Lehdistötiedote

Fortum peruskorjaa Untran historiallisen vesivoimalaitoksen Ruotsissa

29 syyskuu 2023, 07:45

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 29.9.2023 

Fortum investoi yli 700 miljoonaa Ruotsin kruunua (yli 60 miljoonaa euroa) Ruotsissa sijaitsevan Untran vesivoimalaitoksen peruskorjaukseen vuosina 2023-2030. Untran vesivoimalaitos on yksi Ruotsin vanhimpia. Investointi tukee Fortumin strategiaa, jonka painopisteinä on tuottaa puhdasta energiaa luotettavasti ja edistää teollisuuden dekarbonisaatiota Pohjoismaissa.  

"Untran vesivoimalan rakentamisella oli aikoinaan merkittävä rooli yhteiskunnan sähköistämisen ensimmäisessä aallossa. Nyt sähkö vauhdittaa siirtymäämme päästöttömään yhteiskuntaan. Vesivoima tunnetaan joustavuudestaan ja varastointikyvystään, ja sillä on tärkeä rooli energiainfrastruktuurissamme. Tämänkaltaiset investoinnit ovat tärkeitä, sillä ne vahvistavat vesivoiman merkitystä puhtaan sähköntuotannon peruspilarina Pohjoismaissa", sanoo Mikael Lemström, Fortumin vesivoimasta vastaava johtaja. 

Voimalaitoksen teho on 42 megawattia. Kunnostuksen yhteydessä vaihdetaan kolme turbiiniyksikköä ja voimalaitosta uudistetaan merkittävästi. Näin varmistetaan, että Untran voimalaitos kykenee osaltaan lisäämään sähköjärjestelmän joustavuutta ja toimittamaan puhdasta sähköä Ruotsissa. Uuden turbiiniteknologian ansiosta vuotuinen sähköntuotanto laitoksella kasvaa 270 GWh:sta noin 300 GWh:iin. 

Untran voimalaitos rakennettiin loppuvuodesta 1911 tuottamaan sähköt koko Tukholman kaupungin tarpeeseen. Sillä olikin merkittävä rooli Ruotsin pääkaupungin sähköistämisessä viime vuosisadalla. Pääkaupungin kasvava sähköntarve ylitti Untran voimalaitoksen kapasiteetin alle kahdeksassa vuodessa, mutta siitä huolimatta voimalaitos on pysynyt tärkeänä osana Ruotsin sähköjärjestelmää tähän päivään asti. 

Kokonaisinvestoinnista noin puolet luokitellaan kasvuinvestoinniksi. Investointi sisältyy Fortumin jo ilmoitettuihin 800 miljoonan euron kasvuinvestointeihin vuosille 2023-2025. 


Fortum Oyj 
Viestintä 


Lisätietoja:  

Fortum News Desk, newsdesk [ät] fortum [piste] com (newsdesk[at]fortum[dot]com), p. 040 1982 843 


Fortum   
Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi