Lehdistötiedote

Oulujoen vesistön kesän virkistyskäytön tavoitetasot saavutettiin kaikilla säännöstellyillä järvillä

14 kesäkuu 2023, 10:45

Oulujoen vesistön kesän virkistyskäytön tavoitetasot saavutettiin

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 14.6.2023
 

Sademäärät Oulujoen vesistöalueella ovat alkuvuodesta vaihdelleet, kokonaissadannan ollessa keskimääräistä suurempi. Tammikuu oli keskimääräistä sateisempi. Helmikuusta maaliskuun puoliväliin sateet olivat keskimääräisiä. Huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla sademäärä ylitti pitkänajan keskiarvon maksimin. Alkuvuoden kokonaissadanta toukokuun loppuun mennessä oli noin 228 mm, mikä oli noin 30 prosenttia keskimääräistä suurempi.

Kevättulva oli normaali

Oulujoen vesistöalueella kevään tulvatilanne pysyi tavanomaisena. Tulovirtaamat nousivat voimakkaasti huhti-toukokuun vaihteessa ja tasoittuivat toukokuun lopulla keskimääräiselle tasolle. Suurimmat virtaamat koettiin toukokuun puolivälin tienoilla. Jäät lähtivät alueen suurista järvistä, Vuokki-, Kianta- ja Oulujärvestä toukokuun puolessa välissä.

Oulujoen vesistön merkittävimmille säännöstellyille järville on määritetty säännöstelyrajoja tiukemmat pinnankorkeustavoitteet. Nämä ympäristölliset ja virkistyskäytön suositustasot eivät ole ehdottomia rajoja. Ne kuitenkin ohjaavat säännöstelyn suunnittelua siten, että kesän vedenkorkeudet pyritään saamaan ja pitämään ympäristön ja virkistyskäytön kannalta optimaalisille tasoille.

Kesän virkistyskäytön tavoitetasot saavutettiin kaikilla säännöstellyillä järvillä jo toukokuussa. Kaikkien säännösteltävien järvien pinnat pyritään pitämään kesän tavoitetasoissa virkistyskäyttökauden ajan. Mikäli kesän tulovirtaamat ja sateet ovat vähäiset, tai sähköntarve on suuri, niin tavoitetasot voivat alittua loppukesän aikana.

Järvikohtaiset tilanteet ja ennusteet

Oulujärven kesäkauden tavoitetaso on NN+ 122,50 metriä, johon päästiin toukokuun 26. päivä. Tämänhetkinen pinnankorkeus on NN+ 122,63 metriä.

Hyrynsalmen reitillä Kiantajärven pinnankorkeus NN+ 198,96 metriä, joka on ajankohdan keskiarvoa 27 senttimetriä ylempänä. Vuokkijärven pinnankorkeus NN+ 188,80 metriä on myös ajankohdan keskiarvoa 27 senttimetriä ylempänä.

Sotkamon reitillä Ontojärven pinnankorkeus on NN+ 159,13 metriä, joka on ajankohdan keskiarvoa 33 senttimetriä ylempänä. Kiimasjärven pinnankorkeus on NN+ 137,79 metriä ja Nuasjärven pinnankorkeus on NN+ 137,69 metriä. Molemmat järvet ovat noin 20 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa ylempänä.
 

Huollot vaikuttavat vedenpinnan korkeuksiin ja juoksutuksiin 

Pällin vesivoimalaitokselta lähtevällä Carunan 110 kV voimajohdolla tehdään saneeraustöitä. Työt aiheuttavat Pällin vesivoimalaitoksen tuotannon keskeytymisen aikavälillä 22.5–21.7.2023, jonka vuoksi joen virtaus ohjataan ohijuoksutuksina tulvaluukuista. Pällin voimalaitoksen yläpuolinen vedenpinta voi vaihdella totuttua enemmän ohijuoksutusten aikana.

Pällin vesivoimalaitoksella on käynnissä myös 3-koneiston peruskunnostus, joka aloitettiin huhtikuun lopussa ja sen on arvoitu kestävän lokakuun puoliväliin saakka. Myös peruskunnostuksesta johtuen voimalaitoksella joudutaan aika-ajoin juoksuttamaan vettä ohijuoksutusluukkujen kautta. Peruskunnostuksessa 3-koneistoon tulee uusi turbiinin juoksupyörä sekä uusi generaattori. Lisäksi koneistoautomaatio ja suojalaitteita uusitaan. Kunnostuksen myötä 3-koneistolta saatava teho nousee noin 2 megawattia.

Kesäkuussa Nuojuan vesivoimalaitoksella tehdään määräaikainen koneistotarkastus 2-koneistolle. Koneistokeskeytys alkoi 5.6. ja se kestää arviolta 3–4 viikkoa. Koneistotarkastuksen takia voidaan vettä aika-ajoin joutua juoksuttamaan ohijuoksutusluukkujen kautta.

Kesäkuussa Ämmäkoski III -voimalaitoksen patokorjauksen valmistelujen takia Kajaanin kaupungin edustan koskiosuus pysäytetään ja tyhjennetään vuorokauden (28.6.) ajaksi. Tämän jälkeen patorakenteiden korjaukset aloitetaan työpadon suojassa.

Lisäksi kaikilla vesivoimalaitoksilla tehdään säännöllisesti lyhytkestoisia kausihuoltoja. Riippuen sähköntarpeesta nekin voivat aiheuttaa lyhyitä ohijuoksutustarpeita. Oulujoen pääuoman jokaisella voimalaitoksella on kolme koneistoa.

 

Fortum Oyj
Viestintä


 

Lisätietoja:

Mikael Heikkilä, Oulujoen ja Hyrynsalmen reitin säännöstely, Fortum, mikael [piste] heikkila [ät] fortum [piste] com (mikael[dot]heikkila[at]fortum[dot]com), puh. 050 453 2857

Kimmo Keinänen, Kajaaninjoen ja Sotkamon järvien säännöstely, Kainuun Voima Oy, kimmo [piste] keinanen [ät] loiste [piste] fi (kimmo[dot]keinanen[at]loiste[dot]fi), puh. 040 068 9280

Teemu Kerttula, Ontojoen- ja järven säännöstely, UPM, teemu [piste] kerttula [ät] upm [piste] com (teemu[dot]kerttula[at]upm[dot]com), puh. 040 180 1348
 


Fortum

Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi

Hydro power

Uusiutuvaa ja joustavaa energiaa - tutustu vesivoimaan Fortumilla

Tutustu vesivoimaan Fortumilla