Lehdistötiedote

Oulujoen vesistön säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet ovat nousseet poikkeuksellisen suurten sateiden johdosta

07 elokuu 2023, 15:45

Oulujoen vesistö Suomussalmi

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 7.8.2023 

Oulujoen vesistöalueen sademäärät ovat olleet heinäkuussa poikkeuksellisen suuret. Sadetta on kertynyt n. 150 mm, joka on reilusti ajankohdan keskiarvoa enemmän. Säännösteltyjen järvien pinnat ovat nousseet ajankohdan keskimääräisten tasojen yläpuolelle. Sotkamon reitin säännöstellyillä järvillä ollaan lähellä säännöstelylupien ylärajoja. Ennusteiden mukaan sateita on luvassa alueelle lisää. Juoksutukset Oulujoen vesistöalueen vesivoimalaitoksilla tulevat olemaan isoja seuraavien viikkojen aikana.

Järvikohtaiset tilanteet ja ennusteet 

Oulujärven tämänhetkinen pinnankorkeus on NN+ 122,85 metriä, joka on 22 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Oulujärven vedenpinta voi vielä nousta lähiviikkoina kovien tulovirtaamien myötä. Isot virtaamat voivat näkyä myös Oulujoella korkeampina vedenpinnankorkeuksina. 

Hyrynsalmen reitillä Kiantajärven pinnankorkeus NN+ 199,03 metriä, joka on ajankohdan keskiarvoa 28 senttimetriä ylempänä. Vuokkijärven pinnankorkeus NN+ 188,89 metriä on ajankohdan keskiarvoa 13 senttimetriä ylempänä. Kianta- ja Vuokkijärvien pinnat voivat vielä nousta reilujen tulovirtaamien johdosta. Pintojen nousua pyritään hillitsemään reiluilla virtaamilla.  

Sotkamon reitillä Ontojärven pinnankorkeus on NN+ 159,23 metriä, joka on ajankohdan keskiarvoa 47 senttimetriä ylempänä.  

Kiimasjärven pinnankorkeus on NN+ 138,09 metriä eli noin 44 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa ylempänä ja Nuasjärven pinnankorkeus on NN+ 137,51 metriä eli noin 7 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa alempana. Kiimasjärven pinnan alentamista rajoittaa Nuasjärven ja Kiimasjärven välisellä alueella sijaitseva Tenetin virta, joka toimii niin kutsuttuna pullonkaulana virtauksille. 

Huollot vaikuttavat vedenpinnan korkeuksiin ja juoksutuksiin  

Fortumin Ämmän vesivoimalaitos on pois tuotannosta elokuussa koneiston sulkuluukkujen kunnostustöiden vuoksi. Kunnostustöiden on arvioitu kestävän 25.8.2023 saakka. Töiden aikana voimalaitoksen turbiini on pysäytettynä ja vesi joudutaan ohjaamaan padon ohijuoksutusluukun kautta.  

Fortumin Pällin vesivoimalaitoksella käynnissä oleva 3-koneiston peruskunnostus on edennyt suunnitellun mukaan. Peruskunnostettu koneisto arvioidaan saatavan tuotantoon lokakuun puolivälissä. Peruskunnostuksesta johtuen voimalaitoksella joudutaan aika-ajoin juoksuttamaan vettä ohijuoksutusluukkujen kautta. 

Kainuun Voima on saanut Koivukoski II-vesivoimalaitoksella toisen säännöstelypatoluukun korjauksen tehtyä, mutta voimakkaista juoksutuksista johtuen työpadon purku on kesken. Sukeltajia ei voi päästää veteen turvallisuuden takia, ennen kuin juoksutukset on saatu tavanomaiselle tasolle. Työpadolla on rajoittava vaikutus koskiosuuden juoksutuksiin. 

Lisäksi kaikilla vesivoimalaitoksilla tehdään säännöllisesti lyhytkestoisia kausihuoltoja. Riippuen sähköntarpeesta nekin voivat aiheuttaa lyhyitä ohijuoksutustarpeita.  

Fortum Oyj 
Viestintä 

Lisätietoja:  

Heikki Kauppinen, Valvomopäällikkö, Fortum, heikki [piste] kauppinen [ät] fortum [piste] com, puh. 040 192 4067 

Kimmo Keinänen, Kajaaninjoen ja Sotkamon järvien säännöstely, Kainuun Voima Oy, kimmo [piste] keinanen [ät] loiste [piste] fi, puh. 040 068 9280 

Teemu Kerttula, Ontojoen- ja järven säännöstely, UPM, teemu [piste] kerttula [ät] upm [piste] com, puh. 040 180 1348 

 
Fortum 

Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi 

Vesivoima – uusiu­tuvaa joustavaa energiaa

Vesivoima pääsivu