavasti myös sitä seuraavana vuonna. Ydinala on edelleen myös uravaihtoehtoni numero 1 valmistumisen jälkeen. Suosittelenkin alaa varauksetta kaikille uravalintoja pohtiville.”