Lehdistötiedote

Fortum ja Terrafame yhteistyöhön akkumateriaalien kierrätyksessä – edistysaskel Suomen akkuklusterin vastuullisuudessa

14 kesäkuu 2023, 15:00

EV-Batteries-Fortum

Fortum ja Terrafame ovat allekirjoittaneet sopimuksen koetoiminnasta, jossa Fortumin sähköautojen akkujen mustasta massasta kierrättämiä metalleja hyödynnetään Terrafamen akkukemikaalituotannossa. Fortumin ja Terrafamen yhteistyö mahdollistaa entistäkin vastuullisemman arvoketjun eurooppalaisen akkuteollisuuden tarpeisiin.

Sopimuksen mukaan Fortum toimittaa Harjavallan kierrätyslaitoksella käytettyjen sähköautojen akkujen mustasta massasta talteen otettua nikkeliä ja kobolttia Terrafamelle, joka valmistaa kierrätysraaka-aineesta akkukemikaaleja uusiin sähköautojen akkuihin. Käyttöikänsä päättyessä akut päätyvät jälleen kierrätykseen, jolloin talteen otettavien raaka-aineiden kierto sulkeutuu.

Fortumin ja Terrafamen yhteistyö on erinomainen osoitus suomalaisen akkuklusterin potentiaalista ja yhteisvaikutuksesta.

”Meistä on hienoa olla mukana tuottamassa entistäkin kestävämpiä akkukemikaaleja ja edistää samalla suomalaisen akkuklusterin vastuullisuutta. Yhteistyö Terrafamen kanssa on lisäksi askel kohti omavaraisempaa eurooppalaista akkuteollisuutta, jossa tuontiraaka-aineita tarvitsee käyttää aiempaa vähemmän”, sanoo Fortumin Battery Recyclingin akkuliiketoiminnan johtaja Tero Holländer.

”Yhteistyö Fortumin kanssa on ensimmäinen askel kohti laajempaa kierrätykseen perustuvaa akkukemikaalituotantoa. Tuottamiemme akkukemikaalien hiilijalanjälki on jo nyt markkinoiden pienin, ja kierrätyksen myötä voimme entisestään kehittää tuotteidemme vastuullisuutta, samalla kun laajennamme raaka-ainepohjaamme”, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Akkukemikaalien tarve on voimakkaassa kasvussa, ja Euroopassa etsitään jatkuvasti uusia ratkaisuja sähköautojen akkuihin käytettävien raaka-aineiden saatavuuden varmistamiseksi. Vaikka kierrätysmateriaalit eivät vielä lähiaikoina pysty täysin korvaamaan primääriraaka-aineiden, kuten nikkelin ja koboltin louhintaa, edellyttävät EU:n tulevat vastuulliset akkusäännökset asteittaista kierrätysmateriaalien lisäämistä akkujen valmistuksessa. Akku-, elektroniikka- ja autonvalmistajien täytyy jo varautua uusiin lakimuutoksiin, sillä ensimmäiset akkumateriaalien, kuten koboltin, nikkelin ja litiumin, talteenottoa koskevat vähimmäisvaatimukset astuvat voimaan vuonna 2026.

Fortumin ja Terrafamen koetoiminta alkaa kesäkuussa ja yhteistyöstä suunnitellaan monivuotista. Yhteistyön tavoitteena on synnyttää vastuullinen kierrätysarvoketju tulevaisuuden tarpeisiin.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:

Maiju Daniel-Huhtaniska, viestintä- ja markkinointipäällikkö, Fortum Battery Recycling, p. 050 350 2861, maiju [piste] daniel-huhtaniska [ät] fortum [piste] com

Fortum News Desk p. 040 198 2843, newsdesk [ät] fortum [piste] com

Toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen, Terrafame Oy, p. 020 7130 800 (vaihde), joni [piste] lukkaroinen [ät] terrafame [piste] fi

Fortum
Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi

Fortum Battery Recycling
Fortum Battery Recycling on osa Fortumin liiketoimintaportfoliota ja on erikoistunut sähköautojen akkujen sisältämien arvokkaiden metallien kierrätykseen. Fortumin vähähiilisen akkujen kierrätysratkaisun avulla akuista voidaan kierrättää yli 80 % ja akkujen mustasta massasta löytyvistä arvokkaista metalleista 95 % saadaan takaisin kiertoon. fortum.com/batteryrecycling

Terrafame
Terrafame keventää liikenteen hiilijalanjälkeä toimittamalla globaalille akkuteollisuudelle vastuullisesti tuotettuja akkukemikaaleja. Terrafamen teollisuusalueella sijaitsee yksi maailman suurimmista sähköajoneuvojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolinjoista. Laitos pystyy tuottamaan nikkelisulfaattia noin miljoonan sähköautoon vuodessa. Terrafamen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yksi teollisuuden pienimmistä. Terrafamen integroitu, ainutlaatuinen ja energiatehokas tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella. Se tarjoaa asiakkaille läpinäkyvän, jäljitettävän ja aidosti eurooppalaisen akkukemikaalien tuotantoketjun. Terrafame Oy on perustettu vuonna 2015. Vuonna 2022 Terrafamen liikevaihto oli 584 miljoonaa euroa. Yhtiön teollisuusalueella työskentelee noin 1500 henkilöä, joista noin puolet on kumppaniyritysten työntekijöitä.