Lehdistötiedote

Esiselvitys kalojen ylösvaelluksen mahdollistavan ohitusratkaisun rakentamiseksi Seitenoikean vesivoimalaitoksen yhteyteen etenee

23 elokuu 2023, 09:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 23.8.2023

Fortum on aloittanut esiselvitystyön kalojen ylösvaelluksen mahdollistavan ohitusratkaisun rakentamiseksi Seitenoikean vesivoimalaitoksen yhteyteen. Seitenoikean voimalaitos sijaitsee Hyrynsalmen reitillä, Emäjoessa, Ristijärven kunnassa. Ohitusratkaisun toteuttaminen mahdollistaa järvitaimenen vaelluksen noin 40 hehtaarin kokoisille potentiaalisille poikastuotantoalueille. 
 

”Esiselvityksessä tarkastellaan eri vaihtoehtoja ohitusratkaisun toteuttamiseksi ja vertaillaan vaihtoehtoja teknisen toteutettavuuden, vaikutusten ja kustannusten osalta. Ohitusratkaisuvaihtoehtojen osalta huomioidaan sekä teknisten että luonnonmukaisten kalateiden rakennustavat sekä muu kalankulkuun liittyvä olemassa oleva tekniikka”, Fortumin ympäristöpäällikkö Katri Hämäläinen kertoo. 
 

Esiselvitys tehdään yhteistyössä Ramboll Finland Oy:n kanssa sekä vuorovaikutuksessa sidosryhmien ja paikallisten asukkaiden kanssa. Hankkeeseen liittyen esiselvitysvaiheessa pidetään kaksi avointa yleisötilaisuutta. Lisäksi on perustettu seurantaryhmä, jossa edustettuna ovat paikallinen kalatalous- ja vesiviranomainen, Emäjoen ja Oulujärven kalatalousalueet, Kainuun kalatalouskeskus, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, Ristijärven ja Hyrynsalmen kunnat sekä Montan Lohi Oy.

Seitenoikean ohitusratkaisun esiselvitystyön on määrä valmistua helmikuun 2024 loppuun mennessä. Esiselvityksen tulosten perusteella valitaan ohitusratkaisuvaihtoehto, jonka kanssa edetään tarkempaan suunnitteluvaiheeseen.

Tavoitteena vahvistaa järvitaimenen luonnonkiertoa

Seitenoikean vesivoimalaitokselle suunniteltava ohitusratkaisu on osa Oulujärven uhanalaisen järvitaimenen luonnonkierron vahvistamiseksi toteutettavaa toimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteet keskittyvät Hyrynsalmen reitille, jossa sijaitsevat Oulujoen vesistöalueen ainoat kansallisessa kalatiestrategiassa tunnistetut kärkikohteet. 

Kokonaisuuteen kuuluu myös esimerkiksi järvitaimenen elinkierrolle tärkeiden elin- ja lisääntymisalueiden kunnostukset, järvitaimenen pienpoikasistutukset sekä Leppikosken vesivoimalaitoksen Kalasydän-kalatie.

Tervetuloa Seitenoikean vesivoimalaitokselle suunniteltavan kalojen ohitusratkaisun yleisötilaisuuteen!

Fortum järjestää Seitenoikean vesivoimalaitokselle suunniteltavan kalojen ohitusratkaisun yleisötilaisuuden keskiviikkona 6.9. klo 16.30-19. Suunniteltavan hankkeen tavoitteena on toteuttaa kalojen ylösvaelluksen mahdollistava ohitusratkaisu voimalaitoksen yhteyteen. Yleisötilaisuudessa on mahdollisuus osallistua keskusteluun, kuulla hankkeen taustoista sekä vaelluskalojen elinkierron vahvistamiseen liittyvästä työstä Hyrynsalmen reitillä. Tapahtumassa on kahvitarjoilu. 
 

Aika: 6.9.2023 klo 16.30-19

Paikka: Hyrynsalmen kunnantalon valtuustosali, Laskutie 1, Hyrynsalmi

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja: 
Katri Hämäläinen, Fortum, ympäristöpäällikkö, puh. 040 162 3901


Lue lisää:

Järvitaimenten ylösvaellustutkimus

Mukana kalan vaelluksella

Leppikosken Kalasydän-kalatie


Fortum
Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi

 

 

Vesivoima – uusiu­tuvaa joustavaa energiaa

Vesivoima pääsivu