Blogi

Viisi viisasta vinkkiä taloyhtiölle pitämään energiakustannukset kurissa

21 huhtikuu 2020, 10:21

taloyhtiön energiavinkit

Lämmitys on yksi taloyhtiöiden  suurimpia kustannuseriä, joten turhan kulutuksen vähentämiseen kannattaa uhrata aikaa. Lue tästä energiaviisaat vinkit mihin taloyhtiössäsi kannattaa kiinnittää huomiota. 

1. Seuraa energiankulutusta

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiössä alkaa energianseurannasta. Taloyhtiön hallituksen kannattaa perehtyä mihin sähköä ja kaukolämpöä kuluu sekä minkälainen trendi kulutuksessa on. Fortumin  uusi Yritys Online -raportointipalvelu tarjoaa tähän oivan avun. Palvelussa voi kulutusta seurata mm. eri ajanjakson ja kustannusten osalta. Uutta on se, että tiedot voi kätevästi viedä myös omiin Exceleihin. Lisäksi raportointipalvelun Plus-palvelussa taloyhtiö saa konsultointiapua sekä neuvontaa budjetointiin ja kulutuksen seurantaan.

Lue lisää Fortum Yritys Online -palvelusta

2. Jaa tietoa energiankulutuksesta ja rohkaise asukkaita

Taloyhtiön hallituksen kannattaa jakaa tietoa energiankäytöstä myös asukkaille, jotta tieto ja teot helpommin kohtaisivat arjessa. Taloyhtiön asukkaita kannattaa rohkaista kertomaan omista havainnoistaan taloyhtiön hallitukselle, esimerkiksi jos asunnossa on liian viileää tai tuulettaminen on ainoa tapa viilentää kuumaa asuntoa. Tiedon myötä jatkotoimenpiteisiin voidaan ryhtyä ja siinä sivussa myös säästää energiankulutuksessa ja kustannuksissa.

3. Lämmityksen älykäs optimointi

Fortum tarjoaa taloyhtiöille lämmityksen optimointipalvelun, joka ohjaa taloyhtiön lämmitystä älykkäästi. Ohjausjärjestelmä mittaa jatkuvasti jokaisen asunnon lämpötilaa ja ilmankosteutta. Se huomioi myös sääennusteen ja säätää näiden tietojen perusteella sopivan lämpötilan koko taloyhtiöön.

Lue lisää kiinteistön lämmityksen älykkäästä ohjauksesta

4. Tasapainota taloyhtiön lämmitysverkosto

Motivan arvion mukaan jopa 75 % asuintaloista tarvitsisi lämmitysverkoston tasapainotuksen. Lämmityksen epätasapaino näkyy suurina lämpötilaeroina esimerkiksi kerrostalon eri kerroksissa. Epätasapaino aiheuttaa suuren kulutuksen lisäksi epätasaiset  asuinolosuhteet.

Lämmitysverkoston tasapainotuksella varmistetaan, että lämpö jakautuu tasaisesti kaikissa talon osissa, huoneistojen lämpötila pysyy tasaisena läpi lämmityskauden ja asumisviihtyvyys paranee. Oikein tehdyllä  lämmitysverkoston  tasapainotuksella  on mahdollista saavuttaa jopa 10–15 %:n  säästö lämmityskustannuksissa.

Useimmiten asumisviihtyvyys on parhaimmillaan 21–22 asteen lämpötilassa.  Lämmityskustannuksissa voi säästyä 5 %, kun huonelämpötilaa pudotetaan yhdellä asteella. Huonelämpötilaa ei kannata laskea kuitenkaan liian alas, sillä silloin kosteudesta tulee ongelmia.

Liian viileää asuntoa yritetään usein korjata nostamalla lämpötilaa, joka lisää lämmitysenergian kulutusta ja vastaavasti liian kuumassa asunnossa tuuletus tapahtuu yleensä ikkunoiden kautta, jolloin lämmitysenergiaa karkaa turhaan ulos.

Lue Motivan sivuilta lisää

5. Älä lotraa lämmintä vettä

Keskimäärin suomalainen käyttää vettä 140 litraa vuorokaudessa, josta lämpimän veden osuus on noin 40 %. Noin viidennes taloyhtiöiden käyttämästä energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Lämmin vesi maksaa noin 2–3  kertaa enemmän kuin kylmä. Lämpimän veden käyttö näkyy asukkaiden vastikkeissa, joten jokaisen asukkaan kannattaa käyttää vettä kohtuudella.

Lämpimän veden käyttöä voi vähentää esimerkiksi vaihtamalla suihkun suuttimen energiapihiin malliin, vaihtamalla keittiön hanan virtausrajoittimella toimivaan malliin, sulkemalla suihku saippuoinnin ajaksi ja lyhentämällä muutama minuutti suihkuajasta.

  Tehokkain tapa säästää  vedenkulutuksessa on kuitenkin huoneistokohtaisen vedenmittauksen asentaminen. Motivan mukaan ne taloyhtiöt, jotka ovat ottaneet käyttöön huoneistokohtaisen vedenmittauksen ovat keskimäärin saavuttaneet 3–9 %:n säästön lämmitysenergian kulutuksessa ja 10–30 %:n säästön vedenkulutuksessa.

Lue Motivan sivuilta lisää

Fortum Yritys Online energianeuvonta auttaa taloyhtiötäsi. Ota yhteyttä energianeuvontaan raportointipalvelun Plus-osiossa.