Nainen katsoo neljää näyttöä kontrollihuoneessa.

Kuinka teollisuusyritysten päästöt kesytetään?

Vihreän siirtymän onnistuminen edellyttää nykyistä puhtaampia teollisia prosesseja. Suora tai esimerkiksi puhtaan vedyn kautta toteutettu sähköistyminen on ratkaisu useiden teollisuusalojen hiilestä irtautumiseen. Riippuu yrityksestä, millainen keino on järkevin matkalla kohti hiilineutraaliutta. Fortum tekee läheistä yhteistyötä strategisten asiakkaidensa kanssa ja hakee yhdessä parhaita ratkaisuja kunkin yrityksen tarpeisiin.

”Yksinkertaisimmillaan yrityksen päästöjen vähentäminen voi tarkoittaa vaihtamista sähkösopimukseen, jossa sähkön alkuperä on todennettu päästöttömäksi. Käytännössä silloin siirrytään vesi-, tuuli-, aurinko- tai ydinvoimalla tuotettuun sähköön. Siirtyminen hiilidioksidipäästöttömään sähköön voi auttaa merkittävästi, kun ostoenergian päästöt vähenevät tai poistuvat kokonaan”, toteaa strategisista asiakkuuksista Fortumissa vastaava Tuula Mäki.

Vedystä apua vaikeasti sähköistettäville prosesseille

Osalle teollisuutta hiilestä luopuminen tarkoittaa isoja muutoksia itse tuotantoprosessiin. Tyypillinen esimerkki on rauta- ja terästeollisuus. Raudan ja teräksen valmistuksessa tuotantoprosessit vaativat niin korkeita lämpötiloja sekä kivihiilestä valmistettua koksia raudan pelkistykseen, että suora sähköistäminen ei toimi ratkaisuna päästöjen vähentämisessä. Siksi alan yritykset ovat kehittämässä tuotantoprosesseja, joissa fossiilinen prosessi korvataan vetypohjaisella. Tuotannon hiilidioksidipäästöt saadaan alas, kun prosessiin käytetään puhdasta vetyä, joka tuotetaan päästöttömällä sähköllä elektrolyysi-laitteen avulla.

Vedyntuotanto elektrolyyserillä vaatii runsaasti sähköä ja juuri sähkönhankinnassa Fortum haluaa asiakkaitaan auttaa. ”Sähköistämiseen ja vetyyn liittyvät hankkeet vaativat suuria määriä puhdasta energiaa ja meillä Pohjoismaissa on hyvät edellytykset rakentaa sitä lisää. Kehitämmekin siksi uusia tuuli- ja aurinkohankkeita ja tutkimme mahdollisuuksia uuden ydinvoiman lisäämiseen yhdessä kumppaneidemme kanssa.”

Fossiilisista kaasuista puhtaisiin

Muita keinoja teollisuuden hiilestä luopumiseen ovat fossiilisilla polttoaineilla tuotetun vedyn korvaaminen puhtaalla vedyllä tai erilaiset tavat hyödyntää vetyä tai sen johdannaisia. Esimerkiksi kemianteollisuuden prosesseissa nykyisin maakaasulla tuotettu vety voitaisiin tulevaisuudessa vaihtaa puhtaaseen vetyyn.

Puhtaasta vedystä jatkojalostetut metanoli ja ammoniakki voivat puolestaan olla tulevaisuuden ratkaisu vähäpäästöisempiin tavarakuljetuksiin. Niillä voitaisiin korvata fossiilisia polttoaineita esimerkiksi laivojen polttoaineena.

Suora sähköistäminen vaihtoehtona

Osalle yrityksistä suora sähköistäminen voi olla polku puhtaampiin teollisiin prosesseihin. ”Joillakin toimialoilla tuotantoprosesseja voidaan muuttaa niin, että aiemmin fossiilisilla polttoaineilla toimiva prosessi muutetaan toimimaan puhtaalla sähköllä. Teollisuudenaloilla, joissa tuotantoprosessit eivät vaadi korkeita lämpötiloja, esimerkiksi sähköllä toimivat lämpöpumput voivat olla ratkaisu päästöjen vähentämiseen”, Tuula Mäki selvittää.

Fortum on itse hyödyntänyt lämpöpumppuja yhtenä ratkaisuna Espoon alueen kaukolämpötuotannon dekarbonisointiin Espoo Clean Heat -projektissaan.

Raaka-aineiden korvaaminen puhtaammilla

Yksi näkökulma teollisuuden dekarbonisaatioon on teollisuusprosesseissa käytettävien raaka-aineiden vähähiilisyys. Esimerkiksi metsäteollisuuden tuotannossa syntyy sivuvirtana puuperäistä hiilidioksidia, josta voitaisiin jatkojalostaa vedyn avulla raaka-ainetta korvaamaan fossiilisia materiaaleja.

Fortumilla ja Metsä Groupilla on parhaillaan menossa yhteinen hanke, jossa selvitetään, miten talteenotettua hiilidioksidia voitaisiin jatkojalostaa vedyn avulla. Prosessista syntyvä raaka-aine sopisi esimerkiksi kemianteollisuuden käyttöön.

Kohti puhtaampaa teollisuutta yhdessä

Keinoja teollisuuden hiilestä irtautumiseen on suunnittelupöydällä monia, mutta niiden siirtyminen selvityksistä teollisen mittakaavan toteutukseen vie monessa tapauksessa vielä vuosia. Tuula Mäki muistuttaa, että suunnitelmasta toteutukseen siirtyminen vaatii paljon myös säätelyltä jatkossa. Uutta kehittävien toimijoiden on voitava luottaa siihen, että lainsäädäntö antaa pitkäjänteiset ja ennustettavat raamit kehittää uusia ratkaisuja vähäpäästöisemmän teollisuuden edistämiseksi.

Onnistunut vihreä siirtymä ja etenkin teollisuuden dekarbonisointi edellyttää paljon päästötöntä sähköä. Lisäksi puhdasta sähköä on saatava toimitusvarmasti ja ennakoitavaan hintaan.

”Meidän tehtävänämme on varmistaa, että sähköä on saatavilla juuri silloin, kun asiakas sitä tarvitsee. Siksi suunnittelemme yhdessä asiakkaan kanssa, millainen ratkaisu tukee juuri kunkin asiakkaan tarpeita parhaiten. Tarvitaanko sähköä tasaisesti 24/7 vai onko tuotantolaitokselle mahdollisuus osallistua kysyntäjoustoon? Syntyykö prosessissa hukkalämpöä, jota voidaan hyödyntää? Tarvitaanko akkuratkaisuja tai jotain muuta? Miten vetyratkaisu rakennetaan ja operoidaan?”, Tuula Mäki kuvaa keskusteluita asiakkaiden kanssa.

”Yhdessä” onkin päästöttömän sähkön ohella toinen vihreän siirtymän avainsana Fortumilla. Vihreä siirtymä on matka, joka kuljetaan yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa. Muutosta ei kukaan voi saada aikaan yksin.

Energia yhdistää

Kampanjan pääsivulle