Lehdistötiedote

Esiselvitys kalojen elinolosuhteita parantavan luonnonmukaisen uoman rakentamisesta Fortumin Tainionkosken voimalaitoksen yhteyteen on valmistunut

25 lokakuu 2023, 12:05

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 25.10.2023
 

Esiselvitys kalaston elinolosuhteita parantavan luonnonmukaisen uoman rakentamisesta Tainionkosken voimalaitoksen yhteyteen on valmistunut. Esiselvitys tehtiin yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousviranomaisen kanssa, ja sen toteuttivat FCG Finnish Consulting Group Oy ja Watec Oy.
 

Esiselvityksessä tarkasteltiin kahta toteutusvaihtoehtoa luonnonmukaiselle uomalle, joista molemmat tarjoaisivat kutu- ja poikasalueita paikalliselle taimenkannalle. Yksi esiselvityksessä tutkittu vaihtoehto on ohitusuoma, joka mahdollistaisi kalojen vaelluksen voimalaitospadon yli. Toinen vaihtoehto olisi puolestaan vesitettävä uoma, johon johdettaisiin vettä Tainionkosken yläpuolisesta Vuoksesta.

”Esiselvityksessä selvitettiin uomien mahdollista linjausta, mitoitusta, toteutustapaa, rakentamisen olosuhteita ja kustannuksia sekä eri vaihtoehtojen vaikutuksia ympäristöön. Selvityksen perusteella uomien kalataloudelliset vaikutukset ja vaikutukset vesistön ekologiseen tilaan olisivat myönteisiä”, Fortumin ympäristöasiantuntija Elisa Puuronen kertoo.

”Molemmissa vaihtoehdoissa saataisiin nykytilaan verrattuna kasvatettua merkittävästi paikallisen järvitaimenen poikastuotantoalueita. Ohitusuomavaihtoehdossa kalataloudellista hyötyä syntyisi lisäksi sen myötä, kun syönnösvaellus Saimaalle asti mahdollistuisi. Esiselvityksen tulosten perusteella suunnittelemme hankkeen seuraavia askelia”, Puuronen jatkaa.

Esiselvityksessä kartoitettiin myös Tainionkosken voimalaitoksen lähialueen kunnallistekniikkaa, minkä lisäksi selvitysalueella toteutettiin maaperä- ja pohjavesitutkimus mahdollisen maaperän pilaantuneisuuden selvittämiseksi. Selvitykset paransivat tietoutta uoman rakentamiseen vaadittujen töiden laajuudesta.

Esiselvityksen tuloksia esitellään 31.10. kello 17-19 Imatran kaupungin valtuustosalissa järjestettävässä ja kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla kello 16.30. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua erikseen.
 

Valmistelussa hakemus voimalaitoksen lyhytaikaissäädön lupamääräysten selventämiseksi

Tainionkosken voimalaitoksen osalta Fortum valmistelee lisäksi vesilain mukaista hakemusta laitoksen lyhytaikaissäätöön liittyvien lupamääräysten selventämiseksi. Hakemus on määrä jättää vuoden loppuun mennessä.

”Vuoksen vesivoimalaitoksilla harjoitetaan lyhytaikaissäätöä, jonka merkitys on erittäin tärkeä Suomen sähköjärjestelmälle. Toimimme aina voimassa olevien lupien mukaisesti. Hakemuksella haluamme selkeyttää nykyisiä lupamääräyksiä lyhytaikaissäädön osalta ja säilyttää nykyisen käytäntömme, jonka mukaan Tainionkoskea säädetään samassa tahdissa Imatran voimalaitoksen kanssa”, Fortumin ympäristöpäällikkö Katri Hämäläinen kertoo.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Katri Hämäläinen, Fortum, ympäristöpäällikkö, puh. 040 162 3901
 


Fortum

Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi