Vanhojen patojen purkaminen

Tavoitteena on purkaa noin 80 kannattamatonta patoa ja ennallistaa paikallinen vesi- sekä luonnonympäristö. Samalla tehdään usein muita ympäristötoimia, jotka suosivat muun muassa virtavesissä eläviä kaloja, matelijoita ja muita vesieliöitä. Joissakin erityistapauksissa pato saatetaan luovuttaa esimerkiksi kunnalle tai muulle intressiryhmälle, jos pato on muutettu itsesääteleväksi rakenteeksi ja sillä on korkea kulttuurihistoriallinen arvo tai se on muista syistä säilytettävä. 

Water

Patojen hyötykäytön arviointi sähköntuotannossa

Fortum omistaa Ruotsissa 111 vesivoimalaitosta ja noin 240 pienempää ja suurempaa patoa. Padoilla on merkitystä niin sähköntuotannon kuin säännöstelyn kannalta, joten ne ovat entistä tärkeämpiä tuuli- ja aurinkovoiman yleistyessä. Vesivoimaa voidaan nopeasti säätää toisin kuin muita tuulesta ja auringosta riippuvaisia energiamuotoja.

Monien Fortumin Ruotsissa omistamien pienten patojen hyöty sähköntuotannossa on rajallinen. Niitä on silti huollettava säännöllisesti. Pienten patojen käyttö- ja kunnossapitokustannukset sekä tulevat investoinnit ja patojen aiheuttamat ympäristövaikutukset puoltavat patojen purkamista.

Röjdåfors

Röjdåforsin myllypato ennen purkua ylävirrassa (uittolaituria kunnostetaan parhaillaan). 

Padonpurkuprojektin eteneminen ja lopputulos

Sopivat toimenpiteet määritellään patokohtaisesti. Padon purkamisella tavoitellaan alueen palauttamista luonnontilaan. Kaikki patoavat rakenteet poistetaan, jotta vesi pääsee virtaamaan vapaasti. Lopputulos voi olla erilainen paikasta riippuen. Tavallisesti patoavien osien poistaminen avaa kaloille ja muille vesieliöille reitin, jonka kautta ne voivat ohittaa padon. Tällöin purkamisen yhteydessä tehdään myös erilaisia elinympäristöjen hoitotoimia.

Toimenpiteet vaihtelevat paikallisesti, ja niiden tarkoituksena on suosia alueen luontaista lajistoa. Aluekohtainen suunnitelma laaditaan kala-asiantuntijan tekemän kartoituksen perusteella. Yksi tavallisista ympäristötoimista on esimerkiksi soran ja kivien levittäminen virtauskohtiin niin, että ne saadaan muistuttamaan ihmisen vaikutusta edeltäviä olosuhteita.

Padon purkamisen jälkeen vesi palautuu luontaiseen uomaansa, jonka taso vaihtelee virtauksen, ei säännöstelyn, mukaan. Tällä voi olla seurauksia esimerkiksi vesistön varrella sijaitseville asunto- ja mökkitonteille, joiden rantaviiva voi muuttua.

Laiturin kunnostus

Kuvassa on käynnissä puunuittoon käytetyn laiturin entisöinti Rödjåforsissa. Työ on tehty alueen kulttuurihistorialliset arvot huomioiden.

Padon purkamiseen liittyvä lupamenettely

Padon purkamiseen vaaditaan Ruotsin maa- ja ympäristötuomioistuimen myöntämä ympäristölupa. Lupaprosessissa kuullaan asianosaisia, joihin purkaminen vaikuttaa, ja laaditaan ympäristövaikutusten arviointi, jossa kuvataan purkamisen vaikutukset ympäristöön, alueen virkistyskäyttöön sekä kiinteistönomistajiin. Tavoitteena on löytää ratkaisu, jossa otetaan huomioon niin ihmiset, kulttuuriperintö kuin luonnonmonimuotoisuuskin. Padon omistajalla on lain mukaan aina oikeus purkaa rakennelma, mutta siitä voi aiheutua merkittäviä kustannuksia.

Stor-Draggen ennen toimenpiteitä

Kuvassa on Stor-Draggen Leksandissa ennen toimenpiteiden toteuttamista. 

Patoja koskeva toimenpidesuunnitelma

Fortum on viime vuosina purkanut muun muassa Acksjönin ja Kolsjönin säännöstelypadot, Klamma-joen, Ormrejtikanin ja Lankanin padot sekä Värmlannissa sijaitsevien Älgesjönin ja Ögsjönin padot.
Vuoden 2021 ympäristöraporttiin sisältyi myös Taalainmaalla sijaitsevien Ejenin, Stor-Draggenin ja Kollsjönin patojen purkaminen.

Olemme vuoden 2022 aikana saaneet luvan aloittaa Östra Harasjönin ja Bredsjönin patojen purun sekä Torsbyn kunnassa sijaitsevan Röjdåforsin myllypadon purku- ja muut toimenpiteet. Röjdåforsissa patoaukkoa laajennettiin ja avattiin keskeltä niin, että vesi pääsee virtaamaan vapaasti, eikä patoavia rakenteita enää ole. Patojen purkaminen luo vaellusesteistä vapaat kulkureitit taimenille. Työssä huomioidaan tarkoin alueen kulttuurihistorialliset arvot ja lääninhallituksen kulttuuriympäristöyksikön näkemykset.

Stor-Draggen toimenpiteiden jälkeen

Kuvassa on Stor-Draggen toimenpiteiden jälkeen. Avaamalla padon ja asettamalla uomaan kiviä ja luonnonsoraa olemme luoneet paremmat olosuhteet muun muassa vaeltavalle taimenelle.

Environmental friendly

Ympäristöraportti 2022

Lisää projekteja