Verkkouutinen

Näsijärven nollakuituhanke etenee – ruoppauksen koevaihe käynnistyy

11 syyskuu 2023, 10:00

Alkuvuodesta 2023 Tampereen kaupunki valitsi Fortum Recycling & Wasten kumppaniksi toteuttamaan nollakuiduksi kutsutun puukuidun poistoa Näsijärvestä. Nollakuitu on selluteollisuudesta ylijäänyttä puuainesta, jota on Hiedanrannan - Niemenrannan vesialueella arviolta 1,5 miljoonaa kuutiota yhteensä noin 35 hehtaarin alueella ja paksuimmillaan yli 10 metrin kerrospaksuudelta. Kuitu on päätynyt vesistöön alueella aiemmin toimineen metsäteollisuuden johdosta.

Hankkeen näytteenotto-, suunnittelu- ja luvitusvaihe etenee vuoden 2023 aikana ja tavoitteena on aloittaa varsinaiset kunnostustyöt loppuvuodesta 2024.

Seuraavaksi nollakuidun poistoprojekti etenee ruoppauksen koevaiheeseen. Käytännössä koevaihe tarkoittaa muun muassa alueella tehtäviä näytteenottoja, koeruoppauksia, kaasu- ja lämpötilamittauksia, sedimenttinäytteiden kairauksia ja alueen luotausta sekä nollakuidun kuivauskokeita.

Nollakuidun poistoprojekti etenee ruoppauksen koevaiheeseen

Lähtökohtaisesti koetoiminnan ei pitäisi vaikuttaa alueen asukkaisiin. Vesistössä liikkuu koevaiheen aikana yksittäisiä ruoppaus- ja venekalustoja koealueella. Vähäiset hetkelliset hajuhaitat koetoiminnasta ovat mahdollisia.

Projektin aikana Fortumin tavoitteena on uusiokäyttää mahdollisimman paljon vesistöstä kerättyjä kuituja. Sellupohjaiset kuidut tullaan hyödyntämään polttoaineen tekemisessä, sekä mahdollisesti myös maanrakennuksessa.

Lisätietoja:

Teppo Tuomanen, tuotelinjapäällikkö, Fortum Recycling & Waste
teppo [piste] tuomanen [ät] fortum [piste] com (teppo[dot]tuomanen[at]fortum[dot]com)
puh. +358 50 577 6549

Environmental construction

Tutustu Fortumin ympäristörakentamisen palveluihin

Lue lisää