Lehdistötiedote

Fortum ja Huoltovarmuuskeskus ovat sopineet Meri-Porin kivihiilivoimalaitoksen tuotannon varaamisesta käytettäväksi vakavissa kriisi- ja häiriötilanteissa

30 lokakuu 2023, 09:40

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 30.10.2023

Fortum ja Huoltovarmuuskeskus ovat allekirjoittaneet tänään sopimuksen, jonka mukaan Huoltovarmuuskeskus varaa Meri-Porin kivihiilivoimalaitoksen tuotannon sähköjärjestelmän vakavien kriisi- ja häiriötilanteiden varalle 1.3.2024 - 31.12.2026 väliseksi ajaksi, jotta laitoksen toimintakyky voidaan säilyttää tulevina vuosina. Tuotantovarauksen hankkiminen on Huoltovarmuuskeskuksen tyypillinen toimenpide huoltovarmuuden turvaamiseksi. 

Tulevina talvikuukausina Meri-Porin voimalaitos toimii kaupallisesti ja osaltaan tukee toimitusvarmuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. 

Laitoksen omistus säilyy edelleen Fortumilla, ja laitoksen käyttö- ja kunnossapidosta vastaa Caverion Industria. Laitoksella on 40 työntekijää eikä sopimuksella ole henkilöstövaikutuksia. 

Fortumin uuden strategian mukaisesti yhtiö on asettanut kunnianhimoiset ympäristötavoitteet, tavoitteenaan tuottaa puhdasta energiaa luotettavasti ja edistää teollisuuden dekarbonisaatiota Pohjoismaissa. Fortum luopuu strategiansa mukaisesti hiileen perustuvasta energiantuotannosta vuoden 2027 loppuun mennessä. 

”Meri-Porin laitoksen toiminta on ollut useita vuosia kaupallisesti kannattamatonta ja laitos oli tehoreservissä vuosina 2017-2022. Olemme Fortumilla kuitenkin erittäin iloisia siitä, että viime talven energiakriisin aikana voimalaitos pystyi tukemaan sähkön toimitusvarmuutta Suomessa, kun Olkiluoto 3 oli vasta aloittamassa kaupallista toimintaansa. Nyt tehty sopimus vahvistaa energiajärjestelmän kriisinkestävyyttä Suomessa. Ilman tätä sopimusta olisimme joutuneet tekemään päätöksen siitä, että laitos suljetaan”, Fortumin Corporate Customers and Markets - liiketoimintayksikön johtaja Simon-Erik Ollus sanoo. 

”Meri-Porin tuotantovarauksella voimme vastata turvallisuusympäristön merkittävään muutokseen ja varautua maahamme kohdistuviin, laajamittaisiin hybridiuhkiin. Sopimuksella varmistamme, että Suomessa on lähivuosina käytettävissä merkittävä sähköntuotannon kapasiteetti kaikkein vakavimpien kriisi- ja häiriötilanteiden varalta. Hintapiikkien tasoittamiseen tuotantovarausta ei käytetä”, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen. 

"On tärkeää, että Meri-Porin voimalaitos toimii markkinoilla alkavana talvena. Sen jälkeinen laitoksen toimintakunnossa pitäminen poikkeuksellisten tilanteiden varalle tukee osaltaan Suomen energiahuoltovarmuutta”, toteaa ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolta. 

Porin Tahkoluodossa sijaitseva Meri-Pori voimalaitos on teholtaan 565 MW ja se on Suomen viimeinen hiililauhdelaitos. Se otettiin käyttöön vuonna 1994. Tehoreservissä ollessaan laitosta ei käytetty testiajoja lukuun ottamatta. Kaupalliseen käyttöön palaamisen jälkeen laitos on ollut tuotannossa niinä hetkinä, kun sähkönhinta on ollut korkealla. Joulukuusta 2022 lähtien laitokselle on kertynyt tuotantopäiviä 69 ja sähköä se on tuottanut noin 515 GWh. Laitoksen hiilidioksidipäästöt ajanjaksolta ovat noin 410 kilotonnia 

Sopimuksella ei ole merkittävää taloudellista vaikutusta Fortumin tulokseen. 

Järjestely toteutetaan huoltovarmuutta koskevan lainsäädännön puitteissa ja sillä varaudutaan valmiuslain mukaisiin tilanteisiin, kuten poikkeusolot tai niiden välitön uhka. 


Fortum Oyj
Viestintä


Lisätietoja:
Fortum: Fortum News Desk, +358 40 198 2843, newsdesk [ät] fortum [piste] com
Huoltovarmuuskeskus: Toimitusjohtaja Janne Känkänen, haastattelupyynnöt assistentti Emmi Laaksosen kautta, puh. 029 505 1017, emmi [piste] laaksonen [ät] nesa [piste] fi 


Fortum
Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi

Huoltovarmuuskeskus
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.