Verkkouutinen

Fortum on valittu Metsä Groupin Kemin vanhan sellutehtaan purkuprojektin pääyhteistyökumppaniksi

25 tammikuu 2024, 09:00

Fortum Recycling & Waste ja Metsä Group ovat tehneet sopimuksen Kemissä sijaitsevan, käytöstä poistuneen sellutehtaan purkamisesta. Fortum Recycling & Waste toimii purkuhankkeen päätoteuttajana ja käsittelee ja kierrättää purettavan kohteen materiaalit uusiokäyttöön. Rakennuspurkutyömaan vahvuus tulee olemaan suurimmillaan noin 50 henkilöä. 

Metsä Groupin Kemin vanhan sellutehtaan toiminta päättyi syksyllä 2023 uuden biotuotetehtaan aloittamisen myötä. Vanhan tehtaan turvallistaminen ja purkuvalmistelu aloitettiin heti tehtaan alasajon jälkeen. Varsinainen purku alkaa vuoden 2024 alussa ja valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä.  

Purettavan tehtaan koneet ja laitteet kierrätetään uusiokäyttöön eri metalleina, ja puretut betonit ja tiilet murskataan hyödynnettäväksi tehdasalueella uusiokäytössä. Purkuhankkeessa metallinlajittelua tehostetaan siten, että materiaalit saadaan purkutyömaalta suoraan terästehtaalle jatkokäsittelyyn ilman välikäsiä. Toteutettava metallinkierrätyskonsepti on mittakaavassaan ainutlaatuinen ja sillä saadaan merkittäviä kustannussäästöjä sekä positiivisia ympäristövaikutuksia.   

Fortum Recycling & Waste on toteuttanut viime vuosina useita merkittäviä purkuprojekteja Pohjoismaissa mukaan lukien Inkoon hiilivoimalaitoksen, Tikkurilan vanhan vesitornin, Kemiran Vaasan tehtaan sekä Kvarnsvedenin paperitehtaan purkuprojektit. Purkuprojekteissa keskeisintä on purkutyömaan turvallinen toteutus, tehokas materiaalinkierrätys sekä haitta-aineiden asiantuntemus. Purkuhankkeet ovat merkittävä osa materiaalien, erityisesti metallien, kiertotaloutta Suomessa. Fortum Recycling & Waste tarjoaa kestäviä ympäristörakentamisen palveluita rakennus- ja purkuhankkeiden lisäksi pilaantuneiden maiden kunnostuksen, vesien käsittelyn sekä jätteiden kierrätyksen saralla. 

 

Lisätietoja: 

Antti Kaartokallio, projektiliiketoiminnan johtaja, Fortum Recycling & Waste, antti [piste] kaartokallio [ät] fortum [piste] com (antti[dot]kaartokallio[at]fortum[dot]com), puh. 050 383 3497 

 

Fortum 
Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi 

 

Fortum Recycling & Waste

Fortum Recycling & Waste johtaa muutosta kohti materiaalien vallankumousta luomalla uusia kierrätysratkaisuja. Ongelmien ratkaiseminen on osa sisintämme ja missiomme on muuntaa jätevirrat välttämättömiksi raaka-aineiksi. Ratkaisemme asiakkaidemme haastavimmat ympäristö- ja jäteongelmat ja mahdollistamme siten materiaalien kierron. Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnalla on toimintaa Pohjoismaissa ja Isossa-Britanniassa. Toimintamme koostuu ympäristöjätehuoltopalveluista, tavanomaisten ja ongelmajätteiden käsittelystä sekä voimalaitosten kunnossapito-osaamisesta sekä materiaalien kierrätyspalveluista. Materiaalienkierrätyspalvelumme kattavat ratkaisut niin akkuihin, muoviin, metalleihin kuin myös tuhkaan ja kuonaan.