Fortum Tarkka - pörssisähkö kotiin - Kampanja

Toistai­seksi voimassa oleva sähkösopimus

Fortum Tarkka

Tuntitarkkaa pörssisähköä!

Fortum Tarkka - pörssi­sähkö ilman hiili­päästöjä

Pörssi­sähkö perustuu tunti­koh­taiseen sähkö­pörs­sissä kilpai­lu­tettuun spot-hintaan. Sähkön hintojen kehit­tyessä muutokset näkyvät nopeasti pörssi­säh­kössä – hintojen laskiessa se laskee ennen kiinteä­hin­taisia ja hintojen noustessa pörssi­sähkö nousee ensim­mäisenä. Ajoit­ta­malla omaa kulutustasi pystyt hyödyn­tämään vuoro­kauden hinta­vaih­telua.

Collaboration partners
Toistai­seksi voimassa

Vaihda helposti toiseen sopimukseen silloin kun haluat. Sopimuksen vaihta­minen meillä Fortu­milla on tehty todella helpoksi.

My fortum
Hyödynnä Oma Fortum -palvelu

Maksut­to­massa Oma Fortu­missa pysyt kartalla sähkö­ku­lu­tuk­sestasi. Näet kulutuksen eri aikajak­soilla ja voit verrata edellisiin vastaaviin aikajak­soihin helposti.

Environmental friendly
Ilmas­to­ys­tä­väl­linen sähkö­so­pimus

Sähkösi on 100 % hiili­diok­si­di­pääs­tö­töntä. Voit valita myös 100 % uusiu­tuvaa tai aurin­koe­nergiaa.

Tuunaa Tarkka -sähkösopimus sinulle parhaaksi

Fortum Tarkka + 100% uusiutuvaa energiaa

Suomessa on runsaasti uusiutuvan energian tuotantoa, kun aurinko- ja tuulisähkön lisäksi mukaan otetaan vesivoimalla ja bioenergialla tuotettu sähkö. Ilmasto ja ympäristö kiittävät, kun valitset fossiilisen tuotannon sijaan 100% uusiutuvan sähkön.

Tilaa Fortum Tarkka -sähkösopimus 100% uusiutuvalla energialla kätevästi tästä.

Hinta: 4,90 € / kk + 0,40 c/​​kWh

Tilaa 100% uusiutuvalla

Fortum Tarkka + 100 % aurinkoenergiaa

Aurinko on luonnol­linen valinta.
Kysyimme asiakkailtamme, ja suurin osa heistä valitsisi aurinkoenergialla tuotettua sähköä. Nyt se on mahdollista, vaikka ei olisikaan omaa aurinkopaneelia kodin katolla.

Tilaa Fortum Tarkka -sähkösopimus 100 % aurinkoenergiaa kätevästi tästä.

Hinta: 5,90 € / kk + 0,40 c/​kWh

Tilaa aurinkoenergia

Älykäs pörssisähkösopimus hinnanlukituksella

Fortum Hinta­takuu on vaihtu­va­hin­taisen Fortum Tarkka-sopimuksen lisäpalvelu. Hinta­takuu-palvelun avulla voit lukita sähkön hinnan väliai­kai­sesti. Hinta­takuu pienentää hinta­riskiä, joka liittyy pörssi­säh­kö­so­pi­muksiin.

Tilaa Fortum Tarkka -sähkösopimus Hintatakuulla kätevästi tästä.

Hinta: 5,90 €/kk

Tilaa Hintatakuulla

Mitä pörssisähkö maksaa nyt?

Säästä energiaa aloittamalla kulutuksen seuraaminen

Oma Fortum -sovelluksen ja nettisivujen kautta näet sähkösopimukseesi liittyviä tietoja. Voit myös säästää energiaa seuraamalla sähkönkulutustasi vaikka tunneittain. Oma Fortum -palvelu auttaa sinua näkemään kulutuksesi piikit ja pystyt sen avulla tarvittaessa muuttamaan sähkönkäyttöäsi.

Oma Fortum -palvelun kautta hallitset myös sähkösopimukseesi liittyviä asioita. Voit tehdä muutoksia sopimukseesi, lisäpalveluihin tai laskutukseen. Oma Fortum toimii netissä ja mobiilisovelluksena. Voit kirjautua kätevästi molempiin samalla tunnuksella.

Tilaa Fortum Tarkka

Valitse Fortum Tarkka pörssisähkösopimus!

  • Check Fortum Tarkka -sähkö­so­pimus seuraa pörssi­sähkön hintaa tunneittain.
  • Check Voit seurata sähkön markkinahintoja, kulutustasi ja hoitaa sopimusasioitasi Fortumin mainiossa ja maksuttomassa Oma Fortum-palvelussa.
  • Check Halutessasi voit vaikuttaa sähkölaskuun kun ajoitat kulutuksen edullisille tunneille iltaisin ja viikonlopuisin. Säästät euroja!
  • Check Osallistut puhtaamman tulevaisuuden rakentamiseen: Kaikki valinnat ovat ilmastoystävällisiä, tuotettu 100% hiilidioksidivapaasti. Voit lisäksi valita 100 % uusiu­tuvaa tai aurin­koe­nergiaa.
  • Check Älykäs pörssisähkösopimus hinnanlukituksella. Fortum Hinta­takuu on vaihtu­va­hin­taisen Fortum Tarkka-sopimuksen lisäpalvelu. Hinta­takuu-palvelun avulla voit lukita sähkön hinnan väliai­kai­sesti. Hinta­takuu pienentää hinta­riskiä, joka liittyy pörssi­säh­kö­so­pi­muksiin.
  • Check Muuttaessa voit ottaa sähkösopimuksesi mukaan tai vaihtaa toiseen sopimukseen.
  • Check Sinun ei tarvitse sitoutua pitkään sopimuskauteen. Voit vaihtaa sopimuksen toiseen milloin vain.
  • Check Sopimuksen vaihtaminen toiseen meillä Fortumilla on tehty todella helpoksi.
  • Check Liity mukaan Pikku juttu -etuohjelmaan jossa saat vinkkejä sähkönsäästöstä. Osallistu haasteisiin, joissa opit kestäviä valintoja

Tilaa turvallisesti Fortumilta pörssisähköä. Fortum Tarkka on toimi­tus­vel­vol­li­suus­tuot­teemme. Pörssi­sähkö mahdol­listaa tunti­hin­noit­telun, sillä pörssi­sähkön hinta määräytyy avoimesti sähkö­pörs­sissä, eli se on aina kilpai­lu­tettu ja ajan tasalla. Usein yöllä ja viikon­lop­puisin sähkö on edulli­sinta. Fortumin asiakkaana sinulla on käytössä myös Oma Fortum-palvelu jossa hallitset asiakkuuttasi monipuolisesti.

Oma Fortum -palvelun lisäksi asiakaspalvelumme auttaa puhelimitse sekä chatissa. Asiakapalvelun sivuilta löydät myös kattavan Usein kysyttyjen kysymyksien osion.

Oletko jo kuullut Pikku jutusta? Pikku juttu on Fortumin asiakkaiden etuohjelma - saat kuukausittain haasteen joka liittyy sähkön säästämiseen tai kestäviin elämäntapoihin. Haasteiden suorittamisesta saat ilmaisia sähkötunteja, joita kerätään aina vuoden ajan. Kun pikku juttuja tehdään yhdessä, niiden vaikutuksista kasvaa suuria. Tule asiakkaaksi ja liity mukaan!

Tilaa Fortum Tarkka

Energian säästöä ympäristöteoilla – palkitsemme pienemmällä sähkölaskulla

Ansaitse ilmaisia sähkötunteja tekemällä pieniä ilmastotekoja. Esimerkiksi kierrättämällä, työmatkapyöräilyllä tai suosimalla lähiruokaa voit osallistua muutokseen ja energian säästämiseen.

Pikku juttu on etuohjelma Fortumin asiakkaille ja kun tarpeeksi moni liittyy mukaan, niistä kasvaa iso. Siksi haluamme kutsua kaikki asiakkaamme tekemään kanssamme tekoja puhtaamman tulevaisuuden puolesta, ja palkita teoista pienemmällä sähkölaskulla. 

Tilaa Fortum Tarkka

Usein kysytyt kysymykset pörssisähköstä

Mitä tarkoittaa sähkön tuntihinta? Miten pörssisähkön hinta muodostuu?
Chevron down

Pörssisähkösopimuksissa sähkön kWh-hinta saattaa muuttua joka tunti, mistä seuraa nimi “tuntihintainen sähkö”. Jokaiselle tunnille lukitaan hinta edellisen päivän huutokaupassa Pohjoismaisessa sähköpörssissä, NordPoolissa. 

Hinta riippuu monista tekijöistä, kuten sähkön tuotantomäärästä ja -tavoista sekä kotien, julkisyhteisöjen ja teollisuuden sähkönkulutuksesta seuraavan vuorokauden aikana.

Hintaan vaikuttavat myös sähköntuotantoon tarvittavien raaka-aineiden markkinahinnat sekä käytettävissä olevan veden määrä. Erityisesti Norjan vesivarantojen tilanne vaikuttaa voimakkaasti sähkön hintoihin Pohjoismaissa. Esimerkiksi vähälumiset talvet tai vähäsateiset kesät ja syksyt voivat laskea vesivarantoja, mikä nostaa sähkön hintaa.

Mikä on pörssisähkön hinta tänään?
Chevron down

Voit seurata Fortum Tarkan, pörssisähkösopimuksemme, tuntihintoja sivuiltamme kohdasta “tänään”. Seuraavan päivän hinnat päivittyvät yleensä noin klo 15. 

Voit tarkastella yleistä hintatason vaihtelua samalta sivulta kohdasta “kuukaudet”. Huomaathan, että nämä hinnat eivät sisällä välityspalkkiota, mutta niihin sisältyy arvonlisävero.

Pörssisähkön hinnat näet myös Oma Fortum -palvelusta ja applikaatiosta. 

Miten pörssisähkö laskutetaan?
Chevron down

Samoin kuin kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa, pörssisähköstä laskutetaan sähkönkäyttösi mukaan. Mutta toisin kuin kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa, pörssisähkön kWh-hinnat vaihtelevat jopa tunneittain.

Tuntikohtaisiin spot-hintoihin lisätään sähkönmyyjän välityspalkkio ja verot. Maksat erikseen myös sähkönsiirrosta. Lue lisää laskutuksesta.

Miksi pörssisähkö on nyt kallista?
Chevron down

Kylmä sää nostaa tyypillisesti sähkön hintoja. Samoin se, jos energiantuotanto syystä tai toisesta vähenee.

Lue markkinakatsauksestamme ajankohtaista tietoa sähkön hintojen kehityksestä. 

Pörssisähkö on edullisinta tavallisesti lämpimään vuodenaikaan, viikonloppuisin ja öisin, jolloin sähkönkulutus yleisesti ottaen on pienempää. 

Mitä on pörssisähkö?
Chevron down

Pörssisähkö perustuu tuntikohtaiseen hintaan, joka määräytyy kilpailutuksen kautta Pohjoismaisessa sähköpörssissä. Kun sähkön hinnat muuttuvat, pörssisähkön hinta reagoi ensimmäisenä: kun hinnat laskevat, myös pörssisähkön hinta laskee ja päinvastoin. 

Oman sähkönkulutuksen ajoittamisella voit hyödyntää päivän aikana tapahtuvaa hintavaihtelua. Voit esimerkiksi yrittää käyttää enemmän sähköä tai ajastaa toimintoja ajalle, kun hinnat ovat matalalla, ja vähentää kulutusta, kun hinnat nousevat.

Mitä pörssisähkö maksaa nyt?
Chevron down

Pörssisähkön hinta voi muuttua jopa tunneittain. Voit seurata kätevästi sähkön tuntihintoja verkko­si­vul­lamme sekä Oma Fortum -sovel­luk­sessa.

Kannattaako ottaa pörssisähköä?
Chevron down

Pörssisähkön tilaaminen sopii sinulle, joka haluat seurata ja hallita omaa sähkönkulutustasi aktiivisesti. Jos olet kiinnostunut tarkkailemaan sähkön hintojen vaihtelua ja haluat mahdollisuuden hyödyntää alhaisempia hintoja, pörssisähkö voi olla sinulle hyvä vaihtoehto. 

Muista kuitenkin, että pörssisähkön hinta voi vaihdella paljonkin päivän aikana, joten sinun täytyy olla valmis ottamaan riski mahdollisista hintavaihteluista. 

Jos taas haluat vakautta sähkölaskuusi, sinun kannattaa valita joko kuukausiveloitteinen sähkösopimus, joka sopii pienen sähkönkulutuksen koteihin tai kiinteään hinnoitteluun perustuva sähkösopimus. Fortumin sopimuksista Vakio S ja Vakio M perustuvat kiinteään kuukausihintaan. Fortum Duo -sopimuksessa on kiinteä 24 kk sähkön kWh-hinta sopimuksen tekohetken mukaan ja lisäksi pörssisähkön hintaan perustuva kulutusvaikutus. Noin 90 % Duo-asiakkaistamme vaikutus on ollut keskimäärin +- 2 snt / kWh.    

Onko spot-hinta sama kuin pörssisähkö?
Chevron down

Pörssisähkön hinta perustuu spot-hintaan.  Sähkön spot-hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Euroopassa NordPool-sähköpörssissä. Tämä hinta määritellään erikseen jokaiselle tunnille, seuraavalle päivälle. Kuluttajana maksat spot-hinnan päälle sähköverot ja myyjän välittäjämaksun.

Mitä tarkoittaa pörssisähkön hintakiinnitys?
Chevron down

Kun kiinnität sähkön hinnan, voit pienentää pörssi­säh­kö­so­pi­muksiin liittyvää hintariskiä.

Fortum Hinta­takuu on Fortum Tarkka -pörssisähkösopimuksen lisäpalvelu, jolla voit kiinnittää sähkön hinnan väliai­kai­sesti kuukausi kerrallaan hyväksymällä kuun ensimmäisenä tiistaina tarjottavan seuraavan kuun hintatakuu-kiinnityksen. 

Mitä tarkoittaa pörssisähkön varttitase?
Chevron down

Nord Pool -sähköpörssi on siirtymässä kaupankäynnissä vartin jaksoihin. Tämä tarkoittaa, että nykyisten tuntihinnoittelun sijaan pörssissä sähkön hinta vaihtuu useammin. Asiakkaille, joilla on pörssisähkösopimus ei tässä vaiheessa ole tulossa muutoksia. 

Sähkön varttihinnoittelun ajatuksena on tukea vihreää siirtymää ja parantaa sääriippuvaisen tuotannon lisääntymisestä johtuvan hintavaihtelun hallintaa. Kerrostalo- tai kaukolämpökodeissa asuville muutoksesta ei luultavasti ole näkyvää merkitystä ja ajoittamalla sähkönkulutus edullisempiin aikoihin tarjoaa jatkossakin mahdollisuuden säästää sähkölaskussa. 

Kun mittaus- ja hinnoittelujaksot tarkentuvat, niin myös hinnat vaihtelevat silloin tiheämmin. Tämä muutos itsessään ei nosta hintoja, päinvastoin sähköyhtiöt pystyvät sopeuttamaan järjestelmän tasapainon entistä paremmin.

Sähkölämmitteisten kotien ja kotona ladattavien sähköautojen automatiikka tulee mahdollistamaan jatkossakin yhä paremmin sähkönkulutuksen ja -hinnoittelun tasaisemman jakautumisen eri aikoina.