Lehdistötiedote

Fortum ja Westinghouse Electric Company sopimukseen uuden polttoainetyypin suunnittelusta ja toimittamisesta Loviisan voimalaitokselle

22 marraskuu 2022, 09:00

Loviisa nuclear power plant, winter

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 22.11.2022

Fortum on tehnyt sopimuksen Westinghouse Electric Companyn kanssa uuden polttoainetyypin suunnittelusta, luvittamisesta ja toimittamisesta Loviisan voimalaitokselle. Uusi polttoainetyyppi perustuu British Nuclear Fuel Limitedin vuosituhannen alussa Loviisan voimalaitokselle toimittamaan polttoaineeseen, joka oli käytössä rinnakkain venäläisen TVELin polttoaineen kanssa 2000-luvun alussa. Uuden polttoaineen käyttöönotto on monivuotinen viranomaishyväksyntöjä vaativa projekti.

”Uusi ja rinnakkainen polttoainetoimittaja monipuolistaa polttoainestrategiaamme, parantaa huoltovarmuutta ja varmistaa luotettavan sähköntuotannon Loviisan voimalaitoksella myös tulevaisuudessa”, kertoo Loviisan voimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo.

"Olemme ylpeitä voidessamme tukea Fortumia uudella polttoaineella, joka perustuu aiempaan menestyksekkääseen yhteistyöhömme VVER-440-polttoaineen osalta  vuosina 2001-2007", sanoo Tarik Choho, Westinghouse Nuclear Fuel liiketoiminnan johtaja.

Polttoainesopimus venäläisen TVELin kanssa on voimassa nykyisten käyttölupien loppuun, vuosiin 2027 ja 2030, saakka. Keväällä 2022 Fortum haki uutta käyttölupaa Loviisan voimalaitoksen molemmille yksiköille vuoteen 2050 saakka ja ilmoitti kilpailuttavansa polttoainehankinnan uuden käyttöluvan osalta. Westinghouse Electric Companyn kanssa solmittu sopimus tukee Fortumin tavoitteita energian toimitusvarmuuden vahvistamiseksi ja toimitettavasta polttoaineesta saatavat käyttökokemukset luovat edellytyksiä tulevan polttoainekilpailutuksen onnistumiselle.


Fortum Oyj
Viestintä


Lisätietoja:
Pia Fast, viestintäjohtaja, Generation, +358 40 147 8752, pia [piste] fast [ät] fortum [piste] com 

www.fortum.fi/loviisa


Westinghouse Electric Company [yhtiön toimittama konekäännös englanninkielestä esittelytekstistä]
Westinghouse Electric Company muokkaa hiilettömän energian tulevaisuutta tarjoamalla turvallista ja innovatiivista ydinteknologiaa energialaitoksille maailmanlaajuisesti. Westinghouse toimitti maailman ensimmäisen kaupallisen painevesireaktorin vuonna 1957, ja yhtiön teknologia on perustana lähes puolelle maailman käytössä olevista ydinvoimaloista. Yli 135 vuoden innovaatiotoiminta tekee Westinghousesta ensisijaisen kumppanin ydinenergian koko elinkaaren kattavan edistyksellisen teknologian alalla. Lisätietoja saat osoitteesta https://www.westinghousenuclear.com ja seuraamalla meitä Facebookissa, LinkedInissä ja Twitterissä.

Loviisan ydinvoimalaitos
Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2021 oli 92,9 %. Voimalaitoksen jatkuva kehittäminen ja modernisoinnit mahdollistavat kansainvälisessä mittakaavassa painevesireaktorien parhaimmistoon sijoittuvat käyttökertoimet. Fortum on investoinut Loviisan voimalaitokseen viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä noin 325 miljoonaa euroa. Vuonna 2021, voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 8,2 terawattituntia (netto), mikä on yli 10 % Suomen sähköntuotannosta. Fortumissa työskentelee noin 700 ydinvoima-alan ammattilaista, joista noin 530 Loviisan voimalaitoksella. Tämän lisäksi voimalaitosalueella työskentelee päivittäin lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää. Lisätietoja: www.fortum.fi/loviisa

Fortum
Fortum on energiayhtiö, joka edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Tehtävämme on huolehtia energian toimitusvarmuudesta ja edesauttaa nopeaa ja luotettavaa siirtymää hiilineutraaliin talouteen tarjoamalla asiakkaillemme ja yhteiskunnalle puhdasta energiaa ja kestäviä ratkaisuja.  Fortumin ydinliiketoiminta on Pohjoismaissa ja se koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähkön tuotannosta, sähkön myynnistä, kaukolämmöstä sekä kierrätys- ja jäteliiketoiminnasta. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.fi