Kuluttajien kierrättämä uusiomuovi käyttöön Orthexin Lohjan tehtaalle

Suomalaisessa muovinkierrätyksessä on otettu konkreettinen askel kohti kiertotaloutta. Orthex Groupin Lohjan tehtaalla alkoi kuluttajilta erilliskerätystä muovista valmistettujen tuotteiden tuotanto. Sekä Orthex että uusioraaka-aineen valmistaja Ekokem hakevat vahvaa kasvua kierrätysmateriaaleista ja kiertotaloudesta Pohjoismaissa sekä Keski-Euroopassa. – Yhteinen tavoitteemme on käyttää rajallisia raaka-aineita mahdollisimman fiksusti koko niiden elinkaaren ajan, sanoo kierrätys- ja energialiiketoiminnan johtaja KALLE SAARIMAA Ekokemiltä.

Suomalaisten kotitalouksien kierrättämä muovi kiertää nyt eteenpäin uusina tuotteina. Orthexin tuotannosta on valmistettu tammikuusta lähtien 100 % kuluttajakierrätysmuovista valmistettuja kukkaruukkuja, saaveja, ämpäreitä ja säilytyslaatikoita.
– Oikein käytettynä muovi on erinomainen raaka-aine. Se on kevyt ja monipuolinen. Hyvin suunniteltu muovituote kestää käyttöä ja katseita vuosikymmeniä. Vielä tämän jälkeenkin muovi voidaan murskata ja käyttää uudelleen, lopuksi energiana, linjaa toimitusjohtaja Alexander Rosenlew Orthex Groupista.

Muovijalostamo kierrättää kotitalouksien muovipakkaukset teollisuuden raaka-aineeksi

Uutuustuotteisiin käytetty raaka-aine jalostetaan Riihimäellä, Ekokemin Kiertotalouskylän Muovijalostamolla. Kiertotalouskylä on nostanut Ekokemin yhdeksi pohjoismaiseksi kiertotalouden edelläkävijäksi. Toisin kuin maailmalla olevissa referenssilaitoksissa Ekokemin Muovijalostamolla on kaikki tekniikka kuluttajamuovien pesuun, lajitteluun ja granulointiin.
– Valmistamme kierrätysmuovista perusmuovia, kuten polyetyleeni- ja polypropeenigranulaatteja asiakaskohtaisesti. Muovijalostamomme myötä uusiomuovin tuotantomäärät ovat niin suuria, että muoviteollisuus voi suunnitella sen mukaan tuotteita ja tuotantoa, Saarimaa kertoo.
– Vuoden 2017 aikana uusiomuovi otetaan aluksi käyttöön kaikkiaan 20 tuotteen valmistuksessa. Tuotekehitystä on tehty ja tehdään edelleen tiiviisti yhdessä, jotta raaka-ainetta voitaisiin käyttää tehokkaasti mahdollisimman monessa tuotteessa, Rosenlew kertoo. Uusioraaka-aineen käyttöönotto ei vaikuta tuotannon energiankulutukseen.

Tavoitteet korkealla

Orthex ja Ekokem haluavat olla edelläkävijöitä viemässä pohjoismaista muoviteollisuutta kohti kiertotaloutta.
– Kierrätetyillä ja biopohjaisilla tuotteilla on tärkeä rooli tulevaisuudessa. Tavoitteemme on, että vuonna 2020 kaikki Orthexin kukkaruukut ja parvekelaatikot on valmistettu kierrätysmuovista ja muissakin tuoteryhmissä kierrätysmuovin osuus on merkittävä. Vuonna 2016 käytimme tuotannossamme 706 tuhatta kiloa uusiomuovia, kun vastaava luku vuonna 2015 oli 378 tuhatta kiloa, Rosenlew kertoo.

Pohjoismaat ovat Orthexin ja Ekokemin kotimarkkinat. Kasvua haetaan erityisesti vientimarkkinoilta Keski-Euroopasta.
– Tavoitteemme on olla johtava muovituotteiden jalostaja ja markkinoija. Tämä vaatii meitä kuuntelemaan kuluttajia ja olemaan lähellä kuluttajatrendejä. Toiminnan ja tuotevalikoiman kehittämisessä keskiössä ovat bio- ja kierrätysmateriaalit sekä vastuullisuus, kestävyydestä ja laadusta tinkimättä, Rosenlew linjaa.

– CIRCO-uusioraaka-aineemme on herättänyt runsaasti kiinnostusta esimerkiksi Saksassa ja Keski-Euroopassa, Saarimaa sanoo.

Suomi kirii muita Pohjoismaita

Muovinkierrätyksessä Ruotsi ja Norja kulkevat edellä. Suomessa asukasta kohden syntyneistä 10–15 kilosta muovipakkausjätettä kierrätettiin viime vuonna Suomen Uusiomuovin organisoiman järjestelmän kautta noin puoli kiloa. Tämän vuoden tavoite on yksi kilo.
– Toivomme, että suomalaiset kotitaloudet aktivoituisivat kierrättämään muovia. Ympäristön kannalta on parempi käyttää arvokas raaka-aine uudelleen, kuin hyödyntää se energiana, Saarimaa muistuttaa.

Innostus kierrätykseen näkyy eroina Pohjoismaiden välillä myös kierrätysmuovista valmistettujen tuotteiden kysynnässä.
– Ruotsissa jälleenmyyjämme toivovat jo kierrätysraaka-aineiden osuuden kasvattamista, sillä kaupat ovat tehneet omia lupauksia kierrätysmateriaalituotteiden osuudesta valikoimissaan. Trendi on vahva ja nouseva, sanoo markkinointijohtaja Hanna Kukkonen Orthexilta.

Orthexin kierrätysmuovisten uutuustuotteiden valmistus on alkanut, ja tuotteita on saatavana Orthexin omasta tehtaanmyymälästä Lohjalta. Syksyllä 2017 tuotteet ovat laajemmin kuluttajien saatavilla päivittäistavarakaupoissa.


Painokelpoiset kuvat Muovinjalostamolta sekä Orthexin tuotannosta ja uutuustuotteista

Katso video muovin kierrätyksestä

Katso, miten Ekokemin Muovijalostamo toimii


Lisätiedot:
Alexander Rosenlew
toimitusjohtaja
Orthex Group
p. 040 5003826
alexander.rosenlew at orthexgroup.com

Hanna Kukkonen
markkinointijohtaja
Orthex Group
p. 0400 538 886
hanna.kukkonen at orthexgroup.com

Kalle Saarimaa
johtaja, kierrätys- ja energialiiketoiminta
Ekokem
p. 041 503 1337
kalle.saarimaa at ekokem.com

Virpi Mäenanttila
viestintäpäällikkö
Fortum City Solutions Finland / Ekokem
p. 050 544 0787
virpi.maenanttila at fortum.com

http://www.orthexgroup.fi/

http://www.circoplastics.com/