Lehdistötiedote

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto 2023 päätökseen

02 lokakuu 2023, 11:30

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 2.10.2023

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmat yksiköt ovat jälleen tuotannossa vuosihuoltojen päätyttyä. Molemmilla yksiköillä oli tänä vuonna lyhyt, ns. polttoaineen vaihtoseisokki. Kakkosyksikön vuosihuolto päättyi 7.9. ja ykkösyksikön vuosihuolto 1.10.

"Ykkösyksikön vuosihuollon yhteydessä vaihdettiin samalla vikaantuneen merivesipumpun moottori ja kakkosyksiköllä jatkettiin toisen turbiinilinjan huoltotöitä vielä vuosihuollon päätyttyä", kertoo Loviisan voimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo.

Vuosihuolloissa molempien laitosyksiköiden polttoaineesta vaihdettiin noin neljäsosa. Normaalien määräaikaishuoltotöiden ja polttoaineen vaihdon lisäksi vuosihuolloissa toteutettiin molemmilla laitoksilla kunnossapitoon ja jatkuvaan parantamiseen liittyviä töitä.

"Tänä vuonna reaktoriin ladattiin myös yksi Westinghousen valmistama koenippu, joka ei sisällä varsinaisia uraanipellettejä. Haemme tällä mekaanisia käyttökokemuksia uudesta polttoainetyypistä", Valkamo sanoo.

Fortum ja Westinghouse Electric Company solmivat marraskuussa 2022 sopimuksen uuden polttoainetyypin suunnittelusta ja toimittamisesta Loviisan voimalaitokselle. 

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja: 

Sasu Valkamo, voimalaitosjohtaja
Mediayhteydenotot: Mia Willberg, viestintäpäällikkö, mia [piste] willberg [ät] fortum [piste] com, 040 777 5989


Loviisan voimalaitos

Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2022 oli 89,4 %. Voimalaitoksen jatkuva kehittäminen ja modernisoinnit mahdollistavat kansainvälisessä mittakaavassa painevesireaktorien parhaimmistoon sijoittuvat käyttökertoimet. Fortum on investoinut Loviisan voimalaitokseen viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä noin 273 miljoonaa euroa. Vuonna 2022, voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 7,9 terawattituntia (netto), mikä on yli 10 % Suomen sähköntuotannosta. Fortumissa työskentelee noin 700 ydinvoima-alan ammattilaista, joista noin 550 Loviisan voimalaitoksella. Tämän lisäksi voimalaitosalueella työskentelee päivittäin lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää. fortum.fi/loviisa 

Fortum

Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi