Fortumin lausunto työryhmän mietinnöstä vesilain tarkistamiseksi

Työn tavoite ja lähtökohta sinällään kannatettava, mutta vesilain tarkistaminen vaatii merkittäviä muutoksia hallituksen esitykseen.

Flowing water and birch trees in spring

Fortum jätti 31.5.2023 lausuntonsa oikeusministeriön asettaman työryhmän mietinnöstä vesilain tarkistamiseksi. Työryhmän tavoitteena oli tarkistaa vesilakia siten, että kalatalousvelvoite tai kalatalousmaksu voitaisiin jatkossa nykyistä helpommin liittää lainvoiman saaneeseen vesivoimalaitoksen lupaan, johon sellaista ei entuudestaan sisälly. Fortum pitää työn tavoitetta ja lähtökohtaa sinällään kannatettavana. Nyt lausunnolla olevassa työryhmän mietinnössä mennään kuitenkin em. toimeksiantoa pidemmälle eikä huomioon ole otettu kaikilta osin omaisuuden suojaa.

Lausuntomme pääkohdat:

  • Työn tavoite ja lähtökohta ovat sinällään kannatettavia, mutta vesilain tarkistaminen vaatii merkittäviä muutoksia hallituksen esitykseen.
  • Vesivoimalaitoksen lunastamista koskeva säännösehdotus tulee poistaa sen omaisuuden suojaa koskevien ongelmien vuoksi. Oikeus hakea lunastamista tulisi olla vain toiminnanharjoittajalla itsellään.
  • Uuden kalatalousvelvoitteen tai maksun määräämiselle tulee asettaa selkeät kriteerit. Korvausten osalta tulee noudattaa vesilain nykyisiä periaatteita.
  • Hallituksen esitysluonnoksen vaikutusarviointi on erityisesti taloudellisten vaikutusten osalta puutteellinen.

Vesivoiman merkitystä energia- ja huoltovarmuudelle on avattu Energiateollisuus ry:n lausunnossa, johon Fortum tältä osin yhtyy.

Lue lausuntomme kokonaisuudessaan (pdf)

Lisätietoja:

Minna Hanski, Senior Expert Hydropower Environment, minna [piste] hanski [ät] fortum [piste] com

Lue muita lausuntojamme

Tästä listaukseen